Super League: Säsongens XI 2018-19
Ligaspelet är över för denna säsong som såg PAOK stå som mästare för första gången sedan 1984-85 och det dessutom utan en enda förlust på kontot. Undertecknad har i sedvanlig ordning valt att plocka ut säsongens lag baserat på spelarnas insatser under ligasäsongen 2018-19.
Ligasäsongen skrev sitt sista kapitel under helgen som passerade oss. PAOK blev som bekant ligamästare för första gången sedan 1984-85 och säkrade sin mycket efterlängtade titel för lite mer än två veckor sedan. Mer om fiestan på Toumba, ligatiteln, firandet vid Lefkos Pyrgos (det vita tornet), Ivan Savvidis ägandeskap och investeringar/inflytande i största allmänhet kan ni läsa om här. Trots redan säkrad ligatitel fanns det ändå mycket för de nyblivna mästarna att spela om i den sista omgången borta mot PAS Giannina som även dem hade mycket att spela för. Hemmalaget spelade för sin överlevnad i Super League medan Thessaloniki-klubben spelade för att gå igenom ligasäsongen som obesegrade.
Matchen slutade 0-3 och PAOK gick således mycket imponerande igenom hela ligasäsongen utan en enda förlust på kontot. Sedan Alpha Ethniki (Super League) grundades till säsongen 1959-60 är det endast Panathinaikos som lyckats med denna bedrift tidigare och det närmare bestämt säsongen 1963-64. Längst period utan förluster har dock Olympiakos. PAS som i sin tur har haft en ganska tung säsong och trillar ur Super League för första gången sedan 2009-10 nu när hela tre lag ska degraderas och sällskapar således Levadiakos samt Apollon Smyrni ner till Super League 2 nästa säsong. OFI som hamnade på 13:e plats ska spela playoff om en plats i Super League och det blir mot Platanias som efter några om och men slutade tvåa i Beta Ethniki. Med andra ord ett Kreta-derby om ett SL-kontrakt för säsongen 2019-20 när det ska bli 14 deltagande lag istället för 16 som nu. Formatet över hur kommande ligasäsong ska spelas är inte klart än. Sedan tidigare är Volos NPS klara för Super League.
PAOK får som mästare gå in i kommande säsongs mästarkval av Champions League. Olympiakos ska som stark ligatvåa även dem kvala till CL men det i det på pappret tuffare icke-mästarkvalet. Tränare Pedro Martins har haft en säsong med "Thrylos" som givit mersmak ur bland annat ett spelmässigt perspektiv och portugisen kommer fortsätta sitt projekt i Piraeus kommande säsong även om det inte blev några tilar för Olympiakos denna säsongen. Storklubben från Piraeus är det till trots logiska och litar på processen. Förra säsongens ligamästare och denna säsongens tabelltrea AEK och tabellfyran Atromitos där för övrigt tränare Damir Canadi tyvärr för den välskötta klubbens del inte blir kvar till nästa säsong ska kvala till Europa League, vilket även femman Aris ska som är tillbaka i euroapcupspel för första gången sedan säsongen 2010-11.
Klubblagssäsongen är dock inte helt över än eftersom det förutom bland annat SL-playoffen mellan OFI och Platanias till helgen väntar cupfinal och det för tredje säsongen i följd mellan de två dubbelhövdade örnarna från Konstantinopel, AEK och PAOK. Finalen ska spelas på OAKA nu på lördag (11/5) och det med VAR på plats fast utan några supportrar. Att finalen ska spelas utan supportrar (endast c.a.1000 inbjudna gäster ska närvara) är ett beslut taget av regeringen med idrottsminister Giorgos Vasileiadis i spetsen med anleding av att det enligt dem inte inte går att garantera säkerheten med fans från bägge sidor på plats samt att stämningen mellan de bägge klubbarna också blivit mer spänd på sista tiden gentemot tidigare. En final utan supportrar är en mer eller mindre död final och det förtar det mesta och beslutet har fått kritik från många håll. Flera menar att kan det ej anordnas en final med supportrar borde finalen inte ens anordnas och spelas. Den moderna globaliserade samt kapitalistiska fotbollen har på många håll runt om i Europa medfört "döda läktare" (vilket är raka motsatsen till t.ex. våra klassiska derbyn) trots det kan vara fullsatta läktare. Ur den aspekten samt bland annat hur våra klubbar fortfarande är "äkta", besitter själ och så vidare står vi starka. Det finns något genuint med vår fotboll och det är ändå något vi på det stora hela ska vara glada över. Regeringen vill hur som helst få ett slut på säsongen utan några tråkiga incidenter och fler negativa rubriker runt fotbollen och vill därför inte ta några som helst risker, men vad sker om supportrar trotsar beslutet och tar sig mot OAKA i alla fall vilket det gått rykten om, vi får se. Ännu en vår och ännu ett kritiskt läge för fotboll inför en cupfinal, tråkigt. Det är i nästan vanlig ordning en till viss del ohederlig och inkompentent förbundsstyrelse som stjälper mer än hjälper. Många personer inom förbundet bryr sig mer om sin egna vinning än att utveckla fotbollen vilket dem dessutom ändå inte har någon förmåga till att kunna göra. Inget har med andra ord förändrats utan det är i vanlig ordning kaos i olika utsträckningar på ena eller andra sättet och en del olika problem kring vår fotboll. Det är bland annat en kulturell fråga vilket är svårt att förändra men andra konkreta åtgärder behövs och det genom att alla berörda parter (förbundet, regeringen, FIFA/UEFA) slår sina huvuden samman och gör något konkret.
Vidare till det som skett på planen i ligan denna säsong och vilka av alla spelare som presterat bäst enligt undertecknad. Säsongens upplaga domineras kraftigt av de två klubbar som seglade ifrån längst upp i toppen av tabellen och som slutade etta respektive tvåa, d.v.s. PAOK och Olympiakos. I vanlig ordning är det en 18-mannatrupp som är uttagen.
***
Formation: 4-2-2-2
Tränare: Razvan Lucescu (PAOK)
Kommentar: Den stora hjärnan bakom PAOK:s enormt framgångsrika ligasäsong och som visat vad det går att åstadkomma med kontinuitet. Rumänen har format spelsystem (strikt 4-2-3-1) samt taktiska upplägg som passat spelartruppen väl där en stark, riskminimerad och kontrollerad defensiv har varit prioritet nummer ett. Han har fått samman ett väldigt svårslaget, organiserat, disciplinerat samt på alla sätt välmående PAOK med många ledarfigurer som haft en hög lägstanivå i sina prestationer. Lucescu har behandlat sina spelare rättvist och alla har haft stenkoll på sina roller samt vad som förväntas av dem. Ett lag med en början, ett mitten och ett slut. Förlusten i januari av den store målgöraren Aleksandar Prijovic märktes knappt utan istället klev andra fram och tog större ansvar för målskyttet vilket är ett tecken på bland annat ett välfungerande lag och kollektiv.
***
Startelva
Målvakt: Alexandros Paschalakis (PAOK)
Matcher/Mål: 30/0
Kommentar: Landslagsmålvakten har byggt vidare på sin stora genombrottssäsong i fjol och varit en stark sista utpost i ligans bästa defensiv. Välvuxen målvakt med grym räckvidd, dominant i sitt straffområde och är trots sin längd snabb på att komma ner längs gräset. Paschalakis kan stå för matchavgörande räddningar och har utvecklat sitt spel i luftrummet.
Högerback: Omar Elabellaoui (Olympiakos)
Matcher/Mål: 23/5
Kommentar: Tillbaka i gammal god form från när han var som allra bäst under Marco Silvas ledning säsongen 2015-16. Den norske landslagsmannen har med åren blivit mer stabil i sina defensiva uppgifter och fortsätter vara delaktig i offensiven med fina ruscher som han även numera fått mer slutprodukt på i form av fem mål och sex assist på kontot.
Mittback: Fernando Varela (PAOK)
Matcher/Mål: 27/2
Kommentar: Den stora mittbacken har byggt vidare på sin grymma fjolårssäsong. Varela har varit mycket solid i ligamästarnas eminenta betongförsvar som endast släppt in 14 mål på 30 matcher. I PAOK:s försvar kryllar det av erfarenhet, beslutsamhet och vinnarmentalitet vilket även personifierar Varela. Han har varit och är väldigt kompatibel i detta PAOK under Lucescus ledning. Landslagsmannen för Kap Verde ligger just nu i förhandlingar med klubben om ett eventuellt nytt kontrakt. Det finns en ömsesidig vilja att förlänga samarbetet och efter en del kompromisser lär sannolikt de bägge parterna nå ett nytt avtal.
Mittback: José Àngel Crespo (PAOK)
Matcher/Mål: 30/1
Kommentar: Fick fortsatt förtroende av Lucescu bredvid Varela inför säsongen och det visade sig vara ett klokt drag, [Länk]. Duon har blivit ännu mer samspelta och de bägge har kompletterat varandra utmärkt. Crespo gör en snudd på fläckfri säsong i ligan. Spanjoren har knappt satt en fot fel och har glänst rejält. Han har visat upp ett komplett försvarsspel och är även mer spelskicklig än vad han kanske får cred för. Att Crespo skulle få denna utveckling i PAOK var svårt att förutspå men mer eller mindre alla bitar föll på plats och en toppensäsong blev resultatet av det.
Vänsterback: Vieirinha (PAOK)
Matcher/Mål: 26/5
Kommentar: En av de största i klubbens historia alla kategorier och vilken återkomst till Thessaloniki det blivit. Generellt sett är spelaråterkomster luriga och många har svårt att leva upp till de högt ställda förväntningarna med tanke på en fin första sejour i klubben och så vidare. Vieirinhas återkomst har däremot varit mer än lyckad. EM-guldmedaljören för Portugal år 2016 som dock är minst lika mycket grek med tanke på hur saker och ting utvecklat sig i hans liv har förverkligat en dröm under denna säsongen, att få lyfta ligapokalen hemma på Toumba med sitt kära PAOK inför alla passionerade supportrar. Den 33-årige kaptenen och PAOK-ikonen skulle allra helst vilja spela på sin tidigare position som offensiv mittfältare men har sedan sin ”hemkomst” fått spela ytterback vilket han blev omskolad till under sin tid i Bundesliga. Detta har emellertid inte stoppat honom från att leverera även i offensiven. Hade framförallt en helt sagolik andra halva av säsongen med viktiga och vackra mål och mycket därtill. Ledde sitt lag mot titeln och hade en fundamental roll såväl på men även vid sidan av planen med sin karaktär samt personlighet med mera, säsongens MVP. Drog sorgligt nog på sig en korsbandsskada mot slutet av säsongen men fick trots skadan komma in för att ta emot Toumbas hyllningar på tilläggstid i matchen mot Levadiakos när ligatiteln säkrades, [Länk].
Central Mittfältare: Mady Camara (Olympiakos)
Matcher/Mål: 24/6
Kommentar: En sensation och ett enastående fynd av Olympiakos från Ligue 2 i Frankrike via sportdirektör/strategiske rådgivaren Christian Karembeu och i synnerhet chefsscout Francois Modesto. Anslöt inför säsongen och har i princip varit briljant sedan debuten vilket är imponerade i sig. 22-åringen täcker stora ytor, vinner boll, spelar klokt och visat upp ett fint distansskott. Fick i höstas göra landslagsdebut för Guinea och har överglänst Liverpools Naby Keita på deras mittfält. Camara har i storklubben från Piraeus format ett fint och starkt innermittfält med Guilherme som från och med december även han varit riktigt duktig.
Central Mittfältare: Maurício (PAOK)
Matcher/Mål: 20/5
Kommentar: Mauricio är inte den spelare som fått flest rubriker men vilket jobb han gjort för PAOK under säsongen och hans betydelse för lagets framgångar får inte absolut inte underskattas. Taktiskt mycket disciplinerad och extremt skicklig i t.ex. positionsspelet samt beslutsfattandet. Har varit PAOK:s största hjärna på planen och säsongen fick ett tråkigt slut när han med ett par ligaomgångar kvar att spela tyvärr ådrog sig en korsbandsskada precis som Vieirinha också gjorde.
Offensiv Mittfältare: Giorgos Masouras (Panionios/Olympiakos)
Matcher/Mål: 24/10
Kommentar: Vilken genombrottssäsong. En spelare som jobbat hårt och succesivt tagit sig framåt i sin karriär. I .c.a. två säsonger glimtade Masouras med jämna mellanrum till i Panionios innan han under säsongen som passerat oss både tagit ett och två steg till i sin utveckling. Masouras är en allroundkunnig offensiv mittfältsspelare och numera också landslagsman. Han är duktig med bägge fötterna, jobbar stenhårt både offensivt och defensivt samt har fin spelförståelse. Efter en stark höst i Nea Smyrni lämnade han Panionios under vintern för Olympiakos där han fortsatte producera och imponera under andra säsongshalvan. Pressen på dig i en storklubb av Olympiakos dignitet är enorm. Varje steg, beslut med mera analyseras i minsta detalj och att vinna är i praktiken hela tiden ett måste. Den f.d. Panionios-kaptenen fick dock mer speltid än vad de flesta trodde på grund av att han levererade direkt och vann tränare Pedro Martins förtroende samt att Lazaros Christodoulopoulos var på skadelistan från mitten av februari månad.
Offensiv Mittfältare: Kostas Fortounis (Olympiakos)
Matcher/Mål: 28/12
Kommentar: Ligans bästa offensiva spelare och har en fin säsong bakom sig. Olympiakos lagkapten är härlig att skåda med sin kreativitet, teknik, bollkontroll och förmåga att driva bollen i hög fart. 12 mål och 9 assist blev Fortounis ligafacit och han har denna säsong svarat upp på de med all rätt höga förväntningarna som finns på honom.
Anfallare: Efthimis Koulouris (Atromitos)
Matcher/Mål: 28/19
Kommentar: Succé! Hade en utlåning till Cypern och Anorthosis säsongen 2015-16 som inte gav fullt den önskvärda effekten men utlåningen från PAOK till Atromitos har istället slagit riktigt väl ut. Koulouris har tagit chansen och verkligen demonstrerat vad han kan åstadkomma när han får fullt förtroende från tränarhåll och regelbunden speltid. Har visat prov på måltjuvsegenskaper vilket medförde att han vann skytteligan med sina 19 fullträffar och ingen annan grekisk spelare har sedan Alexis Alexandris (2001-02) stått för det antalet ligamål som Koulouris producerat denna säsong, [Länk]. 23-åringen med näsa för har dragit åt sig blickarna från många håll och frågan är om PAOK väljer att behålla honom eller om han kommer att säljas under sommaren.
Anfallare: Ezequiel Ponce (AEK)
Matcher/Mål: 27/16
Kommentar: Hos fjolårsmästarna var det en spelare som verkligen skiljde sig från mängden med sina prestationer denna säsong och det var argentinaren Equi Ponce. Kom igång bättre och bättre ju längre säsongen led och har gått i landsmännen Ismael Blanco och Sergio Araujos fotspår som också var framgångsrika argentinska anfallare i AEK. Ponce som är på lån från Roma ha varit mycket giftig i boxen och är kvick i både ben och tanke. Trots han inte är speciellt lång är Ponce också mycket farlig i huvudspelet där han besitter grym spänst, härlig timing och fin precision i sina nickar.
***
Avbytare
Målvakt: Zivko Zivkovic (Xanthi)
Matcher/Mål: 30/0
Kommentar: Den serbiske burväktaren är en målvakt som numera presterat på en hög jämn nivå över flera säsonger. 30-åringen har varit mellan stolparna i ett Xanthi som varit solida defensivt under säsongen. Zivkovic kommer ansluta på free transfer till PAOK under sommaren. Tar platsen i hård konkurrens före Olympiakos portugisiske landslagsmålvakt José Sá, Larissas isländske landslagsmålvakt Ögmundur Kristinsson samt AEK:s Vasilis Barkas.
Högerback: Leo Matos (PAOK)
Matcher/Mål: 27/3
Kommentar: Den benhårde brassen har under sina tre säsonger i PAOK konsekvent levererat på en hög nivå och det går inte annat än att beundra och imponeras av honom. En klasspelare med enorm vilja som från sin ytterbacksplats där han ofta har hög utgångspostion ger väldigt mycket till offensiven. Han har också bidragit på fasta situationer samt är duktig i man mot man spelet. Tar platsen här främst före Panathinaikos argentinske vänsterback Emanuel Insua som gjort en riktigt fin säsong för de gröna från huvudstaden och Asteras Tripolis Georgios Kyriakopoulos.
Mittback: Fran Vélez (Aris)
Matcher/Mål: 23/1
Kommentar: Fin säsong av den spanske mittbacken som kom till Aris inför säsongen från Wisla Krakow. Vélez läser spelet väl, är spänstig i luftrummet och skicklig i duellspelet. Har ett brett register vilket är det som kanske sticker ut mest med honom. Kan Aris till kommande säsong även behålla inlånade Lindsay Rose vilket mycket tyder på har Thessaloniki-klubben det väldigt bra beställt på mittbackspositionerna med också bland andra Giorgos Delizisis i truppen. Med i kampen om denna plats fanns erfarne Christos Lisgaras som haft en stark säsong i Xanthi, Spyros Risvanis från Atromitos och Pape Abou Cissé i Olympiakos.
