Vaddå "VI" vann...?
Ett irritationsmoment jag ofta stöter på när jag diskuterar Fenerbahce med arbetskollegor eller vänner, är deras reaktioner när jag istället för Fenerbahce säger "VI" Är det fel på dem eller på mig?
Vad dåligt "VI" spelade igår
"VI" har inte råd att värva Messi.
"VI" kommer att ta "OSS" vidare till semifinal
Chelsea har ingen chans mot "OSS"
Om "VI" spelar med en 4-4-1-1 uppställnig så kan "VI" slå dem
Är det verkligen fel att uttrycka sig på detta sätt? Roffar man åt sig något som någon annan/andra har uträttat?
Väldigt ofta får jag höra reaktioner som: -Vaddå "VI" vann, det var inte du som spelade igår, tillsammans med ett litet hånflin. När jag hör detta blir jag väldigt irriterad på personen i fråga som säger detta. Är han/hon verkligen så inuti h-vete dum i huvudet att han/hon inte förstår att det är "VI" som vinner samtidigt som det är "VI" som förlorar, eller är det jag som lever i en helt annan värld?
Det är väl ganska uppenbart att det inte var jag som var nere på plan och gjorde 2-1 målet som avgjorde matchen, och det var onekligen inte jag som fick det gula kortet för den sena tacklingen. Man behöver inte tillhöra MENSA klubben för att komma fram till denna slutsats.
Men det är "Jag" som i vått och torrt står bakom detta lag. Det är "JAG" som köper minst 2-3 matchtröjor varje ny säsong trots att man redan har en hel uppsättning matchtröjor som skulle räcka livet ut. Och det är "Jag" som köper de mest onödiga Fenerbahceprylarna enbart i syfte att klubben ska få in pengar till kassan. Och jag vet att det är väldigt många Fenerbahcesupportrar som tänker som jag, och det rätteligen.
För det är tyvärr så att turkiska klubbar inte har lika "feta" TV-avtal som de engelska, spanska, tyska och italienska lagen. Ligamästaren Fenerbahce fick förra året 12 miljoner euro från LigTV i TV-pengar.
Vår motståndare Chelsea i champions league fick 88.5 miljoner euro från sitt TV-avtal. Till och med ett bottenlag i premier league får flerfaldigt gånger mer TV-pengar än Fenerbahce.
Det Fenerbahce lever på är matchintäkterna och inkomsterna från Feneriumbutikerna, det vill säga på supportrarna. TV-pengarna som för storklubbarna i europa utgör den största inkomsten, hamnar långt nere på listan för Fenerbahce. Tänk er dessutom att Fenerbahce endast får in c:a 3 miljoner euro från huvudsponsorn på matchtröjan vilket är löjligt lite jämfört med storklubbarna. Men så ser vardagen ut för de flesta turkiska lag.
Klubbarna är utan tvekan beroende av sina fans och deras vilja att spendera sina surt förvärvade pengar på klubben de älskar. Fenerbahceklubben är kanske den enda klubb i världen som har sponsrat större delen av sitt arenabygge med supportrarnas pengar. Klubben sålde säsongsbiljetter i förväg för att sponsra bygget. En stor del av säsongsbiljetterna har sålts för flera år framöver.
Så om jag säger att det är "VI" som vann eller att det var "VI" som förlorade så gör jag det för att jag vet, om än mycket lite, att jag är delaktig i lagets framgångar som motgångar. Multiplicerar man min insats med flera andra miljoner Fenerbahcesupportrar som är minst lika villiga som jag att satsa på Fenerbahce så har fansen onekligen en betydelsefull plats i lagets och klubbens framgångar.
Förvisso kan jag förstå att det för en utomstånde kan kännas underligt att jag som supporter kan ta åt mig äran eller dela sorgen för något som ett gång fotbollspelare har uträttat på en fotbollsplan flera hundra kilometer ifrån mig. Dock så bör de veta att spelare kommer och går medan Fenerbahce och dess supportrar alltid finns kvar. Faktum är att det är väldigt sällsynt att en fotbollsspelare kan uppvisa samma förkärlek till klubben som en trogen supporter. En trogen supporter kan inte byta klubb hur som helst som för en fotbollsspelare. När det går dåligt för klubben kan fotbollsspelaren lämna för en annan klubb, medan vi är kvar med samma bekymmer som tidigare. Detta innebär att om man som supporter är beredd att ta emot smällarna vid motgångar, medan fotbollsspelarna väljer det enkla och byter klubb, så bör supportrarna ha minst lika rätt till att glädjas åt framgångrana och känna sig välförtjänta av dem.
Ibland är det också en "konst" att kunna säga "VI" efter tunga förluster eller när det går dåligt under långa perioder. Detta är oftast skillnaden mellan en medgångssupporter och en trogen supporter. Det är även då man kan sålla agnarna från vetet!
Av denna anledning kan jag stolt säga "Vi" istället för Fenerbahce, först och främst för att jag älskar laget men också för att jag vet att jag (som så många andra Fenerbahcefans)på ett eller annat sätt är delaktig i att Fenerbahcespelarna får spela i en toppmodern arena inför 50,000 fsupportrar istället för i en sunken gammal arena med löparbana. Att klubben därtill har utnämnt fansen till den 12:e spelaren och dedikerat tröja nummer 12 till fansen är ett bevis på supportranas betydelse för klubben.
"Vi"-känslan är inte något man bara kan ta till sig sådär, utan det är något man känner av med tiden och ger sig i uttryck på det sätt man uttrycker sig muntligt som skriftligt. Vissa säger VI för enkelhetens skull utan att verkligen mena dess innebörd, medan man på andra hör skillnaden på betoningen.
Jag kommer att fortsätta att säga "Vi" trots tröttsamma reaktioner från kollegor och vänner som tyvärr aldrig kommer att få uppleva samma känsla som jag. Jag ser det som ett privilegium medan de kanske tycker att man lever i en annan värld.
Denna "värld" sammanför dock miljontals supportrar i syfte att uppnå ett visst mål, som att vinna ligaguldet, stanna kvar i ligan eller att enbart spela bra fotboll. Vad målet är spelar ingen större roll men bara man har ett mål att sträva efter. Att tillsammans med miljontals andra människor sträva mot ett och samma mål, och på vägen dit dela på glädje som sorg är det härliga med fotboll, och det är det som ger ordet "Vi" en helt annan betydelse.