United in FredagsPanelen

United in FredagsPanelen

"Att ha spelat in sju (7!) poäng på sex (6!) omgångar beror inte på kvalitetsbrist i truppen."

United fortsätter att blanda det höga med det låga och Ole har det svettigt på en av fotbollsvärldens just nu mest utsatta positioner. Det är dags att höra vad veckans panel har att säga om de senaste händelserna i den röda delen av Manchester.

Veckans deltagare är....

Pontus Berg Nilsson: Pluggar i Borås för att bli en ”punk-ass book jockey”, som Leslie Knope hade sagt. Hunnit bli 28 år, och följt United sedan en Beckham-tröja inhandlades för sisådär 20 år sedan.

Micke Martinsson: Mångårig Unitedfanatiker med en del svårigheter att hantera förluster. (Ö)känd i kompisgänget för min besatthet av David Beckhams frisyrer mellan åren 1995-2003. Kopierade slaviskt minsta förändring fram tills den begynnande sumo-frisyren fick mig att byta hårfluencer. Främsta fotbollsmerit: Brände en straff på grus i en träningsmatch i division 6, 2007

Kristian Svensson: Åttiotalist från Hälsingland som nu väl börjar anses som en gammal räv på redaktionen. En inventarie. Skriver mindre och mindre och pratar mer och mer.

.....och här kommer veckans United in FredgasPanelen.

Succén mot Leipzig följs upp med en plattmatch mot Arsenal. Hur kan det skilja så mycket från vecka till vecka?

Pontus: Det borde ju inte skilja så mycket från vecka till vecka, vilket är ett jätteproblem för United. Min take på det är väl att vi i allt för stor utsträckning är för beroende av att vissa individer presterar på absolut topp snarare än att vi i vissa fall har ett spel som så att säga kan stå för sig själv. Det tillsammans med att vissa lag och matchbilder passar United bättre gör att skillnaderna blir så stora. Alla lag är så klart mer eller mindre beroende av sina bästa spelare, det är nästan ofrånkomligt och det är ju därför de är där och hovar in de största lönerna - för att vara avgörande. Problemet jag ser är väl att Solskjaer mot vissa motstånd kan coacha på ett klockrent sätt men mot andra typer av motstånd inte lyckats implementera samma tydlighet vilket gör oss allt för beroende av individuell briljans snarare än invanda mönster.

Micke: Det finns inget enkelt svar på den frågan – även om alla supportrar önskar att så vore fallet. Först och främst behöver man sätta saker i perspektiv för att kunna nyansera bilden av Manchester Uniteds trupp och spelfilosofi. Gör man det enkelt för sig så tittar man på truppen, väljer ut de största namnen utifrån när de presterat på toppnivå, placerar ut dem i en startelva och skruvar upp förväntningarna – så, nu har vi ett lag som kan och ska mäta sig med City och Liverpool. Är det fel att hoppas på det? Kanske inte. Är dessa förväntningar realistiska och rättvisa mot laget eller Ole Gunnar? Förmodligen inte. De flesta vet ju innerst inne att det inte är så enkelt.
Orsaken till de (för) högt ställda förväntningarna tror jag handlar om två saker;
1. Den eviga jämförelsen med Sir Alex tidigare lagbyggen.
2. Ett hårt tryck utifrån från media, fans och före detta storspelare.
Som jag ser det finns det två vägar att gå för en tränare – antingen utvecklar man en egen framgångsrik spelfilosofi som alla andra lag får försöka att hantera (vilket inte många lyckas med) eller så får man finna sig i att man inte är det bästa laget som dikterar alla matcher och istället försöka anpassa spelarmaterialet och matchplanen till motståndet.

Uppenbarligen har Uniteds tränarstab både valt och tvingats till det sistnämnda alternativet, med till synes blandade resultat. Kompetensen för den strategin saknas knappast i truppen, högstanivån är bevisligen skyhög – framför allt när man tar ledningen och kan fokusera på omställningsspel. Leipzigmatchen får väl anses som ett lysande exempel på hur hög den individuella nivån är i medgång.

Orsaken till ojämnheten tror jag handlar om en kombination av ovan bagage och oförmågan att ställa om till plan B när ambitionen om att föra matcher inte fungerar. Arsenalmatchen var ett tydligt exempel på det. Spelarna blir stressade och frustrerade och till slut låser sig spelet i någon slags krampaktig sidledspass-sörja. Ole är förvisso tydlig med att det inte finns tydliga riktlinjer för hur spelet i ”spelyta 3” (den offensiva tredjedelen) ska bedrivas utan att det är upp spelarna ”att uttrycka sig”. Däremot är det tränarens ansvar att bestämma vilka spelare och vilken formation man sätter på planen, hur högt man ska pressa och när – det går inte att skylla på historiska jämförelser och press utifrån.

Kristian: Det enkla och raka svaret är väl att vi helt enkelt är vansinnigt ojämna. Men i mina amatöranalyser så tycker jag att Manchester United anno 2020, är precis lika beroende av individuell briljans som tidigare år. När t ex Fernandes och Rashford spelar för livet, ja då vinner vi med 5-0 mot energidrycksklubben.

Bruno & Pogba på planen samtidigt - blir det för många kockar?

Pontus: Att det blir för många kockar tycker jag inte, upplever att de har olika kvalitéer och borde kunna lyfta varandra. Men kanske att de tar ut varandra lite ändå, det är ju inte supermånga gånger båda lyst på samma gång. Donny spelar på ett annat sätt än Bruno och mot Leipzig funkade det ju jättefint för Pogba, så något kanske det ligger i det. Men ska vi vara krassa har Bruno funkat grymt sen han kom medan Pogba har ifrågasatts i stort sett hela tiden sen han kom, oavsett vem han spelar med. Ibland oförtjänt, ibland förtjänt. Vilken position är hans bästa, vem passar han bäst med, borde man inte få ut mer av honom, vill han vara i United osv. Teoretiskt ser jag dem två tillsammans kunna bära United, praktiskt är jag inte alls lika säker på att det kommer hända.

Micke: Tvärtom skulle jag säga. Båda besitter egenskaper som få mittfältare kan matcha och dessutom har bra spelare i regel lättare att gestalta olika roller beroende på motstånd. Även om den nykomponerade mittfältsdiamanten fått kritik så ser jag den som optimal i avseendet att klämma in både Pogba och Bruno. Jag ser fram emot att se diamanten i fler matcher innan vi dömer ut den helt.

Kristian: För mig personligen så är inte Pogba en kock i Manchester United längre. Hans insatser lämnar så mycket att önska att jag snart degraderat honom till inkastare. Men för att svara på frågan så nej, jag tror definitivt att Pogba och Fernandes har en framtid som ett starkt radarpar. Men, och med betoning på men, då måste verkligen Paul Pogba lyfta sig.

Hur bra är egentligen Uniteds trupp - rent kvalitetsmässigt?

Pontus: Tycker truppen är bra, så klart inte 2008-bra, men bra. Med alla pengar som spenderats på truppen ska det ju utmanas om ligatiteln men så bra tycker jag inte den är. Däremot tycker jag den är tillräckligt bra för att nå topp fyra. Sista minuten-värvningarna gjorde den bredare och den är bättre än att variera så mycket i prestation som vi gör, för att återkoppla till första frågan. Finns väl någon eller några positioner där man kan se uppgraderingsmöjligheter, men skulle säga att det är bästa truppen sen Sir Alex-dagar.

Micke: Jag skulle säga att vi har den fjärde främsta truppen i PL om man slår ihop variablerna kvalitet och bredd. Högstanivån ligger i jämnhöjd med City och Liverpool, men lägstanivån och kvalitén på spelare 15-22 i truppen är kanske något sämre än de andra topp 5-6-klubbarna. Kompetenshålen finns framför allt i backlinjen.

Kristian: Kvalitetsmässigt så kan man absolut peka på sommarens transferfönster och säga att vi inte lyckades spetsa truppen på ett fullgott sätt. Men jag tycker nog ändå att det är att göra det väl lätt för sig. Truppen som OGS förfogar över denna säsong är stark, riktigt stark och med mycket bredd.
Att ha spelat in sju (7!) poäng på sex (6!) omgångar beror inte på kvalitetsbrist i truppen.

