Lagbanner
Super League: Säsongens XI 2022-23
Levi García är en av många spelare som glänst för mästarna AEK.

Super League: Säsongens XI 2022-23

Säsongen har bjudit på spänning av sällan skådat slag och slutligen kunde AEK dra det längsta strået. De plockade således hem ligatiteln under sin första säsong på nya OPAP Arena Agia Sophia i Nea Filafeldeia. Häng med när undertecknad sammanfattar säsongen och tar ut de spelare som presterat bäst.

Ligasäsongen 2022-23 har nått sin slutpunkt. AEK blev mästare och krönte i söndags (14/5) sin första säsong på nya magnifika OPAP Arena Agia Sophia med ett ligaguld. Klubbens första sedan säsongen 2017-18 och deras trettonde genom tiderna. Allt AEK på förhand behövde i sista playoffomgången hemma mot Volos var att inte förlora vilket de självfallet inte gjorde. 4-0 skrevs siffrorna till mot Volos och hela Nea Filadelfeia var ett enda stort gulsvart hav med en sanslös fest hela dagen lång för alla AEK-supportarna i och omkring Agia Sophia, [Länk].

Säsongen har i sin helhet medfört lite av en pånyttfödelse för ligan. AEK:s nya arena har både medfört ett uppsving till ligaprodukten men även inspirerat övriga klubbar där framförallt Panathinaikos bygge av nya arenan i Votanikos förhoppningsvis snart ska dra igång på allvar. Lägg därtill att vi haft extrem spänning i ligatoppen hela vägen in i kaklet med nästan alla storklubbar inblandande i kampen om titeln. Något vi direkt inte är bortskämda med. Det har varit fulla läktare på de flesta håll i playoffen, utländska domare och ett derbymarathon som äntligen fick den krydda vi saknat sedan formatet infördes för ett par säsonger sedan. Bortser vi från bland annat ordkrig klubbar/ägare emellan, organisatoriska frågor, förbundets inkompetens samt domarkaos finns det alltså också positiva saker att bygga vidare på. 

AEK började till stor del om från noll inför säsongen med ny tränare i Matías Almeyda och lite andra ommöbleringar i organisationen kring laget. Exempelvis anställdes Bruno Alves på sportdirektörsposten. Argentinarens jobb har inte varit något annat än enastående vilket undertecknad kommer tillbaka till när säsongens tränare utses längre ned i artikeln. 56 poäng samlade AEK ihop ifjol utan Almeyda, 83 denna med honom vid rodret. Det säger i korthet väldigt mycket om argentinarens arbete. AEK har med eftertryck dominerat alternativt toppat de flesta statiska aspekter likt t.ex. xGoals, Xgoals emot sig och kortast återerövringstid av bollen. Att dem heller inte hade några uppdrag i de europeiska cuperna underlättade givetvis också eftersom fokus enbart kunde riktas mot ligan och cupen. Den kanske största faktorn förutom Almeydas intåg var återkomsten till Nea Filadelfia med nya arenan. Glorian runt klubben är tillbaka och på en helt annan nivå än under alla åren på OAKA. Agia Sophia har helt enkelt medfört en ovärderlig boost till klubben och hela Nea Filadelfeia. AEK:s Mijat Gacinovic var spelaren som fick äran att göra första målet på arenan tidigt i höstas, [Länk]. AEK har otvivelaktigen presterat bäst fotboll i ligan. Ägare Dimitris ”Tigris” Melissanidis och klubben har haft en drömlik säsong. Möjligheten till en dubbel kvarstår eftersom cupfinalen efter befängt många om och men tillslut ska gå av stapeln på Panthessaliko i Volos inför tomma läktare den 24 maj. I finalen möter AEK de andra dubbelhövdade örnarna från Thessaloniki, PAOK. Till nästa säsong kommer fokus ligga på att behålla stommen i laget och spetsa men även bredda truppen eftersom de kommer spela på tre fronter 2023-24.

Från mästarna AEK till andraplacerade Panathinaikos. De gröna från huvudstaden snubblade lite snöpligt på målsnåret efter att i vintras vid VM-uppehållet haft ett ganska stort försprång ner till övriga konkurrenter. I december genomförde för övrigt undertecknad en intervju med tidigare Panathinaikos-mittbacken Mattias Bjärsmyr som var med senaste det begav sig för treklövret i ligan, [Länk]. Att laget sumpade försprånget de jobbat fram medför att andraplatsen till viss del känns tämligen bitter trots att saker och ting fortsatt i rätt riktning för laget. Redan förra säsongen kunde vi dra slutsatsen att Panathinaikos med all sannolikhet skulle vara med och göra upp om titeln. Tränare Ivan Jovanovic byggde fint vidare på fundamentet han skapade 2021-22 men mot slutspurten började bensinen i tanken att ta slut för spelarna. Kollektivet har varit stjärnan för de gröna denna säsong där de också kanske tog aningen fler poäng än vad de spelmässigt var förtjänta av främst vid vintermånaderna. Korsbandsskadan på en Aitor i sitt livs form mot slutet av oktober månad satte också vissa spår i laget. Likt AEK kommer Panathinaikos att kvala till Champions League under sommaren men i kvalet för icke-mästare. Räkna med att treklövret kommer göra ett nytt försök på ligatiteln nästa säsong.

Fjolårsmästarna Olympiakos säsong är sannerligen ett kapitel för sig. Den initiala känslan är att storklubben från Piraeus genomfört tre säsonger inbakad i en. Pedro Martins fick lämna tränarposten tidigt in på säsongen och klubben hamnade ur kurs efter år av stabilitet. Parallellt tappade organisationen chefsscout Francois Modesto men även generaldirektör Lina Souloukou. Transferfönstret var stökigt, spelartruppen blev gigantisk och det fanns ingen början, mitten samt slut i lagets framträdanden på planen. Men när Míchel tog över rodret kunde han stabilisera läget en aning och styra skutan i någon form av rätt riktning igen. Spanjoren gjorde ett förhållandevis bra arbete men lämnade sedan självmant i ett pressat läge mitt under brinnande playoff när Olympiakos hängde på AEK och Panathinaikos i tabelltoppen. Laget har denna säsong i viss utsträckning påmint om någon av upplagorna från ett par säsonger in på 2000-talet under Sokratis Kokkalis ägande. Många riktigt kvalitativa spelare individuellt sett (t.ex. James, Fortounis, Pep Biel, Sergi Cános, Bakambu, El-Arabi) men dysfunktionellt som enhet i stort. Viktigt den närmsta tiden är att Olympiakos lägger fokus på rätt saker, d.v.s. att se över sin sportsliga organisation och bestämma sig för en väg att följa för att kunna komma tillbaka starkare till nästa säsong. En av huvudfrågorna är vem nya tränaren blir. Tredjeplaceringen medför EL-kval men skulle PAOK ta hem cupen blir det istället UECL-kval. 

PAOK hängde på förhållandevis väl i toppen av tabellen men tappade mot slutet av säsongen. Tränare Razvan Lucescu har förfogat över en lite yngre upplaga därav mer orutinerat PAOK vilket blev mer uppenbart i playoffen. PAOK gör ett fantastiskt jobb med sin akademi (står ut tillsammans med Olympiakos) vilket resulterat i att vi sett spelare likt Dinos Koulierakis och Giannis Konstantelias släppas fram denna säsong. Undertecknad dök djupare i ämnet för ett par månader sedan, ta del av artikeln här. Fjärdeplatsen medför UECL-kval men vid seger i cupfinalen mot AEK om en vecka blir det istället EL-kval i sommar. Aris på femteplats knep sista europacupbiljetten. Thessaloniki-klubben med ägare Thodoris Karypidis i spetsen har beslutat att nästa säsong köra vidare med Tolis Terzis. Det är första gången han får nycklarna laget på permanent basis. Terzis har länge varit en trogen tjänare av klubben och har ryckt in som tillfällig tränare vid en rad olika tillfällen. Ett av Karypidis större misstag de senaste åren kan ha varit att gå skilda vägar lite väl hastigt med tränare German Burgos i februari förra året. Stora förändringar inom spelartruppen är att vänta på nytt denna sommar.

Dramatik saknades inte heller i playouten. I den näst sista omgången stod det klart att Levadiakos skulle trilla ur Super League efter endast en säsong tillbaka i finrummet. I sista omgången möttes Ionikos och Lamia i en direkt avgörande match om vilka som skulle sällskapa Levadiakos ner till Super League 2. Ionikos gick upp i en 2-0 ledning men ändå skulle Lamia lyckas rädda sig kvar. Den meriterade och erfarne Zoran Tosic följde upp ett viktigt mål från näst sista omgången med nytt sådant i ett ännu viktigare skede när han lät sin fina vänsterfot tala med halvtimmen kvar av matchen. Hans mästerliga frispark medförde 2-2 på resultattavlan och räddat kontrakt för Lamia.


***

Efter summeringen av den spännande ligasäsongen är det hög tid att dyka djupare ner i vilka spelare som presterat allra bäst under säsongens gång. Uttagningarna baseras på insatserna under de 26 grundomgångarna plus playoffen/playouten. Denna säsong domineras till stor del av spelare från storklubbarna innehållandes en startelva med 11 olika nationaliteter representerade. Häng med! Vi börjar med formation samt säsongens tränare.

Formation: 4-3-1-2

 Tränare: Matías Almeyda (AEK)
 Kommentar: Argentinaren kom till AEK förra sommaren och har snabbt gjort stor succé med sitt fina arbete. Almeyda hade väldigt klart för sig vilka spelare han ville få in. Tillsammans med det sportsliga styret i AEK anslöt de spelarprofiler han eftersökte. Nästan samtliga värvningar har dessutom varit lyckade i större eller mindre utsträckning. 49-åringen vars filosofi har influenser från bland andra Marcelo Bielsa fick på flera sätt börja från scratch med laget men satte snabbt en tydlig identitet präglad av intensitet, hängivenhet, löpvillighet samt hög press med man-man markeringsinslag. Detta har också gift sig fint med entusiasmen från läktarna på nya magnifika Agia Sophia Stadion. En sevärd taktik med förhållandevis hög risk men samtidigt hög belöning, fast också en sårbarhet vilket kan visa sig mot kvalitativt motstånd. Det har funnits tydliga spelmönster och roller på planen i det 4-1-3-2 system han använt sig mest av som dock kan se lite olika ut beroende på diverse faktorer. Almeyda har motiverat spelartruppen väl där han lyckats hålla alla nöjda oavsett roll genom att bland annat vara rättvis. Alla har känt sig både delaktiga men även viktiga vilket är den f.d. mittfältaren och hans teams förtjänst. Allt detta har han dessutom åstadkommit under sin första säsong som tränare i Europa. Hederlige Almeyda har snabbt skapat ett starkt band till AEK och de bägge parterna kom redan i vintras överens om ett nytt kontrakt vilket sträcker sig ända fram till år 2028. Ska bli mäkta intressant att se hur hela projektet fortlöper. 

***

Startelva

Målvakt: Alberto Brignoli (Panathinaikos)
Matcher/Mål: 34/0
Kommentar: Värvades in från italienska Serie B till förra säsongen utan några rubriker överhuvudtaget. Tränare Jovanovic visste dock vad han gjorde när han insisterade på att få in Brignoli. Italienaren hade en fin säsong redan ifjol men har varit ännu vassare under 2022-23. Han har via kvalificerade räddningar givit viktiga poäng till de gröna under framförallt en period när laget hade det lite tyngre och är även skicklig i spelet med fötterna. Har släppt in betydligt färre mål än förväntat enligt xG-statistiken. Noterades för 21 hållna nollor sett över hela ligasäsongen.  

Högerback: Wajdi Kechrida (Atromitos)
Matcher/Mål: 30/1
Kommentar: VM-spelaren för Tunisien har varit en frisk fläkt på Atromitos högerkant. Kechrida vann tillbaka en plats i det tunisiska landslaget genom sina fina prestationer för Peristeriklubben och är en snabb högerback som hela tiden erbjuder alternativ i offensiv riktning med exempelvis överlappande löpningar. Har varit extra bra i playouten under vårkanten. 

 Mittback: Domagoj Vida (AEK)
 Matcher/Mål: 31/1
 Kommentar: Vida har varit precis det AEK saknat i sin defensiv de allra senaste säsongerna. Det vill säga en ledare med kvalitet att kunna styra upp och hålla ihop en backlinje över tid. VM-slivermedaljören från 2018 och VM-bronsmedaljören från 2022 med sitt Kroatien har visat klass. Erfarne Vida har bland annat visat vinnarmentalitet, beslutsamhet, spelförståelse och varit stadig i sina aktioner på planen. Med hjälp av just sin erfarenhet har han visat sig extremt skicklig i att kunna spela på gränsen men inte träda över den för ofta. Har också utvecklat ett fint samarbete med Harold Moukoudi som varit hans mittbackspartner. Nyblivne 34-åringen blev exakt det AEK:s ledning hoppades på förra sommaren när han satte sin signatur på ett 2-årskontrakt värt 1,5 miljoner euro per säsong med ”Enosis”. 

Mittback: Rodrigo Erramuspe (PAS Giannina)
Matcher/Mål: 31/9
Kommentar: En enorm klippa för sitt PAS. Nikos Badimas var häromåret assisterande tränare till dåvarande framgångsrike PAS tränaren Argyris Giannikis och spelade en avgörande roll i att få över mittbacken från Argentina till PAS under 2020. Idag ett par år senare är 32-årige bollskickliga mittbacken Erramuspe en stor ledare för laget och har denna säsong likt föregående varit stark i sina defensiva uppgifter men också producerat nästan tvåsiffrigt antal mål framåt vilket omöjligt går att se bort från, [Länk]. Med sina nio ligamål var han lagets bästa målskytt med tre måls marginal ner till Claudiu Balan. Erramuspe har varit ett av få glädjeämnnen hos Epirusklubben denna säsong.

 Vänsterback: Ehsan Hajisafi (AEK)
 Matcher/Mål: 29/0
 Kommentar: Rutinerade Hajisafi har haft en mycket hög lägsta nivå i sina prestationer för AEK och efter VM-slutspelet gick han från klarhet till klarhet med bland annat väldigt god balans mellan offensiv/defensiv kryddat med utmärkt beslutsfattning på planen. Irans landslagskapten har kanske aldrig tidigare varit lika pålitlig än vad han varit denna säsong. De nya kollegorna han fått i backlinjen samt på mittfältet har också hjälpt honom till att bli en ännu bättre upplaga av sig själv. Iraniern satt på ett utgående kontrakt men AEK har efter hans fina säsong varit angelägna om att behålla honom och i förra veckan signerade omtyckte Hajisafi en kontraktsförlängning. 

Central Mittfältare: Hwang In-beom (Olympiakos)
Matcher/Mål: 32/3
Kommentar: Vilket nyförvärv. Hwang har med eftertryck levererat från första stund sedan sin ankomst förra sommaren. Under säsongens gång har han växt ut till en publikfavorit på Karaiskakis. Han är en hybrid av en defensiv och offensiv mittfältare vilket gör att han kan leverera i vilken roll som helst men trivs allra bäst i en box-to-box roll. 26-åringen är duktig med bägge fötterna, rörlig, snabbtänkt och läser spelet otroligt väl. Han blandar briljant passningsspel med funktionell teknik, stenhårt arbete och är utrustad med ett fint skott från distans. Gjorde också en solid VM-turnering för sitt Sydkorea i vintras där han är en av stöttepelarna i tidigare Olympiakos tränaren Paulo Bentos lag.  

Central Mittfältare: Dimitris Kourmpelis (Panathinaikos)
Matcher/Mål: 30/1
Kommentar: Spelaren som bäst av alla personifierar detta Panathinaikos. De grönas kapten har visat vägen med sin uppoffrande spelstil där han alltid varit redo att göra det nödvändiga jobbet för lagets bästa. Jovanovic har också till skillnad från ifjol givit honom större frihet att i specifika matcher följa med upp i anfallen och fylla på in i motståndarens straffområde men även sett till att han ökat sitt tempo i passningsspelet. Bredvid sig på det defensiva mittfältet har han oftast haft skicklige mittfältskollegan Rubén Pérez. Spanjoren har fått ta ett ännu större defensivt ansvar denna säsong med tanke på en lite friare Kourmpelis. Har växt ut till en riktig ledarfigur och varit lagets själ. Bästa upplagan av Kourmpelis vi sett hittills under hans karriär.

 Central Mittfältare: Orbelín Pineda (AEK)
 Matcher/Mål: 36/9
 Kommentar: Tilldelas utmärkelsen säsongens MVP i hård konkurrens med främst ett par klubbkamrater. Handplockad förra sommaren av Almeyda som känner Pineda väl från deras gemensamma tid i Guadalajara. AEK och Pineda visade sig bli en perfekt matchning. Han besitter fin teknik, förmåga att transportera boll samt tempoväxla med den vid sina fötter. Den mexikanske landslagsmannen har visat sig skicklig i presspelet och har gärna opererat över stora ytor. Dynamiske Pineda är i stora drag en modern allsidig mittfältare. Faktumet att Pineda spelat på nästintill varje position förutom mittback och målvakt understryker hur universal spelare han är. Bidragit på regelbunden basis över hela säsongen och medverkade i varje match. En av ligans absolut bästa spelare. Pineda är på lån från Celta de Vigo. Tuffa förhandlingar om en permanent övergång alternativt förlängning av lånet har redan startat.

 Offensiv Central Mittfältare: Luis Palma (Aris)
 Matcher/Mål: 29/11
 Kommentar: En mycket spännande och sevärd spelare. Palma kom till Aris förra vintern från Honduras. 23-åringen visade glimtar av sina kvaliteter ifjol men det fanns ändå en känsla inför säsongen av att han skulle försvinna lite i mängden av alla offensiva mittfältspjäser i laget. Så har fallet inte blivit utan han har istället stuckit ut med sina prestationer och förmåga att göra skillnad i matcher. Kan spela på de flesta positioner i offensiven men gör sig bäst ute till vänster. Dragit åt sig blickar från bland annat Rangers. Fint tillslag på bollen och har blivit mycket vassare avslutare än vad vi såg i fjol, [Länk].

Anfallare: Cédric Bakambu (Olympiakos)
Matcher/Mål: 32/18
Kommentar: Bakambu kom till storklubben från Piraeus i mitten på september lite i skymundan av andra större stjärnvärvningar. Den 32-årige landslagsanfallaren för DR Kongo började sakta presentera sig under hösten men tiden innan VM handlade mer om att komma in i laget och hitta god fysisk form. Detta kalenderår har han varit briljant och producerat mål på löpande band. Bakambu har varit den primära anfallaren för Olympiakos medan erfarne Youssef El-Arabi agerade backup. Blev ligans skyttekung med sina 18 fullträffar. Bakambu har visat prov på att vara sylvass i djupled och att han besitter ett fint målsinne. 

 Anfallare: Levi García (AEK)
 Matcher/Mål: 31/14
 Kommentar: Lite av ”Enosis” X-faktor i offensiven sett över grundserien. Almeyda skolade om honom från en klassisk winger till central anfallare vilket blev ett lyckat drag. 25-åringen har blivit bättre i avslutsmomenten men har fortfarande att slipa på för att bli mer klinisk, vilket är en viktig del i uppdraget som central anfallare. Han besitter ett grymt paket på det stora hela med kombinationen av sin utmärkta atletiska förmåga samt tekniska skicklighet. Duktig med bägge fötterna och det är en uppgraderad version av García vi fått uppelva vilket gjort att bland annat flertalet Bundesligaklubbar visat konkret intresse för hans tjänster. 

***

Avbytare

Målvakt: Alexandros Paschalakis (Olympiakos)
Matcher/Mål: 24/0
Kommentar: Tomáš Vaclík hade en kanonsäsong för Olympiakos förra säsongen. Att ersätta honom på det sätt Paschalakis gjort har blivit ytterligare ett kvitto på vilken skicklig målvakt han är. Fick chansen mellan stolparna i slutet av oktober och med honom i målet gick Olympiakos obesegrade i ligaspelet tills början av april månad. Bidrog i hög utsträckning till att ge en form av trygghet åt en instabil backlinje. Hade dessutom tuff konkurrens från den stora målvaktstalangen Konstantinos Tzolakis som presterat väl när han fått speltid. Det råder i allmänhet inflation på duktiga grekiska målvakter för stunden och här kan ni läsa mer om detta i en artikel av undertecknad från tidigare i år. Med i kampen om platsen var också PAOK:s Dominik Kotarski. 

Mittback: Hörður Magnússon (Panathinaikos)
Matcher/Mål: 24/1
Kommentar: Isländsk landslagsmittback och försvararen med kanske den allra bästa uppspelsfoten i hela ligan. Den 30-årige vänsterfotade mittbacken är aningen känslig för skador men när han är hel gör han stor skillnad på planen. Han är stark, skicklig i markeringsspelet samt väldigt noggrann i sina aktioner. Med andra ord ingjuter Magnússon ett stort lugn med sin närvaro. Tar platsen före en högerbackskvartett som förtjänar omnämnande i spanjoren Carles Soria från PAS, AEK:s mycket förbättrade Lazaros Rota, Olympiakos fina januariförvärv Rodinei och OFI:s svensk Eric Larsson.

Mittback: Dinos Koulierakis (PAOK)
Matcher/Mål: 25/2
Kommentar: Kom till Thessaloniki och PAOK:s akademi från Chania år 2017. Flyttades i början av säsongen upp från de egna leden till A-truppen. Tog sedermera till vara på förtroendet han fick från tränare Lucescu. Kylig och läser spelet bra för sin ålder. Att ha Sverrir Ingason som mittbackspartner/mentor har också varit av stor betydelse. Duktig i luftrummet men även skicklig med bollen vid fötterna vilket är en egenskap med allt större relevans för dagens mittbackar. Koulierakis stod för en briljant grundserie men mattades av under playoffen där han fick mindre speltid. Gjorde A-landslagsdebut i höstas och har efter sin fina genombrottssäsong alla möjligheter att bygga vidare på succén antingen i PAOK eller på annan plats eftersom bland annat Benfica fått upp ögonen för honom. Kniper plats i laget före sin lagkamrat Ingason, AEK:s Harold Moukoudi samt Olympiakos unga egna produkt Andreas Ntoi.

 Central Mittfältare: Vladimir Darida (Aris)
 Matcher/Mål: 21/5
 Kommentar: Efter 7,5 år i Hertha Berlin hittade den meriterade f.d. tjeckiske landslagsmannen Darida till Thessaloniki i vintras. 32-åringens kvaliteter syntes omgående. En klassmittfältare som kombinerat grovjobb med bland annat spelintelligens, taktisk disciplin och utmärkta distansskott. Ett superproffs att förlita sig på. Perfekt för Daridas del också att landsman Jakub Brabec fanns för att ta emot honom i Aris vilket underlättade acklimatiseringen för honom. Aris ska skatta sig lyckliga att de lyckades värva honom och Darida kommer bli en viktig pusselbit i nästa säsongs lagbygge. Främsta konkurrent till platsen var PAOK:s Douglas Augusto men även Tasos Tsokanis som inte kunde följa upp sin fina höst för Volos under andra halvan av säsongen.

 Offensiv Mittfältare: Steven Zuber (AEK)
 Matcher/Mål: 28/8
 Kommentar: Bäst när det verkligen gällde. Levi García var som tidigare nämnt AEK:s offensiva X-faktor under grundserien men Zuber var tveklöst motsvarigheten när det vankades playoff. I ett kritiskt läge mot slutet av säsongen växlade den schweiziske landslagsmannen upp och fick även en plats i mästarnas startelva när Sergio Araujo skadade sig vilket öppnade upp för honom i anfallet. En roll han inte hade någon större erfarenhet från men det visade sig fungera alldeles utmärkt. Zuber vann assistligan i senaste EM-slutspelet och valde i höstas att prioritera en operation för att komma till bukt med sina magmuskelproblem istället för att åka med Schweiz till VM i Qatar. Ett val han sannerligen inte ångrar idag. Med i konkurrensen om platsen fanns klubbkamrat Mijat Gacinovic, Kostas Fortounis samt PAOK:s Khaled Narey. 

Offensiv Mittfältare: James Rodríguez (Olympiakos)
Matcher/Mål: 20/5
Kommentar: Anslöt till storklubben från Piraeus strax efter sin goda vän Marcelo i mitten av september. Lite av en prestigevärvning. James är en lyxlirare inom den moderna fotbollen. Den 31-årige colombianske superstjärnan är en klassisk trequartista och en spelare vars brister i defensiven/presspelet det måste täckas upp för av medspelarna. James visade under säsongen prov på sin exceptionella begåvning med fotbollen vid fötterna. Extremt konstruktiv i sitt spel med fantastiska progressiva passningar samt en beslutsfattning på absolut högsta nivå. Mellan oktober och februari bortsett från VM-upphållet var han en av ligans främsta spelare, [Länk]. Från februari månad drogs James med ständiga skador/muskelproblem och blev allt mer temposvag. Olympiakos och James valde tillsammans att gå skilda vägar mot slutet av säsongen. 

 Anfallare: Sergio Araujo (AEK)
 Matcher/Mål: 29/7
 Kommentar: Anfallare med nummer 11 på ryggen väcker i AEK-lägret minnen av klubblegendarer vid namn Demis Nikolaidis och Thomas Mavros. Araujo bär med den äran upp tröjan. Hans status har med åren vuxit enormt vilket medfört att även argentinaren numera kan titulera sig som en klubblegendar. Har nästan format sin egna unika roll i Almeydas taktik där han varit en form av ”defensiv” anfallare. Fenomenal i spelet utan boll. Kaptenen har visat prov på otrolig prestigelöshet, fantastiskt presspel, taktisk disciplin och en oöverträfflig offervilja. Att han från sin anfallsposition stått för flest orsakade frisparkar av alla i ligan säger mycket. Har även bidragit med att vara en viktig uppspelspunkt i spelet, därtill ett par fina assist samt tunga mål fast än han missat en hel del chanser, [Länk]. Statistiskt sett har Araujo behövt lite över 12 avslut för att göra mål. En inspiration för alla omkring AEK. Tar platsen före Panetolikos Nikos Karelis och Panathinaikos superinhoppare Fotis Ioannidis.

***

Frågor, tankar eller synpunkter? Varsågoda att dela med er av dessa i kommentarsfältet. Ta också gärna en titt på lagen från tidigare säsonger som länkas till er nedan. 

Tidigare uttagningar:
Säsongens XI 2021-22
Säsongens XI 2020-21
Säsongens XI 2019-20
Säsongens XI 2018-19
Säsongens XI 2017-18
Säsongens XI 2016-17
Säsongens XI 2015-16
Säsongens XI 2014-15
Säsongens XI 2013-14
Säsongens XI 2012-13
Säsongens XI 2011-12
Säsongens XI 2010-11
Säsongens XI 2009-10
Säsongens XI 2008-09

Andreas Mitsis2023-05-17 09:00:00
Author

Fler artiklar om Grekland