Summering av Silly Season 2012/2013
Joey Barton är sommarens mest intressanta nyförvärv i Marseille.

Summering av Silly Season 2012/2013

Transferfönstret har stängt och Silly Season är över för den här gången. Vilka spelare lämnade Marseille och vilka förstärkningar anlände till Stade Velodrome? Nedan följer alla nyförvärv/förluster under sommaren 2012.

Franska transferfönstret har varit öppet några dagar längre än övriga länder, men Marseille gjorde inga ytterliggare drag på marknaden utan de sista övergångarna gjordes den 31:e augusti. OM missade spel i Champions League denna säsong och var därför tvungna att sänka lönekostnaderna rejält, vilket man faktiskt lyckades med under sommaren. Klubben sålde spelare för runt €16 miljoner och spenderade endast €2,5 miljoner på spelarköp. Det är första gången på många år som OM går plus i ett transferfönster.

Tyngsta förlusten är, utan konkurrens, Mbia som nästan tvingades bort från klubben för sin tunga lönepost. Han ersattes inte med en ny mittback och därmed vilar ett ganska stort tryck på Fanni eftersom Diawara är skadad ytterliggare en månad. Försäljningen av Azpilicueta känns inte lika tung efter att Abdallah värvades in från Sedan och Diarra var det nästan skönt att bli av med efter sin dåliga fjolårssäsong.

Sommaren intressantaste nyförvärv är givetvis Barton. Kommer han att hålla sig i skinnet och lägga ner med sin dumheter? Det är åtminstone en väldigt bra fotbollsspelare, men risken är stor att det blir en och annan varning/utvisning för britten.

För att sumera hela Silly Season, så har OM gjort ett godkänt transferfönster.



Kassim Abdallah, b, Sedan
Ligue 2:s bästa högerback förra säsongen skrev på ett fyraårskontrakt med Marseille och ersätter därmed Azpilicueta i försvarslinjen. Abdallah har varit OM-supporter sedan barnsben och får sin stora dröm uppfylld att springa ut på Stade Velodrome i en OM-tröja. 25-åringen spelade för amatörlag på den franska sydkusten innan han köptes till Sedan.
Övergångssumma: €500.000


Joey Barton, mf, QPR
Den kontroversiella britten, som fick 12 matchers avstängning för sin nedsparkning av Aguero i sista omgången förra säsongen, kommer att spendera sin nästa säsong i Marseille. Barton är dessvärre mest känd för sina brott både på och utanför planen, men vill ha en nytändning och var tydlig från början att OM var hans prioritet. Övergången ingick i Mbia-affären och låneavtalet sträcker sig hela säsongen.
Övergångssumma: Lån


Lucas Mendes, b, Coritiba
OM förstärker försvaret med den brasilianska vänsterbacken, som även kan användas i mittförsvaret, från Coritiba där han spelat under hela sitt liv fram tills nu. Det blev 139 matcher och 2 mål i Brasilien för Lucas som skrivit på ett fyraårskontrakt.
Övergångssumma: €2.000.000


Florian Raspentino, anf, FC Nantes
23-åringen har skrivit på ett fyraårskontrakt med Marseille och kommer närmast från Nantes, där han gjorde 7 mål på 30 matcher i Ligue 2 förra säsongen. Raspentino spelade för två år sedan i CFA och har gjort en fotbollskarriär i raketfart. Han är, precis som Abdallah, OM-supporter sedan han var liten och hade dessutom årskort på Stade Velodrome.
Övergångssumma: Free transfer




Stéphane Mbia, b, QPR
Försvarsjätten tvingades nästan bort från Marseille för sin stora lönepost efter tre framgångsrika säsonger och skrev på för QPR precis innan transferfönstret stängde. Mbia var en publikfavorit och en av lagets nyckelspelare.
Övergångssumma: €6.000.000


César Azpilicueta, b, Chelsea
Spanjoren lämnar Marseille efter två säsonger för spel i Chelsea. Azpi gjorde en fantastisk fjolårssäsong i ett mediokert OM och skrev på ett femårskontakt med de regerande CL-mästarna. Det blev 69 matcher och 2 mål för Pamplona-sonen på den franska sydkusten.
Övergångssumma: €8.000.000


Chris Gadi, anf, Boulogne
20-åringen behöver speltid och lånas därför ut till Boulogne som den här säsongen spelar i National efter att man ramlat ur Ligue 2. Låneavtalet sträcker sig hela säsongen.
Övergångssumma: Lån


Alou Diarra, mf, West Ham
Marseilles officiella hemsida gick ut med beskedet att mittfältaren är klar för engelska West Ham. Diarra gjorde 50 matcher för OM och lyckades vinna Coupe de la Ligue. Detta blir mittfältarens andra sejour i England där han var kontrakterad av Liverpool mellan 2002-2005, men fick aldrig spela någon match i den röda tröjan. På senare tid har Diarra haft attitydsproblem då han inte dykt upp på träningar och tagit en längre semester än tillåtet.

Övergångssumma: €2.500.000

Djimi Traoré, b, Oklart
Kom in sent i truppen förra säsongen för att ge back-up till försvaret och deltog i 20 matcher. Försvararen fick dock inget nytt kontrakt av Marseille och tvingas att söka en ny klubb.
Övergångssumma: Free transfer

Jean-Philippe Sabo, b, Klubb ej klar
Tog aldrig chansen under sin tid i Marseille och lämnade klubben när kontraktet gick ut i sommar. Spelade bara i nio matcher förra säsongen.
Övergångssumma: Free transfer

Elinton Andrade, mv, Klubb ej klar
Målvakten får inget nytt kontrakt av Marseille och lämnar klubben efter tre säsonger. Bortsett från tre ligamatcher, spelade Andrade i första CL-kvartsfinalen mot Bayern Munchen förra säsongen och spelade även några cupmatcher.
Övergångssumma: Free transfer

Brandao, anf, Saint-Etienne

Den brasilianska anfallaren återvände till Marseille i vintras efter ett års utlåning till två olika klubbar och hann med att avgöra Coupe de la ligue-finalen, men det blir ingen fortsättning utan istället har Brandao skrivit på för ligakonkurrenten Saint-Etienne.
Övergångssumma: Free transfer

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Truppen 2012/2013 (Kontraktslängd inom parentes)

Målvakter: 
Bracigliano (2014), Mandanda (2014)

Försvarare:
Abdallah (2016), N'Koulou (2015), Mendes (2016), N'Diaye (2013), M'Bow (2014), Morel (2015), Diawara (2014), Mango (2014), Fanni (2013)

Mittfältare: 
Barton (2013), Cheyrou (2014), A. Ayew (2015), Osei (2014), Abdullah (2014), Amalfitano (2015), Kaboré (2015), Ammari (2013), Valbuena (2014), N'Doumbou (2014)

Anfallare: 
J. Ayew (2015), Gignac (2015), Rémy (2015), Omrani (2014), Raspentino (2016)

OM-redaktionen2012-09-04 23:15:00

Fler artiklar om Marseille