Dubbelt Thessaloniki i topp av tabellen
Lucescu och hans PAOK spelade oavgjort 1-1 borta mot AEK.

Dubbelt Thessaloniki i topp av tabellen

Aris och PAOK står i topp av ligatabellen efter åtta spelade omgångar. Stadsrivalerna från Thessaloniki har 17 poäng vilket är två fler än både AEK och Olympiakos som har 15 inspelade poäng. Panathinaikos fick ett nödvändigt lyft i tabellen eftersom de gröna tog en förlösande seger borta mot OFI.

Klubblagsfotbollen var tillbaka i helgen efter säsongens näst sista landslagsuppehåll. Helgens stora match spelades under söndagsaftonen (20/10) på Agia Sophia Stadion i Nea Filafeldeia där det var toppmöte mellan de bägge dubbelhövdade örnarna. AEK gästades av PAOK. Matchen slutade 1-1 efter att båda målen tillkommit under matchens första halvtimme. Kvarten in på mötet öppnade Baba Rahman målskyttet för gästerna från Thessaloniki när han rakade in bollen efter en hörna. Passivt agerande av AEK i samband det bortalagets ledningsmål. De gulsvarta skulle dock kvittera tio minuter senare när Frantzy Pierrot på nytt visade sina kvaliteter. Centertanken från Haiti höll undan för Tomasz Kedziora, avslutade på ett i boxen och kvitterade för AEK. I den andra halvleken neutraliserade de varandra sedan relativt väl men matchen i sig var ändå en ganska härlig tillställning, [Highlights]. Efter slutsignalen uppstod mindre stökigheter med PAOK:s tränare Razvan Lucescu i blickfånget. Inte första och inte sista gången det sker av olika anledningar. AEK är trea i tabellen på 15 poäng medan PAOK delar ligaledningen tillsammans med stadsrivalen Aris på 17 poäng. Tight och öppet i tabelltoppen lär det vara även denna säsong ända in mot upploppet. 

Ett Aris som det går att argumentera för kanske är landets bästa lag just nu. Hemma på Charilaou slog laget tillbaka Kalithea med 2-0 och tog sin fjärde raka seger i ligan där de dessutom inte haft det enklaste av spelscheman. I merparten av matchen mot nykomlingarna spelade Aris med en man mer på planen efter utvisning på kortbenägna Triantafyllos Pasalidis. Jakub Brabec nick via målvakten Bernabé Barragán gav Aris ledningen i matchminut 65. En av ligans bästa spelare i höst om inte rakt av den bästa av alla, Manu García utökade ledningen till 2-0 i matchens slutminuter vilket också blev slutresultatet. Nästa helg väntar en spännande drabbning med Panathinaikos i Athen.

De gröna från huvudstaden blev lite av omgångens vinnare. I deras första match efter George Baldocks tragiska bortgång tog Panathniakos en mycket viktig tre poängare borta mot OFI. Viktig såväl ur en tabellmässig synpunkt som psykologiskt sett. Deras första bortaseger i ligan för säsongen. I OFI gjorde för övrigt Milan Rastavac sin debut på tränarbänken. Serben har kommit in istället för Traianos Dellas eftersom han av personliga skäl tvingades lämna sitt uppdrag på Kreta. Matchens enda mål prickades in av skicklige brassen Tetê, [Highlights]. Tillsammans med lagkamrat och landsman Willian Arão var han bäst på planen. Insatsen i sig lämnade fortfarande mycket att önska men var ändå ett litet steg i rätt riktning. Vinsten medförde ett lyft uppåt i tabellen för Panathinaikos. Närmare bestämt till en sjätteplats där dem parkerar in med sina 12 insamlade poäng efter åtta spelade omgångar. På torsdag (24/10) väntar möte med Chelsea i Conference League på OAKA. 

Trots en tidig 2-0 ledning från Olympiakos efter mål från Chiquinho och Ayoub El Kaabi på straff kunde Levadiakos hämta upp det till 2-2 och ta med sig en poäng från Karaiskakis. En ny stor missräkning för storklubben från Piraeus i ligan där det opålitliga laget visat upp en hel del brister i sitt spel. Tränare José Luis Mendilibar saknar lösningar på vissa frågor han ställs inför i främst ligaspelet vilket går hand i hand med att t.ex. många nyförvärv från sommarens transferfönster av olika anledningar inte har levererat. 15 poäng innebär en fjärdeplats i tabellen. Alla inom Olympiakos har ett mer eller mindre ansvar för situationen dem befinner sig i. Dessutom väntar en extremt intensiv period fram till årets sista landslagsuppehåll i november med matcher på tre fronter för Olympiakos precis som det gör även för PAOK och Panathinaikos. Härnäst väntar resa till Sverige för de regerande UEFA Europa Conference League mästarna och möte med Malmö FF i Europa League för kort därefter åka till Peleponnesos för möte med Asteras Tripolis nästa söndag (27/10). 

På annat håll går det inte att se bort från Panetolikos fortsatta succé denna säsong. Laget från Agrinio tog nämligen en stark 0-2 seger i Peristeri mot Atromitos och hittar sig själva på en utmärkt femteplats i tabellen. Tränare Giannis Petrakis och hans homogena manskap möter i kommande ligaomgång nästa helg Volos hemma. Savvas Pantelidis ersatte Claude Makélélé som inte blev långvarig i Asteras Tripolis efter meningskiljaktigheter med styrelsen. Pantelidis debut skedde borta mot Lamia. Matchen slutade 0-0. 

Andreas Mitsis2024-10-21 10:00:00
Author

Fler artiklar om Grekland