United in FredagsPanelen

United in FredagsPanelen

"För guds skull sluta spela McFred!" - det blir både högt och lågt när Unitedpanelen summerar det senaste kring klubben.

Berg- och dalbanan som är Manchester United *e.SAF bara fortsätter. Crash and burn i Ligacupen, förlust mot Villa när man borde ha vunnit och vinst mot Villareal när man borde ha förlorat.

Det behövs inte speciellt många matcher för att få användning av hela sitt känslospektrum – visst är det härligt!

Den här veckan ska vi snacka om de Geas möjliga renässans och våra krav på Ole. Med lite annat däremellan.

* e.SAF - efter Sir Alex Ferguson

Jag ger er.......

Tobias Nilsson: Småbarns farsa out of New York som följt United sen tidigt 90-tal. Mycket här i mitt liv som förändrats senaste årtiondet, flyttat runt i världen men det spelar ingen vart jag än befinner mig, spelar United 3 på morgonen så är jag uppe och tittar ändå. En av få saker som fortfarande prioriteras över nästan allt annat.

Eric Länje: 22-årig Helsingborgare som studerar journalistik i Göteborg. Såg min första match live på Old Trafford 2010, vilket gjorde mig till en Unitednarkoman utan dess like. Försökte i tidig ålder att bli den nya Edwin van der Sar, misslyckades grovt.

Tim Jonsson: Optimistisk, uppstudsig och för tillfället smått alkoholiserad 22-årig student från Uppsala. Älskar ord, United och vin och kombinerar gärna dessa så ofta som möjligt, vilket innebär att jag ofta har en öl eller ett glas vin i kroppen när jag skriver. Följande frågor har dock besvarats spiknyktert på grund av allmän livshets.


Har de Gea definitivt tagit tillbaka första platsen med sin fina inledning på säsongen?

Tobias: Helt klart! Jag var en av dom som tyckte att De Gea kanske gjort sitt i United. Flera år av mediokra ingripanden, bloopers och diverse sämre insatser. Men man glömmer att han bara är 30 och har en lång karriär framför sig fortfarande. Hittills i år har han visat att han är tillbaka i gammaldags storform, och då är han omöjlig att peta! Herregud vilken match han gör mot Villareal också, magiskt att se honom i denna form.

Eric: Jag tyckte redan förra säsongen att De Gea visade sig vara en bättre målvakt än Henderson. Det finns en enorm talang i Henderson, men De Gea är bland de bästa målvakterna klubben någonsin har haft. De senaste säsongerna har varit svåra för spanjoren och straffläggningen mot Villareal var lågpunkten i hans United karriär. Därför får räddningen mot West Ham och stormatchen mot Villarreal en större betydelse. Istället för att vika ner sig valde De Gea att ta upp kampen mot Henderson och har varit matchhjälte flera gånger nu. Det är ett bevis på hans karaktär och passionen han för klubben. Förhoppningsvis fortsätter De Gea att prestera, annars finns det en ung engelsman som tar hans plats. Nu ser jag ingen anledning till varför De Gea inte skulle vara första val för resten av säsongen.

Tim: Ja, det blev ju en ganska tacksam initial lösning på Solskjaers "två nummer ett"-problem. Ur den synpunkten var nog Hendersons bortfall bland de bättre sakerna pandemin medfört, för han måste vara lika medveten som alla andra om att De Gea i nuläget är helt omöjlig att peta. Han är tillbaka till att göra matchavgörande räddningar varenda match, och sett till hur säsongen har inletts har det behövts mer än någonsin. Förhoppningvis köper Henderson det säsongen ut så får vi göra ännu en utvärdering då igen, för jag känner mig fortsatt ganska säker på på
att han är framtiden.

Vi måste prata om 900-miljonersmannen Jadon Sancho. Jag tycker det har sett oroväckande trögt ut. Är jag löjlig eller finns det fog för oro?

Tobias: Delvis tror jag. Helt klart av vad man sett i Dortmund så är han en fantastisk fotbollsspelare, men det är också steget från Bundesliga där vi sett liknande talanger komma till oss och aldrig lyckas (Kagawa, Miki osv). Nu är det tidigt och grabben är ung, måste få kontinuerlig speltid och inte hamna i Ole's frysbox för Rashford är påväg tillbaka. Vi har grym konkurrens på de offensiva positionerna, hoppas de gynnar honom.

Eric: Det har varit en tuff inledning för Sancho i United. Dock känner jag mig inte särskild oroad med tanke på spelarens kvalité. Han behöver tid att anpassa sig i Premier League. Bara titta på andra spelare som exempelvis Kai Haverts som också anlände från Bundesliga. Det krävdes nästan en hel säsong innan tysken passade in i Premier League. Jag tror på långsikt att Sancho kommer visa sig att vara en bra värvning men vi supportrar måste ha lite tålamod i nuläget. Det är svårt att begära för vi behöver en titel i år och att behöva vänta på en spelare ska blomma ut känns frustrerande.

Tim: Det har sett lite trögt ut, men jag tycker inte det finns fog för oro. Det är svårt nog som det är att byta miljö så pass drastiskt, tänk då att byta från just Dortmund, med både en tydlig plan för hur man vill spela offensiv fotboll samt en vana av att ge unga spelare tid att lotsas in i förväntningar, till United. Här har det senare inte funnits på länge, och dessvärre var det ju ganska länge sen vi hade en fungerande offensiv plan (utöver individuell briljans) också. Jag tycker snarare att man har sett fler tendenser än vanligt hos unga spelare som gör den omställningen, och är fortsatt övertygad om att han kommer göra succé många år framöver.

Vad borde Ole uppnå för att inte tvingas gå mitt under brinnande säsong?

Tobias: Gå vidare ur CL och inte låta avståndet till toppen bli för stort. Samt att för guds skull sluta spela McFred! Vi alla ser hur dåliga dom är men Ole verkar vara alldeles för envis.

Eric: Solskjaer behöver nå slutspel i Champions League, hänga på toppen och ta minst en trofé i år. Med uttåget ur ligacupen kanske FA-cupen den turnering som United har störst chans att vinna. Det som jag tror vi också behöver se mer av Solskjaer är ett spelsätt som handlar mer om att inte lita på individuell briljans. Det är svårt att lösa detta mitt under en säsong, men med den kvalitén i truppen och kunskapen som finns i tränarstaben, bör det inte vara ett problem.

Tim: Svaret borde ju inte vara fler matcher som igår, men det lär väl dessvärre bli det. Jag, med många andra, börjar ge upp hoppet om att vi ska ha en genomgående tydlig spelidé där "alla ska komma in och vet vad de ska göra", men jag tycker inte heller att det är direkt nödvändigt om han kan få ihop de spelarna som spelar för dagen för att prestera någorlunda nära sin egen högstanivå, för med det kommer vi ganska så jäkla långt. Så det egentliga svaret borde vara att få ihop varenda elva och se till att de presterar på topp för dagen, men det faktiska svaret är nog att det räcker med att fortsätta vinna matcher.

2-1 mot Villareal men spelet hackar oroväckande mycket. Vad behöver göras!?

Tobias: Sparka Ole. Finns inget annat alternativ just nu. När vi måste gå för mål byter han in en till CDM och säkrar bakåt. Hans defensiva tänk funkar inte och det clashar fullständigt med allt vad United står för. Han kan tacka Telles för drömmål och sent avgörande för att han får lite andrum nu, för detta var det sämsta jag sett på mycket länge. Vilket är något jag tycker mig säga alldeles för ofta.
Gillar Ole som person och ex-spelare men som tränare finns det inte mycket man gillar längre.

Eric: I matchen mot Villareal var vi utan två ordinäre spelare i försvaret med Luke Shaw och Aaron Wan-Bissaka otillgängliga. De spelar större betydelse än vad man tror offensivt och defensivt. Diogo Dalot övertygande inte alls och var den svaga länken i försvaret. Rent offensivt behöver vi två anfallare på topp. Helst ser jag ett samarbete mellan Edinson Cavani och Cristiano Ronaldo. Jag tror deras förmågor fungerar väldigt bra tillsammans och de verkar att hitta varandra på det lilla man har sett av dem tillsammans på planen. Solskjaer har slutat topp fyra två raka säsonger med 4-2-3-1, men vi behöver hitta något nytt. Optimala scenariot är att värva in en defensiv mittfältare i januari för att få balans med alla offensiva alternativ. Kör en annan formation och lämna McFred i det förflutna.

Tim: En tolkning är svaret på fråga 3. En annan, fullt rimlig, är såklart att sparka Ole, men där är iallafall inte jag riktigt än. Matchen igår är på så sätt både symptomatisk för var vi står idag, men den bör också ses utifrån att vi faktiskt var utan tre ordinarie backar och ÄNDÅ ställde upp med en av säsongens mer offensiva elvor, något som Villarreal utnyttjade till fullo. Med det i beaktning tycker jag i ärlighetens namn inte att gårdagens insats var så farlig. I synnerhet tar jag, med min optimistiska ådra starkt pulserande, med mig vilket tryck vi ändå lyckades etablera efter kvitteringen. Kändes det inte hela tiden som att det skulle komma ett avgörande? Så även hos spelarna? Att inpränta en sådan känsla i både spelarna och fansen är kanske inte exakt lika långsiktigt värdefullt som en fundamental spelidé, men kanske ännu svårare att etablera.

Veckans snabba runda

Det är matchminut 90 och straff - välj din straffskytt!
Pogba vs Greenwood
Tobias: Pogba
Eric: Greenwood
Tim: Greenwood
Rashford vs Sancho
Tobias: Rashford
Eric: Rashford
Tim: Rashford
Cavani vs Martial
Tobias: Cavani
Eric: Cavani
Tim: Cavani
Magurie vs Varane
Tobias: Varane
Eric: Maguire
Tim: Maguire
Bruno vs Ronaldo
Tobias: Ronaldo
Eric: Ronaldo
Tim: Bruno

"Sparka Ole" får vi alltså läsa i dagens panel. Det är förvisso starka ord – men inte helt utan fog. Jag kan inte påstå att man kan se avsaknad av gnista hos spelarna. Det hängs inte med några huvuden (än), och man verkar vilja ge 100% för sin tränare. Frågan är om Solskjaers till synes suveräna "man managment" väger upp den totala avsaknaden av fungerande spelidé samt matchcoachning? Jag börjar bli tveksam.

Vigge ser betydligt mer bekväm ut ihop med Varane.

De Gea i form är Manchester Uniteds bästa målvakt sedan jag började följa laget i början på 90-talet men att tappa Dean Henderson vore riktigt jobbigt. Jag är glad för att inte vara ansvarig för vilket beslut som skall fattas.

Vem skulle ersätta Ole i dagsläget? Det kryllar ju inte av lediga toppnamn direkt.

Det hade varit intressant att få höra tankarna om det centrala mittfältet inför säsongen. "Vi kör med McTominay, Fred, Matic och Pogba (som uppenbarligen inte funkar på den positionen i dagens Man Utd) – det kommer bli kjempegreit"

Det var fint att se Bruno med bindeln.

I morgon (Lördag) kommer Everton till Old Trafford och karusellen snurrar vidare. En bekväm vinst där och Ole är safe igen. Det är bara att hoppas på spelarnas så kallade "individuella briljans" så ska det nog lösa sig.

Jag vill även passa på att upplysa alla läsare om att ni kan skicka in era egna frågor till panelen.
Frågor/funderingar skickas till statoilcalle@gmail.com

-til next time, hare gött!

Calle Carlssonstatoilcalle@gmail.com2021-10-01 09:11:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham