United in FredagsPanelen

United in FredagsPanelen

"Erik ten Hag är bästa tränarrekryteringen sedan SAF" - vi snackar upp säsongen i FredagsPanalen!

På Söndag kl 15 är det dags, vårt kära Manchester United sparkar igång säsongen hemma på Old Trafford mot Brighton.
Hur lång tid kommer det ta den här gången innan allt rasar ihop, innan supportrarna gapar efter ten Hags avgång, innan Glazers beskylls för allt mellan Ronaldos åldrande till ozonlagrets tunnhet?
Eller är det här säsongen som skeppet Manchester United långsamt börjar hamna på rätt köl?

Jag har snackat med kollegorna på redaktionen om förväntningarna inför säsongen, möjliga genombrott, Erik ten Hags status som frälsare samt en hel del annat.

Veckans panel består av.....

Pontus Berg Nilsson: Jobbar i Norrköping som en ”punk-ass book jockey”, som Leslie Knope hade sagt. Hunnit komma upp i trettioårsåldern, och följt United sedan en Beckham-tröja inhandlades för sisådär 20 år sedan.

Eric Länje: 22-årig Helsingborgare som studerar journalistik i Göteborg. Såg min första match live på Old Trafford 2010, vilket gjorde mig till en Unitednarkoman utan dess like. Försökte i tidig ålder att bli den nya Edwin van der Sar, misslyckades grovt.

Tim Jonsson: Optimistisk, uppstudsig och för tillfället smått alkoholiserad 22-årig student från Uppsala. Älskar ord, United och vin och kombinerar gärna dessa så ofta som möjligt, vilket innebär att jag ofta har en öl eller ett glas vin i kroppen när jag skriver. Följande frågor har dock besvarats spiknyktert på grund av allmän livshets.

.....och här kommer United in FredagsPanelen.

Hur är förväntningarna inför säsongen

a) resultatmässigt

Pontus: Ligatiteln, alltid ligatiteln så klart. Det där var ryggmärgen, så innan nån kommer och hämtar mig ska jag säga att det är dröm och att förväntningarna snarare är att slåss om topp fyra. Svårt att se oss kunna ha så mycket högre förväntningar än så, lämnar vi säsongen med en CL-biljett är det resultatmässigt klart bra. Plockar vi en cup också? Det gör vi.

Eric: Jag har inga större förväntningar när det gäller resultat förutom att nå topp fyra och en titel i nån av cuperna. Det beror främst på att jag tror att ETH känns som den första tränaren med en tydlig filosofi och kravbild på länge. För att det ska funka långsiktigt behöver han få sin tid och årets säsong handlar främst om att bygga en grund att kunna bygga vidare på. Såklart drömmer man om en PL-titel men det känns som några andra lag är lite vassare än oss i nuläget.

Tim: Champions League-spel nästa säsong och en titel. Det kallas tydligen i United-kretsar för ”The Andy Mitten standard” och jag tycker det är en fullt rimlig förväntan för Ten Hags första säsong.

b) spelmässigt

Pontus: Försäsongen har väl gett en försmak – intensiv press, bollinnehav och kontroll med en offensiv inställning. Framförallt tänker jag på lite luddiga saker som attityd och känsla, om det byggs med en passning eller med hundra tusen spelar inte så stor roll. Hundra tusen är ändå en eller två för många, så ett United som är proaktivt, som vill framåt och ger mig en känsla av att vi är på väg att ta oss ut ur den djungel vi irrat runt i år efter år förväntas. Det är väl inte för mycket begärt.

Eric: Som jag skrev innan tror jag mycket på ETH och att han känns som ”the real deal”. Det jag vill se spelmässigt från United i år är balans på alla delarna på planen. Förra säsongen fungerade inget förutom små stunder av individuell briljans som svepte över de större problemen. I nuläget känns truppen lite för tunn att vi ska tävla på alla fronter, där det centrala mittfältet förblir ett orosmoment. Förhoppningsvis kommer en värvning in där som kan lösa det. Men det man vill se spelmässigt är konsekventa prestationer i både offensiven och defensiven.

Tim: en förbättring från förra säsongen är inte ens i närheten av tillräckligt, men att man tidigt visar på vackra tendenser (som på försäsongen) och att dessa så snart som möjligt visar sig vara resultatgivande. Mot slutet av säsongen, beroende på hur långt vi går i cuper och så vidare, ser jag gärna att vissa saker sitter fläckfritt, det tror jag lätt Ten Hag kan fixa.

Är ETH frälsaren vi väntat på sedan SAF

Pontus: Att mäta sig med det SAF gjorde kommer han så klart inte kunna, men jag både hoppas och tror att han kommer leda United framåt och tillbaka mot toppen. Att det skulle gå åt helvete efter SAF gick att läsa i stjärnorna men nu har det väl gått tillräckligt många år för att skuggan börjat skingras och ETH kan göra sin grej – även om SAF tydligen finns med i nån diffus tankesmedja nuförtiden. Bästa tränarrekryteringen sedan SAF är jag ganska säker på, och med lite tid tror jag han kan bygga något väldigt fint och ge oss ett lag att tycka om – så nog kan han frälsa.

Eric: Tycker man ska vara lite försiktig med själva ordet frälsare. Ten Hag kommer absolut vara en viktig pusselbit till att förhoppningsvis få tillbaka de sportsliga framgångarna i United. Dock är det hela systemet som måste ändras när det gäller värvningar och hur klubben i sig färdas fram. Richard Arnold och John Murtough är lika viktiga i ombygganden av United som Ten Hag. Jag vill verkligen Ten Hag ska lyckas men att konstant försöka hitta en frälsare på ett enormt problem tror jag orsakar ännu mer konflikter. Men Ten Hag var den absolut viktigaste värvningen som gjordes inför årets säsong och det lilla man har sett på försäsongen verkar lovande.

Tim: Ja. Men det var väl alla andra också i början. Men nu är det så. Det är för mycket som känns bra på förhand. Det är bara United som kan f**ka upp detta, men jag tror han har bäst förutsättningar av alla, inklusive Ferguson, under Glazers.

Elanga fick ett slags genombrott förra säsongen. Ser du någon annan som kan ta ett liknande kliv i år

Pontus: Ale-ale-jandro. Alejandro Garnacho är ju det givna svaret här. Högre höjd än Elanga är känslan och nog skulle han kunna färga matcher under säsongen. Är ju också en spelartyp som attracts attention och puts asses in the seats. Sen – Fenkie eller ej – hoppas jag James Garner kan få rätt många minuter och växa från en Carrick-light till en Carrick-heavy, alltså något som får en att tänka att ”det är svårt att tro att det inte är Carrick”.

Eric: Det är en väldigt stor hype kring Garnacho som verkligen ser lovande ut. Jag tror dock att Jadon Sancho kan äntligen bli den spelare vi trodde han skulle vara när han anlände från Dortmund förra säsongen. Han passar bättre in i Ten Hags system och har fått tid att anpassa sig till den engelska fotbollen. Det blir inte ett riktigt ”genombrott” på den stora scenen men jag tror att Sancho kommer äntligen visa sig i England vilken kvalitetsspelare han är.

Tim: Jag tycker garnacho ser ut som en riktig speciell talang. Får han vara kvar i truppen (vilket han både är ung och talangfull nog att göra) tror jag han kan ta ännu större kliv än Elanga gjorde.

Ge mig en oväntad händelseutveckling som kan ske under kommande säsong

Pontus: Victor Lindelöf kommer vara den mittback som loggat flest minuter på plan när säsongen summeras. Visst är han åtminstone namnmässigt nummer fyra i kön, Martinez får antas vara given och då vill man nog ha Maguires eller Varanes fysiska närvaro bredvid. Men Varane går sönder och Vigge är helt enkelt bättre än Maguire, så trots att svensken spelats in till vänster i mittförsvaret kommer han få platsen vid sidan av Martinez. Några förlorade nickdueller men jäklar vilka uppspel vi kommer få se – Iceman and the Butcher. PS. Martial vinner skytteligan, 25 mål – ska ni ha en tröja med nummer sju välj för guds skulle Ella Toone.

Eric: Anthony Martial kommer att återuppstå från de döda och blir Uniteds främsta hot framåt! Beror främst på att Ronaldo inte blir långvarig och om han stannar sätter ETH honom på bänken. Det är en avgörande säsong för fransmannen i United och det känns som han kommer ta vara på chansen som han ges nu, om han kan bara hålla skadefri.

Tim: United släpper in färst mål i ligan. Eller gör flest. Men jag tror mer på det första. Och Ronaldo och/eller De Gea är bänkad fler matcher än de spelar.

Fem snabba Ja/Nej

Martinez blir en ny publikfavorit
Pontus: Ja
Eric: Ja
Tim: Ja
Ronaldo vinner skytteligan i PL
Pontus: Nej
Eric: Nej
Tim: Nej
Årets hemmaställ får 7/7 i betyg
Pontus: Nej
Eric: Nej
Tim: Ja
De Gea gör sin sista säsong på OT
Pontus: Nej
Eric: Nej
Tim: Ja
Eriksen konkurrerar ut Bruno
Pontus: Nej
Eric: Nej
Tim: Nej

En topp 4 placering, en cuptitel och ett genombrott för Garnacho. Addera ett lite trevligare spelsätt och veckans panel är nöjd.
För mycket begärt? Absolut inte!

Klart nya hemmatröjan är 7/7!

Visst känns det som att vi har ett flertal spelare som borde få sitt "genombrott" snart? Jag tänker på en sådan som redan nämnda Garnacho men även Diallo (20), Pellistri (20) och Garner (21). Missförstå mig inte här, man är inte lastgammal som fotbollsspelare när man är 21 år gammal – men det börjar väl ändå bli dags att klocka minuter i ligan om man är "the real deal"?

Hur fasen ska de Gea klara av att spela i ett ten Hag-system med två betongklumpar som fötter? Om Henderson varit kvar i truppen hade jag hållt med Tim om att Spanjoren kunde fått nöta en hel del bänk men med Tom Heaton som bakup kan jag inte se det hända.

Hur kommer Old Trafford ta emot en grinig CR7 efter en sommar med idel rykten om en flytt bara ett år efter återkomsten?

För övrigt så anser jag att Wan-Bissaka är/var ett råämne som ytterback med potential att bli hur bra som helst med rätt skolning. Argumentet att "behöver man göra en glidtackling så är man fel placerad från början" köper jag inte för fem öre. Fråga Maldini, Nesta och Cannavaro – tre spelare som hade ganska bra karriärer.

Vad tycker du? Håller du med panelen, är jag helt ute och cyklar eller har du sett en oslipad diamant som mycket väl kan få ett genombrott i år?
Låt höra i kommentarerna nedan!

til next time – hare gött!

Calle Carlssonstatoilcalle@gmail.com2022-08-05 08:12:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham