Lagbanner
Krönika: Även kaptener kan gråta
Alex kunde inte behärska sina känslor under statyns invigning och lät tårarna falla under sitt tacktal.

Krönika: Även kaptener kan gråta

Denna krönika känns lämplig och i nutid då en av Turkiets bästa utländska spelare genom tiderna får utstå orättvisor och respektlös behandling av hela Fenerbahce.

Även kaptener kan gråta. Detta är taget från dagen då Alex de Souza blev odödlig genom att Fenerbahce fansen rest en staty av Alex efter pengainsamling. Statyn står i Yogurtcu Parken, närmare sagt Kadiköy som är den asiatiska sidan av Istanbul och Fenerbahces hem.

Alexsandro (Alex) de Souza kom till Fenerbahce 2004. Efter sejourer i bland annat Coritibia, Palmeiras, Cruzeiro och Parma, kom han till Istanbul. Ingen kunde då ana vad Alex idag skulle komma att uppnå och betyda för turkisk fotboll.

Alexsandro föddes 14 september 1977 i Curitibia, Brasilien. Han började sin fotbollskarriär 1995 i Coritibia FC. Efter två år i klubben valde Alex att fortsätte karriären i Palmerias, där han stannade fram till 2001. Alex kallades upp till brasilianska landslaget efter sin imponerande form under sin tid i Palmerias. Samtidigt i sitt privatliv hade Alex träffat sin nuvarande fru, Daianne, år 1997 och de kom att gifta sig 2000. 2001-2002 testade Alex sina vingar utanför Brasilien och hamnade i Serie A, rättare sagt i Parma. Han kom att spela endast fem matcher innan han återigen fick se sig i Brasilien och då i Flamengo. Efter en säsong i Flamengo såldes Alex till Cruzeiro.

25 april 2004 fick Alex och hans fru Daianne sitt första barn. Mario Eduardo de Souza. Det var samma år som han flyttade till Turkiet och till Istanbul med sin nyfödda och frun Daianne. Under sina år i Turkiet fick Alex och Daianne även barnen Antonia och Felipe.

2004 vann Alex Copa Americá med Brasiliens. Han fanns på många av europeiska klubbars transferlista men valde att fortsätta karriären hos Fenerbahce. Alex kom snabbt att bli en publikfavorit. I sin första säsong med Fenerbahce fick han vara med och bli ligamästare. Säsongen därpå, alltså 2005-2006, kom han att bli ligans assiskung och säsongen 2006-2007 valdes han in i Fenerbahces århundrade lag (Fenerbahce grundades år 1907). Samma år var han med och blev ligamästare och blev samtidigt säsongens skyttekung. Alex blev då första utländska spelare i Fenerbahces klubbhistoria som kammade hem den titeln.

Säsong 2007-2008 var det en självklarhet att Alex skulle bära kaptenbindeln och föra truppens talan på planen. Det var det året hans smeknam "krAlex" kom att bli hans följenamn åratal framåt. Säsongen 2007-2008 deltog Fenerbahce i Champions League och det var för första gången som klubben tog sig ända till kvartfinalerna. Alex hade en stor roll i framgången och han blev det årets Champions Leagues assistkung.

2009-2010 blev Alex den spelaren som hade spelat flest europeiska matcher och gjort flest mål i Europa i Fenerbahces historia. 2010 kom Alex att bli den flest spelande utländska spelaren genom Fenerbahces historia. Statistikerna visar att Alex är den mest framgångsrika spelaren som spelat i Fenerbahce någonsin. Utöver detta blev han en enorm publikfavorit och älskad av miljoner med fans. Han blev en ikon.

Under samma år kom Alex upp totalt 100 mål under sin karriär i Fenerbahce och blev den första utländska spelaren som åstadkommit detta under Fenerbahces historia. I och med denna bragd blev han medlem i Turkiets 100 klubb, som består av andra spelare som gjort över 100 mål under deras karriärer i Turkiet.

Alex de Souza blev spelaren som gjorde Fenerbahces 3000:e mål genom Fenerbahces historia i Turkiet. I februari 2011 såg det ut som om Alex skulle lämna Fenerbahce på grund av att hans kontrakt nådde sitt slut men tränaren Aykut Kocaman valde att förlänga med ytterligare två år och 9 februari 2011 skrev Alex ett nytt kontrakt med klubben på klubbens arena Sükrü Saracoglu.

Under säsongen 2010-2011 nådde Alex en personlig barriär, nämligen hans 200:e ligamatch för Fenerbahce. I matchen mot Ankaragücü under samma år, omgång 32, gör Alex fem mål. Han vinner även skytteligan det året med 28 mål och blir första och enda utländska spelaren som vunnit skytteligan två gånger i Spor Toto Süper Ligs och Fenerbahces historia. Han blir även den första och enda utländska spelaren i Spor Toto Süper Ligs och Fenerbahces historia att vinna assistligan för fjärde gången.

Under alla sina år i Fenerbahce har Alex slagit turkiska rekord, personliga rekord och även rekorder inom Fenerbahces egna historia. Han är känd som den spelaren som spelar med klokhet och visdom, som ser problemen men även lösningarna innan motståndarna, matchavgörande och spelaren som stiger fram i kritiska lägen. Han anses av experter vara bland de få legender turkiska ligan har skådat och en av väldigt få utländska spelare som gett så mycket till klubben men främst till turkisk fotboll.

Alex är den spelaren som ingen har kommit att hata utan han har vunnit respekten och kärleken hos Fenerbahces motståndarklubbar och fans genom sin ödmjukhet, sanna gentlemanna anda och genom sitt fairplay. En spelare alla ser upp till och känner sympati och empati för. En spelare man inte kan sluta älska och förundra. En person som förtjänar statyn som restes 15 september 2012.



Under skrivande stund kom nyheterna ut med att Fenerbahce och Alex de Souza har valt att i förväg avbryta hans kontrakt som skulle nå sitt slut 31 maj 2013. Detta efter en lång vendetta med styrelsen men främst tränaren Aykut Kocaman. Vendettan beror på många saker men huvudsakligen beror det på att Alex ett flertal gånger under denna säsong lämnats utanför den 18-manna truppen och fått den kalla handen från Fenerbahces styrelse. I detta fallet har styrelsen valt att stödja Aykut Kocaman fullt ut och förlitar sig på honom och hans val.

Mina egna tankar här är att ingen är större än klubben men en spelare som Alex förtjänar ett värdigt avslut på sin karriär och inte behandlas som en smutsig disktrasa. För mig är Alex de Souza en idol, en förebild, en god familjefar, en sann vän, en gentleman och en lagkapten för samtliga turkiska klubbar. I mina drömmar är han en given spelare i värdslaget.


Detta skrev Alex på sitt twitterkonto under eftermiddagen 1 oktober 2012

@Alex10combr
Kontratimi sonlandirdim. Hayatimin en uzucu imzasi oldu. Fenerbahce bir oyuncu kaybetti ama bir taraftar kazandi. Hersey icin tesekkurler.

Översättning: Jag har avslutat mitt kontrakt. Det är mitt livs sorgligaste underskrift. Fenerbahce har förlorat en spelare men vunnit en fanatiker. Tack för allt.



Det finns så mycket mer att skriva om en spelare som Alex men just nu tillåter inte känslorna det. Yolun acik olsun büyük kaptan...

Harun Budak2012-10-01 18:30:00
Author

Fler artiklar om Fenerbahce