Lagbanner
Den svartvita akademiframgången
Koulierakis är en av de senaste i raden av spännande spelare från PAOK:s akademi.

Den svartvita akademiframgången

PAOK:s Giannis Konstantelias och Dinos Koulieriakis är två namn på mångas läppar i Grekland men även alltmer i övriga Europa. Bägge spelarna är födda år 2003 och kommer från Thessaloniki-klubbens framstående akademi.

På sina håll runt om i Grekland kan lämpliga omständigheter och god vägledning/omgivning saknas för många unga talangfulla spelare. Att grundläggande förutsättningar lyser med sin frånvaro medför att lovande spelare tyvärr faller mellan stolarna. Hos PAOK däremot är det tvärtom. Det råder varken brist på talang eller underlag för framgång. I Thessaloniki-klubben har utvecklingen rört sig stadigt i rätt riktning ända sedan Ivan Savvidis tog över klubben sommaren 2012. Sedan dess har nämligen åtskilliga investeringar skett för att exempelvis expandera akademin över hela Grekland samt förbättra faciliteter tillsammans med en rad andra effektiva åtgärder, vilket lett fram till att PAOK kan stoltsera med att sitta inne på nationens mest framgångsrika akademi. 

Zagorakis inledde förändringen som Savvidis förädlade 
Satsningen i sig startades emellertid redan under Thodoris Zagorakis ordförandeskap i klubben mellan 2007-09. Lagkaptenen från EM-guldlaget 2004 hade en vision om att väcka liv i en på den tiden uddlös och smått uppgiven akademi. Ett gediget försök påbörjades genom att bygga om klubbens infrastruktur där slutmålet var att med systematiken kunna föda A-laget med lovande spelare från U-lagen på någorlunda regelbunden basis. Vid denna tidpunkt anslöt också för första gången en herre som skulle bli visa sig bli en nyckelperson för hela den långa framgångssagan. Nämligen general managern för akademin, Vangelis Pourliotopoulos. 
 
Vad Savvidis därefter gjorde var att bygga vidare på det projektet med kapital, strategi, internationella samarbeten samt inhämtad kompetens vilket gjort att landets bästa ungdomsakademi utformats. Enbart Olympiakos kan mäta sig med PAOK på den punkten där dem t.ex. satsat på att bli globala med skolor världen över. I varje hörn av Grekland har PAOK dock skolor och scouter med ögonen på potentiella nya stjärnskott. Ett brett nätverk med mål att hitta de bästa unga förmågorna från varje region runt om i landet. Eftersom förstås även övriga storklubbar jobbar på ett snarlikt sätt handlar mycket om till exempel hur planen för den unga förmågan presenteras till föräldrar/vårdnadshavare alternativt agent både vad gäller fotbollen men även skolgången med mera inför en eventuell flytt till Thessaloniki. Ett förtroendeingivande bemötande kan vara avgörande. Helheten är det som är viktigt i sammanhanget. Pourliotopoulos har bland annat hämtat viss inspiration av Olympiakos och det är ingen tillfällighet att dessa två klubbar har de starkaste/bästa akademierna i landet. 

Nyss nämnde Pourliotopoulos har poängterat vikten av god pedagogisk utbildning. Det går hand i hand med att vara en tränare som kan göra skillnad på ena eller andra sättet. PAOK har genom Pourlitopoulos också uppmärksammat bedriften av PAOK B spelare där de kombinerat studier vid universitet med helhjärtade satsningar på fotbollen:

- Utbildningens bidrag till idrottare är av största vikt och det har alltid varit en grundläggande princip i vår akademi. Kunskap är styrka och utbildning stärker personligheter. Vi är stolta över de som lyckats kombinera bägge delar (studier och fotboll) men också stolta över över alla våra spelare som kämpat hårt men inte lyckats. De kommer skörda frukterna från det resten av livet.

Från Stafylidis till Konstantelias & Koulierakis
Kvitton på det fina arbetet har vi med jämna mellanrum fått under en längre tidsperiod. Går vi tillbaka c.a. 10 år i tiden finner vi namn likt Kostas Staylidis, Stelios Kitsiou, Dimitris Pelkas och Efthimis Koulouris. För ett par år sedan lyftes Charis Tsingaras, Lefteris Lyratzis, Giannis Michailidis, Marios Tsaousis och Christos Tzolis fram. Den sistnämnde såldes för dyra pengar till Premier League i augusti 2021. 

Denna säsong har Giannis Konstantelias tillsammans med Dinos Koulierakis tagit till vara på den chans de fick från tränare Razvan Lucescu. Bägge är födda år 2003. Rumänen visade ungtupparna förtroende vilket dem inte vara sena på att svara tillbaka med via tongivande insatser. Snart 20-årige Konstantelias med rötterna från Volos var ifjol iväg på en kort lånesejour i belgiska Eupen vilket gav honom värdefulla erfarenheter. En extremt sevärd offensiv mittfältare med bländande teknisk förmåga kombinerat med snabbet och speluppfattning. Hans magiska assist häromhelgen i toppmötet mot AEK blev viral och spreds världen över, [Länk]. Sittandes i gräset visade ynglingen prov på enorm sinnesnärvaro såväl som magnifik bollbehandling. Konstantelias vars marknadsvärde skjutit i taket förlängde nyligen sitt kontrakt med PAOK till 2027. Om ett par veckor kan det sannolikt också bli A-landslagsdebut för honom.

Koulierarkis kom till PAOK:s ungdomsled i Thessaloniki från Chania på Kreta där han är uppväxt. Våren 2017 bar det av till norra Grekland där han skulle bli kvar. Efter imponerande insatser i såväl U-lagen som i B-laget förra säsongen 2021-22 fick han fullt förtroende inför denna säsong av Lucescu. Bredvid mentorn Sverrir Ingason har han vuxit och visat prov på stor mognad med tanke på ålder men även position. Den isländske landslagsmittbackens handledning har klart haft sin betydelse för Koulierakis framfart. Mittbackduon har fin kemi och kompletterar varandra väl. Vänsterfotade Koulierakis är en modern mittback med fin uppspelsfot och behärskar såväl det korta som det längre passningsspelet. Innan han skolades om till mittback under tiden i akademin hade han spelat offensiv mittfältare. Förutom spelet med fötterna har han utmärkt fysik för sin ålder, spelintelligens och mental styrka. Att besitta just mental styrka är i princip halva delen av att bli framgångsrik. Koulierakis kunde bocka av sin A-landslagsdebut i november när han fick speltid av förbundskapten Gustavo Poyet i en betydelselös NL-match mot Malta. I toppmatchen mot AEK på Toumba förra helgen (19 februari) gjorde han sitt andra ligamål för säsongen. Ta del av ögonblicket nedan. 


Rykten har redan börjat florera runt intressenter för spelarna. Milan, Red Bull Salzburg med flera har nämnts i media. Ett rykte pekade mot att Benfica skulle vara villiga att betala 25 miljoner euro för att få över duon till Lissabon. Viktigt för styrelsen och sportdirektör José Boto är att det finns ett tydligt upplägg för hur de ska hantera kommande bud på spelarna i sommar. För övrigt sålde klubben nyligen en annan egen produkt. 19-årige Georgios Koutsias har under säsongen varit utlånad till Volos men kommer nu flytta över Atlanten. MLS-klubben Chicago Fire har beslutat sig för att betala 2,5 miljoner euro till PAOK för hans tjänster. 

Nästa namn att lägga på minnet från PAOK är den blott 17-årige Stefanos Tzimas. En anfallare som under flera års tid matchats mot äldre motståndare i enighet med planen runt honom. Tzimas återfinns i U19-landslaget och PAOK är med anledning av det ni just läst också föga överraskande den klubbadress med flest representanter i U-landslagen. PAOK:s struktur och arbete kring hela sin ungdomsverksamhet är sammanfattningsvis ett praktexempel för övriga att försöka följa i den utsträckning det är möjligt. 

P.S. Hemsk tragedi i natt vid olycksförföljda Tempi utanför Larissa där ett passagerartåg med omkring 350 resenärer kolliderade med ett godståg. 36 personer är i nuläget bekräftade döda och närmare 100 skadade. Tre dagars landssorg är utfärdat. Tankar och böner går till alla nära berörda av tragedin. Med anledning av händelsen skjuts kvällens (1/3) cupsemifinalspel upp och fotbollen är tillbaka med omgång 25 av ligaspelet till helgen. Undertecknad valde tragedin till trots att publicera dagens artikel om PAOK:s akademi för att det ska finnas lite mer positiv läsning för den som önskar under dessa dagar av sorg. 

Andreas Mitsis2023-03-01 07:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland