Lagbanner
Gästkrönika: Silly-season-funderingar

Gästkrönika: Silly-season-funderingar

Söderbaggie inkom med en gästkrönika om transferläget i klubben i lördags, dvs innan klubben meddelade att Youssouf Mulumbu, Chris Baird och Jason Davidson lämnar klubben.

West Bromwich Albion kan blicka fram mot sin sjätte Premier League-säsong i följd, och ett mycket spännande transferfönster. Kanske det mest spännande någonsin med tanke på att nya ägare eventuellt kan vara på väg in. Och förhoppningsvis med Tony Pulis som fortsatt head coach/manager. Här nedan följer en redogörelse av vad jag tror kan ske utifrån de rykten som florerat i medierna. Generellt sett behöver truppen föryngras samt adderas snabbhet på kanterna samt rejäl spets framåt. Och som vanligt, får man väl ändå säga, är ytterbackar ett av de största behoven.

Efter två ganska misslyckade sommarfönster är det av stor vikt att klubben lyckas denna gång. Vi har inte råd med fler floppar á la Ideye. Pengar måste investeras klokt med ambitionen för en plats på övre halvan på kort sikt,  och fortsatt utveckling och etablering i Premier League på lång sikt. Lättare sagt än gjort.
Och, det kommer verkligen inte bli gratis. Och kanske är det en anledning till att ordföranden och huvudägaren Jeremy Peace är så mån om att sälja i det här läget? Han vet att det kan bli en dyr historia…

– Söderbaggie
 
Anfall/
In:
Rudy Gestede, Blackburn
Carlton Cole, West Ham (fri transfer)
James Wilson, Manchester United (lån)
Ut: 
Victor Anichebe
Brown Ideye
Kommentar: Allt beror ju på om Berahino stannar eller inte. Enligt vad medierna erfar så inleds förhandlingar inom kort där 21-åringen ska erbjudas ett nytt förbättrat kontrakt (tjänar för närvarande ca 20 000 pund/veckan). Men om Saido säljs vidare, till en stor summa pengar får man hoppas, måste vi ha in tre anfallare varav två är profilvärvningar. Pulis vill helst spela med en stark central anfallare, antingen flankerad av två snabba, starka wingers i ett 4-3-3/4-5-1, liknande det vi såg mot Chelsea, eller med en släpande, kreativ forward bakom i ett 4-4-1-1. Jag är ganska säker på att vi kommer att buda på Gestede alternativt även på hans lagkompis Jordan Rhodes, även om den senare kan bli dyr. Gestede är stor, stark, bra på huvudet och har gjort 20 ligamål den här säsongen. Swansea, Southampton och Crystal Palace sägs också vara sugna på den Beninfödde targetplayern. Vad kommer i så fall landsmannen Sessegnon göra för att ”sälja” in klubben?

Carlton Cole lär nog få sin önskan igenom med en fri transfer från Hammers, och blir således en rutinerad backup. Sedan måste vi ha in en straffområdesspelare, en poacher. Fransmannen André-Pierre Gignac har det ryktats om. Han passar också in i Pulis profil. Men han lär bli dyr, och blir nog först aktuell om Berahino säljs. Dessutom tycks Dynamo Moskva ligga bäst till. Watfords Ighalo hade nog varit högaktuell om inte Hornets tagit klivet upp i Premier League.

Rekordvärvningen Brown Ideye samt Victor Anichebe bör säljas. Men frågan är om det går att hitta adekvata köpare? Och är de beredda att ge upp sina Premier League-löner? Kan bli trögsålt. Ideye vill mycket, men kan lite. Håller väl inte PL-klass i någon del av sitt spel. På rätt dag är Anichebe svårstoppad. Tyvärr inträffar den dagen nästan aldrig, och han är alldeles för skadebenägen med halvtaskig attityd.
 
Mittfält/
In:
Michail Antonio, Nottingham
Sammy Ameobi, Newcastle (fri transfer)
Ut:
Stephane Sessegnon
Youssouf Mulumbu
Kommentar: Ingen hemlighet att snabba wingers står högt på Pulis önskelista. Michail Antonio passar in i profilen, stark, snabb, målfarlig och i en bra ålder (25). Rimlig värvning då Nottingham även har det svårt ekonomiskt. Skulle gärna se oss värva supertalangen, Demarai Gray, från lokalrivalen Birmingham. Men risken är att han blir snuskigt dyr. Matt Phillips är också ett spännande namn i en bra ålder (24). Avslutade året bra, men har haft en utvecklingskurva som pekat upp och ned. Riskerar bli oproportionerligt dyr i förhållande till sina meriter. Vänsteryttern Sammy Ameobi, vars kontrakt med Newcastle går ut, är ett billigare och mer troligt alternativ.

Om vi ska tro ryktena, och spelaren själv, är vi intresserade av Wolves Bakary Sako. Han kan nog bli aktuell om han sänker sina lönekrav. Nathan Redmond är ett annat spännande alternativ med lokal förankring. Han kan dock fortfarande gå upp i Premier League med Norwich. Även om det inte är högst på prioriteringslistan, så tror jag att Puils är sugen på en stor fysisk mittfältare á la Mile Jedinak i Palace. Här har det varit ganska tyst om rykten. Men jag skulle inte bli helt förvånad om det kommer in ett nyförvärv på Mulumbus bekostnad. Men då krävs ett bra bud på Mulumbu. Annars tycker jag att vi ska sitta still i båten. Mulumbu var under flera år en av våra absolut bästa spelare, men har haft ett tungt år under Irvine och Pulis. Stephane Sessegnon gjorde sig själv ingen tjänst när han petad ur laget lämnade truppen i Newcastle, i en taxi (!). Har inte levt upp till prislappen eller förväntningar. Har mycket boll i sig, men saknar effektivitet.   
 
Försvar/
In:
Keiran Trippier, Burnley
Neil Taylor, Swansea
James Chester, Hull
Ut:
Sebastien Pocognoli
André Wisdom
Jonas Olsson
Chris Baird
Jason Davidson
Christian Gamboa
Kommentar: Här kan vi räkna med en storstädning från Pulis sida. Gareth McAuley bör erbjudas minst ett nytt år, han har varit en klippa.
Chris Baird är nyttig och allsidig. Men bör lämna plats för yngre och talangfull spelare. Jag hade givetvis önskat att Jonas (om han själv vill) får stanna. Men känslan säger att det lutar åt att han får ge plats för en yngre förmåga. Rykten placerar Hulls James Chester hos oss. Återstår dock att se om Hull verkligen åker ur. Annars lär han inte bli aktuell. Skulle gamle bekantingen Curtis Davies, från samma klubb, vara välkommen tillbaka till The Hawthorns?

Rykten har även placerat Celtics holländske mittback Virgil Van Dijk i WBA, bland flera andra klubbar. 21-åringen lär flytta söderut, men frågan är till vilken klubb? 
En annan fråga är om Craig Dawson nu anses enbart vara högerback, eller om Pulis fortfarande ser honom som ett mittbacksalternativ? Oavsett måste vi få in nya naturliga ytterbackar då Pulis ratat samtliga till buds stående alternativ. Gamboa, Wisdom, Davidson och Pocognoli lär försvinna allihop.  Neil Taylor är det mest frekventa ryktet. Vänsterback med landslagsmeriter från Wales, och en viktig kugge i Swanseas succélag. Skulle gå rakt in i startelvan.

George Friend är en ytterback jag gillar, uttagen i årets Championship-lag. Men han har fortfarande chansen att gå upp med Middlesbrough. Andrew Robertson är en ung, lovande vänsterback som vi borde ha budat på förra sommaren, istället för att få VM-panik (Gamboa, Davidson). Har gjort det bra i Hull som nu riskerar att åka ur. Vänster-/mittbackenTyrone Mings, Ipswich, bör passa Pulis profil med sina 195 cm. Lovande och dessutom en mycket sympatisk person som gjort sig känd för sina välgörenhetsinsatser. Leeds talang och högerback Sam Byram, har just varit en talang länge nu. När blir det dags att ta klivet upp? Liverpool ryktas vara närmast till hands att plocka upp 21-åringen.
 
Målvakt/
In: –
Ut: –
Kommentar: Knepigt läge med Ben Foster som genomgått sin andra allvarliga knäoperation. Boaz Myhill har vikarierat storartat och bör erbjudas förlängt kontrakt. Där bakom står unge talangen Jack Rose (20 år) på tur. Men det ser lite tunt ut om Fosters comeback dröjer. Och vem vet om han någonsin hittar tillbaka till sin höga standard igen? Elaka rykten sa att ”Fozzy” festade en del på Broad Street (känd partygata i Birmingham) i vintras/våras, och i så fall kom väl skadan som ett brev på posten. Men det är som sagt bara rykten.
 
 

Söderbaggie2015-05-25 20:30:00
Author

Fler artiklar om WBA