Väntan är över - tankar inför säsongen 23/24

Väntan är över - tankar inför säsongen 23/24

Söderbaggie skrev en "Inför-säsongenkrönika" i vårt Forum, som förtjänar att spridas utanför "den inre kretsen".

Championship-premiären är här.

Förväntningarna på vårt Albion är kanske lägre än på hela 2000-talet. Inte många vågar hoppas på uppflyttningsstrid. Initierade ”experter” tippar oss så lågt som på 15:e plats. Jag tror att laget skulle må bra av att få slå ur underläge, men är samtidigt rädd att en dålig start kan få missnöjet med klubbens prekära situation att bubbla över. Vi är kanske den mest misskötta klubben i serien, och sånt brukar tyvärr även visa sig på planen. Ett litet hopp har tänts då vår kinesiske ägare Lai sägs vara öppen för att sälja klubben.

I väntan på en ny och förhoppningsvis ambitiös och seriös ägare var den bästa nyheten att vår tränare Carlos Corberan stannar. Spanjoren gjorde underverk när han tog över efter Steve Bruce's katastrofala sejour, och tycks tills vidare både ha spelartruppen och fansen på sin sida.

Vi har i sommar sagt farväl till vår bästa back Dara O´Shea, på grund av vår finansiella situation ett nödvändigt beslut. Den unga akademiprodukten var en av få spelare som kunde inbringa transferpengar (7 miljoner pund), och vi måste sälja för att balansera ekonomin och få affären att rulla, nu när fallskärmspengarna har upphört.

Men sportsligt svider det då ingen av kvarvarande mittbackar har samma kvaliteter. I skrivande stund har jag oerhört svårt att säga vilken som är vår bästa mittbackskombination, vilket i detta fall är ett svaghetstecken. Och något som bidrar till att jag gärna sett att vi testat en trebackslinje, även om det inte verkar aktuellt. Även på ytterbackspositionerna har vi problem med kvalitet och kvantitet. Bakom Townsend och Furlong ser det tunt ut. Här skulle vi verkligen behöva förstärka.

Det svaga försvarsspelet i genrepet mot Bolton (3–4) skulle jag främst tillskriva innermittfältet som inte gjorde jobbet utan sjönk för lågt ned, vilket tillät Bolton att prickskjuta. Vi slutade att spela efter 20 minuter. I mina ögon håller inte Mowatt och jag hade hellre sett att vi gjorde oss av med honom istället för Gardner-Hickman som det nu ryktas om. Molumby spelade inte genrepet, men kommer att bli en av våra viktigaste spelare. Om han blir kvar. För alla våra spelare är till salu. Något som trots allt sett oss nobba ett bud från Luton på målvakten Alex Palmer.

Två nyförvärv har hittills presenterats – Brightons ytter Jeremy Sarmiento på lån och strikern Josh Maja på en fri transfer. Båda har förhoppningsvis en offensiv x-faktor som vi saknat. Och vi har verkligen saknat en nummer nio då Thomas-Asante inte har de naturliga strikerinstinkterna och Daryl Dike är långtidsskadad. Maja gjorde 16 mål och sex assist i Ligue 2 i fjol, och kan han reproducera de siffrorna bör vi kunna vara med på övre halvan.

Mycket talar för att Grady Diangana lämnar i augusti. Yttern har efter sitt succéår på lån från West Ham varit rent underkänd sedan han skrev på ett permanent kontrakt. Kan vi få sju miljoner pund för honom som det ryktas om, är det riktigt bra. Delar av de pengarna skulle förhoppningsvis kunna återinvesteras i truppen, som till exempel ytterligare en striker – det ryktas om Sory Kaba från Midtjylland.

Bland övriga spelare som vi släppt märks Jake Livermore, Tom Rogic, Keane Bryan och Karlan Grant, den senare på lån till Cardiff. Även han en stor besvikelse sedan sin dyra övergång, trots en bra säsong för två år sedan med 18 mål. Även målvakten David Button tycks vara på väg bort, i så fall saknad av ingen.

Avslutningsvis ser Championship tuffare ut än på länge. Både nedflyttade och uppflyttade lag är lite starkare än vanligt. Jag tippar att Leicester och Middlesbrough går direkt upp med Southampton, Leeds och Sunderland som utmanare. Sedan är det vidöppet. Farliga outsiders är Hull, Ipswich och Coventry, medan Huddersfield, Rotherham bör slåss i botten. Om Corberan blir kvar hela säsongen, om vi slipper skador på nyckelspelare och om Maja visar sig vara den striker vi saknat så kan vi vara med och utmana om en playoff-plats.

Trolig premiärelva mot Blackburn (4-2-3-1):
Palmer; Furlong, Ajayi, Kipré, Townsend; Yokuslu, Molumby; Wallace, Swift, Phillips; Thomas-Asante.

Varken Sarmiento eller Maja tros vara redo att starta.

COME ON YOU BAGGIES!!!

SÖDERBAGGIE
(Skrivet 2 augusti 2023)
 

OJ2023-08-04 11:18:00
Author

Fler artiklar om WBA