När bubblan sprack för Koskotas
Koskotas strödde pengar omkring sig, bland annat på en rekordvärvning av Detari.

När bubblan sprack för Koskotas

Bankmannen Georgios Koskotas var huvudperson i en av de största ekonomiskt-politiska skandalerna som ägt rum i Grekland och det var mot slutet av 1980-talet samt början på 90-talet. Han ägde inte bara en bank utan även självaste Olympiakos som fick genomgå mycket under och efter hans ägandeskap som bland annat innehöll en rekordvärvning av den dåvarande ungerske stjärnan Lajos Detari. Koskotas levde dock i en bubbla som inte skulle hålla.

Dagens Olympiakos är den klubb som i mörka ekonomiska tider står sig allra bäst i Grekland ekonomiskt sett och på de flesta andra punkterna också för den delen. Storklubben från Piraeus hade under föregående säsong, d.v.s. 2013-2014 en inkomst på omkring en miljard kronor vilket är 300 miljoner mer än samtliga övriga Super League-klubbar tillsammans och detta kan bland annat förklaras genom intäkter från UEFA för Champions League-spel, dyra spelarförsäljningar med mera.

Men situationen var annorlunda för c.a. 25 år sedan. Georgios Koskotas är ett namn som kanske inte ringer alltför många klockor hos en fotbollsentusiast som inte har någon inblick i grekisk fotboll. Men finns det intresse och nyfikenhet kring en herre som var lite före sin tid i bemärkelsen av att exempelvis forsla in pengar i en fotbollsklubb och jaga makt samt inflytande, lär just historien om Koskotas intressera vederbörande. 

Vägen mot rampljuset och PASOK
Georgios Koskotas föddes 1953 i Athen och växte upp i den grekiska huvudstaden. År 1970 under militärjuntans styre gick flyttlasset till USA och Koskotas återkom till Grekland mot slutet av samma årtioende. Framme vid mitten av 1980-talet efter ett par års arbete som börsdirektör började Koskotas sakta men säkert att få en alltmer framträdande roll i den grekiska affärsbranschen. 

Han hade bland annat investerat i ett förlag, en dagstidning och sex olika tidningsmagasin samt köpt merparten av aktierna i Bank av Kreta. Slår vi samman alla hans företag hade Koskotas totalt sett omkring 4.000 personer anställda. Bland alla anställningar anlitades Panagiotis Vakalis som bankchef i Bank av Kreta. Vakalis var en erfaren herre som även under en lång tid varit involverad i regeringspartiet PASOK och god vän till dåvarande premiärminister Andreas Papandreou. Det socialistiska styret var inte sena med att försöka skapa en god förbindelse med Koskotas som höll på att bygga ett imperium och de bägge parterna inledde ett samarbete och började byta tjänster med varandra.

Intåg i Olympiakos
År 1987 stod det dessutom klart att Koskotas hade bestämt sig för att kliva in i fotbollen i och med att han köpte loss storklubben Olympiakos från Stavros Daifas. Strax efter hans övertagande började det dyka upp en del avslöjanden om Koskotas förflutna efter ett besök han gjort i USA och det skall ha varit en historik som bland annat ska ha innehållt förfalskningar och skattebrott.

In till Olympiakos värvades till att börja med t.ex. Juan Gilberto Funes från River Plate som gjort mål på löpande band i Argentina. Säsongen 1987-88 slutade utan titlar efter bland annat en förlorad cupfinal på straffar mot ärkerivalen Panathinaikos. Finalen hade slutat 2-2 efter förlängningen och den argentinske landslagsanfallaren Funes hade gjort bägge Olympiakos mål på straffar. Men i straffläggningen blev argentinaren en av syndarna för Olympiakos del. Panathinaikos vann cuptiteln och domaren var i fokus av flera skäl efter finalen, [Länk]. 

Världsrekordssumma för Detari
Vid sommaren 1988 bestämde sig Koskostas för att skjuta till ännu större summor pengar till sitt Olympiakos som skulle gå till att investera i nya spelare. Storklubben från Piraeus gjorde klart med den 25-årige ungerske stjärnan Lajos Detari från Eintracht Frankfurt. Den offensiva mittfältaren anslöt för en på den tiden ny världsrekordssumma på närmare nio miljoner euro. Detari presenterades inför tiotusentals fans vid Piraeus stadshus, [Länk].

Koskotas fall, flykt och straff
Som tidigare nämnt började det redan under hösten 1987 komma upp en del rapporter om Koskotas förflutna och samarbetet med PASOK började på sina håll att bli problematiskt. Under andra halvan av år 1988 hade premiärminister Andreas Papandreou varit och hjärtopererats i London och efter genomgången operation började han att tala ut om vissa saker gällande sitt privatliv som antydde till att han eventuellt var på väg att dra sig ur politiken. Samtidigt skapade detta nya större rykten om Koskotas inblanding i en del av det som Papandreaou uttalade sig om.

I samma veva beställde en åklagare en kontroll samt utredning av Bank av Kretas verksamhet. En av konkurrenterna, nämligen Bank av Grekland begärde en special granskning av Bank av Kreta och övrig press/media uppmärksammade vad som var på väg att blossa upp. Då började goda råd bli dyra för Koskotas eftersom många var honom på spåret och det var egentligen bara en tidsfråga innan en arresteringsorder skulle utfärdas på honom. Justitieminister Menos Koutsogiorgas ska ha informerat Koskotas om att granskingen inte gick att stoppa.

Stora summor drachmer hade försvunnit från Bank av Kreta som alltså Koskotas själv hade förskingrat från sin egen ägda bank. Pengarna gick till att investera i nya verksamheter, muta politiker och att ro i hamn den rekorddyra värvningen av Detari samt mycket mera. 

Han hade skapat ett ohållbart fuskbygge, levde i sin egna bubbla som sedemera fick en för dålig sköld (PASOK-regeringen) och som höll en kort tid eftersom den onekligen var på väg att spricka. Koskotas insåg detta och beslutade sig för att sälja av sina verksamheter och fly till Brasilien och sedemera USA. Väl i de förenta staterna skulle han gripas och därefter utlämnas till Grekland för att ställas inför rätta.

Totalt hade omkring 200 miljoner dollar förskingrats från Bank av Kreta och Koskostas dömdes i början av 1990-talet till 25 års fängelse. Andreas Papandreou friades från alla anklagelser i en special-rättegång på beställning av det grekiska parlamentet. Skandalen satte hur som helst givetvis vissa spår i det politiska partiet PASOK som var inblandade i soppan.

Ett skuldsatt Olympiakos
Mitt upp i detta kom ett skuldsatt Olympiakos under hösten 1988 i händerna på Argyris Saliarelis som var vän till Koskotas och hjälpte honom på flykten över Atlanten. Under Saliarelis ledning byggde Olympiakos på sitt skuldberg en aning och den nye ägaren var inblandad i flera duster med supportrarna. Från mitten av 80-talet till mitten av 90-talet var det mörka och tunga år för Olympiakos på titelfronten och år 1992 lämnade han Olympiakos då han samtidigt blev indragen i Koskotas-rättegången. Saliarelis dömdes till 10 års fängelse för att ha hjälpt Koskotas vid hans flykt från Grekland.

Olympiakos fick jobba med mot en enorm uppförsbacke och togs över av Giorgos Banasakis i drygt ett år innan en viss Sokratis Kokkalis antog tronen och började bygga upp något som kom att  utvecklas till en ny historiskt framgångsrik era för Olympiakos. Efter att Koskotas och Saliarelis lämnat Piraeus hade dock Olympiakos mängder av ekonomiska skulder till exempelvis skattemyndigheterna och en rad olika finansiella instutitioner. 

Olympiakos fick en god återbetalningsplan som var över längre en tidsperiod och bättre än vad ett annat företag hade fått för avtal. Det huvudsaklga skälet till detta var att i ett land där styrandet växlat regelbundet mellan två partier på den tiden (PASOK & Nea Dimokratia) vågade ingen vara för tuff och på så vis hamna på kant med storklubben som sitter inne på flest antal supportar i hela Grekland och därmed riskera att förlora väljare. Fotboll och politik är något som är svårt att hålla isär på grekisk mark. Olympiakos blev helt skuldfria från ärendet i fråga vid millenieskiftet. Bank av Kreta som såldes till Eurobank 1999 har dock en rättsprocess som än idag är vid liv och som handlar om att de vill åt en ersättningssumma för det inträffade.

Koskotas efter fängelsestraffet
Koskotas fick 2001 en villkorlig frigivning under särkilda villkor från fängelset i Korydallos. 2007 var han indragen i en härva rörande ett mordförsök på Olympiakos enorma målmaskin under 1960-talet Giorgos Sideris som efter sin fotbollskarriär sedan 1978 med framgång drivit ett försäkringsbolag. Koskotas frikändes från ärendet och lever idag i Grekland men ska inte vara bosatt i Athen. Fembarnspappan föredrar att endast träffa de personer som står honom närmast och ska i det tysta driva ett eget företag.

Andreas Mitsis2015-03-02 10:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland