Lagbanner
Fenerbahçe går till ett historiskt val
President Ali Koç.

Fenerbahçe går till ett historiskt val

Efterspelet från matchen mellan Trabzonspor och Fenerbahçe ledde till att Fenerbahçes president Ali Koç var tvungen att ta till drastiska beslut. Det beslutet var att kalla alla styrelsemedlemmar till ett historiskt val som ingen annan klubb skådat förr.

Vi har alla vid det här laget sett bilderna från matchen mellan Trabzonspor och Fenerbahçe den 17 mars 2024. Matchen slutade 2-3 till Fenerbahçe som tog kritiskt viktiga tre poäng i den fortsatta kampen om ligatiteln. Men det var inte matchen eller för den delen resultatet som kom att hamna i fokus. Det var de från hemmapubliken som stormade planen med diverse tillhyggen och gick till fysiskt angrepp mot Fenerbahçe spelare, både de som spelade och de som satt på bänken. Det cirkulerar fruktansvärda bilder från när Fenerbahçespelare jagas med knivar, attackeras fysiskt med knytnäven men också speciellt en bild där en person jagar Fenerbahçes högerback Mert Müldür med hörnflaggans spets, dvs den delen som går ner i gräset och är trubbig. 

Jag som skribent kan omedelbart se att detta handlar om nödvärnssituation då flera av Fenerbahçes spelare går till motangrepp och slår tillbaka i syfte att försvara sig. Det finns en bild där Bright Osayi-Samuel slår ner en person med en mask och sedan står över honom och matar vidare. Det finns bilder som visar hur Mitchy Batshuayi drar till med en Jean-Claude van Damme spark i bröstet på en annan men det finns också bilder där många också flyr rädda för sina liv.

Detta var kulmen på en lång rad av misslyckande från det turkiska fotbollsförbundet och dess utspel. Detta var kulmen av en hel säsong präglad av domare med kopplingar till diverse klubbar, personer och även politiska åsikter. Detta var kulmen av att politik och särbehandling har infiltrerat turkisk fotboll så djupt att det känns hopplöst att ens försöka spela fair play.

President Ali Koç gick några dagar efter matchen ut på klubbens youtube-kanal och sparade inte på krutet. Jag tänker inte återberätta allt då det skulle krävas åtskilliga timmar för att täcka det mest nödvändiga men de som har koll på turkisk fotboll de senaste åren och särskilt denna säsong kan nog skapa sig en någorlunda uppfattning.

"Vi har tre dåliga val. Ett är dåligt, det andra är värre och det tredje är absolut värst." Med det syftar Ali Koç på att valet handlar om att rösta ifall klubben självmant ska nedgraderas till turkiska motsvarigheten till Superettan för att visa att man menar allvar med att något måste göras. Koç vill även poängtera att turkiska högstaligan kommer att drabbas enormt utan  ett Fenerbahçe, både när det kommer till märke och värde men också ekonomiskt. Det blir någon av kollektiv påverkan då det kommer indirekt påverka alla klubbar som tävlar i den högsta ligan.
Val nummer två är att pausa all fotbollsverksamhet under en tid och fortsätta i de övriga branscher. Och det tredje alternativet är att köpa en klubb utomlands och starta om ett "nytt" Fenerbahçe i ett främmande land i en främmande liga. 

Det som har tillkommit efterhand är att det pratas om att spelarna själva önskar att stanna kvar i högsta ligan och att de vill motbevisa allt och alla genom att titulera sig som ligamästare, trots alla hinder.

Ali Koç har kallat till ett extrainsatt val den 2 april 2024 och uppmanar alla ca 40.000 betalande styrelsemedlemmar att delta.

Den 2 april 2024 kan Fenerbahçe komma att skriva turkisk fotbollshistoria. Dessvärre inte på men utanför planen. 

Harun Budak2024-03-28 08:37:00
Author

Fler artiklar om Fenerbahce