Wout Weghorst lånas in från Burnley
Kommer Weghorst bli lyckad i den röda tröjan?

Wout Weghorst lånas in från Burnley

Nederländaren blir Uniteds temporära lösning på anfallsfronten. Anfallaren anländer efter att ha varit på lån hos Besiktas i årets säsong men ska nu till Old Trafford. Låneavtalet gäller till juni 2023.

Det har ryktats länge om att den långa anfallaren skulle anlända till drömmarnas teater, vilket intensifierades när han tackade av Besiktas publiken efter att ha gjort mål i vinsten mot Kasimpasa SK. Weghorst som redan var på lån hos Besiktas från Burnley behövde få sitt kontrakt avbrutet med den turkiska klubben för att kunna göra flytten till Manchester. Som kompensation fick Besiktas cirka 25 miljoner för att avsluta lånet tidigare.

Wout Weghorst har gjort nio mål och fyra assist på 18 matcher för Besiktas. Under VM gjorde han två mål på fyra matcher, där båda kom i den osannolika kvitteringen mot Argentina i kvartsfinalen. Hans senaste tid i England blev däremot inte lyckad då han bara lyckades göra två mål och tre assist på 20 matcher när Burnley blev degraderade 2021/22 säsongen.

Värvningen fortsätter i den nederländska trenden som finns i klubben då både Tyrell Malacia och Antony anlände från Eredivisie. Erik ten Hag och Wout Weghorst kommer båda ifrån den östra region Twente i Nederländerna.

I nyhetspanelen om den 1.97 meter långa anfallaren har vi Tim Norinder Jonsson, Sebastian Luuk och Viktor Rundlöf

Wout Weghorst verkar bli lösningen till vårt anfallsproblem. Spontana tankar?

Tim:
Att det fullkomligt OSAR kult. Det är det primära. Sen tänker jag, hur sugen jag personligen än var på Joao Felix, att det är bättre att Ten Hag får den mer klassiska nia han vill ha och behöver. Det man också ska komma ihåg är att det är betydligt enklare för spelare att komma in nu när det börjar finnas ett befintligt system att förhålla sig till än tidigare, det är giltigt oavsett vilken klass spelaren håller.

Sebastian:
Förvånad och överraskad. Känns spontant inte som att han passar in i den mallen som United har utgått från under Erik ten Hag. Utan att ha sett Weghorst allt för mycket upplever jag honom som en statisk, tung och orörlig forward som är stark i luftrummet. Och utifrån det är jag osäker på hur han ska passa in i ten Hags nybygge.

Viktor:
Enormt överraskad. Jag hade förväntat mig att United gått efter ett mer meriterat namn, vilket såklart fortfarande kan hända men jag har svårt att se det. Förvisso har nederländaren gjort det bra i Besiktas, åtta mål och två assist på 18 matcher, men jag tror inte han kommer vara lösningen på anfallsproblemet. Weghorst känns som en perfekt spelare att slänga in i underläge med 15 minuter kvar och som backup tror jag han kan göra det helt okej. Dock gör det mig orolig om planen är att United kommer gå in med Martial och Weghorst som renodlade anfallare under våren.

Är det ett rätt beslut som United och ten Hag gör med att ta in honom?

Tim:
Tja, vi lever ju i konsekvenserna av att man plockade in en korttidslösning och väntade med att anställa en långsiktig tränare när denna var tillgänglig under sommaren. Och det känns ju utan att överdriva helt okej. Sen både hoppas och tror jag att Weghorst blir mer lyckosam än Rangnick. Det som är störande är att man än en gång behöver plocka in en nia på korttidslösning som följd av en tidigare (relativ) korttidslösning som inte funkade. Men vi hoppas väl att detta är den sista på ett bra tag.

Sebastian:
En anfallare ska in efter Ronaldos pinsamma uttåg, så på det sättet är det såklart rätt. Däremot är jag osäker på om jag kan se Weghorst vara en bärande startspelare för detta pånyttfödda United. Han känns mer som en Fellaini-typ som Mourinho slängde in i slutet av matcherna när United behövde göra mål. Med det sagt litar jag på att ten Hag kan mer om sin landsman Weghorst än vad jag kan och att han har en plan för hur och när han ska användas.

Viktor:
United är i stort behov av förstärkning på anfallspositionen, så ur det perspektivet är det definitivt ett rimligt beslut. Martial behöver konkurrens och avlastning, dock är jag tveksam till Weghorst är mannen som ska kunna konkurrera med fransmannen. Just nu ser jag Martial som vår tydliga nia och Weghorst som backup. Man får anta att ten Hag har varit involverad i den här värvningen och tycker att nederländaren kan tillföra något till dagens United så får vi helt enkelt lita på honom.

Vad tror du att vi supportar kan förväntas oss att se av nederländaren?

Tim:
Med tanke på hur sugen ryktena gjort gällande att han varit på flytten och med tanke på sejouren i Burnley tror jag att det minsta vi kan förvänta oss är att få se en anfallare som fått sitt livs chans och kommer göra allt för att rättfärdiga den. All scouting av honom (The Athletic har bland annat gjort en bra sammanställning) och sättet Burnley felanvände honom på tyder på att vi inte ska vänta oss en Fellaini-typ som bara ska vinna höjdbollar, utan snarare en Zlatan-typ som ska agera spelfördelare och ta sig in i boxen efterhand, med sämre kvaliteter generellt men med enormt mycket bättre pressfunktion.

Sebastian:
Av det jag har sett hittills av Weghorst: vunna nickdueller och tyngd i anfallet. Han kommer bidra med längd och en jäkla massa kilon, vilket såklart alltid kan vara nyttigt i vissa typer av matcher eller stunder. Utöver det har jag för dålig koll på vad vi kan förvänta oss. Jag hoppas han överraskar mig positivt och kan bidra mer i spelet än det jag har sett hittills!

Viktor:
En stor tung anfallare som kommer erbjuda kvaliteter som United i dagsläget saknar. På de offensiva positionerna har United flera tekniska och snabba spelare. Man saknar dock tyngd och nickstarka spelare. Det kommer man få med Weghorst förhoppningsvis. Jag tror som sagt han kommer att vara nyttig som inhoppare i tajta matcher där United behöver göra mål. Utöver det har jag inga större förväntningar på anfallaren.

Mina tankar:
Wout is happening here? Ska jag vara ärlig så var jag inte helt övertygad om lånet i början när ryktena kom. Däremot desto längre jag har tänkt på det, så kan det bli en rätt så bra kortsiktig lösning. Erik ten Hag varierade under Ajax med en falsk nia med Dusan Tadic, men har även änvänt mer klassiska nior med exempelvis Sebastian Haller, som var ett monster i målboxen. United saknar en mer typisk nia, vilket Weghorst erbjuder. En fysisk targetspelare som kan göra mål både med huvudet och fötterna, samt väldigt löpvillig. Jag tror att United kanske vill jobba in ett större namn till sommaren, men det ska bli spännande att se hur Weghorst fungerar i United. Om Erik ten Hag är nöjd med honom, så är jag också nöjd.

Vad tycker ni om lånet Wout Weghorst? Är detta en bra lösning av United eller borde man ha satsat på någon annan? Skriv era tankar i kommentarsfältet.

GGMU

Eric Länje2023-01-13 22:13:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham