Lagbanner
Super League: Säsongens XI 2021-22
Tomas Vaclík har varit lysande mellan stolparna för mästarna Olympiakos.

Super League: Säsongens XI 2021-22

Ligaspelet är över och därmed är det hög tid att summera säsongen samt ta ut säsongens lag baserat på spelarnas insatser i ligaspelet under 2021-22.

Med playoffen och playouten till ända är det dags att knyta ihop ligasäcken för säsongen 2021-22. Olympiakos stod som ligamästare för 47:e gången i deras om ett par år 100-åriga historia. Storklubben från Piraeus lade tidigt grunden för sin tredje raka ligatitel och i samband med att det gick knackigt för de närmsta konkurrenterna hade dem fått ett bra försprång på över tio poäng när serien vände runt jul och nyår. Andra halvan av säsongen var dock ganska trög för laget från start till slut. Det var den ena slätstrukna insatsen efter den andra med spelare som i mer eller mindre utsträckning såg slutkörda ut och det kändes ofta som om att laget hade kört fast en aning. Frågetecken fanns också för om tränare Pedro Martins kunde motivera spelargruppen i ligaspelet efter rycket i höstas samt statusen på omklädningsrumsklimatet.

Hur som helst gjorde Olympiakos oftast det som behövdes i matcherna men inget mer. Försprånget de hade byggt upp under hösten var för stort för övriga att kunna hämta in och ”Thrylos” ska ha beröm för att de trots några tunga vårmånader spelmässigt tar hem ännu en ligatitel. Martins fick därmed under sin fjärde säsong i storklubben fira sin tredje raka ligatitel vid rodret och han blev tidigare i år dessutom den tränare med flest antal matcher som ansvarig för Olympiakos genom tiderna. ”Fiestan” genomfördes på Georgios Karaiskakis stadion i lördags (15/5) med ägare Vangelis Marinakis i högsta hugg på ligapokalen. Han har annars en enorm match framför sig i England nästa helg när hans Nottingham som affärsmannen också äger ska spela playoff-final på Wembley om en plats i Premier League. Martins framtid har varit lite på tapeten och oavsett hur det blir måste Olympiakos till exempel göra ett bättre transferfönster än förra sommarens som innehöll ett par lyckade tillskott men också för många misslyckanden där spelare av diverse skäl inte varit i närheten av att bidra i enighet med förväntningarna. Det finns med andra ord en del att tänka på för Olympiakos när det gäller bland annat utformningen av nästa säsongs trupp.

PAOK har varit en besvikelse i ligan och avslutade med ett svagt playoff. I cupen har de däremot skördat fram en ny finalplats medan de i Europa gick till kvartsfinal av Europa Conference League. Tidigt tappade dem mark mot Olympiakos vilket de aldrig förmådde att kunna reparera. Med anställningen av José Boto på sportdirektörsposten har Thessaloniki-klubben tagit ett i teorin bra steg för utvecklingen av den sportsliga verksamheten. Han har tillsammans med tränare Razvan Lucescu och övriga inom organisationen jobb framför sig i form av att fortsätta föryngra PAOK samtidigt som truppen ska breddas och spetsas på sina håll. Aris med tränare German Burgos tog tredjeplatsen. De säkrade biljetten till ECL-kvalet i lördags (14/5) efter enorm dramatik i den näst sista omgången av playoffen när de vände 0-2 till seger 3-2 hemma mot AEK på Charilaou, [Highlights]. Argentinaren har sedan han tog över för ett par månader sedan haft en positiv effekt på laget. Allt är dock inte guld och gröna skogar. Aris är i fara att uteslutas med anledning av ett licenseringsärende där det enligt uppgifter hänvisas till att licensen inte är befogad till följd av vissa obetalda skulder. Tyvärr vardagsmat inom vår grekiska fotboll. Fyran Panathinaikos slutade en poäng efter Aris. De har haft en stadig progression under säsongens gång och varit outstanding när det gällt som mest, det vill säga i playoffen. Efter fem års frånvaro från europacupspel är nu de gröna från huvudstaden tillbaka där de hör hemma. Därutöver väntar det också en cupfinal på OAKA imorgon lördag (21/5) mot PAOK. Desto tråkigare för klubbens del är att det uppstått nya mindre bekymmer kring Votanikos-projektet som överlag trots allt går i rätt riktning.

