Lagbanner
Super League: Säsongens XI 2023-24
Festen var total i Thessaloniki och på Toumba när PAOK firade ligatiteln.

Super League: Säsongens XI 2023-24

Dramatik var bara förnamnet när PAOK i sista omgången lyckades besegra stadsrivalen Aris vid Charilaou och på det viset vinna sin fjärde ligatitel genom tiderna. Följ med när undertecknad traditionsenligt sammanfattar säsongen och tar ut de spelare som presterat bäst i Super League 2023-24.

Förra säsongens ligaupplösning var den mest spännande på år och dagar. Få kunde ana att vi omgående 2023-24 skulle överträffa fjolåret vad gäller tabelldramatik. Samtliga i storklubbskvartetten (PAOK, AEK, Olympiakos & Panathinaikos) var med i striden om ligatiteln ända fram till de återstående två omgångarna av playoffen. Avgörandet kom först under sista omgången i söndags (19/5) och det allra längsta strået drog PAOK. Thessaloniki-klubben behövde vinna borta mot stadsrivalen Aris och lyckades lämna Charilaou med en 1-2 seger efter dramatik ända in till sista sekunden, [Länk]. Ingen annan liga i Europa har än haft samma dramatiska upplösning. Något vi inte är vana vid inom grekisk fotboll. Dessutom gladeligen med snudd på full fokus mot det sportsliga utan t.ex. större tråkiga icke-sportsliga incidenter.

Händelserikt och dramatiskt har det inte bara varit i ligaspelet utan även ute i europeiska cupspelet för våra storklubbar. Alla kvalade in och deltog i europeiska gruppspel i höstas. Lag likt Marseille, Villarreal, Brighton, Eintracht Frankfurt och West Ham besegrades. PAOK och Olympiakos kom sedan under våren att gå långt i UEFA Europa Conference League. Totalt har våra tungviktare spelat in starka 11.000 koefficient poäng och än är det inte slut, vilket vi har anledning att återkomma till längre ned. Likt undertecknad skrev för 12 månader sedan har vår klubblagsfotboll fått sig ett fint uppsving. Storklubbarna har höjt ribban parallelt som dem kvalitetsmässigt sett är mer jämbördiga än på länge. Kapprustning väntar i sommar på transfermarknaden. Playoffen har sannerligen varit fantastisk. Anmärkingsvärt från säsongen var också regeringens beslut i december om att stänga ner alla arenor i två månader. Mellan 12 december - 12 februari var det spel inför tomma läktare i gammal covid-anda, [Länk].

PAOK vann sin första ligatitel sedan 2018-19, deras fjärde genom tiderna. En oerhört stark och välförtjänt titel, mycket tack vare tränaren Razvan Lucescu. Tongångarna förra sommaren var inte alltför positiva runt klubben men laget gick från klarhet till klarhet succesivt under säsongens gång. Rumänen hanterade sin trupp på ett exemplariskt vis. En trupp med goda valmöjligheter samt t.ex. perfekt ålderbalans. Lyckligtvis för de yngre, lovande förmågorna har PAOK en skicklig tränare som inte är i behov av att hävda sig utan Lucescu har matchat in dem väl sedan ifjol. Stabilitet och kontinuitet har varit nyckelord för PAOK denna säsong. Laget har hållit en hög lägstanivå i sina insater där en kvintett av offensiva mittfältare varit direkt avgörande för offensiven i avsaknaden av en utpräglad målskytt. Mbwana Samatta hade det genomgående svårt att få ordning på sakerna medan Brandon Thomas gjorde ett enormt arbete och ett par viktiga mål men i all ära är han varken någon klinisk målgörare eller högkvalitativ anfallare. I UECL vann PAOK sin grupp (16 av 18 möjliga poäng) före Eintracht Frankfurt. Tyskarna besegrades både hemma på Toumba men även på bortaplan. I slutspelet slog de ut Dinamo Zagreb i åttondelsfinal innan Club Brügge knockade ur dem i kvartsfinal. PAOK har varit framme i kvartsfinal av UECL två gånger de senaste tre säsongerna. Till nästa säsong kommer PAOK få kvala till Champions League med start i den andra kvalomgången.

Tabelltvåan AEK har stundtals inte haft samma frenesi/intensitet i sitt spel likt ifjol när de vann dubbeln. Offensiven kunde vissa gånger bli lite för ensidig och lättläst. Bredden i truppen och fundamentet Almeyda byggde upp förra säsongen gjorde ändå att dem kom snubblande nära en ny ligatitel. I playoffen hämmades laget mycket av att Levi García var både småskadad och formsvag. AEK:s sportsliga styre har jobb framför sig i sommar när truppen behöver fräschas upp och formas om. Upp till bevis för deras del eftersom det finns frågetecken för vissa individer på poster kring den sportsliga organisationen. Målvaktspositionen men även ytterbackspositionerna är exempel på platser där upprustning krävs. 

Om Olympiakos säsong 2022-23 var lång, händelserik samt kaotisk kan vi konstatera att denna säsong fortsatt på den inslagna vägen fast också addera ordet framgång i flera sammanhang. Storklubben från Piraeus inledde en nystart sent förra våren där meriterade sportdirektören Antonio Cordon anställdes. En annan spanjor inkom på tränarposten i form av Diego Martinez. Dessa två blev av separata skäl inte särskilt långvariga i Olympiakos. I december tog portugisen Pedro Alves över sportcheferiet och parallellt Carlos Carvalhal tränarsysslan. Saker och ting blev i princip ännu värre där t.ex. laget hade otroligt svårt att prestera. I februari blev det således nya förändringar men denna gång med osannolik positiv effekt. En nygammal sportdirektör i Darko Kovacevic hämtade i samtycke med ägare Vangelis Marinakis och övriga med mandat inom tränarfrågan in den erfarne tränaren José Luis Mendilibar. 63-åringen från den anrika baskiska tränarskolan blev inget annat än en succé. Laget genomgick i det närmaste en metamorfos under Mendilibars ledning. Genom att vara inkluderande, logisk, pragmatisk och implementera ett ”back to basic” tänk stod han för underverk under tuffa förutsättningar mitt under brinnande säsong. Laget ändrade mentalitet ute på planen, blev starkare mentalt och visade upp fin lagkemi. Bland annat lyckades spanjoren med att få lagkapten Kostas Fortounis att visa upp ett disciplinerat, uppoffrande defensivt jobb vi aldrig tidigare sett i hans karriär vilket även den offensiva mittfältaren själv ska ha beröm för. 

Laget ryckte upp sig. De visade bland annat upp ett imponerande effektivt presspel/gegenpress där laget offensivt blev mer direkta och sökte frekvent numerära överlägen ute på planen. Det ena laget efter det andra slogs ut i UEFA Europa Conference League slutspelet. Ferencvaros, Maccabi Tel Aviv, Fenerbahce och slutligen Aston Villa i semifinalspelet efter totalt 6-2 mot Premier Leagues tabellfyra. Mendilibar ledde med andra ord storklubben från Piraeus till en historisk första europeisk cupfinal där Fiorentina väntar onsdagen 29 maj i Athen på AEK:s Agia Sophia Stadion vilket gör det ännu mer unikt. Det har varit ett par sanslösa senaste månader för en av världens mäktigaste multisportklubbar Olympiakos där vi inte får glömma att dem också vunnit prestigefyllda UEFA Youth League, [Länk]. Triumfen i schweiziska Nyon är på ett sätt ett kvitto över de investeringar Marinakis gjort i utvecklingen av faciliteterna vid den förstklassiga träningsanläggningen i Rentis, ungdomsakademin med mera. I augusti anordnades även UEFA:s Super Cup final på Karaiskakis. Nästa år firar klubben 100-årsjubileum vilket är något AEK gjort denna säsong.

Panathinaikos får fortsätta att vänta på en efterlängtad ligatitel. De gröna från huvudstaden kom nära ifjol och hade även stunder denna säsong med momentum att gå hela vägen och vinna sin första ligatitel sedan 2009-10. Det är lätt att vara efterklok men redan när beslutet om att sparka tränare Ivan Jovanovic togs vid jul och anställa Fatih Terim kändes det som att Panathinaikos styrelse med ägare Giannis Alafouzos i spetsen hade skjutit sig själv i foten. Chansningen gick generellt sett inte hem. Terim backades dessutom upp med flertalet vinterförvärv, t.ex. Tasos Bakasetas. Laget har varit ojämna i sina prestationer och det har på relativt regelbunden basis funnits en påtaglig defensiv sårbarhet. Fansen har vädrat sitt missnöje med Alafouzos men ett litet på plåster på supportrarnas sår kan komma på lördag (25/5) när cupfinal stundar på Panthessaliko mot Aris. Ännu ett år där förbundet skämt ut sig med sättet de hanterat och planerat arrangemanget. Spel inför tomma läktare p.g.a. säkerhetskäl väntar ännu en gång. Förhoppningsvis blir det ändring på det till nästa år med åtminstone supportrar på plats och OAKA som värdarena vilket vore logiskt.

Ett OAKA som Panathinaikos ser ut att återigen hyra in sig på under nästa säsong efter ett par års spel hemma vid det historiska hemmet i Leoforos Alexandras. Vinst i cupfinalen är oavsett vad ett måste för att tabellfyran inte ska bli utan spel i Europa nästa säsong. Panathinaikos och Terim gick skilda vägar åt inför sista ligaomgången. Christos Kontis har tillfälligt tagit över ansvaret för laget. Faktum är också att klubben redan gjort klart med nyförvärv till 2024-25 där framförallt överenskommelsen med serbiske landslagsmittfältaren Nemanja Maksimovic sticker ut. Han blir ytterligare en pusselbit till mittfältet där redan duktige slovenske landslagsmittfältaren Adam Gnezda Cerin till exempel finns. Viktigast på längre sikt för klubben är dock att bygget av arenan vid Votanikos tar fart på allvar. På kort sikt är det av högsta vikt att se över sportsliga organisationen och hittta en lämplig tränare som kan ta till vara på spelarmaterialet på bästa möjliga vis. 

I andra änden av tabellen blev det nedflyttning för Kifisia respektive PAS Giannina. För endast två säsonger sedan hade "Ajax av Epirus" en av sina bästa upplagor i modern tid men efter diverse förändringar inom klubben vilket påverkat laget negativt blir det nedflyttning för en anrik klubb från periferin. Varningsklockorna ringde redan ifjol. Nykomlingarna Panserraikos startade och avslutade väl. Det räckte ända till en sjundeplats för Serres-klubben där tränare Pablo García av personliga skäl däremot inte kommer fortsätta till nästa säsong. Rykten placerar honom i Atromitos men nämns i vissa sammanhang även som kandidat till förbundskaptensposten. Beslut om ny förbundskapten väntas kommer i sommar. Favorit till jobbet är dock allmänt omtyckte och skicklige f.d. Panathinaikos-tränaren, erfarne Ivan Jovanovic. Kifisia och PAS lämnar till 2024-25 medan Levadiakos och Kalithea med grek-amerikanskt ägarskap ansluter. 

***

Efter ovanstående sammanfattning riktar vi istället enligt traditionen fokus mot de bäst presterande spelarna ligasäsongen 2023-24. Likt förra säsongen domineras laget nästan fullständigt av spelare från de fyra största klubbarna med undantag för endast ett fåtal. Uttagningarna baseras på insatserna under de 26 grundomgångarna inklusive playoffen/playouten. Vi startar med formation och säsongens tränare.

Formation: 4-1-3-2

 Tränare: Leonidas Vokolos (Lamia)
 Kommentar: På alla hjärtans dag i februari förra året anställdes Vokolos av Lamia. Ingen kunde vid den tidpunkten tro att han skulle bli en såpass perfekt matchning med klubben från centrala Grekland som han visat sig bli. Vokolos räddade dem först kvar på ett spektakulärt sätt i Super League för att sedan under denna säsong leda klubben till deras mest framgångsrika ligasäsong i modern tid i form av en sjätteplats och playoffspel. En mäkta imponerande bedrift. 53-åringen är lugnet själv i sin tränarroll. Han är extremt omtyckt av sina spelare vilket också resulterat i att spelarna givit allt och lite till för honom och laget ute på planen. Laget blev dock en mumsbit i playoffen för storklubbarna men det förtar inte prestationen Vokolos och hans manskap gjort i stort. Efter diverse olika jobb inom fotbollen har han fått sitt rejäla genombrott som tränare. Klubben och Vokolos har bestämt sig för att gå skilda vägar åt. Han ryktas redan ha ett nytt jobb på gång inför 2024-25. PAOK:s Razvan Lucescu hade varit lika värd utmärkelsen efter sitt enorma arbete där han för ett år sedan var en aning ifrågasatt av många men har på nytt visat vilken skicklig tränare/manager han är.

***

Startelva

 Målvakt: Alexei Koselev (Lamia)
 Matcher/Mål: 33/0
 Kommentar: 30-årig moldavisk landslagsmålvakt som anslöt till säsongens sensation Lamia förra vintern utan att vara given förstamålvakt. Det tog emellertid inte lång tid innan han blev det givna valet mellan stolparna. Denna säsong har han glänst. Radat upp fina insatser och vunnit poäng åt sitt lag. Omtyckte Koselev läser spelet väl, är en bra skottstoppare, snabb ned längs marken och har varit en avgörande faktor i Lamias framgångar.

 Högerback: Rodinei (Olympiakos)
 Matcher/Mål: 30/2
 Kommentar: Ligans bästa högerback. Brasiliansk ytterback med allt vad det innebär. Glädjespridaren Rodinei har haft stort inflytande i Olympiakos spel med sin lust att hela tiden ta sig framåt på högerkanten. 32-åringen är outstanding på de flesta punkter offensivt sett förutom hans blandade kompott vad gäller inspelen. Defensivt sett kan han stundtals t.ex. hamna ur position men hans fenomenala offensiv gör att det finns överseende med den delen. Vann allt med Flamengo innan flyttlasset gick till storklubben från Piraeus i januari förra året. Med rätta funnits spekulationer om en eventuell uttagning till brasilianska landslaget. 

 Mittback: Domagoj Vida (AEK)
 Matcher/Mål: 29/6
 Kommentar: Erfarne Vida försvarar logiskt sin plats i startelvan från förra säsongen. Läser spelet väl och ser till att försöka ligga steget före motståndarna. Med sin närvaro och sitt agerande överlag ger han kort och gott en trygghet till defensiven vilket är avgörande för hela lagets prestation. Den 104-faldige kroatiske landslagsmannen kan få vissa bekymmer om backlinjen lyfts för högt upp mot dynamiska/kvicka anfallare. Vida är dessutom ett konstant hot på offensiva fasta situationer med sitt huvudspel samt känsla för mål överlag. Stark personlighet och den spelare i AEK med flest spelade minuter i ligan. Kommer senare i sommar göra sitt sjunde raka stora mästerskap med Kroatien när det vankas EM-slutspel i Tyskland.

 Mittback: Dinos Koulierakis (PAOK)
 Matcher/Mål: 22/1
 Kommentar: Slog igenom ifjol och 20-åringen har inte slagit av på takten. Otroligt mogen i sitt spel för sin ringa ålder och är en mittbacksprofil alla önskar sig i dagens fotboll. Vänsterfotade Koulierakis med näsa för mål har varit ovärderlig för PAOK andra halvan av säsongen och burit ett enormt lass med tanke på lagets svaga truppdjup på mittbackspositionerna eftersom t.ex. afrikanska mästerskapets MVP för sitt Nigeria William Troost-Ekong återvände skadad till Thessaloniki i februari. Koulierakis har visat sig växa med uppgiften och presterat starkt i större matcher under säsongen.

 Vänsterback: Baba Rahman (PAOK)
 Matcher/Mål: 28/5
 Kommentar: Kom till PAOK i mittten av förra sommaren på free transfer för att göra sin andra sejour i Thessaloniki-klubben. Tränare Lucescu ska inte varit helt såld på idén men den skicklige rumänske tränaren och Baba själv har sett till att 29-åringen gjort en lysande säsong. Sprungit upp och ned längs sin vänsterkant, skicklig med bägge fötter, oerhört fin bollkontroll och väldigt kvalitativa inspel. Fem mål och fyra assist på kontot. Robust ur defensivt perspektiv, [Länk]. Tackade nej till spel vid afrikanska mästerskapet med sitt ghanesiska landslag i vintras som han varit trogen i många år för att istället koncentrera sig på uppgifterna med PAOK. 

 Central Mittfältare: Soualiho Meïte (PAOK)
 Matcher/Mål: 30/1
 Kommentar: Mästarnas trygga punkt på deras centrala mittfält. Dominant med sin fysik men också bolltrygg samt press-resistant. Meïte har ett högt snitt på antalet bollåtervinningar per match, vunnit mycket dueller men utan att vara för endimensionell eftersom han även kunnat transportera boll. Fransmannen besitter ett snudd på fullständigt mittfältspaket. Han har betytt extra mycket för PAOK i topp/derbymatcher. 

 Offensiv Höger Mittfältare: Daniel Podence (Olympiakos) 
 Matcher/Mål: 31/11
 Kommentar: Transferbomb när han återvände till storklubben från Piraeus vid transferdeadline-day i september. Portugisen stod för en förhållande stark säsong hos Wolves i Premier League ifjol men hade en önskan om att återvända till Olympiakos där han trivdes likt fisken i vattnet mellan sommaren 2018 till januari 2020. Viljan om att på nytt samarbeta var ömsesidig och utfallet blev lysande. Podence har under sin andra sejour för ”Thrylos” varit mycket mer produktiv i sitt spel och verkligen mognat på senare år vad gäller beslutsfattandet på planen. 28-åringen med sin låga tyngdpunkt i kombination med briljanta teknik är en stor publikfavorit på Karaiskakis och samtal om en att göra lånet till en permanent övergång är redan igång. 

 Offensiv Central Mittfältare: Giannis Konstantelias (PAOK)
 Matcher/Mål: 34/9
 Kommentar: 21-åringen är kanske den mest eftertraktade spelaren inom grekisk fotboll i stort. Konstantelias besitter en sällan skådad talang där han har förmågan att göra skillnad på egen hand genom sin utmärkta teknik, bollkontroll, dribblingsförmåga och fantasi. Kreatören spelar fotboll med ett leende på läpparna och är extremt omtyckt av den stora massan. Konstantelias har successivt börjat addera fler mål/assist till sitt konto och faller inte ur matchbilder i samma utsträckning som tidigare. Han kan beskrivas likt en alltmer sällsynt klassisk trequartista vilket både är till hans för och nackdel. Lucescu har hjälpt Konstantelias att hitta en bättre balans i hur han ska fördela krafterna samt bli mer beslutsam men även ansvarsfull både defensivt och offensivt. Tilldelas MVP-utmärkelsen för bland annat sina avgörande prestationer mot slutet av playoffen. Ett pris vilket nästan likväl hade kunnat gå till någon av hans kollegor på PAOK:s framgångsrika mittfält.

 Offensiv Vänster Mittfältare: Bernard (Panathinaikos) 
 Matcher/Mål: 31/10
 Kommentar: Gjorde en solid säsong ifjol men har det senaste dryga halvåret tagit sitt spel i Panathinaikos till en ny nivå. Den 31-årige landslagsmeriterade brassen har visat enorm beslutsamhet och verkligen spelat för treklövret på bröstet. En tränares dröm. Ständigt lojal i sina defensiva uppgifter men har adderat mål/assist i mängder denna säsong. Med Fatih Terim vid rodret sedan slutet på december fick kreative Bernard en aningen friare roll med utgångsposition ute till vänster vilket gav positiv effektiv i offensiv riktning. Brassen har bland annat ett mycket fint driv med bollen vid fötterna men kommer till sommaren att lämna Athen för flytt tillbaka till Brasilien och Atletico Mineiro. 

 Anfallare: Fotis Ioannidis (Panathinaikos)
 Matcher/Mål: 28/15
 Kommentar: Ioannidis utvecklingskurva de senaste 18 månaderna är något utöver det vanliga. Landslagsanfallaren har gått från klarhet till klarhet. Han har växt fram till lite av ett fysiskt monster med extrem löpkapacitet och styrka i kroppen vilket hjälpt honom i hans framfart. Fenomenal i presspelet, kan avsluta med bägge fötter, har god blick för spelet och är samtidigt ingen oäven dribbler. Kommer med stor sannolikhet att kunna bli de gröna från huvudstadens överlägset dyraste spelarförsäljning genom tiderna om det blir en övergång senare i sommar. 

 Anfallare: Loren Morón (Aris)
 Matcher/Mål: 35/20
 Kommentar: En av de absolut bästa anfallarna Aris förfogat över på 2000-talet, om inte den bästa av alla. Morón har på alla sätt och vis vandrat i landsman Sergio Kokes fotspår vid Charilaou. Uppvuxen i Marbella kom han sedermera att göra avtryck med Betis i La Liga. En av nycklarna till Moróns framgångar har varit att han snabbt kunde acklimatisera sig till sin nya tillvaro trots han lämnade Spanien för första gången. Likheterna mellan Sevilla och Thessaloniki är flertalet. Hög arbetskapacitet, rör sig otroligt smart och fint samt är sylvass i sina avslut. Vann skytteligan med tre måls marginal ner till tvåan. Klassmålen har avlöst varandra. Genom ett tryck här kan ni se hans samtliga 20 fullträffar för Aris. 

***

Avbytare

 Målvakt: Dominik Kotarski (PAOK)
 Matcher/Mål: 34/0
 Kommentar: PAOK:s tidigare sportdirektör José Boto gick sin egna väg de 1,5 åren han var i Thessaloniki mellan december 2021-juli 2023. Hans sejour var generellt sett en misslyckad sådan men värvningen av Kotarski sticker ut i positiv bemärkelse. Väldigt skicklig målvakt för sin ålder. 12 hållna nollor i ligaspelet. Kotarski är fostrad i Dinamo Zagreb och Ajax men det är i PAOK han fått chansen att växa. Kommunikativ samt reflexsnabb. 24-åringen har agerat backup till Dominik Livakovic i kroatiska landslaget men fick göra sin A-landslagsdebut tidigare i vår när han fick stå en halvlek av en vänskapslandskamp mot Egypten. Behöver förbättra sitt spel i straffområdet och beslutsfattande för att ta ännu ett kliv i sin utveckling. Inte uteslutet att han säljs i sommar om rätt klubb för hans egna del knackar på dörren och PAOK blir tillräckligt tillfredsställda ur ekonomisk aspekt. 

 Mittback: Fabiano (Aris)
 Matcher/Mål: 27/4
 Kommentar: Brassen med tyska rötter har i ett par säsonger levererat solida insatser för Thessaloniki-klubben. Tillsammans med sin mittbackskollega Jakub Brabec som gjort ytterligare ett fint år för Aris har duon hållit en jämn och fin nivå i sina prestationer vilket varit en trygg grund att stå på för laget. Kan även fylla in på högerbackspositionen vid behov. Spelskicklige Fabiano kniper en plats i laget före mycket tongivande David Carmo som under sina få månader hos Olympiakos varit en gigant i deras mittförsvar. Även AEK:s peruanske landslagsmittback Alexander Callens ska nämnas i kontexten. 

 Central Mittfältare: Santiago Hezze (Olympiakos) 
 Matcher/Mål: 31/0
 Kommentar: En duracellkanin utan dess like i bemärkelsen av att han täcker enorma ytor. Allsidig mittfältare med otrolig spelförståelse. Utmärkt förmåga att värdera vad han ska göra både med och utan boll. Endast 22 år gammal men känns betydligt äldre i sättet han agerar på planen, [Länk]. Välspenderande fyra miljoner euro från Olympiakos när han köptes från Hurácan i augusti. Hezze har bildat ett starkt innermittfält med exempelvis Chiquinho och Vicente Iborra där samtliga spelare på mittfältet kompletterat varandra väl. Argentinas förbundskapten Lionel Scaloni har ögonen på honom. Tidigare i höstas tog världsmästarcoachen ut Olympiakos vänsterback Francisco Ortega till en landslagssamling och orädde Hezze kommer allt närmare en framtida kallelse. Lär dock troligen spela OS i sommar trots han spelat non-stop en lång tidsperiod. Mittfältaren har varit mycket värdefull Olympiakos och besitter även polskt medborgarskap. AEK:s schweiziske armékniv med stor positiv påverkan på sitt lag tillika fjolårets MVP Orbelin Pineda hamnade tufft nog just utanför uttagning till säsongens lag till förmån för Meïte och Hezze.

 Offensiv Mittfältare: Andrija Živkovic (PAOK)
 Matcher/Mål: 29/10
 Kommentar: Den 27-årige serbiske landslagsmittfältaren har gjort sin bästa säsong för PAOK sedan ankomsten från Benfica i september 2020. Han är en av ligans absolut bästa spelare och blev tillsammans med framförallt Konstantelias och Taison tungan på vågen i playoffen när kampen om ligatiteln avgjordes. Živkovic har varit utslagsgivande med sin kvickhet, teknik samt fina vänsterfot. Riktigt vass både i set-spelet men också transitionspelet. Duktig på att ge defensivt understöd till sin ytterbackskollega. Wingern med stort hjärta för Thessaloniki-klubben har vuxit ut till en PAOK-ikon och ses som Vierinihas arvtagare. Har under perioder burit kaptensbindeln.

 Offensiv Mittfältare: Niclas Eliasson (AEK)
 Matcher/Mål: 36/8
 Kommentar: Vilken utveckling. Eliasson står på toppen av sin karriär. I samband med att den vindsnabbe wingern fått mycket större förtroende från tränare Almeyda har han visat stor progression i sitt spel. Passar som hand i handske i argentinarens filosofi. Eliassons mål och assistfacit är ett kvitto på att slutprodukten blivit bättre. Aldrig tidigare har han haft såpass fina statistiska siffror. Från inga gjorda ligamål ifjol till åtta under sin andra säsong i AEK. Eliasson har även fått mer ansvar vad gäller att t.ex. ta hand om fasta situationer. Jämn i sina prestationer denna säsong men extra bra de allra senaste månaderna. Deltog från start eller som inhoppare i alla matcher. Svensk-brasilianaren från Falkenberg får anses vara ganska förbisedd i Sverige men blev nyligen fullt välförtjänt uttagen i Jon Dahl Tomassons svenska landslagstrupp till matcherna i juni. 

 Offensiv Mittfältare: Taison (PAOK)
 Matcher/Mål: 29/5
 Kommentar: Besitter en smått osannolik explosivitet för sin ålder. Sanslös vinnarskalle. Tillsammans med Konstantelias, nyss nämnde klubbikonen A.Zivkovic, bulgariske landslagskaptenen Kiril Despodov samt Thomas Murg har den 36-årige brassen varit en del av ett blomstrande offensivt mittfält för PAOK. Enastående driv med bollen, speluppfattning, teknik och skott. Tränare Lucescu fick grönt ljus för värvningen förra vintern av bland andra sin far Mircea som förfogade över beslutsamma Taison under ett par år i Shakhtar Donetsk. Har belönats för sina insatser i PAOK dessa 1,5 åren med en kontraktsförlängning till nästa sommar. Olympiakos Kostas Fortounis, Lamias Sotiris Tsiloulis och Aris Shapi Suleymanov förtjänar att nämnas i sammanhanget. 

 Anfallare: Ayoub El Kaabi (Olympiakos)
 Matcher/Mål: 31/17
 Kommentar: Överträffade alla förväntningar. El Kaabi var inte uttalad startanfallare när han ankom i augusti men blev det relativt omgående med bland andra skicklige Stevan Jovetic men även klubblegenden och landsmannen Youssef El-Arabi bakom sig i anfallshierarikn. En förbannelse har vilat över tröjnummer nio i Olympiakos de senaste åren där flera spelare med nian på ryggen haft svårt att leverera i enlighet med förväntningarna. De förhållandevis lågt ställda förhoppningarna på honom i allmänhet med tanke på en ganska brokig tidigare karriär hjälpte El Kaabi att överraska positivt. Hungrig på framgång visade han sig vara en riktig kobra i straffområdet med ett väldigt fint rörelsemönster och utmärkt målinstinkt. Han är inget märkvärdigt i spelet men med hjälp av kvalitativa medspelare fick laget ut maximalt av honom. Alla bitar föll helt enkelt på plats. Totalt noterades 30-åringen för 17 ligamål trots en månads frånvaro för spel med Marocko i AFCON. För övrigt har El Kaabi i skrivande stund bombat in 15 (!) mål i EL/UECL på 18 matcher. Olympiakos och nordafrikanska anfallare är bevisligen kompatibelt. Med i konkurrensen om platsen fanns Kifisias Ognjen Ozegovic samt AEK:s Equi Ponce. 

***

Frågor, tankar eller synpunkter? Dela gärna med er av dessa i kommentarsfältet. Ta också gärna en titt på lagen från tidigare säsonger som länkas till er nedan. 

Tidigare uttagningar:
Säsongens XI 2022-23
Säsongens XI 2021-22
Säsongens XI 2020-21
Säsongens XI 2019-20
Säsongens XI 2018-19
Säsongens XI 2017-18
Säsongens XI 2016-17
Säsongens XI 2015-16
Säsongens XI 2014-15
Säsongens XI 2013-14
Säsongens XI 2012-13
Säsongens XI 2011-12
Säsongens XI 2010-11
Säsongens XI 2009-10
Säsongens XI 2008-09

Andreas Mitsis2024-05-23 09:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland