United in FredagsPanelen

United in FredagsPanelen

"Paul Pogba visar att han är bland de bästa i världen " - Panelen väljer att fokusera på det positiva från Leedsmatchen när inledningen av årets säsong sammanfattas.

De första två omgångarna av årets Premier League-säsong har förflutit och visst är det härligt att spektaklet är igång igen. En dunder och brak föreställning i första rundan mot Leeds följdes upp av en insats mot Southampton som lämnade en hel del kvar att önska. Vad har sett bra ut och vad ska man vara orolig för? Vilken uppställning är att föredra? Ronaldo i City? Det och mycket mer diskuteras i veckans panel.

Jag ger er.....

Pontus Berg Nilsson: Pluggar i Borås för att bli en ”punk-ass book jockey”, som Leslie Knope hade sagt. Hunnit komma upp i trettioårsåldern, och följt United sedan en Beckham-tröja inhandlades för sisådär 20 år sedan.

Eric Länje: 22-årig Helsingborgare som studerar journalistik i Göteborg. Såg min första match live på Old Trafford 2010, vilket gjorde mig till en Unitednarkoman utan dess like. Försökte i tidig ålder att bli den nya Edwin van der Sar, misslyckades grovt.

Andreas Astegren: 30 år bördig från Stenungsund i Bohuslän som bor i den forna bandymetropolen Surte strax norr om Göteborg. Arbetar med försäkringar och skriver parallellt på SvenskaFans för Alltid Blåvitt. Varit Manchester United trogen sedan jag hamnade i knattelaget med samma namn hemma i moderklubben.

.....och här kommer veckans United in FredagsPanelen.


Vad/vem/vilka har get ett positivt intryck under inledningen av säsongen?

Pontus: Okej det var en missräkning mot Southampton men annars tycker jag det finns mycket som är positivt kring Manchester United i inledningen av säsongen, både på och utanför plan. Det finns spelare jag tycker imponerat de första matcherna – Mason Greenwood har hittat målet direkt och ser ut att fortsätta på den vägen uppåt han slog in på under andra halvan av förra säsongen, Victor Lindelöf har varit den klart mest framstående mittbacken, Paul Pogba visar att han är bland de bästa i världen och Bruno är tillbaka på sin enorma höjd efter ett svagare EM. Men det jag tar med mig allra mest är den väg United är inne på, Ole Gunnar – som jag fortsätter att backa – leder oss fortsatt framåt. Och då har vi knappt fått se Sancho samtidigt som Varane, Cavani och Rashford inte spelat en enda minut ännu. Jag ser detta som en väldigt positiv inledning på säsongen och vad som är ännu bättre, jag tror att det kommer bli bättre och bättre för varje match som går nu.

Eric: Tycker att det är en bra start hittills av Manchester United. Såklart var det ingen superprestation mot Southampton, men bortafacit förblev intakt. Första omgången var en fotbollsutopi med flödande spel, ett kokande Old Trafford och Champions League Varane presenterades. De spelarna som har varit bäst i United i mina ögon är Mason Greenwood och Paul Pogba. Greenwood har två mål på två matcher och har nu bevistat att han är ligans främsta talang. Pogba tystar sin största kritiker Graeme Souness med sitt passningsspel. Fem assist på två matcher, not bad ey? Fransmannen har utan tvekan varit vår mest tongivande spelare, trots att Bruno Fernandes var hattrick-hjälte mot Leeds. Skillnaden är att Pogba tenderar att inte försvinna lika lätt ur matcherna som Bruno, vilket sågs mot Southampton. Annars, so far, so good! Men en vinst på söndag på Molinuex behövs.

Andreas: Med risk för att bli för påverkad av klang och jubelföreställningen i omgång 1, så är det ändå mycket som känns positivt kring laget iår. Att det var fart och fläkt och att det inte lades i en handbroms när det rullade in ett antal bollar, utan att man malde på gång på gång och inte gav Leeds en chans att komma in i matchen ordentligt trots ett tidigt mål i andra. Skönt också att brösten var riktade utåt efter det målet och att huvudena inte var parkerade nere i källaren som det ibland känts att det kunnat hamna under tidigare säsonger. Självklart även positivt om vi tittar på spelarna att Bruno producerar direkt på ett närmast makalöst sätt. Lägg även till Greenwood med två mål på två matcher. Då har vi inte ens nämnt Pogba. Jösses. Annars vill jag även pusha för Vigges inledning av säsongen. Ser skönt bekväm ut med bollen och han tar kliv både fysiskt på planen, men kanske framförallt i hela hans uppenbarelse. Ser också ut att ha slipat på huvudspelet och skickar tydliga signaler till ledarstaben att han minsann vill vara med och leka med de andra så dyrt förvärvade alternativen på mittbackspositionerna.

Något du är direkt orolig över?

Pontus: Som ni kunde läsa i mitt förra svar är jag väldigt positiv till United just nu, men så klart finns det saker som kan förbättras. Något jag är direkt orolig över, nja det vet jag inte… men det är klart att poängtappet mot Southampton inte var speciellt bra. När de offensiva spelarna inte har sina allra bästa dagar och det inte finns allt för mycket kreativitet på centralt mittfält kan vi bli för lättlästa och få se prov på samma bekymmer mot på pappret sämre lag som vi tidigare sett. Men innan jag är beredd att ringa i varningsklockorna vill jag se några fler matcher, se några fler resultat och se hur spelet kan utvecklas. Det har bara spelats två matcher, varit en kort försäsong och att det kan fluktuerar lite i börjar tycker inte jag är något konstigt. Så nej direkt orolig är jag inte, låt Ole få fart på truppen och låt oss göra en ny bedömning om några matcher. Just nu tycker jag det finns betydligt mer att vara positiv till än tvärt om.

Eric: Alldeles för tidigt att dra några slutsatser på två matcher. Men det som man är lite orolig över måste vara mittfältet och att inte ta dessa ”enkla” vinster. Southampton är bottentippat i år och kommer förmodligen vara involverad i bottenstriden. Att vi skulle kryssa mot sydkustlaget var inte helt förvånade, då vi av någon anledning haft stora bekymmer mot mindre spelförande lag. Bästa exemplet är mot Sheffield United hemma förra säsongen. 2-1 förlust mot laget som slutade sist i tabellen. En match där allt som kunde gå fel, gick fel. En stor del till detta tycker jag är Solskjaer laguttagning och matchcoaching i vissa matcher. Detta blir tydligast i mittfältet. En genuin defensiv mittfältare behövs, eftersom den enda vi har är Matic. Serben håller tyvärr inte Premier League nivå längre. Fred och McTominay i mina ögon ska vara högre upp på planen där de kan utnyttja sitt duellspel. Samt att ingen av dem är defensiva mittfältare. Vill man att Fred ska försöka vara den brasilianska versionen av Carrick, då ber man om problem. Det kommer att bli intressant att se Solskjaers matchcoaching framöver och hur han ska lösa mittfältet.

Andreas: Det är väl att det ska bli som det tyvärr ofta har blivit de senaste säsongerna. Att det ser bra ut ett tag och både mål och resultat rullar in i stril ström, men att det sedan blir den där dippen som i slutändan gör att mästerskapet vinkas iväg utom räckhåll. Dock känns truppen ganska stark, där även bredden innehar en spets som borde göra det möjligt att tampas ännu längre in mot målsnöret. Kanske till och med på fler fronter än en?

Hur skall Ole formera laget för att få ut max av den nuvarande truppen?

Pontus: Jag ser väl laget som startade mot Leeds som ett av de starkare United kan ställa upp med. Givetvis ska Sancho in istället för James, och sen ska ju Varane matchas in i en startelva. Hur det allra bästa laget ser ut tänker jag beror på motstånd, framför allt offensivt finns nu en hel del att välja mellan beroende på dagsform och motstånd. Men att McTominay ska spela blir tydligt då han bidrar med ett helt annat driv än Fred/Matic med boll, och sen kan Pogbas position skiftas för att kanske ge utrymme till ännu mer offensiv kraft i en del matcher då vi bara behöver ha en som sitter centralt. Så jag säger att det ska se ut som mot Leeds kryddat med nyförvärven och sedan matcha in Rashford och Cavani och spela de som är hetast och passar tänkt matchbild från match till match.

Eric: Manchester United behöver inte två sittandes mittfältare för det drabbar vårt offensiva spel för mycket. Jag tycker istället att det räcker med en defensiv mittfältare där drömvärvningen hade varit Wilfried Ndidi. Men Solskjaer har alltid kört på 4-2-3-1 och startelvan mot Leeds är bland våra starkare. Det som jag hade ändrat på startelvan till framtiden är att ta ut Fred och flytta ner Pogba, vilket gör att Rashford tar vänsterkanten. Att Sancho kommer starta är en självklarhet och Varane bidrar med stabilitet. Ska man använda Fred måste man sätta honom högre upp på planen och låta honom arbeta i pressen. Det som vi måste kunna göra i år är att ta vara på våran momentum och få in bollarna i kassen när vi trycker ner motståndarna. I många kryss har vi ofta varit mer spelförande men inte kunnat avgöra matcherna. Där finns det mycket poäng att plocka in.

Andreas: Kommer nog att gå tillbaka till första omgången igen, där jag tycker att Scott McTominay visar att han bör ha en plats i elvan så länge han är hel. För mig förkroppsligar han United-andan på ett sätt som träffar rätt i mig, med en ung kille som fått kämpa en del men som knyter näven och alltid bidrar med energi och en frekvens i sitt spelsätt som också ger energi åt övriga lagkamrater. Kan han även bli bättre på att förstärka sina ibland alltför lätta fall, är det kanske Ballon d’Or-läge snart. (Skämt åsido)
Kvar är ju att få in Rashford, Varane och Cavani i leken, såklart även Sancho på sikt, där det blir ganska enkelt att det är James som får sättas åt sidan för en Sancho/Rashford/Greenwood. Hur det sedan formeras på planen återstår att se. Men utifrån grunden som sattes i den första omgången tycker jag personligen att laget ska formeras.

Det har varit mycket snack om att United behöver en CDM vilket förvisso stämmer. Frågan är dock
om man kan utmana om titlar med nuvarande Forwardsuppsättning. Cavani kommer inte kunna spela varje match och Martial är – Martial.


Pontus: Såg att Gary Neville sa att United borde gått all in för Harry Kane och lägga 150 miljoner pund på honom för att kunna vinna ligan. Visst att Kane hade gett oss en rejäl boost, men behöver vi verkligen honom för att vinna ligan? Jag vet inte… jag ser så klart också att vi kan komma behöva förstärka där till nästa säsong när Cavani högst troligt försvinner men att uruguayanen och Greenwood ska kunna dela på den centrala positionen och få hjälp av Martial är jag ganska trygg med. Ser vi något år framåt i tiden hade jag så klart inte tackat nej till norrmannen i Dortmund men pratar vi här och nu denna säsong är jag inte speciellt orolig. Vi kommer göra våra mål, och med den kompetens vi har runt den centrala anfallspositionen blir jag ännu tryggare i den känsla jag redan har. Växla ut Cavani och in med en riktigt bra nia nästa sommar absolut, kanske att Greenwood också visat att han har en framtid på den positionen, men här och nu ser jag inte att vi inte skulle kunna utmana med de spelare vi redan har.

Eric: Martial har de senaste åren varit långt ifrån den unga killen som skickade Martin Skrtel till läktaren för att köpa en korv. Samtidigt känns det inte akut att ta in en ny anfallare. Cavani, Rashford, Greenwood och Sancho kommer att bidra med mål. Harry Kane hade såklart höjt laget men vårt mittfältsproblem känns mer oroväckande och borde vara det som prioriteras. Martial känns tyvärr färdig i United tröjan. Motivationen och självförtroende är helt obefintligt. Det är väldigt märkligt med tanke på förtroende som Solskjaer fortfarande visar för honom. Cavani kommer inte att kunna spela varje match men det finns tillräckligt med bra spelare på bänken som kommer kunna vara redo. Vi har ju en svensk supertalang i Elanga som jag tror har en stor chans att få en del spelminuter i år. Svensken tycker jag även gjorde ett större avtryck än Martial förra säsongen.

Andreas: Visst kan det både se och kännas aningen tunt, men om Greenwood fortsätter att snitta ett mål per match så finns ju inga större skäl till oro. Nej, men såklart hade det inte skadat att få in en förstärkning även på forwardspositionen, om inte annat så får vi hoppas att Martials nya slimmade frisyr skalat av den tyngd han till synes ser ut att bära på när aktionerna på planen ska uträttas.

Ronaldo har ryktats till City! Händer det? Om det händer - hur skulle du reagera?

Pontus: Instinktivt tänkte jag att det inte kommer hända, men när man tänker på det lite till så känns det kanske mer troligt än jag från början kände. Kane stannar i Spurs och City vill ha in en målskytt, samtidigt som Juventus nog på flera sätt inte skulle vara helt emot att släppa Ronaldo, så kanske. Men jag säger att det inte händer, United betyder fortfarande för mycket för Ronaldo och han vill inte förstöra det, eller? Skulle det hända skulle det så klart inte vara alls kul, för mig skulle hans legacy i United kraftigt dras ner. Nej det vill jag inte alls se hända, verkligen inte. Betyder det då att jag skulle vilja ha tillbaka Ronaldo till United? Nej det gör det inte. Visst av nostalgiska skäl vill man så klart se honom i United igen, men får jag frågan och om jag av någon outgrundlig anledning hade något att säga till om i frågan skulle jag säga att han gjorde det fantastiskt i United, men det är också ett kapitel som vi vänt blad från och som vi inte ska skriva en fortsättning på. Vi är på väg in i något nytt som jag tror mycket på och att ta tillbaka honom skulle säkert ge en hel del mål men jag har en känsla av att det i så fall skulle hänt för flera år sedan och inte nu, får en känsla av att det skulle rubba det som byggs nu. Ronaldo får gärna fortsätta spela länge till men behöver för min del inte göra det i ett lag på de brittiska öarna.

