Southampton - Manchester C
0 - 1

Viktig seger på bortaplan
Viktig seger efter två tråkiga kryss

Efter två tråkiga kryss satt lördagens seger borta mot Southampton fint. Raheem Sterling gjorde matchens enda mål när City fick kämpa hårt för tre poäng och den hållna nollan.

City (4-3-3): Ederson; Walker, Dias, Stones, Cancelo; Gundogan, Rodrigo, De Bruyne; Sterling, Torres (ut 71), Bernardo.

Inhoppare: Mahrez (in 71).

City öppnade starkt första kvarten. Först tvingade Cancelo McCarthy till en fin räddning och strax efter det petade Rodrigo in bollen i mål efter en fint slagen frispark av Bernardo. Dock var Rodrigo offside och målet dömdes bort alldeles korrekt. City gav sig inte och utdelningen kom omgående. De Bruyne levererade en perfekt snett-inåt-bakåt-passning från högerkanten till Sterling som kyligt placerade in 1-0 i mål bakom en chanslös McCarthy.

Efter den fina starten stannade Citys fina spel av och Southampton började pressa Pep Guardiolas lag. Efter 20 spelade minuter sköt Walcott ett skott från snäv vinkel, men Ederson lyckades rädda utan större problem. Sedermera sparkade Ward-Prowse i väg en fin frispark som Vestergaard nickade mot mål, med återigen stod Ederson i vägen. Southampton fortsatte pressa City och Adams var nära att nicka in Walcotts inlägg i mål, men han nådde inte bollen som istället touchade på Stones och gick ut till en resultatlös hörna.

Den andra halvleken inleddes med att City ställde om snabbt och De Bruyne levererade en fin boll till Bernardo. Den formsvaga portugisen hamnade dock i snäv vinkel och fick ingen riktig träff på bollen, som lugnt studsade in i McCarthys trygga famn. Spelets intensitet blev sedermera lägre och den andra halvleken var i stora delar inte mycket att hänga i julgranen.

Med 20 minuter kvar passade Bernardo till De Bruyne, som fick fritt läge, men hans lama avslut gick rakt på McCarthy. Minuterna senare levererade Tellas ett inlägg till Adams som i princip hade öppet mål, men ingen bra träff på bollen som gick klart utanför mål. Matchens sista riktiga chans var ett bra skott av Gundogan som McCarthy fick sträcka ut rejält på innan han petade bollen utanför målramen. Strax innan domaren blåste av matchen fick Mahrez två gyllene lägen, men formsvag som han är lyckades han göra precis ingenting utav dem.

Försvaret grundlade segern
Om offensiven har varit lidande i säsongsinledningen så har defensiven varit mycket bra. City är långt ifrån nivån som de presterade 2017-2019 och hade det slutat 0-0 eller 1-1 i dag hade det inte varit orättvist. I de två senaste matcherna mot United och West Bromwich slutade det oavgjort men i dag hade City marginalerna med sig och lyckades ta en stark bortaseger mot ett bra Southampton. Sammanfattningsvis är City efter den här omgången åtta poäng efter serieledande Liverpool, men med en match mindre spelad. Även fast Citys spel inte håller mästartakter än så lever fortfarande hoppet om en framgångsrik säsong.

+++ Ruben Dias: Det mesta pekar på att City i somras ville ha Koulibaly. Men det blev Ruben Dias och det ska vi nog vara glada för. Dias ser ut att styra en defensiv som släpper in få mål nu för tiden. I dag höll City nollan utan att Ederson behövde göra en enda riktigt svettig räddning och det ska bland andra Dias ha cred för.

++ John Stones: För bara någon månad sedan kändes det som att Stones aldrig kommer lyckas i City igen. Men engelsmannen är som pånyttfödd och Stones samarbete med ledaren Dias ser mycket bra ut. Just nu ser det ut som att Aymeric Laporte glider allt längre ifrån startelvan.

+ Kevin De Bruyne: Belgaren stod för en bra insats i dag och gjorde en assist. Det kunde blivit mer om lagkamraterna varit hetare. Ändå är känslan att De Bruyne är långt i från den formen han hade förra säsongen. Å andra sidan säger det mer om hur formidabelt bra han var då, än att han inte är lika bra nu.