2019-01-03 01:00

NY Rangers - Pittsburgh

Inför: Trabzonspor - Fenerbahce
Emre, Sow och Cristian. Tre skickliga frisparksskyttar.

Inför: Trabzonspor - Fenerbahce

Trabzonspor står på menyn denna omgången och man åker till Trabzon med stor press att vinna om man vill hänga med i toppen då Galatasaray fortsätter plocka poäng.

Fenerbahçe spelade i veckan en tuff match i Europa League på bortaplan mot BATE Borisov i iskalla Vitryssland som slutade 0-0 trots ett mycket onödigt rött kort i fjärde minuten orsakat av Raul Meireles. Man spelade alltså i princip 90 minuter med 10 man och gjorde detta väldigt bra försvarsmässigt, ett bra resultat att ta med sig till returmötet i Istanbul. Innan dess vann man 0-1 borta mot ett vasst Mersin Idmanyurdu och att plocka tunga tre poäng på bortaplan är ett måste när konkurrenterna i toppen av ligan drar ifrån.

Fenerbahçe och Trabzonspor har alltid varit rivaler men har de senaste åren lyckats bli rejäla ovänner med varandra då Trabzon anser att de vann ligan 2010-2011 då Fenerbahçe påstås ha fuskat till sig titeln. Trabzon vill ha sin "pokal" men Fenebahçe står fast vid att man är den rättmätiga segraren, en dispyt mellan klubbarna som antagligen kommer pågå för evigt. Samtidigt som de rättsliga processerna har pågått har Trabzonspors president Sadri Sener kommit med kritiska och spydiga uttalanden gentemot Fenerbahçe och dess president Aziz Yildirim. Detta har eldat på supportrarna och rivaliteten har vid flera tillfällen varit likt ett krig på läktarna och även utanför.

Dock på sistone har Sadri Sener uttalat sig positivt till att sträcka ut en hand av fred, en olivkvist, för att dispyten inte skall fortsätta vara "dirty" på plan utan att man säger det man har att säga i de rättsliga processerna. På planen skall det vara fred och man uppmanar nu sina supportrar till att inte urarta.


Truppen

Sezer Özturk dras fortfarande med sin fotskada och Raul Meireles är avstängd inför mötet med Trabzon. Petade är Orhan Sam, Milos Krasic och unge Beykan Simsek. De uttagna 21 spelare befinner sig sedan i fredags i staden Rize, en bit ifrån Trabzon, för att förbereda sig inför den svåra matchen.


Truppen som åkt till Trabzon är följande:

Volkan Demirel, Mert Günok, Serkan Kirintili, Gökhan Gönül, Bekir Irtegün, Egemen Korkmaz, Serdar Kesimal, Hasan Ali Kaldirim, Reto Ziegler, Caner Erkin, Salih Uçan, Mehmet Topal, Selçuk Sahin, Emre Belözoglu, Cristian Baroni, Dirk Kuyt, Miroslav Stoch, Pierre Webo, Moussa Sow, Semih Sentürk och Recep Niyaz.


Frågetecken

Dirk Kuyt har fått stå ut med en del kritik på sistone. Hans prestation är ifrågasatt och det är ävens hans tid på planen. Kuyt har inte varit likt sin goda form i början av säsongen den senaste månaden men tränaren Aykut Kocaman är en sådan tränare som gärna favoriserar sina spelare och har inte sparat på Kuyt. Detta har väckt en debatt i huruvida man skall prestera för att få en plats. Samma gäller Cristian Baroni, som är en typisk spelare med upp och nerform.

Med Meireles i Istanbul, förväntas Emre få en ny roll. Om det blir en defensiv roll framför mittbackarna eller en offensiv roll a lá Numéro 10 bakom anfallaren/anfallarna vet vi inte just nu. En tänkbar ersättare för Meireles kan vara Selçuk Sahin från start eller jokern Salih Uçan.

Se upp för

Moussa Sow och Pierre Webó. Två afrikanska anfallare med ett grymt sinne för mål. Har spelat två ligamatcher ihop hittils sedan Webó anlände i slutet av januari, och det man har sett hittils är imponerande. Mer lär komma.

Notis: Joseph Yobo, som vann Afrikanska Mästerskapen med sitt Nigeria, har ännu inte återvänt till klubben och därav inte med i truppen.


Trabzonspor

Trabzonspor ligger på 10:e plats i ligan och har trots en stark trupp inte alls lyckats med sitt spel denna säsong. Man har på sina tio senaste ligamatcher endast plockat elva poäng, gjort 14 mål och släppt in 16. Under vinteruppehållet sa meriterade coachen Senol Günes upp sig efter fyra säsonger i klubben och Tolouay Kafkas tog över rodret. Trabzonspor saknar sin kanske bäste spelare Didier Zokora som är avstängd inför detta mötet.
Tolunay Kafkas fick en bra start med en hemmavinst mot Gaziantepspor med 4-1 men förra veckan slog Sivasspor till och vann med 2-0.

Turkiske mittbacken Giray Kaçar gjorde en sensationell comeback i fotbollskarriären, då läkarna förra året sade att ett hjärtfel har hittats hos Giray och att han måste avsluta sin profesionella fotbollskarriär. Giray är nu tillbaka i Trabzonspor och är en av klubbens bästa mittbackar.

Se upp för

Adrijan Mierzejewski har hittat formen de senaste matcherna. Gustavo Colman kan alltid ställa till med problem med sin fina spelförståelse.


Historik

Historiken visar ett övertag för Istanbul klubben som på 79 ligamatcher lyckats vinna 32 gånger mot Trabzons 22 vinster, 25 matcher har slutat oavgjort.

Fem senaste matcherna mellan lagen i ligaspelet:

09/10 Trabzonspor-Fenerbahçe 0-1
09/10 Fenerbahçe-Trabzonspor 1-1
10/11 Trabzonspor-Fenerbahçe 3-2
10/11 Fenerbahçe-Trabzonspor 2-0
11/12 Fenerbahçe-Trabzonspor 1-0


Matchinfo

Trabzonspor – Fenerbahce (Super Lig omgång 22)


Plats: Hüseyin Avni Aker, Trabzon
Datum: 17.02.2013
Tid: 18:00 (svensk tid)
Domare: Bülent Yildirim

Deniz Akyarar 2013-02-16 19:07:00
Author

Fler artiklar om Fenerbahce