Blandad kompott för representanterna i Europa
El Kaabi stod för två av Olympiakos tre mål i vinsten mot Braga på Karaiskakis.

Olympiakos tog en utmärkt seger med 3-0 hemma på Karaiskakis mot Braga i Europa League. På annat håll blev det en stor missräkning för PAOK som trots totalt spelövertag förlorade mot Steaua Bucharest. Panathinaikos i sin tur inledde Europa Conference League med ett negativt 1-1 resultat borta mot Borac Banja Luka.

Torsdagsaftonen (4/10) bjöd på en blandad kompott för våra grekiska representanter ute i Europacupspelet. En vinst, ett oavgjort resultat och en förlust blev facit.

Olympiakos inledde kvällen med att slå tillbaka Braga med imponerande 3-0 hemma på Karaiskakis. De regerande Europa Conference League mästarna tog ledningen sent i första halvlek genom ett skott från Ayoub El Kaabi som touchade försvarande Joao Pereira och letade sig in i nät bakom Matheus mellan Bragas stolpar. Ett psykologiskt viktigt mål. I andra halvlek kom laget ut och anammade ett rejält aggressivt presspel precis där portugiserna blev tagna lite på sängen. 2-0 gjorde mittfältsmotorn Santiago Hezze tidigt in på andra halvlek. Argentinarens mål följdes kort efteråt upp av att Rodinei serverade El Kaabi till 3-0 i matchminut 59. Den marockanske landslagsanfallaren är nu uppe på hela 18 gjorda mål i Europa för Olympiakos på blott 21 matcher. 31-åringen går med stormsteg mot att bli storklubben från Piraeus bästa målskytt genom tiderna i de Europeiska cupspelen. Vid 3-0 dog i praktiken matchen och Olympiakos började sakta men säkert att tänka på det stundande ligaderbyt mot de eviga ärkerivalerna Panathinaikos på söndag (6/10). Tre viktiga poäng för Olympiakos i Europa League efter en klart solid insats från laget. Tränare José Luis Mendilibar kan vara mycket nöjd med sina spelarval och hur de taktiskt genomförde matchen. Tzolakis fanns på plats när det behövdes i mål, Hezze och Mouzakitis var lysande på mittfältet. Rodinei och Costinha gjorde det överlag fint tillsammans på högerkanten medan El Kaabi var kliniskt längst fram i anfallet.

På Toumba blev det en tung afton för PAOK. Trots ett stort spelövertag och spel med en man mer i över en halvtimme av den andra halvleken blev det inget mål gjort från hemmalaget. Rumänska Steaua Bucharest vann med 0-1 och goda råd har redan börjat bli dyra för PAOK vad gäller avancemang från Europa Leagues League Phase. Spelmönstret har vi sett tidigare denna säsong i samband med PAOK. De spelade och skapade en del men hade varken marginalerna på sin sida eller den där sista tyngden eller ”killer” instinkten på sista offensiva tredje tredjedel. Problematiskt för Thessaloniki-klubben och tränare Razvan Lucescu. I nästa omgång av EL väntar Viktoria Plzen på Toumba.

I Europa Conference League spelade Panathinaikos sin premiärmatch av turneringens League Phase. De gröna från huvudstaden spelade 1-1 borta mot Borac Banja Luka. En stor missräkning. Tasos Bakasetas öppnade målskyttet tidigt i matchen. Bosnierna kunde kvittera efter en fast situation i inledningen av den andra halvleken. Panathinaikos hade sedan ett par goda chanser att avgöra och ta med tre poäng till Athen men bland annat stod stolpen i vägen för Tetê. Tränare Diego Alonso är under enorm press och hans framtid på tränarposten lär stå på spel i helgens derby mellan de eviga ärkerivalerna när Olympiakos kommer till OAKA.

Efter helgens ligaomgång tar säsongens andra landslagsuppehåll vid innan klubblagsfotbollen är tillbaka helgen 19-20 oktober. Nästa omgång av EL/UECL vilket är den tredje i ordningen spelas torsdagen 24 oktober.