AEK blir utan euroapcupspel förutsatt Aris inte blir fråntagen sin plats. ”Enosis” har fortsatt på sin destruktiva inslagna väg de senaste åren med tränarbyten på löpande band. Det har varit en mycket tuff säsong för laget som bestått av några riktiga kollapsar i vissa matcher med bäst exempel den borta mot Aris i den näst sista playoffomgången när hoppet om en europacupbiljett definitivt försvann. Missnöjet har därmed vädrats friskt bland supportrarna på olika sätt. Varken Vladan Milojevic som inledde säsongen eller hans efterträdare Argyris Giannikis avslutade säsongen i klubben utan det gjorde den tillfälliga tränaren Sokratis Ofrydopoulos från B-laget. Ny tränare är redan klar och det är Matías Almeyda. Argentinaren är en del av ännu en ny omorganisation inom AEK där de dock börjat med att ta in ny tränare istället för att möblera om inom den sportsliga ledningen. Det lär dock ske nya förändringar även inom det sistnämnda kommande veckor. Därmed lär Almeyda i alla fall om inget oväntat inträffar bli tränaren som leder in AEK på sin nya ståtliga arena Agia Sophia i Nea Filadelfia någon gång under hösten/vintern. På offensivt mittfält har det funnits fina spelare likt kapten Petros Mantalos, Levi García samt den schweiziske landslagsmittfältaren Steven Zuber. Den sistnämnde inledde säsongen mycket starkt men kunde inte hålla leveransen igång med anledning av bland annat tränarbytena. Almeyda måste försöka få ut ännu mer av honom och andra spelare. Vi får även se om den polske landslagsmittfältaren Grezgorz Krychowiak stannar eller inte. Han har varit ett välbehövligt tillskott under sin korta tid i klubben. AEK får trycka på restartknappen tillsammans med Almeyda och det kommande intåget på Agia Sophia. På sjätte plats tillika sist i playoffen slutade PAS Giannina efter en väldigt fin säsong. Tränare Iraklis Metaxas gjorde ett utmärkt jobb när han effektivt byggde vidare på det den f.d. tränaren Giannikis grundlagt i fjol. Säsongens upplaga under Metaxas är en av PAS bästa i modern tid.

Olympiakos kvalar till Champions League medans övriga tre (PAOK, Aris, Panathinaikos) kvalar till Europa Conference League. Från och med nästnästa säsong, det vill säga 2023-24 kommer vi gladeligen återigen att ha fem klubbar i europacupsel vilket också för med sig bättre kvalförutsättningar efter att vi avslutat denna säsong som nummer 15 på ligakoeffcientsrankingen. I botten av tabellen hade Apollon Smyrni en tuff säsong. De slutade jumbo och kommer därmed nästa säsong att få husera i Super League 2. Lamia slutade näst sist i tabellen och kommer kvala mot Veria där alltså en Super League biljett till nästa säsong kommer ligga i potten. Levadiakos har redan säkrat en återkomst till Super League.

En hel del tränarskiften inom klubbarna har det också varit i vanlig ordning. Tränarna måste överlag hantera det extremt resultatfixerade klimat som oftast råder i de flesta av klubbarna och inom grekisk fotboll i största allmänhet. Den pressen i sin tur kan också i många fall leda till att det blir extra svårt att ge unga egna produkter en ärlig chans trots att de förtjänar den. Att jobba utvecklande, långsiktigt med tålamod samt stöttning från styrelsen ger en helt annan grund för att kunna lyckas med jobbet på både kort och lång sikt. Ett fåtal klubbar är bättre på detta än majoriteten som har mycket att lära på den fronten. Vi har även börjat få se bortaföljen på matcher där Aris varit ett föredöme och främst visat vägen under våren när covidestriktionerna lättades för att sedermera bli helt avskaffade. Tyvärr inträffade också ett väldigt tragiskt huliganmord i Thessaloniki vid månadsskiftet januari/februari. Dock ej i direkt koppling till någon match. Efter tre år med både playoff/playoutspel kan vi också konstatera en avsaknad av den där riktiga spänningen som ur neutralt perspektiv önskats inför slutspurten, främst när det gäller den absoluta toppen och kampen om ligatiteln i playoffen. Kommande säsong drar igång 20 augusti vid samma tidpunkt som vanligtvis, förutsatt inga förhinder ska tilläggas. Enligt undertecknad är det någon vecka för sent. Nästa säsong väntas dessutom cirka en månads uppehåll från en bit in på november månad med anledning av VM i Qatar vilket är något alla ligor runt om i världen måste förhålla sig till.

***

Med ligasäsongen sammanfattad ovan ska undertecknad nedan på traditionsenligt vis presentera säsongens lag i Super League. De 26 grundomgångarna som spelats samt playoffen/playouten ligger till grund för bedömningarna av prestationerna.

Formation: 4-2-2-2

Tränare: Ivan Jovanovic (Panathinaikos)
Kommentar: Mycket av Panathinaikos framgång denna säsong stavas Ivan Jovanovic som väckt rejält liv i laget. 59-åringen ankom till Athen mest känd för sina fina år med APOEL på Cypern och hans framgångar med Al Nasr i Förenade Arabemiraten. Läromästaren har metodiskt byggt upp ett välorganiserat lag som månad för månad blivit bättre och bättre. De lärde sig att hantera olika matchbilder och utveckla ett fint bollinnehavsspel vilket också gjorde att defensiven blev allt tryggare. Serben med förflutet både som tränare och spelare tidigare i Grekland är extremt påläst och förebyggande taktiskt sett. Han har dessutom ingjutit en viktig vinnarmentalitet i spelartruppen. När allt stod på spel i playoffen, presterade dem fantastiskt. Förlängt kontraktet till år 2024. De gröna från huvudstaden är tillbaka i europacupspel och Jovanovic tillsammans med övriga inom klubben skissar redan på planen inför kommande säsong.

***
Startelva

Målvakt: Tomáš Vaclík (Olympiakos)
Matcher/Mål: 32/0
Kommentar: Den tjeckiske landslagsmålvakten anslöt till säsongen efter att han varit en av EM-slutspelets allra främsta målvakter förra sommaren. Vaclík har efterträtt svårersatte José Sá med den äran och visat sin mycket höga klass. Mer av en linjemålvakt än sin föregångare. Han har flera gånger om producerat högklassiga räddningar för Olympiakos och varit en stor bidragande faktor till att de under sin svagare andra halva av säsongen inte tappade fler poäng än vad dem gjorde. Spikade fullständigt igen under perioden december till mars när han endast släppte in tre mål på tolv matcher. Släppte under grundserien in 1.6 mål färre än förväntat sett till genomsnittet enligt xGoals data från Opta baserat på avslut mot mål. Målvakter tas ibland för givet vilket leder till att de inte alltid får den uppmärksamhet dem egentligen förtjänar. Säsongens MVP.

Högerback: Manolis Saliakas (PAS Giannina)
Matcher/Mål: 34/1
Kommentar: Saliakas har haft en stadig positiv utvecklingskurva de senaste åren. Olympiakos-produkten har inga problem med att löpa upp och ner längs högerkanten matcherna igenom. Täcker kanten väl, bidrar ofta med överlappande löpningar samt har fina inspel. Duktiga grekiska högerbackar är en bristvara dessa tider vilket gör att förbundskapten Gustavo Poyet borde ha ett extra öga på Saliakas, som i sin tur logiskt sett borde ha goda möjligheter till mer speltid för landslaget än vad fallet varit hittills. Sitter på ett utgående kontrakt med PAS och har nyligen signerat för den tyska klubben St Pauli.

Mittback: Pape Abou Cissé (Olympiakos)
Matcher/Mål: 25/5
Kommentar: Vilken säsong. Cissé var i princip fjärdevalet på mittbacksplatserna för mästarna när säsongen drog igång men på grund av diverse omständigheter började 26-åringen få mer speltid vilket han minst sagt tog till vara på. Med sina enorma fysiska attribut var han dominant i Olympiakos både i eget straffområde fast också offensivt där han varit urstark på fasta situationer med sitt huvudspel. Cissé har varit spelaren som med Vaclík i synnerhet visat vägen med sina insatser för ett aningen haltande Olympiakos sedan i vintras. Han spelar med en grym hängivelse, har mognat i sitt spel och exempelvis blivit bättre i beslutsfattandet. Vann för övrigt dessutom afrikanska mästerskapet med sitt Senegal i vintras för att följa upp det med ett säkrat VM-avancemang.

Mittback: Jakub Brabec (Aris)
Matcher/Mål: 35/1
Kommentar: Tjeckisk landslagsspelare nummer två i säsongens elva. En väldigt kompetent mittback. Har i Aris tillsammans med Fabiano format seriens bästa mittbackspar där de bägge har kompletterat varandra mycket väl. Brabec är en intelligent försvarare och drar ej på sig varken onödiga frisparkar eller gula kort. Har deltagit i samtliga ligamatcher utom en denna säsong.

Vänsterback: Juankar (Panathinaikos)
Matcher/Mål: 31/2
Kommentar: Ligans bästa vänsterback denna säsong i konkurrens med Asteras Tripolis Federico Alvarez. Många av Panathinaikos anfall har startat ute till vänster genom Juankar vars fina vänsterfot givit de gröna från huvudstaden fler valmöjligheter i uppspelsfasen. 32-åringen har blivit ännu bättre under Jovanovic ledning. Han vinner exempelvis ofta boll defensivt och fyller på fint i offensiven. Spanjorens kontrakt med Panathinaikos löper ut i sommar och hans kontraktsförlängning är ett högprioriterat ärende. Mycket talar för att Juankar spelar med treklövert på bröstet även efter sommaren.

Central Mittfältare: Jasmin Kurtic (PAOK)
Matcher/Mål: 31/15
Kommentar: Kurtic har visat enorm klass. Den slovenske landslagsmannen har passat som hand i handske i Lucescus PAOK. Mycket fin med bollen vid fötterna och kombinerar det med god fysik samt ledaregenskaper. Specialist på fasta situationer med sitt fina tillslag på bollen vilket många av hans 15 mål kommit från. 33-åringen ångrar inte sig det minsta att han efter över 10 år i Serie A flyttade till intensiteten och passionen på Toumba i Thessaloniki.

Central Mittfältare: Rubén Pérez (Panathinaikos)
Matcher/Mål: 31/0
Kommentar: Fundamental för huvudstadsklubbens mittfält. En typisk spansk innermittfältare med många fullmatade år i La Liga bakom sig. Han växte fram till en kanonvärvning för Panathinaikos. Gav laget en enorm trygghet genom sitt sätt att göra sig spelbar i uppspelsfasen, navigera på små ytor, fördela bollar samt diktera tempo. Erfaren och fin balansspelare med en hög lägsta nivå i sina prestationer som också vann en hel del boll. 

Offensiv Mittfältare: Aias Aosman (Ionikos)
Matcher/Mål: 31/8
Kommentar: En sensation. 27-årige Aosman är en av de absolut främsta anledningarna till att nykomlingarna Ionikos kunde landa en förstaplats i playouten, det vill säga en väldigt fin sjunde plats i tabellen totalt sett. En spelare som kämpat sig fram i karriären och varit navet i Ionikos offensiv tillsammans med Vasilis Mantzis. Aosman besitter ypperlig blick för spelet, skicklighet med bägge fötterna och en fin kreativ förmåga, [Länk]. 8 mål och 11 assist har han på sitt konto. Syrisk landslagsman sedan fem år tillbaka.

Offensiv Mittfältare: Sebastian Palacios (Panathinaikos)
Matcher/Mål: 34/11
Kommentar: Värvades in till de gröna från huvudstaden precis vid sommarens transfer deadline med ganska högt ställda förväntningar på sig. Har tidigare spelat i bland annat Boca Juniors, Newells Old Boys, Independiente. Han mäktade med hela 11 mål i ligan och har gjort det lysande för Panathinaikos. Flera av målen har dessutom kommit i tuffa bortamatcher. Det är första gången i den kortvuxne wingerns karriär som han spelar på europeisk mark vilket gör 30-åringens säsong extra imponerande. Palacios rutin samt faktumet att han fick ett par argentinska lagkamrater har också varit en hjälpande hand i att acklimatiseringen gått smidigt. Han har ett bra skott, är målfarlig, ger allt på planen och är en väldigt smart spelare.

 Anfallare: Tom Van Weert (Volos NPS)
 Matcher/Mål: 31/17
 Kommentar: Ifjol gjorde Tasos Douvikas en briljant säsong när han ledde Volos anfallslinje. Hans ersättare har överträffat alla förväntningar och imponerat oerhört. Van Weert har visat upp en näsa för mål, påpasslighet och skarpa avslut. Vann starkt skytteligan med sina 17 fullträffar. Van Weert som också producerat en del mål under karriären i framförallt Eredivisie hemma i Nederländerna ska vara mycket stolt över vad han åstadkommit i Thessalien-klubben. Han, Palacios och Cissé hotade främst Vaclík om MVP-utmärkelsen. 

Anfallare: Juan José Perea (PAS Giannina)
Matcher/Mål: 32/10
Kommentar: Värvades inför säsongen för 200.000 euro och har nu ett marknadsvärde på omkring tio gånger den summan. 22-åringen spelade mycket winger ifjol när han var på lån hos Volos från Panathinaikos. PAS tränare Iraklis Metaxas har istället implementerat Perea som central anfallare vilket varit ett lyckat tränarhantverk. Besitter grym energi, rörelse samt dynamik. En oslipad diamant som inte har problem med att underordna sig kollektivet. Den hetlevrade colombianen är inte den mest kliniske anfallaren men är enormt jobbig att möta med sin rivighet och sätter alltid motståndarens mittbackar på prov. Kan ibland tappa koncentrationen och hamna i psykisk obalans. Frågan är om Perea besitter ”skallen” för att ta nästa steg i sin karriär med en större kravbild på sig. Kan mycket väl passera Dinos Mavropanos för att bli Epirus-klubbens dyraste spelarförsäljning någonsin.

***

Avbytare

Målvakt: Yuri Lodygin (PAS Giannina)
Matcher/Mål: 31/0
Kommentar: Extremt tight mellan flera målvakter för denna plats. Grek-ryske Lodygin med förflutet i bland annat Zenit och Olympiakos men även ryska landslaget har varit precis lika duktig som många med rätta förväntat sig i ett PAS som tog sig till playoff. Bildade en ramstark defensiv centrallinje där han framför sig hade mittbacksparet Erramuspe/Kargas samt ett starkt defensivt innermittfält. Lodygin har ett utgående kontrakt vilket gör att det återstår att se vart han finns nästkommande säsong. Sannolikt inte på Zosimades. Vinner loppet om bänkplatsen före OFI:s kameruanska landslagsmålvakt Denis Epassy och Panathinaikos Alberto Brignoli.

 Mittback: Sverrir Ingi Ingason (PAOK)
 Matcher/Mål: 20/2
 Kommentar: Drog på sig en allvarlig knäskada mot slutet av förra säsongen och kom tillbaka först vid månadsskiftet november/december. Ingason var väldigt bra redan ifjol men återkom från skadan ännu bättre vilket är mäkta imponerande. Har presterat en enastående andra halva av säsongen där den 28-årige isländske landslagsmittbacken varit rena väggen i PAOK:s bakre led. Tröttnade lite mot den absoluta slutspurten av playoffen likt hela PAOK.

Mittback: Praxitelis Vouros (OFI)
Matcher/Mål: 30/3
Kommentar: Ännu en spelare för förbundskapten Poyet att verkligen se över. Gör en kanonsäsong på Kreta för OFI. Olympiakos-produkten är kommunikativ på planen, har styrt sin backlinje föredömligt och visat prov på ledaregenskaper. Vouros försvarar briljant man mot man, är snabb i tanken och har ingen övertro på sin förmåga att distribuera bollen utan agerar smart. Med det sagt ska det ändå tilläggas att han utvecklat sitt spel med fötterna. 27-åringen med ett par stabila år bakom sig i APOEL på Cypern innan han sommaren 2020 kom till hälsosamma OFI är sannolikt i sin karriärspeak. Tar platsen starkt före Panathinaikos-duon Fran Velez/Bart Schenkeveld som varit utmärkta i playoffen, Aris brasse Fabiano, Panetolikos Derek Cornelius samt Olympiakos meriterade och duktige Sokratis Papastathopoulos.

Central Mittfältare: Yann M´Vila (Olympiakos)
Matcher/Mål: 31/1
Kommentar: Mästarnas motor. Har dragit ett stort lass på Olympiakos centrala mittfält denna säsong. M´Vila har hållit en hög lägsta nivå och alltid varit att räkna med även om han sett över hela säsongen inte varit lika outstanding som ifjol. Fransmannen besitter bland annat grymma lungor, väldigt bra första pass i uppspelsfasen samt mycket hög defensiv vaksamhet. Zisis Karachalios från PAS fanns med i kampen om platsen efter en riktigt solid säsong.

Offensiv Mittfältare: Aguibou Camara (Olympiakos)
Matcher/Mål: 26/5
Kommentar: Ett nytt fynd från Olympiakos och i synnerhet chefsscout Francois Modesto. De agerade kvickt förra sommaren när Lille lyckades slarva bort den 20-årige landslagsmannen för Guinea. Aguibou rör sig över stora ytor på planen, är teknisk begåvad men samtidigt energisk och vinner mycket boll, [Länk]. Han var lysande från starten av säsongen fram tills resan för deltagande i afrikanska mästerskapet. Därefter har det varit lite tecken på utmattning både psykiskt och fysiskt efter hårt samt intensivt matchande över en lång tidsperiod. Med i konkurrensen om platsen fanns Panathinaikos Aitor och Asteras Tripolis Kevin Soni. 

 Anfallare: Efthimis Koulouris (Atromitos)
 Matcher/Mål: 32/14
 Kommentar: Koulouris och Atromitos är minst sagt kompatibla. Han har denna säsong nästintill på egen hand räddat kvar klubben från nedflyttning. Ett Atromitos som genom kontinuitet och struktur slutat mellan 3-8:e plats de senaste 10 åren. Måltjuven lyckades av olika skäl aldrig fullt ut i varken PAOK eller hos Toulouse men i Peristeri har han blomstrat ännu en gång, likt han gjorde säsongen 2018-19. Koulouris trivs i Atromitos, är frontfigur och klarar med eftertryck att axla den manteln. Den djupledslöpande anfallaren hade en trög start i höstas men kom igång vid årsskiftet och fick en extra skjuts av att walesaren Chris Coleman anställdes på tränarposten vilket också i sin tur ledde till en comeback i landslaget. Tar plats före AEK:s Sergio Araujo och OFI:s Luiz Phellype.

Anfallare: Youssef El-Arabi (Olympiakos)
Matcher/Mål: 34/16
Kommentar: Roterade en aning med brassen Tiquinho Soares på mästarnas spjutspetsposition. Den erfarne 35-årige klassanfallaren som vunnit skytteligan i överlägsen stil två säsonger i följd stannade denna gång på 16 gjorda ligamål. Många av fullträffarna var betydande och banade vägen för hans tredje ligatitel på lika många säsonger. El-Arabi är en av Olympiakos bästa anfallare i modern tid och förhandlar om en ny kontraktsförlängning med storklubben från Piraeus. Möte sägs stunda i dagarna där självaste ägare Marinakis eventuellt kommer närvara för att nå en överenskommelse vilket bägge parter önskar.

***

Har ni frågor, tankar eller synpunkter? Vänligen dela med er av dessa i kommentarsfältet. Ta gärna även titt på lagen från tidigare säsonger som länkas nedan. 

Tidigare uttagningar:
Säsongens XI 2020-21
Säsongens XI 2019-20
Säsongens XI 2018-19
Säsongens XI 2017-18
Säsongens XI 2016-17
Säsongens XI 2015-16
Säsongens XI 2014-15
Säsongens XI 2013-14
Säsongens XI 2012-13
Säsongens XI 2011-12
Säsongens XI 2010-11
Säsongens XI 2009-10
Säsongens XI 2008-09

Andreas Mitsis2022-05-20 07:00:00
Author

Fler artiklar om Grekland