Central Mittfältare: Dimitris Kourmpelis (Panathinaikos)
Matcher/Mål: 25/2
Kommentar: De grönas lagkapten var väldigt central i att Panathinaikos endast hade en förlust i ligan fram till lite ungefär mitten av december månad. Den 25-årige landslagsspelaren har varit navet i ett ungt lag och varit tränare Giorgos Donis förlängda arm på planen och förtjänar beröm för sin säsong. Asteras Tripolis-produkten Kourmpelis är en klok spelare som likväl kan spela mittback. Det är ofta mer utmanande än vad många tror att flyttas från sin centrala mittfältsposition och istället spela mittback eftersom du ställs inför flera nya moment och ofta vill en mittfältare till varje pris spela sig ur situationer till skillnad från vad en renodlad mittback kan vara benägen att göra. Kourmpelis hade inte en lika fin andra halva av säsongen likt hela laget men tar platsen här precis före Olympiakos Guilherme.
Offensiv Mittfältare: Daniel Podence (Olympiakos)
Matcher/Mål: 27/5
Kommentar: En mycket sevärd spelare som besitter enorma kvaliteter. Den 23-årige portugisen har briljerat med sin väldigt fina teknik, fart, bollkontroll och låga tyngdpunkt i sitt spel, [Länk]. Kreative Podence besitter en mycket hög högstanivå och hans personliga utmaning för att ta nästa steg i sin utveckling är att bli mer jämn i sina prestationer samt bli mer effektiv genom att få mer slutprodukt i sitt spel. Fem ligamål och åtta assist har han ändå gjort denna säsong och han har mest huserat till vänster i Olympiakos offensiv och har bland annat haft ett fint samarbete med vänsterback Leonardo Koutris. Tillhör den portugisiske stjärnagenten Jorge Mendes stall som Olympiakos börjat samarbeta alltmer med på senare tid.
Offensiv Mittfältare: Diego Biseswar (PAOK)
Matcher/Mål: 27/8
Kommentar: Väldigt elegant spelare. Biseswar har varit helt magnifik för PAOK under säsongsupploppet och fått visa upp sin fina teknik, härliga driv med bollen och verkligen fått saker och ting att stämma. Holländaren med rötter från Surinam som fick sitt förnamn efter en viss Diego Maradona var en av flera spelare i PAOK som steppade upp när skyttekungen Prijovic lämnade i vintras. Tar plats här före Aris Mateo Garcia som konkurrerade om både hans samt Podences plats. Även Biseswar mittfältskamrat i Sergio Oliveira har på de blott 11 ligamatcher han gjort sedan ankomsten i vinter visat att han är en mycket spelskicklig central mittfältare.
Anfallare: Chuba Akpom (PAOK)
Matcher/Mål: 20/6
Kommentar: Detta var den platsen som var mest öppen av samtliga i denna upplaga av säsongens elva. Akpom tar platsen på grund av att han ersatt Aleksandar Prijovic på ett bättre sätt än vad de flesta hade kunnat tro. Engelsmannen som kom från Arsenal inför säsongen har med sin energi och löpvillighet varit en härlig injektion under våren och han gjorde ett mål och en assist i matchen mot Olympiakos på Toumba som mer eller mindre säkrade titeln. Med i diskussionen om denna bänkplats fanns förutom Prijovic även också Jeronimo Barrales som gjort några viktiga mål i ett överraskande stabilt Lamia, Ahmed ”Koka” Hassan i Olympiakos, Federico Macheda hos Panathianikos samt Fiorin Durmishaj från Panionios som med jämna mellanrum tar fram intressanta och duktiga spelare där Durmishaj tillsammans med Masouras är två praktexempel på detta.
Har ni t.ex. egna åsikter om vilka spelare som presterat bäst under säsongens Super League? I så fall diskutera gärna i kommentarsfältet nedan om ni känner för det och tänk på att hålla en god ton.
Tidigare uttagningar:
Säsongens XI 2017-18
Säsongens XI 2016-17
Säsongens XI 2015-16
Säsongens XI 2014-15
Säsongens XI 2013-14
Säsongens XI 2012-13
Säsongens XI 2011-12
Säsongens XI 2010-11
Säsongens XI 2009-10
Säsongens XI 2008-09