Lagbanner
Grekiska Notiser: Giannoulis till Norwich, Sokratis fri att välja ny klubb och Zagorakis kandiderar till att bli ny förbundsordförande
Sokratis har tackat för sig i Arsenal och ser över sina alternativ.

Grekiska Notiser: Giannoulis till Norwich, Sokratis fri att välja ny klubb och Zagorakis kandiderar till att bli ny förbundsordförande

Dimitris Giannoulis har lämnat PAOK för spel i Norwich som just nu toppar Championship. Sokratis Papastathopoulos i sin tur är istället på väg bort från England efter att han och Arsenal kommit överens om att gå skilda vägar. Kostas Mitroglou är på väg till Aris och Thodoris Zagorakis ser ut att kunna bli ny förbundsordförande.

* PAOK och landslagets 25-årige Dimitris Giannoulis är klar för en flytt till Norwich. Dealen handlar om ett lån säsongen ut där övergången blir en permanent sådan om den engelska klubben kniper uppflyttning till Premier League nästa säsong. Övergångssumman ligger i så fall på 8,5 miljoner euro där PAOK dessutom har 20% på en eventuell vidareförsäljning av honom. Norwich ligger i skrivande stund etta i Championship och är en av favoriterna till uppflyttning. En rätt okej deal för samtliga inblandande parter och duktige Giannoulis som ville testa sin lycka i England får nu göra detta och skulle till och med kunna göra debut eventuellt redan idag (23/1) när ”kanariefåglarna” möter Barnsley borta i FA-cupen. PAOK är nu med lite mer än en vecka kvar på vinterns transferfönster på jakt efter att täppa igen hålet som uppstått på vänsterbackspositionen och kommer säkerligen inom en snar framtid göra klart med bland annat en ersättare för Giannoulis. Favorit är den duktige argentinaren Franco Ferrari som har en fin säsong för Volos.

* Sokratis Papastathopoulos har gått skilda vägar åt med Arsenal. Efter att han inför denna säsong inte varit med i manager Mikel Artetas planer har han under hösten inte fått någon speltid för Londonklubben som han nu kom överens om att bryta sitt kontrakt med. Den erfarne mittbacken ser numera således över sina bud och alternativ innan han beslutar sig för vilken som blir nästa klubb i hans karriär. Det ryktas om intresse från klubbar i flera olika länder men allra närmast i dagsläget sägs Olympiakos, Betis eller Lazio att vara. Beslut från Sokratis sida lär komma i början av nästa vecka.

* Kostas Mitroglou har suttit på sitt lukrativa kontrakt med Marseille trots att tränare Andre Villas-Boas valt att den erfarne och skicklige anfallaren inte ska ingå i planerna denna säsong. Nu har dock den snart 33-årige Mitroglou och den franska klubben kommit överens om att bryta kontraktet och han ser ut att fortsätta sin framgångsrika karriär i Aris. Thessaloniki-klubben och Mitroglou ska vara överens om ett 1,5 års kontrakt och blir dealen av är det en riktigt fin sådan för Aris och en intressant utmaning för Mitroglou att försöka leda Aris mot ännu högre höjder.

* Super League 2 drog nyligen äntligen igång efter en lång försening på grund av pandemin och väldigt många om och men. Favoriter till topplaceringarna i tabellen är framförallt Levadiakos och Xanthi. De sistnämnda som trillade ur Super League ifjol har ett nytt grek-australiensisk ägande och tränas av australiensaren Tony Popovic. Även Ionikos och Panachaiki ser sina chanser att försöka nå Super League och lär vilja ha ett ord med i kampen om uppflyttning.

* Precis som SL2 har nu även säsongens cupspel dragit igång men detta med vissa förändringar. Med anledning av att det under hösten inte var något spel i divisionerna under Super League uteslöts de lagen och endast SL-klubbar är deltagande i säsongens cupspel. Panathinaikos och Lamia hade tur i lottningen och kom undan spel i åttondelsfinalerna som pågår och är vidare direkt till kvartsfinalspelet. I åttondelsfinalernas första möten var det mer eller mindre idel favoritsegrar. PAOK slog Larissa där Gianluca Festa nyligen presenterats som ny tränare med 5-0 på Toumba efter ett hattrick av unge och glänsande Christos Tzolis. Olympiakos tog med majoriteten reserver en stabil 0-3 seger borta mot Panetolikos efter mål av Bruma, Marios Vrousai och Pape Abou Cissé. Den sistnämnde ryktas av ett par skäl kunna vara på väg bort och han är en mittback som sedan sin ankomst för ett par säsonger sedan varit en pålitlig andra till fjärdevalsmittback för storklubben från Piraeus. Den 25-årige senegalesiske landslagsmittbacken har grymma fysiska attribut men sviktar ibland i synnerhet när det gäller spelet med fötterna och har lite ”misstaget i sig” så att säg. En detalj i hans spel med fötterna som förändrats sedan lite drygt ett år tillbaka är att han börjat förlita sig mer på sin vänsterfot när han spelat vänsterinnerback vilket gett viss positiv effekt. Flera Ligue 1 klubbar är intresserade av honom och skulle Olympiakos få ett tillfredsställande bud kan han komma att lämna detta transferfönster. På ingång för Olympiakos talas det om eventuellt Sokratis Papastathopoulos, möjligen en ny offensiv wingspelare men även kanske en högerback. Vi får se vad som händer för deras del de sista dagarna på detta transferfönster. På annat håll i denna omgång av cupen slog Aris tillbaka Asteras Tripolis med 2-0 och AEK besegrade Apollon Smyrni med samma siffror. Returerna spelas 2-4 februari.

* Förbundsvalet har ännu inte ägt rum och egentligen hade FIFA/UEFA i princip satt en deadline tills årsskiftet för detta att äga rum men oavsett vad är det nu återigen framskjutet och det till 19 februari. Nyvalet har på grund av bland annat hårda coronarestriktioner skjutits på framtiden men till valet som vi ändå får utgå från ska äga rum om dryga månaden ska en viss Thodoris Zagorakis ställa upp som kandidat till ordförandeposten. Nuvarande europaparlamentarikern och tidigare kapten för landslaget vid EM-guldet 2004 i Portugal sägs ha stöd från AEK, Olympiakos, Panathinaikos samt PAOK vilket är av högsta vikt i denna kontext men förutom stöd från storklubbar har han också uppbackning av premiärminister Kyriakos Mitsotakis. Det vore definitivt intressant om legenden blir vald till ny ordförande och vad det skulle kunna tänkas föra med sig. Vi är i behov av någon som kan vara modern i sitt tänk och som inte är fast i det förflutna, inkompetent eller bakåtsträvande för dessa egenskaper är något som i oika usträckningar präglat både nuvarande samt tidigare förbundsstyrelser. 

* I förra veckan stod Holstein Kiel med Ioannis Gelios mellan stolparna för en rejäl skräll i den tyska cupen när de slog ut självaste Bayern München. Gelios blev stor matchvinnare när han räddade en straff som gav Kiel segern på straffar efter att matchen slutat 2-2 efter både 90 och 120 minuters spel. En fin framgång för 28-åringen och hans Kiel som även går starkt i Zweite Bundesliga där dem ligger på en fjärdeplats.

* Den f.d. argentinske storförsvararen Nicolas Burdisso har synts till i Volos tillsammans med ett par advokater. Det ryktas nämligen om att ett argentinskt konsortium är intresserade av att köpa upp Volos NPS och enligt uppgifter ska Burdisso vara sammanslutningens företrädade. Skulle en deal bli av mellan konsortiumet och Volos NPS som ägs av en viss Achilleas Beos som även är borgmästare i staden, skulle det vara högst sannolikt att Burdisso tar någon roll inom ledningen av klubben.

* Korta transfernotiser: PAS Giannena har knutit åt sig den meriterade målvakten Yuri Lodygin på ett kontrakt säsongen ut med option på förlängning. PAS som redan har en stabil målvakt i Lefteris Choutesiotis och en ung Vasilis Athanasiou som visat framfötterna på sistone bedömde att möjligheten att få in en målvakt som Lodygin var för god för att helt enkelt gå miste om. Vidare har Panathinaikos lovande 19-årige vänsterback Vasilis Zagaritis flyttat till Parma och OFI har gjort klart med Luc Castaignos. Stefanos Kapino har i 2,5 år varit reservmålvakt till Jiri Pavlenka i Werder Bremen men går nu på lån till Zweite Bundesligalaget Sandhausen säsongen ut för att få lite kontinuerligt med speltid. Christos Donis har skrivit på för VVV-Venlo vilket är den nederländska klubb som Giorgos Giakoumakis gjort stor succé i denna säsong.

* Under helgen spelas omgång 18 av Super League och en match sticker ut lite extra från övriga och det är den som spelas i Thessaloniki imorgon kväll (24/1) mellan PAOK och AEK. De bägge dubbelhövdade örnarna känns lite på gång och vill försöka minska glappet upp till ettan Olympiakos genom att förhoppningsvis för deras del bli mer stabila i sina insatser men även till viss del resultat. PAOK under Pablo Garcías styre blir allt skarpare och bättre likt AEK som en månad in på Manolo Jimenéz fjärde sejour på bänken blivit mer solida. I PAOK ska ögonen kanske främst riktas mot den offensiva mittfältstrion Christos Tzolis, Amr Warda och Andrija Zivkovic som mycket väl kan bli tungan på vågen i matchen. Även den nye tjeckiske landslagsanfallaren Michael Kremencik har visat att han kan bidra. I AEK verkar den polske landslagsmittfältaren Damian Szymanski vara tillbaka på allvar efter sin långtidsskada och det lär glädja Jiménez eftersom det är en mångsidig och kompetent central mittfältare. Det är också värt att hålla ett extra öga på Levi García som är en spelare med hög högsta nivå. Till veckan sedan är det veckoomgång i ligan med ännu ett möte som drar till sig rejält med uppmärksamhet, nämligen Olympiakos mot PAOK på Karaiskakis.

Omgång 18 spelas enligt följande:

Lördag 23 Januari: Asteras Tripolis - Larissa 14.00, Apollon Smyrni - Aris 16.15 och Panathinaikos - OFI 18.30

Söndag 24 Januari: Atromitos - Olympiakos 14.00, Panetolikos - Lamia 16.15, PAS Giannena - Volos NPS 16.15 och PAOK - AEK 18.30

Andreas Mitsis2021-01-23 08:45:00
Author

Fler artiklar om Grekland