Lagbanner
2021-01-09 20:00

PEC Zwolle - AZ

Inför WBA-Manchester City: Boxing Day
Tuff kamp väntar under fredagen.

Inför WBA-Manchester City: Boxing Day

West Bromwich tar emot ett skadedrabbat Manchester City under Boxing day.

Tre matcher väntar nu i ett tufft spelschema för lagen i Premier League. Först ut är mästarna Manchester City som kommer med ett skadedrabbat lag.

Ja, mästarna kommer på besök under Boxing day med flera stora avbräck. Det är en stor forwardskris i City som saknar Bosniern Edin Dzeko, Aguero, Jovetic, ungtuppen Pozo och mittbackarna Nastasic och Kompany. Listan är lång och trots det har mästarna imponerat de senaste matcherna.

Rika City har inte förlorat sedan bortamatchen mot West Haam i oktobermånad. Under skadekrisen har man lyckats avvärja Everton hemma, svår bortamatch i Leicester och Crystal Palace. Många faktorer visar att City knappast har några svagheter och att truppen är stor för att fylla tomrummen. Trots att man inte har haft en riktig forward de senaste matcherna har laget bidragit till flera mål. Spelare som Nasri, Silva, Toúre med mera kan avgöra matcher på egen hand.

I jakten på Chelsea (tre poäng) kommer man göra allt för att få igång sitt tiki-taka spel framför mål. Vi har sett det förr. Mycket bollar på spelare som Silva och Nasri som utmanar inåt i banan, ytterbackarna som fyller på som tokiga och en boxspelare som väntar på att bollen ska hitta in. I defensiven har City varit resoluta med en Fernandinho och Toúre som balanserar spelet på mitten och håller bollarna i schack. Även Kompany och Mangala har hållit tät bakåt med sin aggressivitet och kontroll. Nu saknas boxspelaren och försvaret är inte lika stabilt utan Kompany. WBA har ett gyllene läge med andra ord.

West Bromwich kommer till matchen med ett sänkt självförtroende. Efter den roliga vinsten i derbyt mot Villa åkte man på däng mot QPR efter att ha tappat en två-måls ledning. En riktigt plattmatch måste man säga.

Men nu spelar man hemma igen och det är helt nya förutsättningar. WBA brukar kunna sätta emot mot storlagen men mot just Man City har man haft det tufft. Sist man vann mot City var 2010 i ligacupen efter att Simon Cox vänt till 2-1. Året därpå lyckades Baggies hålla 0-0 på hemmaplan. Men annars har det sett mörkt ut med bara förluster. Förra året vann City med 3-2 borta och 3-1 hemma.

Managern Alan Irvine har haft det svårt att övertyga med en tydlig spelidé. Känns mer och mer som att kreativiteten saknas och att defensiven har fått ta skit för det. Många matcher hålla Foster och backlinjen tät bakåt men att mittfältet och framåt inte riktigt har funkat. Senast såg Varela och Sessegnon bra ut tillsammans med goda kombinationer och fantasin framåt. Forwarden Ideye Brown som har fått starta de senaste två matcherna har ännu inte hittat nätmaskorna. 10 miljoners pund spelaren från Dinamo Kyiev har gått framåt progressivt. Men många vill nog nu se Saido Berahino. Fansens absoluta favorit har fått nöta bänk en bra tid och Alan Irvine uttalade sig i veckan om att Saido kommer att komma tillbaka. Frågan är om han går direkt in i matchen med mästarna.

Brunt väntas vara tillbaka i startelvan. Victor Anichebe störs fortfarande av sina skadade ljumske tillsammans med Jonas Olsson. I övrigt är Georgios Samaras tillbaka efter familjeskäl i Grekland, Boaz Myhill och Graham Dorrans tränade inte i tisdags men finns tillgängliga i truppen. Joelon Lescott som tidigare har gjort en lång sejour i City väntas starta mot forna lagkamraterna.


Visste du att..

  • WBA har bara vunnit en av åtta Boxing day matcher under den senaste säsongerna.
  • Gästerna City har vunnit 8 och kryssat 1 gång i de senaste 9 Premier League matcherna med West Brom.
  • Baggies har bara vunnit 4 matcher på The Hawthorns den här säsongen. Bara Hull är sämst i ligan med 3 matcher.
  • WBA är obesegrade i de senaste 3 Boxing day matcherna, 2011 0-0 mot City, 2012 2-1 mot QPR och 2013 1-1 mot Spurs.


Möjlig startelva 4-5-1



Matchen drar igång på Boxing day, fredagen den 26:e med start 16.00 på The Hawthorns. Svensk TV sänder matchen på Viasat Sport, ViaPlay för de som är iväg.


Come on you Baggies!

Elvedin Basic elvedin.basic@svenskafans.com@Ghananen2014-12-25 12:00:00
Author

Fler artiklar om WBA