Vad ska Ole göra nu?

Pontus: Nu kanske det låter som att jag är kritisk till Ole Gunnar när man läser svaret på första frågan, och visst kan det ställas vissa frågetecken, men jag står fast vid att han ska få fortsatt förtroende. Och vad ska han då göra? Fortsätta på inslagen väg säger jag. Gillar mycket av det han gjort och hur han bygger upp truppen på nytt. Finns inte en massa snabba lösningar som sen kommer ge bestående resultat över tid, inte som jag ser det i alla fall. Okej att det inte såg så bra ut mot Arsenal men upplever ändå att Ole, big picture-wise, gör bra saker för United och ska fortsätta och nu har lite fler verktyg för att lyckas med det på sikt.

Micke: Först och främst mobilisera styrkorna inför Evertonmatchen och se till att spelarna går in med en helt annan inställning än den som levererades mot Arsenal och Istanbul. Sedan bör Ole utnyttja landslagsuppehållet till att tänka igenom en tydlig plan B som kan appliceras när laget kör fast mot lågt stående försvar.

Kristian: Ja, vad fan ska han göra? Jag önskar att jag hade svaret på det, men känner nog att jag famlar lite i mörkret här. Å ena sidan, precis som du var inne på tidigare så går vi fantastiskt bra i Europaspelet, men å andra sidan bedrövligt dåligt i ligan. Han behöver definitivt få upp lägstanivån rätt många hack, och med den får han automatiskt en jämnare nivå på insatserna vilket borde innebära betydligt bättre poängskörd i ligaspelet framöver.

Veckans 5 snabba:
När dessa besvaras ska man enbart ta i beaktning vad spelaren gjorde i just Unitedtröjan och tidsspannet är från när Premier League drog igång.
Så vem har genom tiderna (enligt dig) haft

Bäst Tillslag
Pontus: David Beckham
Micke: David Beckham
Kristian: Paul Scholes
Bäst fotbollshjärna
Pontus: Paul Scholes
Micke: Paul Scholes
Kristian: Michael Carrick
Mest glöd (förutom Keane) 
Pontus: Wayne Rooney
Micke: Wayne Rooney
Kristian: Wayne Rooney
Störst impact på klubben
Pontus: Eric Cantona
Micke: Ryan Giggs
Kristian:Eric Cantona
Mest bolltalang
Pontus: Dimitar Berbatov
Micke: Dimitar Berbatov
Kristian: Wayne Rooney
*BONUS*
Mest coolness
Pontus: Eric Cantona
Micke: Eric Cantona
Kristian: Anderson(!)

Ja ni – kära vänner. Ständigt denna Pogba-debatt. Vi kommer troligtvis diskutera detta fram till den dagen han packar ned sin hårfärg och flyttar vidare. Det känns bittert – helt klart. Jag håller med Kristian om att Paul och Bruno har all möjlighet att bli ett starkt radarpar framöver men frågan är om vi någonsin kommer att få se det?

Att dagens trupp bör vara stark nog för en topp-4 placering verkar det inte råda några som helst tvivel om. Det stora problemet borde således ligga i bristen på en klar spelidé. Planen med att ge bollen till Bruno och hoppas på det bästa verkar vara ganska lätt att genomskåda?

Kör över Everton i helgen och allt är frid och fröjd igen? Förlora ännu en ligamatch och gå in i ett landslagsuppehåll med en klump i magen? Överlever Ole hösten om poängskörden fortsätter vara såpass skral som den har varit hittills?

Intressant att paneldeltagarna svarar ganska lika på såpass öppna frågor i "5 snabba" men inte kan väl Kristian mena allvar med att Anderson var coolare än Cantona!?

Mest bolltalang – Zlatan? Spelade han för kort tid i klubben tro?

Låt oss hoppas på en positiv tillställning med en tydlig matchplan i helgen så att vi slipper den värsta ångesten över det jobbiga landslagsuppehållet.

Til next time – hare gött!

Calle Carlssonstatoilcalle@gmail.com2020-11-06 09:25:04
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham