En vinst och en förlust i Poyets inledande två matcher
Vinst i Bucharest följdes upp med förlust i Podgorica.

En vinst och en förlust i Poyets inledande två matcher

Det blev blandad kompott både resultat och prestationsmässigt sett i de inledande två matcherna under Gustavo Poyets styre. De två vänskapslandskamperna slutade med seger borta mot Rumänien med 0-1 och en förlust med samma siffror i Podgorica mot Montenegro.

Gustavo Poyets debut som ansvarig för landslaget skedde i fredags (25/3) på självaste grekiska nationaldagen. För motståndet stod Rumänien i Bucharest på nybyggda Steaua Stadion. Det slutade med en seger 0-1 efter mål i första halvleken av Andreas Bouchalakis som fyllt på in i boxen och med en välplacerad nick snyggt prickat in bollen bakom Florin Nita mellan Rumäniens stolpar. Det var Olympiakos-mittfältarens första mål för landslaget i hans 27:e landskamp. Uruguayanen valde att formera laget i en 4-3-3 formation där Manolis Siopis på defensivt mittfält kanske gjorde sin bästa insats i landslaget sedan debuten för ett par år sedan. Hans kollega på mittfältet Bouchalakis hade aningen mer frihet att följa med i anfallen än vi sett tidigare år vilket också resulterade i målet. Landslaget gjorde en stark prestation i framförallt första halvleken som det fanns mycket positivt att plocka med sig från. Spelarna visade upp en stor löpvillighet, god beslutsamhet och fint presspel. Det fanns en god metod i uppspelsfasen och lagdelarna satt ihop på ett tillfredsställande sätt. Andra halvleken var inte lika angenäm. Poyet bytte en hel del spelare, testade spela lite 4-4-2 och vi kunde t.ex. se vissa svårigheter i att försvara på defensiva fasta situationer men överlag var det en positiv känsla efter segern i den nya förbundskaptenens debut.

Laget mot Rumänien (4-3-3): Vlachodimos; Rota, Mavropanos, Hatzidiakos, Tsimikas; Siopis, Bouchalakis (57´Douvikas), Mantalos (82´ Chatzigiovanis); Limnios (58´Bakasetas), Giakoumakis (72´ Pavlidis), Pelkas (82´Alexandropoulos).

***

Tre dagar efter matchen mot Rumänien vart det igår måndag (28/3) dags för en ny vänskapslandskamp på bortaplan, nämligen mot Montenegro. Tvärtemot insatsen i Bucharest var det inte mycket att glädjas åt på det taskiga underlaget i Podgorica. Laget kom egentligen aldrig riktigt in i matchen och spelarna var många gånger tröttare i tanken samt kanske tänkte för mycket på vissa instruktioner. Uppspelsfasen lämnade denna gång en hel del över att önska vilket även till viss del Montenegro ska ha beröm för. Trots ett bollinnehav på 62% skapades egentligen endast två kvalificerade målchanser. En nick från Giorgos Giakoumakis med mindre än halvetimmen kvar att spela samt ett farligt skott strax utanför straffområdet från Dimitris Pelkas på tilläggstid. Bäst av spelarna för kvällen var målvakt Odysseas Vlachodimos som snart ska spela CL-kvartsfinal med sitt klubblag Benfica mot Kostas Tsimikas Liverpool.

Laget mot Montenegro (4-3-3): Vlachodimos; Lyratzis (75´ Koulouris), Mavropanos, Hatzidiakos, Tsimikas; Siopis (61’ Mantalos), Bouchalakis (75´Alexandropoulos), Bakasetas; Douvikas (61´Chatzigiovanis), Pavlidis (61´Giakoumakis), Pelkas.

***

Efter de inledande två matcherna under Poyets styre går det inte att dra mycket slutsatser. Han håller på att lära känna spelarna, har nyss påbörjat sitt arbete och på nära håll skapat sig en första överblick. Som förbundskapten för ett landslag där du inte jobbar med spelarna till vardags gäller det att bygga ett hälsosamt gruppklimat, sätta en identitet på laget, vara smart och anpassa sig efter det spelarmaterial som är tillgängligt för att i första hand ordna resultat. Poyet ska ikväll på plats i Tripolis spana in U21-landslaget när de ska spela en viktig EM-kvalmatch mot Portugal. Nästa gång landslaget samlas är vid slutet på maj månad när de ska göra sig redo för en intensiv start av Nations League. Mellan 2 juni och 12 juni väntar nämligen hela fyra NL-matcher.

Andreas Mitsis2022-03-29 14:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland