Lagbanner
Alex de Souza "KrAlex" får sin staty rest i Istanbul
Alex de Souza "KrAlex" är nu förevigad i Istanbul.

Alex de Souza "KrAlex" får sin staty rest i Istanbul

Länge har det varit på gång. En staty av levande legenden Alex de Souza, som spenderat åtta år i Fenerbahce, skulle idag resas i Yogurtcu Parken i Istanbul. I samma park där den bortgångna legenden Lefter Kücükandonyadis staty också håller till.

Fenerbahces fyra officiella supportergrupper 1907 Unifeb, Fenerbahceliler Dernegi, Cefakar Kanaryalar och Vamos Bien gick till Fenerbahces president Aziz Yildirim med ett förslag och ett önskemål om att resa en staty av brassen Alex de Souza. Man fick tummen upp men man ville inte ha något stöd. Man tackade nej till bidrag från privata investerare och företag. Detta skulle vara något från fansen och ingen annan.

Med klubbens godkännande och efter en intensiv pengainsamling blev statyn till slut färdig och redo för en resning redan förra året men efter förra årets mutskandal valde man att lägga projektet på is. Igår, 14 september 2012, fyllde Kralex 35 år gammal och idag fick han sin present. Tårögd och oerhört tacksam höll Kralex ett tal via sin tolk Samet Güzel.

"Först och främst vill jag tacka alla som varit inblandad i med att få mig hit till Turkiet. Jag vill även tacka min livskamrat, min hustru Daianne. Utan henne hade jag inte klarat av att vara ifrån mitt hemland så länge. Samtidigt vill jag tacka alla mina lagkamrater under åren jag varit här. Jag kan ha glömt namn på vissa, jag skickar mina hälsningar till er alla. Alla som kämpat för klubben, alla som varit ett stöd under alla dessa år har en speciell plats i mitt hjärta."

"Redan innan jag kom hit var det många som försökte övertala mig i hur stor supporterandan i klubben var. Då visste jag ingenting. Jag började undersöka, kontakta Taffarel, Marcio Nobre och Fabio Luciano som redan var här. Men jag trodde dem inte heller. Än idag har jag svårt att förstå hur pass stor och mäktig Fenerbahces supportrar är och hur pass sammanhållna de är. Jag lovar er att så länge jag är i Fenerbahce kommer jag göra mitt absolut bästa."

"I samma park finns det en staty av legenden Lefter Kücükandonyadis. Mitt livs största och viktigaste moment var när jag träffade honom. Fenerbahce gav mig en chans att jobba ihop med Artur Zico. Det var länge min dröm att få jobba med honom. Fenerbahce gav mig tillfället att komma i kontakt med en så passionerad supporterkultur."



Bygget av statyn har kostat fansen ca 128.000SEK och detta sponsrades enbart av fansen och ingen annan. Vi vill passa på att skicka våra varmaste hälsningar och eviga tacksamhet för att alla som bidragit till att förverkliga statyn. De som bidragit ekonomiskt kommer få sitt namn publicerat vid statyn.


Här nedan kan ni se del 1 och del 2 av invigningsceremonin.





Harun Budak2012-09-15 14:45:00
Author

Fler artiklar om Fenerbahce