Lagbanner

Lady Wulfruna - vem var hon?

Det står en vacker bronsstaty av Lady Wulfruna utanför St. Peters Church i Wolverhampton. Vem var denna dam? Har hon spelat i Wolves damlag? Nä, men hon har spelat en stor roll i grundandet av den stad som vi nu känner som Wolverhampton!


För herrans massa år sedan, år 985, fick den adliga damen Lady Wulfruna ett område tilldelat sig av den anglosaxiske kungen Aethelred (den ofärdige).

Området gick under benämningen "det höga landet" eftersom det bestod av den kulle som utgör nuvarande Wolverhamptons centrum. Lady Wulfruna var en generös dam och skänkte i sin tur en del mark så att man kunde bygga en kyrka i området, och 995 byggdes just St. Peter’s Church.

Området blev bebyggt, människor flyttade dit och samhället började kallas "Wulfruna’s Hamtune" efter sin välgörare. Detta förändrades senare till "Wlurenehamtune", vilket så småningom blev "Wolferhamtune". Nu börjar vi närma oss nånting, eller hur?!!

Vid det här laget bodde drygt 200 personer i Wolferhamtune. Samhället växte och blev snabbt en plats för handel och kommers, och dess relativt centralt belägna läge betydde mycket för den utvecklingen. Snart var Wolverhampton känt över hela England för sin ylletillverkning och yllehandel. I modern tid blev staden sedan en del av Black Country när industrialiseringen satte fart.

Så utan Lady Wulfruna inget Wolverhampton!

Minnet av denna eleganta dam lever kvar än idag, trots att över tusen år har gått. "Wulfruna Street" är en trevlig gata belägen mitt i Wolverhampton (universitetet har bland annat gatan som adress) och det finns också ett "Wulfruna Center". Mycket känd är också en sångkör vid namn "Wulfruna Ladies Choir". Wolverhamptonborna kallar sig än idag ofta för "Wulfrunianer".

Mer intressant om Lady Wulfruna? Ja, hon blev i sin ungdom kidnappad av danskarna, dom elakingarna (år 943)!

Truls Månsson2002-02-11 10:10:00

Fler artiklar om Wolves