Grekiska Notiser: Super League premiär, en glänsande Hwang för Olympiakos och Bernard nära Panathinaikos
Hwang In-beoms debut för Olympiakos gav mersmak.

Grekiska Notiser: Super League premiär, en glänsande Hwang för Olympiakos och Bernard nära Panathinaikos

Tiden är kommen för Super League att öppna dörrarna för en ny säsong med smygpremiär under fredagskvällen mellan Volos och Asteras Tripolis. Olympiakos nyförvärv Hwang In-beom glänste i sin debut när det blev 1-1 borta mot Apollon Limassol i EL-kvalet och Panathinaikos är på god väg att göra klart med den meriterade 29-årige brassen Bernard.

* Olympiakos slog i förra veckan ut Slovan Bratislava efter en dramatiskt retur i Slovakien. En händelserik tillställning slutade 2-2 efter förlängning och ”Thrylos” kunde därefter vinna straffläggningen och ta sig vidare till playoffen av Europa League-kvalet. Avancemanget gav nye tränaren Carlos Corberán och hela organisationen viss arbetsro samt en välbehövlig psykologisk boost till spelartruppen. Playoffens första möte mot Apollon Limassol igår torsdag (18/8) på Cypern slutade oavgjort 1-1, [Highlights]. En felpass av Pierre Kunde ledde fram till att Olympiakos gav Apollon god hjälp att ta ledningen i matchens 18:e minut genom Rangelo Janga. Olympiakos svarade dock upp och kvitterade tio minuter senare via en fin prestation av debutanten Hwang In-beom. Olympiakos hade i inledningen av andra halvleken ett par lägen de borde förvaltat men gjorde ej detta vilket ledde fram till att mötet slutade 1-1. Bäst för Olympiakos var tveklöst den sydkorenanske landslagsmittfältaren Hwang som gav hela laget en boost och visade upp sina fina kvaliteter. 25-åringen värvades in häromveckan och är en spelare som i första fas var framtagen av dataanalysgruppen inom Olympiakos scoutingverksamhet. Hwangs insats borde också ge en del andra spelare något att fundera på över sina egna prestationer denna kvalsommar. Olympiakos tar numer åtminstone små steg i rätt riktning under Corberán och retur väntar på Karaiskakis kommande torsdag (25/8).

Både Aris och Panathinaikos gjorde i förra veckan ärofulla försök att vända sina underlägen mot Maccabi Tel Aviv respektive Slavia Prag men lyckades tyvärr inte. Aris vann med 2-1 mot israelerna och Panathinaikos åkte på en sen kvittering mot Slavia vilket medförde att den matchen slutade 1-1. Både Charialou och Leoforos Alexandras var med på noterna till tusen och stödet var enormt för lagen. Vittring på vändning fanns för de bägge men tyvärr av olika skäl blev det uttåg. Således kommer vi tyvärr endast ha Olympiakos i europeiskt gruppspel denna säsong. Återstår att se om det blir i Europa League eller Conference League.

* U21-landslaget har fått ännu en ny tränare och denna gång blir det Nikos Papadopoulos. 50-åringen kommer närmast från jobb på Kreta och närmare bestämt i Chania. Det har varit stor ruljangs på posten som tränare för U21-landslaget de senaste åren och Papadopoulos blir tränare nummer tre sedan år 2019 efter Giannis Goumas och senast Georgios Simos.

* Lösa rykten från Egypten tidigare i månaden pekade mot att en gemensam ansökan av Egypten, Saudiarabien och Grekland om att anordna VM 2030 är på tapeten. Skulle detta stämma och vi är med i en sådan kandidatur är aktuella arenor OAKA, Agia Sophia och Karaiskakis tillsammans med PAOK:s och Panathinaikos nya arenor som vid den tidpunkten om allt går enligt planerna ska vara färdiga.

