Inför derbyt mellan de eviga rivalerna Del 1/2: Historien bakom rivaliteten mellan Olympiakos - Panathinaikos, Spelarprofiler och Statistik
Antonis Nikopolidis har något ovanligt som fint förflutet i både Olympiakos och Panathinaikos.

Inför derbyt mellan de eviga rivalerna Del 1/2: Historien bakom rivaliteten mellan Olympiakos - Panathinaikos, Spelarprofiler och Statistik

Med ett par dagar kvar till grekisk fotbolls största match mellan de eviga ärkerivalerna Olympiakos och Panathinaikos är det dags att ta en titt på de bägge storklubbarnas historik och hur rivaliteten de bägge emellan växt fram. Det kommer också tittas närmare på rödvita och gröna spelarprofiler samt statistik runt derbyt.

Olympiakos mot Panathinaikos. Piraeus mot Athen och rött mot grönt. Det är helt enkelt derbyt mellan de eviga rivalerna. Greklands två största fotbollsklubbar (likaså idrottsklubbar för den delen) ska göra upp för första gången denna säsongen under söndagskvällen (6/11) på Georgios Karaiskakis Stadion. Det handlar om ett derby som är känt över hela världen som ett av de allra hetaste som finns att skåda i världsfotbollen. I en grekisk fotboll som många gånger präglas av kaos är det heller ingen underdrift att påstå att allt verkligen kan inträffa när dessa bägge giganter ställs mot varandra. 

Derbyt kommer dessutom för första gången genom tiderna att sändas i svensk TV via SVT. Mer om bland annat detta i del två av införrapporten som kommer till er på lördag förmiddag (5/11). I denna första införrapport ska vi dock rikta fokus mot klubbarnas historia och bakgrunden till rivaliteten, vilka spelarprofiler det funnits i de bägge storklubbarna dem senaste 20 åren samt grotta ner oss i lite statistik rörande derbyt.

Historik
Säsongens höjdpunkt i grekisk fotboll närmar sig. Under söndagskvällen spelas det första mötet för säsongen mellan ärkerivalerna Olympiakos och Panathinaikos. Två av världens obestridligen mest bittra rivaler. Många beskriver det som ett krig och har du sett par möten lagen emellan är det inte svårt att förstå varför. Med allt från matchen på Rizoupoli säsongen 2002-2003 till ifjol när inte ens derbyt blev av på Leoforos Alexandras, [Länk]. 

Vi tar allt från början. 1925 i i utkanten av Athen, närmare bestämt Piraeus sker en sammanslagning av två klubbar som kom att bli startskottet på något riktigt stort. Klubbarna Piraeus Fotbollsklubb och Piraeus Fanklubb tog beslutet att slå sig samman och bli en gemensam klubb. Det är denna klubb som ni idag känner igen vid namnet Olympiakos. Klubben bildades officiellt sett 10 Mars 1925. De personer som fanns inom klubben var arbetare som oftast jobbade i Piraeus hamn. På det viset kom Olympiakos att ses som en klubb för arbeterna medan Panathinaikos ansågs vara en klubb för det lite mer förmögnare folket. Detta eftersom Panathinaikos ursprungligen kommer från Athens mer centralare delar och representerade den gamla adeln. Flera av de som fanns inom klubben var följaktligen ganska högt uppsatta i samhällshierarkin. Klubben bildades år 1908 av Georgios Kalafatis. Med andra ord har rivaliteten funnits där mer eller mindre sedan Olympiakos bildades 1925.

Numera syns inte klasskillanderna något direkt. Supportrarna kommer inte bara från en speciell samhällsklass utan bägge klubbarna har nu fans från alla möjliga stadier i samhället sedan en lång tid tillbaka. Klubbarna har genom åren inte bara dominerat fotbollen i Grekland utan även i t.ex. basket och volleyboll. Den enda klubb som egentligen kan mäta sig med Olympiakos och Panathinaikos inom fotbollen är till viss del AEK som står på 13 ligatitlar. Olympiakos leder den statistiken på hela 43 ligatitlar medans Panathinaikos står på 20. Olympiakos har dominerat kraftigt dem senaste 20 åren och står för tillfället på sex raka ligatitlar. Senast en annan klubb än storklubben från Piraeus vann var 2009-10 och det var just Panathinaikos som under deras flerägarsystem gjorde det. Olympiakos dominans är en följd av att dem har haft det bästa och mest slagkraftiga laget samt med marginal den starkaste organisationen, starkast ekonomi, bästa verksamhetsstrukturen med mera. Men många riktar dock också strålkastare mot att Olympiakos och framförallt ägare Vangelis Marinakis misstänkta inblandning i en kriminell organisation inom fotbollen som bland annat ske ge Olympiakos en hjälpande hand i form av t.ex. domslut och så vidare. Panathinaikos i sin tur har t.ex. brottats med en del ekonomiska bekymmer under de senaste åren vilket är en av flera faktorer till att de inte kunnat konkurrera på allvar om ligatitlar. 

Genom åren har även tyvärr en del tragedier inträffat i samband med den bittra rivaliteten. Den enorma passion och hängivelse till sin klubb gör att flera supportrar skulle kunna dö för sin klubb. Dessutom är hatet för motståndaren i många fall lika stor som kärleken till egna klubben. Exempelvis fick tyvärr en 24-årig Olympiakos supporter sätta livet till i januari 2008. Det var efter Olympiakos seger mot PAO i grekiska cupen som den 24-årige Olympiakos supportern blev såpass brutalt knivskuren av PAO-supportrar att han avled. Av säkerhetsskäl tillåts inga bortafans på matcherna mellan rivalerna och det gäller även andra derbymatcher i Grekland. Bekväm lösning på ett komplext problem. 

Nu kanske vissa ifrågasätter passionen och påstår att det inte är bra med för passionerade supportrar eftersom det faktiskt skördar människoliv. Men de går att se det hela utifrån andra perspektiv också. Utan passionen Olympiakos och PAO-supportrarna har för sina respektive klubbar hade inte atmosfären och inramningen kring matcherna varit lika magisk och förtrollande som den är. Det är underbart med passion och att du brinner för din klubb. Dock är det enormt tragiskt att det ska behövas skörda människoliv, det är något vi definitivt får hoppas att vi aldrig mer behöver uppleva i samband med derby ton aionion antipalon (De eviga fiendernas/rivalernas/motståndarnas derby). Det är en fin gräns mellan passion och galenskap.

Det finns ett par spelare som genom åren valt att representera bägge klubbarna och några av de spelare som under 2000-talet tagit det tuffa samt vågade beslutet är Sebastian Leto, Antonis Nikopolidis, Michalis Konstantinou och Stefanos Kapino.

Olympiakos Supporterförening: Gate 7. Se videoklipp på följande två länkar för att se hur de kan se ut under match. [Video 1] och [Video 2].

Panathinaikos Supporterförening: Gate 13. Se videoklipp på följande två länkar, för att se hur de kan se ut under match. [Video 1] och [Video 2].

"Olympiakos - Panathinaikos world best derby rivals" [Historiskt Bildspel]

"Ultras World om Olympiakos - Panathinaikos" [Video]

Spelarprofiler i storklubbarna under de sista 20 åren
Undertecknad har inför söndagens derby roat sig med att välja ut sina två drömelvor från respektive sida baserat på alla de spelare som jag själv upplevt sedan ungefär mitten på 1990-talet när jag började följa storklubbarna. Lagen är framtagna baserat på framförallt hur spelarna i fråga presterade under sin tid i Olympiakos/Panathinaikos samt vad dem åstadkommit i övrigt i sin karriär med betoning på det dem i så fall mäktat med efter sejouren i Olympiakos/Panathinaikos. Även personlig smak har givetvis också spelat en liten roll. 

Målvakt/Försvar Olympiakos

Målvakt: Antonis Nikopolidis (Olympiakos 2004-2011)
Kommentar: EM-guldmedaljören var en utmärkt sista utpost under sina år i Olympiakos och blev i själva verket nästan bara bättre och bättre med åren. Han lade skorna och handskarna på hyllan vid 40 års ålder år 2011.

Högerback: Vasilis Torosidis (Olympiakos 2007-2013)
Kommentar: Enormt hög lägstanivå i sina insatser och inga egentliga svagheter. Mycket duktig allroundkunnig spelare som efter åren i Olympiakos även gjort ett bra jobb i Roma och befinner sig nu i Bologna. Icke att förglömma att han just nu är vår landslagskapten och har en mycket fin karriär också i landslaget. Samtliga mål i Olympiakos-tröjan av den passionerade och karaktärsstarke Torosidis finner ni på länken, [Video].

Mittback: Kostas Manolas (Olympiakos 2012-2014)
Kommentar: Det var ytterst få som trodde att Kostas Manolas skulle få den utvecklingskurva han fick sedan ankomsten som bosman från AEK till Olympiakos sommaren 2012. Han gick från klarhet till klarhet på kort tid och imponerade enormt bland annat i Champions League där Olympiakos var millimetrar från kvartsfinal våren 2014 och såldes för 13,5 miljoner euro till Roma efter VM i Brasilien. Är idag en mittback i världsklass och uppvaktad av klubbar som Barcelona och Chelsea m.fl.

Mittback: Olof Mellberg (Olympiakos 2009-2012)
Kommentar: Svensken är en av de främsta utländska mittbackarna som har spelat i Grekland och hade tre mycket fina år i Olympiakos. Blev en enorm publikfavorit och ses numera som ett mittbacksideal av Olympiakos-supportrar. Han var bland annat hyfsat snabb, stark, bra i duellspelet, enorm i huvudspelet och hade en vinnarskalle av sällan skådat slag.

Vänsterback: Grigoris Georgatos (Olympiakos 1996-1999, 2004-2007)
Kommentar: Hade enormt mycket fotboll i sig. Fantastisk spelare som likväl kunde spela högre upp längs vänsterkanten men som tränarlegendaren Dusan Bajevic gjorde till vänsterback. Om Georgatos hade varit lite mer disciplinerad och koncentrerad på sin karriär hade han troligen haft ännu större framångar än vad han hade. Hade ett stort ego och grym tro på sina färdigheter. Georgatos besatt en riktigt känslig vänsterfot och var främst känd för sina offensiva räder längs vänsterknaten framför sina defensiva kvaliteter. Såldes till Inter för sju miljoner euro sommaren 1999.

Mittfält/Anfall Olympiakos

Defensiv Innermittfältare: Yaya Toure (Olympiakos 2005-2006)
Kommentar: Gjorde endast en säsong i Olympiakos men det var i Piraeus han fick lite av ett genombrott i sin karriär och på riktigt blev introducerad till den europeiska toppfotbollen. Efter tiden i Olympiakos fortsatte han bara att växa och utvecklades till att under en tidsperiod vara en av världens absolut främsta innermittfältare. Enormt komplett spelare.

Defensiv Innermittfältare: Christian Karembeu (Olympiakos 2001-2004)
Kommentar: Kom till Grekland som världs och europamästare med Frankrike samt tvåfaldig Champions League-mästare med Real Madrid. Den extremt meriterade mittfältaren blev en riktig succé i Olympiakos. Han bidrog med passion, intensitet, styrka och grym kvalitet till Olympiakos mittfält under ett par års tid. Jobbar idag som strategisk rådgivare inom klubben.

Offensiv Högermittfältare: Luciano Galletti (Olympiakos 2007-2010)
Kommentar: Värvades som 27-åring från Atletico de Madrid för endast 2,5 miljoner euro och det hela skulle visa sig bli ett riktigt kap. Den argentinske landslagsmannen besatt riktigt hög kvalité och var lysande från sin högersida. Bidrog med mål, assist och hade en högerfot som verkligen lämnade avtryck. Tvingades avsluta karriären i förtid p.g.a njurproblem.

Offensiv Centralmittfältare: Rivaldo (Olympiakos 2004-2007)
Kommentar: Nästan överflödigt med en kommentar. Den brasilianske legendaren är den största samt bästa utländska spelaren som satt sin fot i grekisk fotboll och visade minst sagt upp sin höga klass under samtliga sina säsonger i Olympiakos. Ett av fotbollsvärldens bästa tillslag på bollen genom tiderna.

Offensiv Vänstermittfältare: Predrag Djordjevic (Olympiakos 1996-2009)
Kommentar: En legend och klubbikon. Har vunnit totalt 18 titlar med Olympiakos och var en enormt elegant spelare som presterade på högsta nivå under en väldigt lång period. Vill ni läsa mer om Djordjevic och vad han själv har att säga om sin karriär tryck här för en artikel från arkivet.

Central Anfallare: Giovanni (Olympiakos 1999-2005)
Kommentar: Sommaren 1999 värvades Giovanni Silva de Oliveira till Olympiakos för dryga 12 miljoner euro från Barcelona. Förväntningarna var väldigt höga på denna stjärnvärvning och snacka om att den komplette offensiva spelaren levde upp till dem. Han var en enorm profil samt ikon som blev enormt älskad och det inte bara av Olympiakos-supportrar. Den brasilianske landslagsanfallaren hade en spelstil och en klass över sig som vi i stort sett aldrig tidigare hade bevittnat inom grekisk fotboll. Han kunde spela spjutspets eller släpande anfallare/offensiv mittfältare och hade enorm styrka/fysik som han kombinerande med tillfredsställande fart, fullständigt briljant teknik, avslut, fenomenala passningar med mera. En revolutionär, [Video].

Bänken Olympiakos

Målvakt: Roberto Jiménez  (Olympiakos 2013-2016)
Mittback: Kiriakos Karataidis (Olympiakos 1988-2001)
Central Mittfältare: Ieroklis Stoltidis (Olympiakos 2003-2010)
Central Mittfältare: Ariel Ibagaza (Olympiakos 2010-2014)
Offensiv Mittfältare: Kevin Mirallas (Olympiakos 2010-2012)
Offensiv Mittfältare: Alejandro Domínguez (Olympiakos 2013-)
Anfallare: Kostas Mitroglou (Olympiakos 2007-2014, 2014-15)

Kommentar: På bänken finner många fina namn i bland annat den matchvinnande karaktärsmålvakten Roberto som tar platsen före Dimitris Elefterhopoulos. Ledargestalten "Koulis" Karataidis var med om flera mörka år med Olympiakos men var också den som gick i täten när dem tog sig tillbaka till toppen. Han sniffade lite på en plats i startelvan men får ta plats på bänken före bland andra Avraam Papadopoulos, Giorgos Anatolakis, Nikos Dabizas och Paraskevas Antzas. Vidare finner vi den väldigt duktige och samtidigt väldigt underskattade Ieroklis Stoltidis på bänken som likväl kunde funnits i startelvan, [Video]. Han sällskapas av spelgeniet Ariel Ibagaza som idag jobbar som hjälptränare i klubben. Belgaren Kevin Mirallas fullkomligt exploderade utvecklingsmässigt under Ernesto Valverdes ledning i Olympiakos och såldes till Premier League där han gjort fina insatser. Tar platsen som tveklöst likafullt hade kunnat gå till den mycket duktige och ständigt målfarlige Stelios Giannakopoulos. "Chori" Domínguez i sin tur är en spelare som fortfarande är aktiv och som är en fröjd att se på och som det lyser klass om. Även Nery Castillo och David Fuster fanns med och konkurrerade om platsen. Anfallsplatsen på bänken var det tuff konkurrens om men Kostas Mitroglou [Video] tar den framför spelare som Darko Kovacevic, Sinisa Gogic samt Alexis Alexandris m.fl.

***
Målvakt/ Försvar Panathinaikos

Målvakt: Antonis Nikopolidis (Panathinaikos 1989-2004)
Kommentar: Hoppsan! Nikopolidis hos Olympiakos och Nikopolidis även i Panathinaikos. Han själv har i efterhand beskrivit alla år hos de gröna som en stor skola för honom. Det var i Panathinaikos han i början av 2000-talet började växa fram till den fina målvakt vi idag kan sammanfatta honom som.  För er som är sugna på att läsa historien om hela Nikopolidis karriär, tryck här.

Högerback: Giourkas Seitaridis (Panathinaikos 2001-2004, 2009-2013)
Kommentar: Tillhörde i början av 2000-talet de bästa högerbackarna i världen och hade ett par hysteriskt starka år vid starten på sin karriär. Gick långt i Champions League med Panathinaikos, vann ligan med Panathinaikos och såklart EM-guld med landslaget. Efter EM flyttade han till Porto där han gjorde en god säsong innan det blev en övergång till Ryssland där hans karriär sedan sakta men säkert dalade utför. Vi minns dock Giorukas från hans tid i framförallt Panathinaikos och landslaget med stor glädje.

Mittback: Rene Henriksen (Panathinaikos 1999-2005)
Kommentar: Liksom en annan tidigare nämn skandinavisk mittback i form av Mellberg tillhör också dansken Henriksen kategorin över de bästa utländska mittbackarna genom tiderna i grekisk fotboll. En stabil ledartyp med enastående spelförstålese som sällan satte en fot fel på planen. Var också dansk landslagkapten en period under sin tid i Panathinaikos.

Mittback: Giannis Goumas (Panathinaikos 1994-2009)
Kommentar: Fick inte alltid den beröm han förtjänade. Varken under tiden han var aktiv eller efter avslutad spelarkarriär. Goumas var Panathinaikos trogen karriären ut och en ytterst pålitlig pjäs i mittförsvaret. Han är också ihågkommen för alla tunga och viktiga mål han gjorde med treklövret på bröstet från sin mittbacksposition, [Video].

Vänsterback: Panagiotis Fyssas (Panathinaikos 1998-2004, 2007-2008)
Kommentar: Slog först igenom i Panionios och kom sedan till Panathinaikos vid 25 års ålder. Saker och ting tog fart rejält och Fyssas visade upp sin härliga offensivlusta blandat med ett uppoffrande och pålitligt försvarsarbete. Var ordniarie vänsterback i landslagets EM-triumf 2004 och en av många Panathinaikosspelare i guldtruppen.

Mittfält/Anfall Panathinaikos

Defensiv Innermittfältare: Gilberto Silva (Panathinaikos 2008-2011)
Kommentar: Den osynliga väggen. Mittfältaren med enorm rutin och som bland annat varit kapten för sitt brasilianska landslag var en utpräglad defensiv innermittfältare som var expert på det en spelare i den rollen ska göra. Det vill säga bland annat täcka ytor, vinna boll och hjälpa backlinjen. Var en spelare av högsta kaliber men samtidigt ett riktigt superproffs och en mycket god samt bra människa, [Video]. Sedan i somras arbetar han glädjeligen inom klubben som teknisk direktör.

Defensiv Innermittfältare: Angelos Basinas (Panathinaikos 1996-2005)
Kommentar: Mycket begåvad spelare som i sin lågt sittande position på mittfältet kunde styra spelet med sin fina högerfot som kunde spela kort likväl som långt. Vann dessutom bollar och var mycket klok i sitt spel. Hade en framträdande roll både i Panathinaikos under dem fina åren i början på millenniet samt i landslaget.

Offensiv Centralmittfältare: Giorgos Karagounis (Panathinaikos 1996-2003, 2007-2012)
Kommentar: Både en Panathinaikosikon och landslagsikon. En riktig karaktär och profil som växte ut till en fantastisk mittfältare. Han hade en relativt svårfunnen spelartyp eftersom han både var en grovjobbare och spelkreatör i en och samma kropp. Kunde utföra nummer av världsklass och höll en mycket hög nivå långt in i sin långa och framgångsrika karriär. Ni kan läsa mer om Karagounis här.

Central Anfallare: Krzysztof Warzycha (Panathinaikos 1989-2004)
Kommentar: Klubbens främsta målskytt genom tiderna. Bara det säger det mesta. Den polske landslagsmannen öste in mål på löpande band och var en spjutspets som bland annat vann den grekiska skytteligan flertalet gånger. Hans kanske allra mest minnesvärda mål i den gröna tröjan var i Champions League semfinalen 1995-96 när Ajax besegrades med 0-1 i Amsterdam i det första semifinalmötet.

Central Anfallare: Djibril Cissé (Panathinaikos 2009-2011)
Kommentar: Köptes in under flerägarsystemet sommaren 2009 för 8 miljoner euro. 28-åringen var en enorm profil och ett stort namn och han kom också att leverera upp till dem högt ställda förväntningarna på honom. Panathinaikos och passionerade samt karismatiske Cissé blev den perfekta matchningen på alla sätt och vis. Med bland annat sin snabbhet, styrka, och stenhårda vristträff värkte fransmannen in mål under sina två säsonger med treklövret på bröstet [Video] och blev en gigantisk publikfavorit.

Central Anfallare: Marcus Berg (Panathinakos 2013-)
Kommentar: Den 30-årige svenske landslagsanfallaren har varit en succé rakt av i den gröna tröjan. Kan göra mål på alla sätt och vis och har iprincip blivit ovärderlig för dagens Panathinaikos upplaga. Samtidigt som han är en briljant avslutare är han också en enorm lagspelare och en av supportrarnas stora kelgrisar.

Bänken Panathinaikos

Målvakt: Orestis Karnezis (Panathinaikos 2007-2013)
Mittback: Ioannis Kalitzakis (Panathinaikos 1987-1997)
Central Mittfältare: Kostas Katsouranis (Panathinaikos 2009-2012)
Central Mittfältare: Zeca (Panathinaikos 2011-)
Offensiv Mittfältare: Ezequiel González (Panathinaikos 2004-2008)
Anfallare: Michalis Konstantinou (Panathinaikos 2001-2005)
Anfallare: Nikos Lyberopoulos (Panathinaikos 1996-2003)

Kommentar: Vår nuvarande stabila förstamålvakt i landslaget har gjort en sanslös resa i sin karriär. När Karnezis nådde botten hos de gröna efter en dundertavla mot AEK i en cupkvartsfinal 2011 vände allt och det går inte annat än att imponeras av hans helvändning i karriären. Kalitzakis var en skoningslös och duktig försvarare som gav allt. "Ninja" var en av huvudanledningarna till de titlar Panathinaikos samlade på sig under 90-talet. Hade jag upplevt mer av en annan försvarare/mittfältare när han var som allra bäst, nämligen Stratos Apostolakis (spelade även flera år i Olympiakos) är det inget snack om att han högst sannolikt hade slagit sig in i startelvan. Vidare till Kostas Katsouranis som under sin tid i Panathinaikos visade upp sig från sin bästa sida. En tvåvägsmitfälltare som bemästrade precis allt. Dagens lagkapten Zeca har blivit en ikon i Panathinaikos och med lika mycket energi som en duracellkanin är samtidigt frågan om han kan leda de gröna till titlar. "Equi" González var en sevärd spelare som skänkte ett par fina minnen med sina insatser i den gröna tröjan, [Video]. Slutligen finner vi anfallsduon Michalis Konstantinou och Nikos Lyberopoulos på bänken. Två anfallare som tar åtrovädra platser på bänken före tuff konkurrens från flera spelare som: Goran Vlaovic, Dimitris Papadopoulos, Emmanuel Olisadebe och Dimtiris Salpigidis. Både Konstantinou och Lyberopoulos bidrog nämligen med många viktiga mål i Champions League och hade framträdande roller i Panathinaikos europeiska framgångar i början på 2000-talet.

Statistik
Sedan klubbarna bildades har de mött varandra 192 gånger samtliga turneringar inräknade. Olympiakos har vunnit flest möten lagen emellan, 78 st. Oavgjort har det slutat vid 66 tillfällen medans Panathinaikos har 48 vinster.

Största segermarginal i ett derby för Olympiakos del är två stycken 6-1 segrar som bägge kom långt tillbaka i tiden, närmare bestämt på 1930-talet. Även Panathinaikos största derbyseger kom på 1930-talet men det precis i början av decenniet och innan Olympiakos kom att dominera just det årtiondet. 8-2 är Panathinaikos rekordseger från den 1 juni 1930 hemma på Leoforos Alexandras.

Olympiakos bäste målskytt genom tiderna mot Panathinaikos är en av storklubbens likaså grekisk fotbolls bästa anfallare genom tiderna, Giorgos Sideris. Han gjorde totalt 13 mål mot de gröna. För Panathinaikos är en annan legendarisk grekisk anfallare bästa målskytt mot ärkerivalerna. Det handlar om Dimtiris Saravakos som med treklövret på bröstet gjorde 16 mål på de rödvita vilket han är bäst av alla på som spelat i derbyt mellan ärkerivalerna.

Vid frågor, tankar eller funderingar är ni mer än välkomna att dela med er av dessa i kommentarsfältet nedan, vänligen håll god ton.

Andreas Mitsis2016-11-02 08:00:00
Author

Fler artiklar om Grekland