West Bromwich Albion FC - Southampton FC 1-0

En ny tung poängförlust utan mål framåt.

West Bromwich Albions FC - Southampton FC 1-0


West Bromwich Albion:

Ben Foster, Craig Dawson, Gareth McAuley, Joleon Lescott, Chris Brunt, James Morrison (Stephane Sessegnon 72), Claudio Yacob, Darren Fletcher (c), Craig Gardner, Brown Ideye (Chris Baird 88), Saido Berahino (Youssouf Mulumbu 56).

Avbytare:

Boaz Myhill (GK), Andre Wisdom, Jonas Olsson, Callum McManaman,

Mål:

Saido Berahino (2)

Varningar:

Ben Foster (62), Stephane Sessegnon (82)


Southampton:

Fraser Forster, Nathaniel Clyne, José Fonte (c), Maya Yoshida, Florin Gardos (Eljero Elia 25), Ryan Bertrand, Morgan Schneiderlin, Victor Wanyama (Steven Davis 46), Sadio Mané, Dušan Tadic (Shane Long 74), Graziano Pellè.

Avbytare:

Kelvin Davis (GK), Matt Targett, James Ward-Prowse, Filip Djuricic.

Varningar:

Victor Wanyama (25)



Stadio: The Hawthorns

Domare: Phil Dowd

Publik: 25303


Jag skall inte måla "fan på väggen" då vårt lag faktiskt gjort en säsong som var långt utöver alla förväntningar men något måste göras kring spelet i sista tredjedelen.

Jag har skrivit flera gånger att mixen av spelare samt spelsystemet inte fungerar,en detalj är att vi skall ha possession samtidigt som vi har spelare som Elia Mane och Long framåt, Elia och Mane skall utmana man mot man och Long skall jobba och slita med sina löpningar.

Jag kom att tänka på Rodgers framgångsrika spelsystem förra säsongen då hans Liverpool jobbade mycket med omställningar där Suarex Sterling och Wellbeck tog tidiga löpningar vid bollerövring och ständigt kom rättvända i fart mot motståndarnas backlinje, denna ide bygger på att sjunka ner en aning med laget och sedan hugga snabbt när laget vinner bollen.

Koemans bollinnehav ide med hög press för att snabbt vinna tillbaka bollen känns inte klockren, vi håller visserligen motståndaren i strama tyglar när vi försvarar men hamnar ständigt i stillastående bollrullande när vi skall gå framåt.

Försvarsmässigt finns det inget mer att göra men anfallsspelet måste föändras inför nästa säsong, tittar man på våra spelartyper så är spelsystemet ett självmordssystem, vad skall vi med våra spelartyper till när de inte får spela det spel de är bäst på?

En ide skulle kunna vara att på hemmaplan satsa på possession och försöka styra matchen men på bortaplan mot bättre motstånd spela på omställningar, då skulle vi kunna ha taktiken Koeman prövat framgångsrikt några ggr (såsom idag) med 3 mittbackar och Clyne och Bertrand som wingbacks, sedan skulle vi i dessa matcher satsa mer på fart och vila Pelle för att istället mönstra Elia Mane Long framåt.


Matchen:


Fem ändringar sedan senast mot Liverpool.

S Davis Ward Prowse Targett Elia och Djuric hamnade på bänken till denna match.

Efter mardrömsstarten mot Liverpool hoppades man på en bättre start mot Pulis mannar men det blev precis tvärtom, en långboll från Brunt hamnade hos Berahino som pangade in trasan från distans utan chans för Fortser, en dejavu från Liverpool matchen.

Den 5-3-2 taktik som funkat så bra tidigare var idag helt hopplös och Koeman fick göra ett tidigt drag då han säkert under vånda plockade ut Gardos till förmån för Elia i 25 minuten och ändrade till 4 backar.

Strazx efter bytet spelade Schneiderlin fram Mane som dock sköt över från nära håll.

Hemmalaget var nära att dubbla ledningen men Fonte och Fortser lyckades stopp Gardner från att göra mål efter att han kommit in bakom gästernas backlinje.

Saints spelade sin vana trogen runt bollen och hade bollinnehavet men chanserna lös med sin frånvaro.


Andra halvlek:


Schneiderlin hade en tung frispark som smet utanför och strax efter nickade Elia bollen strax utanför.

Saints fortsatte spela runt runt utan att kunna hota hemmalaget nämvärt, man måste verkligen imponeras av Pulis organisatoriska förmåga, det tidigare lite virriga West Bromwich är nu riktigt tajta.

Elia spelade så fram Bertrand som slog en cross mot Pelle men italienaren nådde inte bollen.

Man ser att det finns frustrationer i Saints, den inhoppade Long som alltid har ett leende på läpparna såg frustrerad ut vid några tillfällen och Mane försökte flera ggr göra något själv vid hopplösa lägen istället för att släppa bollen enkelt, det behövs något förlösande för Saints i dagsläget.

Fletcher fick ett kanonläge i 75 minuten men sköt över från nära håll.

Mane slog en cross till Schneiderlin som nickade ner bollen till Pelle som dock fick se sitt lösa skott klaras av Foster.

Elia fick ett läge i slutsekunden men bollen gick utanför och debaclet var ett faktum.


Analys:


Ett evigt ineffektivt bollrullande symboliserar dagens uddlösa Saints, Pelles krut är lika blött som Karolinernas i Poltava.

Mane Long och Elia har massor i sig men får inte luft under vingarna för stunden, Elias drömstart i den röd-vita tröjan med två mål har inte gett någon fortsättning målmässigt.

Mane glimtar till men får inte något momentum.

Koeman måste liksom en fältherre sätta sig med en karta och försöka placera ut sina trupper och dess rörelser på ett nytt och mer vägvinnande sätt för att på nytt få fart på lagmaskinen.

Ove Karlsson2015-03-05 07:29:00
Author

Fler artiklar om Southampton