West Ham skrev historia för 50 år sedan

West Ham skrev historia för 50 år sedan

1 april 1972 skrev West Ham historia. Mycket har hänt sedan dess.

Den 1 april 1972 spelade West Ham mot Tottenham i en historisk ligamatch. Det var nämligen första gången som någon klubb hade tre svarta spelare samtidigt i sin laguppställning i den engelska fotbollen. West Hams manager Ron Greenwood ställde upp med Clyde Best, Ade Coker och Clive Charles alla tre svarta i sitt lag. Matchen slutade för övrigt 2-0 till West Ham. Coker var en av målskyttarna i matchen. Det andra målet gjorde en än mer känd spelare i våra vackra färger, nämligen Trevor Brooking.

Ingen av dessa tre herrar var dock West Hams förste svarte spelare i en match. John Charles äldre bror till Clive var West Hams första svarta spelare nio år tidigare i maj 1963.

I dagens fotboll är det nog ingen som direkt tänker på vilken hudfärg som en spelare har, vilket är skönt förstås och precis som det ska vara. Så var det dock inte tyvärr för ovanstående spelare. Många spelare på 80-talet och framöver har vittnat om att exempelvis Clyde Best banat väg för dem och varit dem till stor hjälp.

Clyde Bests biografi The Acid Test är en mycket intressant bok att läsa men också en skrämmande bok, där han berättar om ett flertal bedrövliga händelser som han var med om i den tidens England. Rekommenderar hans bok till er som inte läst den oavsett om du håller på West Ham eller inte. Boken är väldigt läsvärd.

Så 1 april 1972 var en stor dag för fotbollen i England och West Ham och för alla människors lika värde. Något vi aldrig får ge upp kampen för. För den kampen behövs än idag tråkigt nog.

Mer läsning: https://www.whufc.com/news/three-black-pioneers-50-years 
 

Arne Söderlund2022-04-01 16:15:23
Author

Fler artiklar om West Ham