Lagbanner
Calciopolis i blickfånget
Telefonsamtal har hamnat i fokus.

Calciopolis i blickfånget

Som om inte alla incidenter efter Olympiakos - Panathinaikos härom veckan vore nog har det dykt upp en ny skandal inom grekisk fotboll. Telefonsamtal mellan domare, klubbägare och annat är vad som hamnat under luppen i vad som kallas för Caliopolis.

En ny skandal har blossat som en del exemempelvis valt att kalla för "Caliopolis" och andra för "Kasseta-gate". Detta har varit det av förklariga skäl största samtalsämnet under veckan och det handlar om att den kände advokaten och tillika nuvarande ägaren i Panachaiki Alexis Kougias (inte felfri han heller för den delen) anklagar Olympiakos Volos ägare Achilleas Beos samt Olympiakos ägare Vangelis Marinakis för ett par saker. Kougias har inspelat material där Beos figuerar och bland annat för en konversation med en journalist.

Beos gör i ljudmaterialet anspråk på sin styrka i att kunna ändra domare till matcher och att erbjuda skydd till dessa. I ett utav ljudklippen verkar det som att Beos föreslår att Marinakis frågat honom om han kan påverka den italienska domaren som dömde matchen i Israel mellan Maccabi Tel Aviv och Olympiakos under augusti 2010 men Beos ansåg detta som i princip omöjligt. Den f.d. domaren Sotiris Vorgias menar att Marinakis, Beos och domare Georgios Daloukas ska ha förlorat pengar på denna matchen och sen försökt vidta åtgärder för att reparera skadan. Åklagare samt myndigheter har fått fallet och materialet i sina händer och ska nu ta ställning till det.

Vidare fortsätter Kougias (som menar att detta påminner om Parangan) med sin redogörelse och hävdar att Beos har sagt att Marinakis hade avsikten att närma sig Daloukas (Skulle erhålla 200.000 euro för att blåsa som Marinakis ville) inför matchen Aris - Panathinaikos som spelades i September 2010. Beos menar dock att ljudmaterialet som kommit fram är avsiktligt ihop klippt utav dåvarande Panathinaikos ordföranden Nikos Pateras. Beos har dementerat i stort sett allt angående Aris - Panathinaikos matchen och har inte valt att kommentera något kring Maccabi - Olympiakos. Beos hävdar att inspelningar är falska och redigerade så att de ska framstå på ett specifikt sätt. Han menar konstigt nog enligt undertecknad att Pateras vill hämnas för att han inte enligt Beos själv lyckades bli en framgångsrik ordförande. Beos har bett åklagaren att kolla igenom telefonsamtal honom, Daloukas och Pateras då Beos menar att det är Pateras som ringt Daloukas inför Aris - Panathinaikos. Daloukas själv har till grekisk-sportradio sagt att han motstod pressen från bägge sidor.

Pateras har gått ut med ett uttalande där han sagt att Beos är en usel manusförfattare och menar att han aldrig gett ut några inspelningar då han aldrig haft några. Nu är det massvis utav uttalanden till höger och vänster med munhuggingar mellan personerna ifråga. Kougias säger sig ha minst ett band till som ska innehålla intressant material beträffande bland andra Daloukas. Under fredagen (11/3) kommer Kougias, Daloukas och Vorgias att vittna inför åklagaren som utreder fallet. För att samtala och följa utvecklingen inom Caliopolis så ta er gärna in om på forumet. 

Premiärminister Georgios Papandreou ska ha uppmanat ministrar och övriga att lösa denna historia. Tyvärr är det inget som kommer som en chock och mitt upp i allt tragiskt efter Olympiakos - Panathinaikos fylls det alltså på med ännu mera tråkigheter. Våld, domare, organisation, korruption, maktgalna herrar o.s.v. Problemområdena finns där men när får vi se vettiga samt bra åtgärder från EPO och andra organ? Det är den ständiga frågan. Samtidigt är det en fråga om mentalitet och att ändra inställning mot saker och ting vilket även det behövs göras i många fall. Fotbollen är en spegelbild av samhället som man brukar säga.

Andreas Mitsis2011-03-10 21:35:00
Author

Fler artiklar om Grekland