* Olympiakos har förstärkt sin trupp med den 21-årige amerikanske landslagsmannen Konrad de la Fuente. Wingern lånas in från Marseille säsongen ut och det finns en köpoption på fyra miljoner euro att utnyttja om önskas nästa sommar. En deal storklubben från Piraeus inte har något att förlora på. Spelaren i fråga har också inställt på att försöka ta en plats i USA:s VM-trupp i höst och är en spelartyp nya tränaren Carlos Corbéran är i stort behov av. AEK har förstärkt med ytterligare en mittback och det i form av den 24-årige kameruanske landslagsförsvararen Harold Moukodi. Panathinaikos är i förhandlingar med meriterade Bernard. Den 29-årige offensiva mittfältaren är nära en överenskommelse (ryktas om ett 2-årskontrakt värt totalt c.a. fyra miljoner euro) med de gröna från huvudstaden och kan eventuellt bli klar till helgen eller tidigt i början av nästa vecka. Skulle brassen med förflutet i bland annat Shakhtar Donetsk ansluta ser Panathinaikos startande kvartett i offensiven väldigt spännande ut. Hos de bägge stora från Thessaloniki, PAOK och Aris har det varit lugnare på transferfronten den sista tiden. Intensiva rykten från idag (19/8) pekar dock mot att den 32-årige mittbacken Nicolas Nkoulou är nära en flytt till Aris.

* Om vi kikar bort från storklubbarna och vad övriga SL-klubbar har haft för sig på sistone på transfermarknaden finner vi att en en gammal svensk-bekanting signerat för Atromitos, nämligen den f.d. Malmö-anfallaren Vidar Kjartansson. Han ger ytterligare alternativ till tränare Chris Coleman i anfallet där redan t.ex. unge lovande Marios Tzavidas finns. Asteras Tripolis har hämtat in den erfarne bosniern Ervin Zukanovic. Förhoppningsvis kommer ändå duon Giannis Christopoulos/Giorgos Antzoulas få en del speltid. De bägge 22-åringarna kommer från klubbens egna led men har stagnerat en aning i sin utveckling men kan forfarande ta steg i rätt riktning om de bland annat får rätt backning. Extra viktigt i en klubb som Asteras med såpass stor utländsk prägel i spelartruppen.

Lamia kommer sannolikt få kämpa för att hålla sig kvar i säsongens SL och de har värvat in Richmond Boakye för att hjälpa laget att försöka hålla sig kvar i högsta serien. OFI har värvat in Malmö FF:s stabile högerback Eric Larsson. Svensken har signat ett kontrakt som sträcker sig över de kommande två åren. Ionikos stora succéspelare i fjol Aias Aosman skrev tidigare i somras på för turkiska Adama Demirspor men kommer inte att representera dem kommande säsong. Det samarbetet bröts innan det satt igång på allvar och Aosman har istället återvänt till Nikaia och presenterats på nytt av Ionikos. En fantastiskt nyhet för klubben som nu har en av ligans bästa spelare förra säsongen på nytt till sitt förfogande. Levadiakos har hämtat in den polske landslagsmeriterade målvakten Grzegorz Sandomierski och Panetolikos har förstärkt sin trupp med den georgiske landslagsmittfältaren Levan Shengelia.

* Ikväll (19/8) smygstartar Super League 2022-23 med premiärmatch mellan Volos NPS och Asteras Tripolis på Panthessaliko. Sedan i helgen har vi tre matcher på lördag och lika många på söndag för att knyta ihop säsongens första omgång. Vad gäller toppstriden denna säsong vilket av förklarliga skäl intresserar flest väntas det förhoppningsvis kunna bli lite mer spännande än senaste säsongerna där t.ex. AEK och Panathianikos nu ser en chans att kunna utmana de trefaldiga regerande mästarna Olympiakos som är inne i en påtvingad ombyggnadsprocess. PAOK är det likt tidigare nämnt mer oklar status kring medan Aris precis som t.ex. Panathianikos känns på rätt spår.

Första omgången spelas enligt följande schema:

Fredag 19 augusti: Volos NPS - Asteras Tripolis 20.30

Lördag 20 augusti: Atromitos - OFI 19.00, Lamia - AEK 20.30 och PAOK - Panetolikos 20.45

Söndag 21 augusti: Panathinaikos - Ionikos 19.00, Aris - Levadiakos 19.30 och Olympiakos - PAS Giannena 21.00
 

Andreas Mitsis2022-08-19 15:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland