Exklusivt: Intervju med celtictalangen - Bahrudin Atajic

Exklusivt: Intervju med celtictalangen - Bahrudin Atajic

Den sjuttonde november 2012 var Bahrudin Atajic med Celtics trupp mot Aberdeen, det är första gången en svensk anfallare varit med i seniortruppen sedan Henrik Larsson. Här bjuder vi på en intervju med huvudpersonen själv som har varit en av de absolut främsta i ungdomslaget denna höst.

Bahrudin är egentligen inte speciellt okänd för mig eller för andra celticfans. Jag skrev en artikel när han lämnade Malmö för Celtic för omkring tre år sedan, då skrev någon i kommentatorsfältet att Celtic "berikats med det bästa från Sverige". För ungefär två år sedan gjorde jag en kartläggning av Celtics talanger, där jag skrev om Bahrudin så här: "Svensk med bosniskt påbrå, född 1993 - malmöspelaren kom till Celtic i januari förra året. Han tillhör Celtics ungdomslag, positionerad som anfallare. Har haft stora skadeproblem men aktas väldigt högt av tränare och lagspelare. När han väl är på plan har han imponerat, enligt rapporter är styrkorna, spelsinnet kombinerat med en mycket internationell teknik. Finns de som hävdar att han är relativt lik Stilian Petrov. Denna säsong har han gjort 2 mål och är med det delad 5 i den interna skytteligan."

Idag har vi fått nöjet att läsa om vad huvudpersonen, Bahrudin Atajic, själv har att säga. Detta år har han tagit ett fast grepp om anfallspositionerna i Celtics ungdomslag, och många tror att Bahrudin blir den nästa ungdomsspelaren som gör debut i a-laget.

Frågor: Sebastian
Svar: Bahrudin

1. Du spenderade en tid i Malmö FF, innan du lämnade för Celtic, varför blev det Celtic?


Jag såg det som en möjlighet till att utvecklas både som spelare samt människa. 
 
2. Vad är den största skillnaden på svensk mot skotsk fotboll?
 
Först och främst är det tempot. Det är full fart i hela matchen. Sen är det även mycket mer fysiskt här.
 
3. Du har snart varit i klubben i 3 år, hur och på vilket sätt har den här tiden varit för dig som spelare och din utveckling?
    
Den här tiden har varit upp och ner. När jag har varit frisk, så har det gått bra. Någon månad efter jag hade skrivit på för Celtic så åkte jag tyvärr på en fotskada som höll mig borta ett tag. 

4. Det finns många bra spelare i Celtics ungdomslag. Hur upplever du konkurrenssituationen?

Givande, vi är många olika individer där alla har samma mål. Konkurrens är alltid bra för en spelares utveckling.

5. Mot Aberdeen satt du på bänken, hur kändes det att få ta steget upp till a-laget (även om du inte fick spela) och vad sa Lennon till dig?

Det är ett delmål. Mitt mål har alltid varit att spela och påverka. Men det är upp till managern att avgöra när det är dags för mig. Vi har en daglig dialog där han ger mig råd, båda han och Johan. 

6. Du väntar fortfarande på din debut. Jag tror att den kommer väldigt snart och det blir otroligt intressant att följa. Vad tror du om dina möjligheter att slå dig in i Celtics a-lag i framtiden?

Jag har starkt självförtroende och jag tror att jag har vad som krävs för att lyckas i Celtic.

7. Hur ser du på din fortsatta framtid i Celtics? Det är en tuff konkurrens och just nu har laget gått bra i Champions League.
 
Självklart så är konkurrensen stor, men jag gillar utmaningar.

8. 18 åriga Tony Watt avgjorde mot Barcelona. Tycker du detta har öppnat upp chansen ännu mer för dig, att Tony Watt visat att det är fullt möjligt och rimligt att inte bara ta klivet upp utan att även göra ett snabbt avtryck i seniorfotbollen?

Ja det hoppas jag. Tony Watt är en duktig fotbollspelare, men vi har olika styrkor på fotbollsplanen. 

8. I u-20 matchen mot Hearts för ett tag sen gjorde du ett fantastiskt bicicletamål som har eggat sig fast hos en del supportrar. Berätta lite om målet och hur har reaktionen varit?

Det är ett långt inlägg som jag får backa för att kunna nå. Den enda tanken jag hade var att bollen skulle sluta i nätet. Reaktionen har varit ganska stor. Rätt mycket journalister har ringt med tanke på min målform. För mig är det bara ett mål för laget. 

9. Målet var någon vecka innan Zlatan gjorde sitt fantastiska mål mot England, som i själva utförande hade en del likheter. Ni har båda bosniska rötter och har spelat i Malmö. Har du fått höra sådana jämförelser i Sverige eller Skottland och hur ser du i sådana fall på dem?

Redan när jag var liten så spelade Zlatan i samma lag som min bror. Så jag hade turen att se Zlatan från en tidig ålder då han spelade i samma MFF-lag som min storebror. Det är många personer som har jämfört oss på grund av våra rötter bland annat. 

10. Hur mycket har dina bosniska rötter betytt för dig? 
 
Svår fråga, mina föräldrar och syskon som är bosnier har betytt mycket för mig. 

11. Vad tycker du om nivån på det svenska respektive bosniska fotbollslandslaget?

Den är hög. Sverige är organiserat och sevärt och Bosnien spelar kanske den mest attraktiva fotbollen i Europa just nu, där dom bland annat gjort flest mål i VM-kvalet. 

10. En högst hypotetisk fråga (du behöver inte svara på den om du inte vill). Om du får frågan vilket landslag du vill företräda i framtiden, antingen Sverige eller Bosnien - vilket väljer du då?

:)

11. Jag har inte sett tillräckligt mycket för att kunna urskilja en viss spelartyp. De uppgifter jag har bekräftar att du är en teknisk och spelintelligent anfallare. Hur skulle du själv beskriva dig som spelare?

Det är andra som får bedöma mig, men jag är trygg med bollen där jag trivs på alla offensiva positioner. Jag får ofta beröm för mitt spelförståelse.

12. En annan svensk spelintelligent spelare, Henrik Larsson, är ju legendar i Celtic. Du är precis som honom dessutom anfallare, är det något du har tänkt på?
 
Här får man höra mycket om Henrik. En fantastisk karriär har han haft. Om jag hade missat någonting så hade jag fått höra det här i Celtic. Här är han störst.

13. Svenskarvet i Celtic har varit betydlig. Under din tid har Majstorovic (även Timothy som spelat i ungdomslagen) spelat i Celtic, Lustig ankommit och Mjällby blivit assisterande tränare. Dessutom har Jos Hooiveld och Bangura blivit värvade från allsvenskan. Har det varit hjälpsamt, att dels kunna tala svenska men också dela upplevelser från Sverige?

Jo det är klart att det hjälper när man har någon som man kan snacka ett annat språk med. Speciellt när Danne var här så gav han mig tips o råd under träningarna. 

14. Hur är det att leva i Glasgow?

Jag tycker om det. Det är en ganska stor stad där fotbollen är enorm.

15. Fotboll är otroligt populärt i Glasgow, och Celtic en storklubb som skall vinna de inhemska matcherna och gärna prestera väl i Europa. Känner du igen denna beskrivning och i så fall, hur upplever du detta?

Fansen lägger alltid mycket press på spelarna och tränarna i Celtic. Men det är så det är i en storklubb. Kan man inte hantera det så bör man vara någon annanstans. 

16. Jag antar att du har sett en hel del matcher på plats i SPL och även i Europaspelet. Vad tycker du om Celticfansen?
 
Bästa fansen jag sett, än så länge. Att kameramannen klagar på att kameran gungade under matchen mot Barcelona säger allt.

17. Har du någon särskild fotbollsidol allmänt? 
 
Två har jag. Först Ronaldo, den riktiga Ronaldo då, och sen Zlatan. Jag kollade mycket på Ronaldo när jag var liten, honom försökte jag alltid härma när jag lirade med vännerna på gården. Sen är Zlatan min andra favorit, eftersom han är en komplett anfallare och underhållare samtidigt som han är från Malmö. 

18. Har du någon särskild spelare/tränare i Celtic som du ser upp till eller har betytt mycket för dig?

Miodrag Krivokapic har betytt mycket. Han är den jag bodde hos i mina första månader i klubben. Numera är han en tränare för ett av ungdomslagen. Han har alltid gett mig råd och hjälpt mig på vägen. Även Johan Mjällby och Neil Lennon har betytt mycket för mig, bland annat när dom visat att dom tror på mig.

19. Vem är du mest imponerad av i Celtics a-lag?

Just nu, Fraser Forster. Han har varit otrolig! Annars så är det Gary Hooper, en suverän avslutare. Sen får man aldrig glömma Samaras som alltid presterar i dom stora matcherna.

20. Slutligen, hur ser en vanlig dag ut i ditt liv som ungdomsspelare?

Upp tidigt på morgonen för att åka till träningsanläggningen i Lennoxtown. Frukost, gym och träning innan lunch. Därefter ett till gympass på eftermiddagen. Efter det åker jag hem o har det fritt till nästa dags träning.

Stort tack till Bahrudin från Celticredaktionen och vi önskar honom givetvis en god fortsättning i Celtic!

Sebastian Skogsén2012-12-13 10:18:00
Author

Fler artiklar om Celtic