Eric: Jag tror det inte är helt omöjligt att Ronaldo går till rivalerna. Daniel Levy lyckades att hålla kvar Kane på något sätt, så möjligheten finns där. Pengar vet man sen innan är inget problem för City. Om Ronaldo skulle välja att gå till de ljusblåa, förstör han hela sin legacy i United för min del. Ronaldo är långt ifrån den första spelaren att göra bytet. Två av de största legendarerna i Manchester United, Peter Schmeichel och Denis Law, båda spelade för City. Skillnaden är att man har ett sentimentalt värde till Ronaldo för han var vår bästa spelare i det United jag växte upp med. Samtidigt tycker jag att ingen spelare kommer nånsin vara större än Manchester United. The Trinity symboliserar Manchester United. Unga talanger som ska driva en offensiv och fartfylld fotboll. Något som det nuvarande laget bara kryllar av. Ronaldo är en av våra bästa någonsin, men frågan är om han fortfarande vill ses som det? Jag hoppas att han tänker med lite sunt förnuft och att Sir Alex Ferguson kanske tar ett snack med honom.

Andreas: Spontana känslan är att man tyvärr inte hade varit förvånad om det skulle bli verklighet. Den klubbkänsla som man tidigare trott funnits kvar till vissa delar, tror jag dessvärre har avtagit i hans jakt på rekord, framgångar och strävan efter att bli ihågkommen som den bästa som någonsin beträtt en fotbollsplan. En form av besvikelse skulle säkert infinna sig då jag kan tycka det är något fint när spelare sluter cirkeln i en klubb som varit om inte helt avgörande, så en påtaglig del i spelarens utveckling. Skulle detta bli verklighet får detta sväljas och se om minnena man har av honom väger upp det beslutet eller om det ger en beskare smak när det sista kapitlet i sagan Ronaldo skrivits.

Snabba rundan

En värvning du är avundsjuk på i sommar
Pontus: Hmmm
Eric: Messi
Andreas: Danny Ings
Blir det någon titel i år
Pontus: Absolut
Eric: Förhoppningsvis
Andreas: Ja
Greenwood kan bli "ballon d´or bra"
Pontus: Tveksam
Eric: Absolut
Andreas: Njaee
Bruno är bättre än de Bruyne
Pontus: Japp
Eric: Nej
Andreas: JA!


Över lag positiva tongångar efter inledningen av säsongen 21/22. Frågan är om inte urladdningen mot Leeds givit lite väl hög svansföring. Bielsas gäng besitter ju egenheten att antingen vinna med 5-3 eller förlora med 1-6. Det tycks sällan bli sega och innehållsfattiga matcher när Leeds är inblandade och har då spelare som Bruno, Pogba och Greenwood en bra dag kan det sväva iväg.

Glädjande att se Luke Shaw trumma vidare i samma takt som förra säsongen.

Bakslaget mot Southampton tycker jag är mer oroväckande än vad panelen vill ge sken av. Det är genom sådana poängtapp man förlorar en potentiell ligatitel.

McTominay skall ha en plats i laget. Rashford, Sancho och Cavani skall in. Det kommer bli trångt på den offensiva halvan i år!

"Om Ronaldo skulle välja att gå till de ljusblåa, förstör han hela sin legacy i United" – jag kan inte göra annat än att hålla med dig där Eric. Dennis Law är så långt före min tid så där finns det inget riktigt förhållningssätt. Peter Schmeichel smutsade ned sig när han gick till City men det var i ett läge där den nuvarande lokalrivalen var mer en lokal än rival. Tevez och Hargreaves är väl de senaste som gjorde flytten men då ryckte jag mest på axlarna åt det hela. Ronaldo är en annan sak. Han fostrades till mångt och mycket till den spelare han sedan kom att bli av klubbens största alla kategorier. Grabben från Madeira verkar ju helt klart ha en speciell plats i Sir Alex hjärta och bara tanken på hur besviken skotten skulle bli vid en sådan transfer gör ont.

Vigges assist till Brunos mål mot Leeds var ett kvitto på Svenskens fina tillslag.

Matchen mot Wolves på söndag blir jäkligt viktig. Tre poäng där är ett måste för att gå in i säsongens första landslagsuppehåll med någorlunda lugn i truppen. Vid poängtapp kommer det börja blåsa kring Ole direkt.

Söndag 17:30 på Molineux – tre poäng!

-til next time, hare gött!
 

Calle Carlssonstatoilcalle@gmail.com2021-08-27 11:41:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham