Victor Lindelöfs månad (maj)

Victor Lindelöfs månad (maj)

Maj månad blev en speciell månad för Manchester United och Victor Lindelöf. De matcher som laget spelade hade olika stor betydelse och vi fick se stor variation på startelvor. Men hur presterade Victor Lindelöf egentligen?

Match Spelade minuter Mål Assist Ingripanden/Lyckade ingripanden Antal skott/Skott på mål
Aston Villa (borta) 98 0 0 77/64 0
Liverpool (hemma) 98 0 0 70/60 0
Fulham (hemma) 96 0 0 71/61 0
Villareal (EL Final) 130 0 0 142/119 0
Totalt 422 0 0 360/304 0
Snittprocent 84%
 
Match Passningar/Lyckade passningar Långa passningar/Lyckade långa passningar Brytningar Dribblingar/Lyckade dribblingar
Aston Villa (borta) 60/55 6/5 8 0
Liverpool (hemma) 57/53 6/5 5 1/0
Fulham (hemma) 54/49 3/0 3 0
Villareal (EL Final) 118/108 10/4 2 0
Totalt 289/265 25/14 18 1/0
Snittprocent 92% 56% 0%
 
Match Luftdueller/Vunna Luftdueller Bolltapp/Bolltapp på egen planhalva Återerövringar/Återövringar på offensiv planhalva Gula och röda kort
Aston Villa (hemma) 2/2 5/4 15/2 0
Liverpool (hemma) 3/2 6/3 10/1 0
Fulham (hemma) 2/2 5/2 14/2 0
Villareal (EL Final)  9/5 10/4 14/2 0
Totalt 16/11 26/13 53/7 0
Snittprocent 69% 50% 13%

 Victor Lindelöfs månad

Victor Lindelöf gjorde sin första match för månaden den 9:e maj på bortaplan mot Aston Villa. Lindelöfs insats i denna matchen var väldigt upp och ned. Han blandade och gav i duellspelet och förlorade en del enkla dueller. Samtidigt var han en av United spelarna som försökte höja tempot vilket gjorde att United kunde hålla pressen uppe. Han spelade hela matchen och lyckades bland annat med 64 av hans totalt 77 ingripanden i matchen.
Lindelöf fick sedan stå över matchen mot Leicester innan det var dags för att möta Liverpool på Old Trafford. Lindelöf fick här spela utan sin partner och lagkapten Harry Maguire i backlinjen. Nu var det upp till Lindelöf att styra hela backlinjen i engelsmannens frånvaro. Detta skulle visa sig vara en roll som han inte såg bekväm ut med. Försvaret såg rörigt ut under hela matchen och United släppte in fyra mål i matchen. Lindelöf spelade återigen hela matchen men insatsen var inte en av hans bättre.
I matchen mot Fulham skulle Lindelöf återigen vara ledaren i backlinjen då Maguire saknades (något han skulle göra resten av månaden). Lindelöf såg återigen lite tveksam ut men i denna matchen har United mycket boll och där vet vi att Lindelöf är bekväm. Han växte in mer och mer i matchen. Vi alla vet att han är bra med bollen och han lyckades med en hel del fina passningar i matchen. Han söker ofta Rashford i djupet med en längre boll, något han gjorde genomgående under hela månaden.
Lindelöfs och Manchester United sista match för säsongen skulle bli Europa League finalen. Lindelöf startade återigen utan Harry Maguire i backlinjen och när United hamnade i underläge var det många blickar som riktades mot svensken. Villareal slog in en frispark mot Lindelöfs yta och även om den var bra slagen så ska han kunna få bort den bollen. Istället letade sig bollen fram till en Villareal spelare och underläget var ett faktum. Matchen skulle gå till förlängning och senare straffar där Lindelöf fick skjuta Uniteds tionde straff. Lindelöf gjorde sitt och satte sin straff men det räckte ändå inte. United förlorade matchen och säsongen slutade med besvikelse.

Victor Lindelöfs statistik

I och med att Ole Gunnar Solkjaer valde att rotera laget i flertalet matcher så blev det endast fyra matcher för Lindelöf i maj månad. Trots detta fick Lindelöf ihop hela 422 spelade minuter. Detta tack vare att de matcher som han spelade fick han genomföra utan att bli utbytt, samt att Europa League finalen gick till förläning.
Lindelöf gjorde under sina fyra matcher hela 360 ingripanden. Det motsvarar ett snitt på 90 per match. Av dessa lyckades han med hela 84%. Det kan bero en del på att spelar som mittback och de flesta ingripanden i offensiv väg är relativt lätta vilket kan ge en boost i statistiken.
Lindelöf slog 289 passningar under månaden. Av dessa gick 92% till rätt adress. Lindelöf slog även 25 långa passningar. Dessa var främst diagonala till en djupledslöpande Marcus Rashford. Detta var ett spelmönster som Lindelöf sökte väldigt ofta genom hela månaden. Det är nog något som är planerat då Lindelöf har en fin passningsfot som Manchester United vill utnyttja.
Victor Lindelöf är en mittback som spelar ett väldigt följsamt försvarsspel. Detta resulterade i 18 brytningar och 53 återerövringar.
Lindelöf får mycket kritik för hans spel i luften. Det är ofta som motståndarnas anfallare söker sig till svensken när det nalkas nickduell. Vilket är förståeligt när alternativet är Harry Maguire. I maj månad var Lindelöf inblandad i 16 luftdueller. Av dessa vann han 69%. Även om han har utvecklat det fysiska spelet sedan han kom till England så är detta det område som han kanske behöver träna mest på för att ta nästa steg och bli ännu bättre.

Summering

Lindelöfs månad var för det mesta en besvikelse. I avsaknaden av Harry Maguire så föll ett stort ansvar på Victor Lindelöf. Ett ansvar han inte riktigt klarade av att axla. Han gynnades dock inte av att de flesta matcher han spelade inte betydde så mycket då det stora fokuset hela tiden låg på Europa League finalen. Hade resultatet i finalen blivit annorlunda så kanske känslan hade varit att månaden var helt okej. Men hans prestationer i stort övertygade inte.
Det ryktas även en hel del om att United letar efter en ny mittback och jag varken tror eller tycker att det är Maguire som Solksjaer vill byta ut. Om ryktena stämmer så kan det bli svårt för Lindelöf att ta en ordinarie startplats nästa säsong.
Men i det stora hela så har Lindelöf stått för en godkänd säsong och i dessa EM tider är det alltid trevligt när en United spelare är en av Sveriges viktigaste spelare.

Victor Heed2021-05-29 12:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham