Super League: Säsongens XI 2019-20
En minst sagt udda ligasäsong med anledning av coronapandemin är till ända. Olympiakos har dominerat och de mesta mästarna är tillbaka på tronen för första gången sedan 2016-17. Undertecknad sammanfattar det hela och presenterar även vilka spelare som presterat allra bäst.
En förlängd ligasäsong på grund av pandemiutbrottet är nu helt färdigspelad. Uppehållet varade i ungefär tre månader från början av mars till början av juni. Precis innan avbrottet hade de 26 grundomgångarna av Super League spelats klart och playoffen/playouten hann inte börja innan avbrottet blev ett faktum och spelades således som bekant klart nu under juni och juli månad. Denna udda säsong har även varit den första för VAR (Video Assistant Referee) inom vår fotboll. Generellt sett har redskapet varit ett positivt tillskott till vår domarfokuserade kultur även om det finns delar som går att utveckla och förhoppningsvis blir saker och ting ännu bättre med tiden.
Mästarna Olympiakos avslutade ligasäsongen under söndagskvällen (19/7) med en 3-0 seger hemma på Karaiskakis mot AEK, [Målen]. Sedan storklubben från Piraeus för ett par omgångar även matematiskt säkrat ligatiteln har lite energi och motivation saknats hos en del spelare. Det kanske dock är logiskt efter en lång, utmanande säsong som delades upp i ett före och efter coronauppehållet. Det har funnits lite svårigheter med vissa motståndares 3-5-2 spelsystem men i den avslutande ligamatchen var det Olympiakos vi vant oss vid denna säsongen tillbaka och gjorde en fin insats. Det är en mycket fin upplaga av Olympiakos som imponerat enormt denna säsong både på hemmaplan och i CL/EL där åttondelsfinal mot Wolves väntar i Europa League. Olympiakos som klubb är långt framme på i stort sett alla plan och fortsätter utvecklas i rätt riktning likt den europeiska storklubb de är. De rödvita har numera 45 ligatitlar på sitt konto och titeln firades först inne på Karaiskakis med en coronoanpassad ”fiesta” och därefter gav sig spelarna, ledarna o.s.v. iväg i en Open-Air buss och firade tillsammans med supportarna runt om i Piraeus, [Länk].
PAOK har gjort upp med AEK om andraplatsen i tabellen som medför deltagande i Champions League-kvalet för icke mästare. Denna kamp har tagit en mängd svängar i och med PAOK:s CAS-ärende för misstänkt flerägarskap (gällande att klubbägare Ivan Savvidis skulle äga även Xanthi) och en del annat ska tilläggas men Thessaloniki-klubben tog i slutligen hand om andraplatsen. PAOK som tog dubbeln förra säsongen har helt klart en del att se över gällande organisationen kring det sportsliga och måste i större utsläckning börja fokusera på rätt saker. Ägare Ivan Savvidis har som bekant gjort massa nytta för klubben sedan sin ankomst men just skötseln av organisationen runt det sportsliga finns det återigen frågetecken kring. Den f.d. tränaren Razan Lucescu var den stora anledningen till fjolårssäsongens fullträff och när han inte är kvar blir den bristande sportsliga ledningen ännu mer påtaglig. Saker måste få ta lite tid ibland för att det ska sätta sig och bli bra vilket är mycket svårt när de t.ex. är stor ruljangs på personer. Det vore nog sunt av klubben att försöka se saker långsiktigt med nuvarande tränare Abel Ferreira och ge honom en hel säsong där han från början kan vara med och forma truppen som är lite ålderstigen. Det är absolut enklare sagt än gjort att se långsiktigt och ha en tro på utveckling men det brukar många gånger kunna komma något bra ur det hela.
För AEK:s del gäller det hur som helst att de börjar förbereda sig för det som komma skall, nämligen cupfinalen mot Olympiakos. Den nygamla tekniske direktören Ilja Ivic har sedan han återkom i augusti styrt upp en del saker och när tränare Massimo Carrera anslöt föll fler saker på plats även sportsligt där AEK ryckt upp sig rejält under våren gentemot hösten. Italienaren lär främst ha Ivic men förhoppningsvis också styrelsens fulla stöd kommande säsong och kanske även när det ännu längre fram i tiden väl blir dags att inviga nya arenan Agia Sophia i Nea Filadelfeia.
Panathinaikos som slutade på en fjärde plats kan med tanke omständigheterna ändå känna sig relativt tillfreds med säsongen. Något spel i Europa blir det inte eftersom de har en avstängning hängande över sig kommande säsong från UEFA. Aris i sin tur som parkerade in sig på femteplatsen har som första prioritet att få sin transferban från FIFA hävd för att därefter kunna lägga upp planeringen inför nästa säsong.
Sedan har vi sexan och sista playofflaget OFI som alltså i och med Panathianikos UEFA-straff ska ut i europacupspel för första gången på 20 år om vi bortser från Intertoto deltagandet 2007-08. Den grek-amerikanske ägaren Michalis Bousis har satt igång ett väldigt hälsosamt, strategiskt och intressant projekt i Kreta-klubben där han omgivit sig av många intelligenta personer med anknytning till klubben som t.ex. Georgios Samaras. De verkar vilja satsa hårt på sin egna akademi samt på grekiska spelare vilket är positivt med inspiration från alla år klubben hade under Eugène Gerard styre. Fler klubbar borde av uppenbara skäl generellt sett välja att prioritera en grekisk spelare av samma kvalitet som en utländsk istället för tvärtom. Ofta är tränare generellt sett också medvetna om att det inte finns mycket tålamod och att resultat behöver komma hyfsat omgående för att behålla jobbet och väljer såleldes mer "säkra kort i form av erfarna spelare före oerfarna. Det är inte svårt att sympatisera med OFI:s projekt och det har redan fått avtryck på planen i och med framgången som tränare Georgios Simos och hans mannar haft. Simos har satt en tydlig identitet på laget som också ska genomsyras nedåt i klubbens led. Det gäller att veta sin plats i näringskedjan och arbeta på ett vägvinnande sätt utifrån sina förutsättningar vilket OFI försöker att göra. Med i beräkningen kan vi också ha att OFI ifjol klarade sig kvar i Super League med nöd och näppe efter enorm dramatik i kvalderbyt mot Ö-rivalen Platanias.
I playouten var Asteras Tripolis och Atromitos starkast precis som väntat. Nykomlingarna Volos NPS som grundades bara häromåret av kontroversielle Achilleas Beos efter misslyckande att ena stadens historiska klubbar Niki och Olympiakos Volos hamnade på en relativt betryggande 11:e plats När det gäller den absoluta bottenstriden blev det Panionios som slutade jumbo trots en ganska fin slutspurt av deras del. Den klassiska klubben som fostrat många fina spelare får således förmodligen lämna högsta divisionen för första gången sedan 1995-96. Xanthi slutade på kvalplats men det är högst osäkert om kvalet ens kommer kunna bli av med tanke på att Super League 2 aldrig återupptogs. Det skulle i sådana fall först bli aktuellt framåt säsongsstart och för motståndet kommer tvåan från SL2 Apollon Smyrni att stå. Dock existerar omständighter som försvårar det från att möjligen kunna bli av. Panetolikos som för övrigt har en del spännande ynglingar på frammarsch var det sista laget som helt klarade sig från kval alternativt nedflyttning.
Till nästa ligasäsong finns det frågetecken på grund av TV-avtal med mera gällande hur många klubbar vi kommer att ha i Super League samt hur formatet kommer att se ut. Det vill säga om det blir playoff och playout även nästa säsong vilket är osäkert. Den som lever får se. Vi är tyvärr som bekant eller som ni förstått vid det här laget vana vid lite kaos inom grekisk fotboll vilket vissa tycker har sin charm samt handskas med olika problemområden, dispyter och öppna/dolda maktspel med mera. Det är mycket politik och personer på fel plats med mera inom vår fotboll och det mesta kan hända, därav går det heller inte utesluta att t.ex. samtliga SL-klubbar denna säsong (d.v.s. även Panionios) finns kvar när nästa startar upp i september.
***
Efter denna sammanfattning kommer det nu på traditionsenligt sätt att presenteras för er vilka spelare som enligt undertecknad presterat bäst under säsongen. Av uppenbara skäl finns det en ganska kraftig Olympiakos dominans. Både de 26 grundomgångarna samt playoffen/playouten ligger till grund för bedömningarna av prestationerna.
Formation: 4-2-3-1
Tränare: Pedro Martins (Olympiakos)
Kommentar: Portugisen Martins fick med rätta fortsatt förtroende av ägare Vangelis Marinakis och övriga trots att fjolårssäsongen slutade utan titlar. Spelmässigt och så vidare gick det dock att tyda hur något fint var på väg att växa fram och denna säsong har bitarna fallit på plats även ur resultatmässig synpunkt. Tilltron till processen gav betalt och den 50-årige tränaren är hjärnan bakom denna mycket fina Olympiakos upplaga som tog hem ligan med endast en förlust på kontot trots exempelvis massa derbyn i och med playoffspel.
Metodiske Martins som blivit ett med klubben har fått ihop ett väldigt sammansvetsat kollektiv både på och utanför planen genom ett rättvist och exemplariskt ledarskap. Han har handskats med tunga spelarskador, utvecklat spelare, hanterat försäljningen av sin skickligaste winger Daniel Podence i slutet av januari till Premier League för 20 miljoner euro samt visat prov på fin taktisk intelligens och flexibilitet. Vidare har Martins och hans tränarstab sett till att truppen varit i fysiskt toppskick under i stort sett hela den rekordlånga säsongen som i skrivande stund har 57 matcher på kontot och ändå är inte säsongen över eftersom det väntar både cupfinal och en fortsättning i Europa League-slutspelet. Martins har också utvecklat offensiva spelmönster innehållandes ett fint presspel och ett utmärkt possession/passningsspel vilket ni kan se prov på genom ett tryck här där samtliga spelare (!) deltar i speluppbyggnaden innan bollen hamnar i nät. Tillsammans med Dusan Bajevic och Ernesto Valverde är just Martins en av de allra mest inflytelserika och bästa tränarna vi upplevt i modern tid för storklubben från Piraeus.
***
Startelva
Målvakt: José Sá (Olympiakos)
Matcher/Mål: 33/0
Kommentar: En riktig klassmålvakt. Stod i ett par säsonger i skuggan av Iker Casillas i Porto men har nu efter en fin debutsäsong för Olympiakos ifjol blivit ännu bättre denna säsong. Ingjuter en trygghet i sina ageranden och håller en mycket hög lägstanivå i sina prestationer mellan stolparna vilket är två av de allra viktigaste egenskaperna att besitta för en målvakt. Är reservmålvakt bakom Rui Patrício i det portugisiska landslaget.
Högerback: Omar Elabdellaoui (Olympiakos)
Matcher/Mål: 28/1
Kommentar: Var under förra säsongen tillbaka till sitt gamla goda jag och det har han fortsatt med att vara även under 2019-20. Omar är enormt vältränad och stabil i sina prestationer vilket gör att han ibland bara tas för given. Han drar på sig få kort och läser spelet allt som oftast på ett väldigt bra sätt. Han gör många fina överlappslöpningar men har dock inte varit lika produktiv i sitt offensiva ytterbacksspel denna säsong som förra säsongen och har ibland lite enkelt slagit bort en del inlägg samt inspel. Den 28-årige norske landslagskaptenen är ligans bästa högerback och har tillhört Olympiakos sedan sommaren 2014. Han har under säsongen fått vänja sig vid att bära kaptensbindeln men sitter nu på ett utgående kontrakt som än så länge inte är förnyat, vilket innebär att han efter säsongens slut kan återfinnas i en annan klubb för en ny utmaning i sin karriär. Ett rykte med substans i indikerar om en flytt till Galatasaray där tidigare klubbkamraten från Olympiakos Jimmy Durmaz huserar och vars agent Martin Dahlin sägs ha ett finger med i spelet kring Omars eventuella ankomst.
Mittback: Rúben Semedo (Olympiakos)
Matcher/Mål: 27/1
Kommentar: Värvades inför säsongen som ett litet osäkert kort med tanke på sitt aningen stökiga förflutna. 26-årige Semedo har verkligen tagit chansen han fått av Olympiakos och Martins som hjälpt honom att hitta en plats i Fernando Santos portugisiska landslagstrupp. Han är en mittback med enorm högstanivå i sitt spel som besitter enastående fysik, brytningssäkerhet och trygghet med boll. Hans elitegenskaper med boll kan dock ibland föra med sig att han agerat aningen nonchalant och spelat med för hög risk vilket är något han får försöka arbeta bort från sin repertoar.
Mittback: Daniel Adejo (Lamia)
Matcher/Mål: 31/1
Kommentar: Den troligtvis största överraskningen i startelvan men mittbacken från den erfarna Lamia backlinjen har gjort sig väl förtjänt av platsen. Han är en mittback som går lite under radarn i ett Lamia som alltmer etablerat sig i Super League. Adejo var tongivande för laget redan ifjol och har inte gjort någon besviken denna säsong. Nigerianen som är fotbollsskolad i Italien är stark, positionssäker och läser framförallt spelet bra.
Vänsterback: Kostas Tsimikas (Olympiakos)
Matcher/Mål: 27/0
Kommentar: Total genombrottssäsong. Tsimikas kom till Olympiakos akademi sommaren 2014 från Panserraikos och genomförde sin debut för Olympiakos som 19-åring under Marco Silvas ledning säsongen 2015-16 och att det fanns potential var det ingen större tvekan om. Efter att par givande utlåningar vilket även gjorde honom ännu mer starkt ur ett mentalt perspektiv delade landslagsförsvararen ifjol på vänsterbackspositionen med Leonardo Koutris men har denna säsong fullständigt exploderat och övertygat nått enormt. Otrolig acceleration och löpkapacitet, fin första touch, energisk, följsam i försvarsarbetet, slår fina inlägg/inspel och besitter helt enkelt mer eller mindre alla delar av det som önskas av en modern ytterback, [Länk].
Defensiv Central Mittfältare: Josip Misic (PAOK)
Matcher/Mål: 25/5
Kommentar: PAOK:s med marginal bästa spelare denna säsong. När många andra spelare som var med och vann dubbeln ifjol inte riktigt kommit upp på samma höjder prestationsmässigt sett har Misic stuckit ut och briljerat på mittfältet. Kreativ tvåvägsmittfältare med grym blick för spelet som tyvärr skadade sig och missade playoffen. Är på lån från Sporting men PAOK väntas göra övergången permanent.
Defensiv Central Mittfältare: Guilherme (Olympiakos)
Matcher/Mål: 27/3
Kommentar: En väldigt duktig innermittfältare. Brassen har oftast fått vara den innermittfältare som spelat närmast backlinjen i Olympiakos och som är skicklig i att diktera spelet. Han kombinerar defensiva egenskaper som bollvinnande och positionsspel med teknik, rörlighet och enorm skicklighet i såväl det långa som det korta passningsspelet där han många gånger också bryter motståndarens linjer med precisa vertikala passningar. 29-åringen kan spela sig ur trängda lägen och är en snabbtänkt samt mycket allround-kunnig central mittfältare som också varit viktig med sin förmåga att ibland kunna avancera framåt med boll. Guilherme har haft en enastående säsong och det går att argumentera för att han borde få en kallelse av den brasilianske förbundskaptenen Tite.
Offensiv Höger Mittfältare: Ioannis Fetfatzidis (Aris)
Matcher/Mål: 32/5
Kommentar: Har hittat väldigt rätt i Aris. Den kvicke och tekniske Fetfatzidis som vi alla hoppades skulle få en ännu mer framgångsrik karriär än vad han haft än så länge gör hur som helst sin bästa säsong i karriären på europeisk mark. Han har växt med förtroendet han fått i Aris och har legat bakom väldigt mycket av Aris offensiv. ”Fetfa” har också blivit bättre på att utmana på utsidan av sin försvarare. Ryktades nyligen vara på väg tillbaka för spel i Saudiarabien där han har många beundrare efter sina år i Al-Ahli.
Offensiv Central Mittfältare: Mathieu Valbuena (Olympiakos)
Matcher/Mål: 26/7
Kommentar: Kostas Fortounis korsbandsskada på försäsongen gjorde att den meriterade veteranen Valbuena tidigt behövde spela mer än vad tanken var från början men som han gjorde det och vilken vilja, passion samt klass han visat. Extremt smart kreatör som spelar med låg tyngdpunkt. Initiativrike Valbuena har med sin precisa högerfot varit dödlig mot lågt sittande/samlade försvar, [Länk]. Den 35-årige fransmannen har bland annat stått för 12 assist i ligan (23 totalt) och det har varit en fröjd att skåda honom.
Offensiv Vänster Mittfältare: Marko Livaja (AEK)
Matcher/Mål: 32/9
Kommentar: AEK:s förgrundsfigur och bästa spelare denna säsong där han sedan ankomsten av tränare Massimo Carrera blivit ännu ett snäpp vassare. Italienaren har exempelvis mest spelat 26-åringen ute till vänster som en inverted winger än som offensiv innermittfältare eller spjutspets vilket han är mest van vid. Den landslagsmeriterade kroaten har tagit större ansvar som lagspelare och blivit mer noggrann i sitt spel samt beslutsfattande. Kreative Livaja opererar gärna över stora ytor och har bland annat en fin kombination av blick för spelet, fart med bollen vid fötterna och kan avsluta med bägge fötterna, [Länk]. Samarbetet i offensiven med framförallt duon Petros Mantalos/Nelson Oliveira blev bara bättre och bättre under säsongens gång.
Anfallare: Youssef El-Arabi (Olympiakos)
Matcher/Mål: 34/20
Kommentar: Denna säsongen har Olympiakos haft det dem allra främst saknade i sitt lag förra säsongen. Det vill säga en duktig målskytt och anfallare av rang. Den kompletta marockanske landslagsanfallaren har gjort mål på alla sätt och vis mot alla möjliga sorters motstånd. Förutom de 20 ligamålen han noterats för (27 st totalt än så länge allt som allt) [Länk] har El-Arabi också 8 målgivande passningar på kontot i ligaspelet vilket inte är att förglömma eftersom han visat sig vara skicklig på att involvera sina lagkamrater i spelet. Säsongens MVP.
***
Avbytare
Målvakt: Ögmundur Kristinsson (Larissa)
Matcher/Mål: 33/0
Kommentar: Kristinsson med förflutet i t.ex. svenska Hammarby var en av ett par målvakter som var nära just denna plats i undertecknads fjolårselva men fick se sig besegrad av Zivko Zivkovic. Denna säsongen utmanade Sokratis Dioudis honom om platsen men den isländske landslagsmålvakten som på nytt varit mycket duktig och viktig för Larissa drog det längsta strået denna gång. Kristinsson är bland annat snabb längs marken, bra på linjen med fina reflexer och är första målvakt i Super League historia att noteras för två assist på en säsong. En sympatisk person både på och utanför planen som redan nu är klar för Olympiakos till nästa säsong där han väntas bli storklubbens nya andra/tredjemålvakt.
Högerback: Lindsay Rose (Aris)
Matcher/Mål: 34/3
Kommentar: Rose som är landslagsman för Mauritius är en fin försvarare vilket vi kunde se redan när han anslöt till Aris förra vintern och gjorde en stark vår som gav mersmak. Övergången blev därmed permanent inför säsongen och han har under säsongens gång växlat mellan att spela mittback och högerback. Mångsidig spelare med funktionell teknik och snabbhet som alltid ger 100% på planen. Tar platsen som ytterback på bänken före stadsrivalen PAOK:s Dimitris Giannoulis.
Mittback: Bart Schenkeveld (Panathinaikos)
Matcher/Mål: 29/1
Kommentar: Anslöt till de gröna från huvudstaden inför säsongen från A-league i Australien där han av många var ansedd som ligans bästa försvarare. Värvningen visade sig bli en riktig fullträff och Schenkeveld har onekligen imponerat i Panathinaikos försvar, [Länk]. Holländaren har förutom att han varit en av de bästa mittbackarna i ligan även överglänst övriga i Panathianikos, det vill säga t.ex. den duktiga ytterbackduon M.Johansson/Insua som var bättre ifjol än denna säsong.
Central Mittfältare: Mady Camara (Olympiakos)
Matcher/Mål: 31/6
Kommentar: Var en sensation omgående ifjol och har bara fortsatt sin sagolika utveckling. Har under denna säsong utvecklat sina egenskaper som box-box/tvåvägs-mittfältare och bland annat finslipat spelet med boll, [Länk]. Camara har varit i helt galen form sedan återuppstarten och varit en fullständig maskin i presspelet. Det återstår nu att se om den 23-årige landslagsmannen för Guinea vars marknadsvärde skjutit i höjden blir kvar på Karaiskakis eller inte även till hösten. Som mer utpräglad tvåvägsmittfältare och ibland t.o.m. offensiv central mittfältare bildade han under den andra halvan av säsongen ett spelskickligt men även råstarkt innermittfält med Guilherme och Andreas Bouchalakis.
Offensiv MIttfältare: Kosmas Tsilianidis (OFI)
Matcher/Mål: 23/6
Kommentar: En av säsongens mest oturliga spelare. 26-åringen gjorde sin bästa säsong i karriären och hade med rätta ögonen på sig från bland andra förbundskapen John van ´t Schip när han under coronauppehållet och bara nån vecka innan omstarten drog på sig en korsbandsskada.Tsilianidis mål eller framspelningar gav OFI vid flertalet tillfällen viktiga poäng och gjorde det möjligt för dem att nå playoffen. Tar platsen här före AEK:s Petros Mantalos.
Offensiv Mittfältare: Bruno Gama (Aris)
Matcher/Mål: 34/12
Kommentar: En mycket begåvad spelare från Portugal som baserat på ren talang/begåvning borde kunnat gjort en ännu finare karriär. Har tillsammans med Fetfatzidis varit riktigt sevärda hos Aris. Mycket fin i bollbehandlingen, snabb i tanken, bra tillslag och duktig med bägge fötter. Tilldelas platsen i laget före Asteras Tripolis Luis Fernandez och OFI:s Lisandro Semedo.
Anfallare: Giorgos Manousos (Atromitos)
Matcher/Mål: 31/14
Kommentar: Manousos är en pålitlig SL-anfallare som denna säsong på individuellt plan varit extra framgångsrik. Han kan spela överallt i offensiven och får anses vara aningen underskattad. Anfallaren från Mytilini på Lesvos väntas förnya sitt utgående kontrakt med den välskötta Peristeri-klubben. Tar platsen här före OFI:s brasse João Figueiredo.
***
Har ni frågor, tankar eller funderingar får ni mer än gärna dela med er av dessa i kommentarsfältet nedan.
Tidigare uttagningar:
Säsongens XI 2018-19
Säsongens XI 2017-18
Säsongens XI 2016-17
Säsongens XI 2015-16
Säsongens XI 2014-15
Säsongens XI 2013-14
Säsongens XI 2012-13
Säsongens XI 2011-12
Säsongens XI 2010-11
Säsongens XI 2009-10
Säsongens XI 2008-09