Exklusivt på svenskafans: Intervju med Henrik Larsson!

Exklusivt på svenskafans: Intervju med Henrik Larsson!

Jens Olsson från Celticredaktionen har intervjuat King of kings, Henrik Larsson som ger sin syn på Celtic, Old Firm och skotsk fotboll.

Intervju med en gud.

Inför den stora matchen har Henrik, denna levande legend som inte behöver någon presentation, tagit sig tid att svara på några frågor. 

Celtics nuvarande säsong, om du har följt laget, vad säger du om den?

-Jo, jag följer dem, speciellt nu när "Lenny" (Lennon) är där och Johan. Jag måste säga att det har varit helt OK. Speciellt med tanke på att det är första gången "Lenny" har stort jobb så har man gjort det riktigt bra. Det är alltid svårt att träna den här klubben med  de förväntningarna man har på sig. Men man har gjort det bra.

Om du ser på Rangers, vad säger du om dem?

-Jag följer bara Celtic och har inte koll på dem. Men har sett dem i Europa och de verkar stabila.

De har haft eknomiska problem och sålt en del spelare, är du då förvånad hur bra det har gått?

-Vet inte hur många spelare de har sålt, men det verkar som man helt klart har en bra stomme i laget.

Vilket lag är starkast, vem är bäst av Celtic och Rangers?

-Det är alltid Celtic!

Vissa säger att Lennon inte är rätt man för klubben, att han inte är en tränare som på lång sikt kan leda laget till många titlar, vad säger du om det?

-Jag tycker Lenny är rätt man och med tanke på den erfarenhet han har så vet han vad som krävs. Sedan är det så att fotboll handlar om pengar, till vis mån kvalité, men pengar har stor betydelse. Du måste ha ekonomin för att kunna vinna tiltar, har du inte det blir det svårt, för titlar kommer bara inte.

Ljungberg har anslutit till laget, vad tror du han kan bidra med, speciellt nu i Old Firm?

-Jag tror han kan bidra med det han är bra på. Det vill säga löpa och ställa till oreda. Sedan har han stor styrka. Men han ska göra det han är bra på, vilket är att löpa och göra det vid rätt läge.

Är hans ålder en nackdel, med tanke på att han är 33-år och är mot slutet av sin karriär?

-Det är bara i Sverige man fokuserar så mycket på åldern och hade han varit Sverige hade han kanske slutat vid det här laget. Men som spelare kan man fortsätta en bra bit över 30 så jag tror inte att det ska vara några problem.

Bör man köpa mer när januari-fönstret öppnar?

-Man ska inte köpa i panik, utan man måste ha en planering vad man ska göra. Sedan är det som så att man måste ha ekonomin för att få det man vill ha.

Ser du någon speciell spelartyp som man behöver?

-Jag tror man inte behöver fokusera på en speciell sorts spelare. Det räcker att man köper bra spelare. Sedan kan det vara en back, en mittfältare, det spelar ingen roll. Man ska bygga ett stabilt lag med bra spelare och sedan krydda det med några spetsspelare.

Vad tycker du om nyförvärven, någon speciell spelare som sticker ut och någon som varit mindre bra?

-För att lyckas i klubben krävs det en hel del. Men jag tycker de gjort det bra och sedan var jag över och såg Aberdeen-matchen, som slutade 9-0 tror jag, och där gjorde man det minst sagt riktigt bra. Men annars tycker jag anfallarna har gjort det helt OK.

Bästa spelare i Celtic?

-Shaun Maloney. Han har bra speluppfattning, kan göra mål och spela fram en. Jag har spelat med honom och vet hur han är, han är enkel att spela med. Sedan var jag tillbaks och tränade med Shaun vilket var riktigt roligt.

Många Celtic-fans har annars McCourt som favorit.

-Ja, men för mig är det Shaun som är bäst.

Om vi ser till Old-Firm. Du har själv spelat en del, kan du sätta ord på hur stor matchen är? 

-Nej, det går inte att beskriva. Man måste ha spelat det eller varit på plats för att förstå. Man kan inte höra varandra under matchen och så allt skriveri inför och efteråt. Sedan är det viktigt att få ha bragging rights.

och när du jämför det med El Clasico?

-Då är Old Firm mycket större.

Om man ser på det Old Firm som kommer. Rangers har chansen att dra ifrån ganska rejält, om de vinner har man då stor chans att ta hem ligan?

-Vanligtvis är det inte Old Firm som avgör ligan, det är alla de andra matcherna. För i Old Firm behöver man ingen motivation, det kommer automatiskt. Det är hur man hanterar de andra matcherna som kommer avgöra.

Vilka är nyckelspelarna för Celtic i denna match?

-Man måste ha en målvakt som är bra och anfallare som har flyt. Sedan hoppas jag att Fredrik kan bidra med ny energi i laget.

Vad tycker du om den skotska ligan och dess kvalitet. Det finns en del som säger att förutom Celtic och Rangers så håller de andra lagen knappt allsvensk klass, vad säger du om det?

- Jag tror att de skotska lagen hade klarat sig bara bra i Sverige, för så bra är inte allsvenskan. Men man ska inte sticka under stol med att det rör sig om Old Firm. Men sen kan man fråga sig i vilken liga rör det sig inte rör sig om två lag? I Spanien är det bara Barca eller Real som vinner. I England pratar man om topp fyra, men egentligen är det bara United eller Chelsea som tar hem ligan. Det finns knappt någon liga där det inte ser ut på det här sättet. Jag har hört sådant här under lång tid och jag orkar inte försvara den längre. Sedan jag och Johan spelade där hade jag hoppats många av dessa fördomar hade tvättats bort.

Tycker du att den har försämrats sedan du har spelat där?

-Det har den. Den håller fortfarande en bra standard, men har gått ner på grund ekonomin.

Hearts ligger trea i tabellen, bara tre poäng efter Celtic. Du kanske inte har sett mycket av dem, men tror du att de kan utmana Old Firm på allvar, i alla fall längre fram?

-Jag har inte följt dem. Men är det inte Hearts är det Hibs, och är det inte dem så är det Kilmarnock, eller Aberdeen och så har det varit under lång tid. Sådant har jag hört sedan jag kom till klubben 97, då Hearts var med i toppen. Men Celtic och Rangers har ett så pass stort ekonomiskt försprång att jag inte tror att de (Hearts) kan utmana.

Det finns förslag på att SPL bör kanske krympas till 10 lag, hade det varit något?

-Jag tror inte man ska krympa till 10 lag. Hur ofta ska man då möta varandra? Det blir sådär. Man ska inte ändra för mycket för då blir det bara konstlat. Visserligen blir vissa slagpåsar, men vad gör det?

Det har varit en hel del snack om domarna, där en har avgått, vad säger du om allt detta?

-Vi har en massa teknik tillgänglig och vi måste börja använda den, domarna kan inte följa med i allt som händer. Jag tycker inte man ska förvänta sig att de ska hinna se allt. Det går inte. Man får i så fall testa att använda fem domare som man har gjort i Champions League, prova sådana saker. Man kan inte bara gnälla på domarna.

Har du planer, eller tankar på att någon gång träna Celtic?

-Jag kommer alltid att förknippas med det jobbet, med tanke på den historia jag har haft med klubben. Men just nu har jag inga tankar på detta utan koncentrerar mig på det jobb jag har.

Till sist vad tror du matchen slutar?

-Jag har aldrig tippat på grund av ren skrock och det tänker jag inte göra den här gången heller.
***
  
Vi tackar Henrik för hans svar och hoppas nu att våra Bhoys, med Ljungberg i laget kan vinna över Rangers! Till skillnad från vår älskade legend vågar jag däremot att tippa och säger att det hela kommer sluta 2-1 till oss.

Mon the Hoops!

Jens Olssonjpw.olsson@gmail.com2010-12-31 16:10:00
Author

Fler artiklar om Celtic