Super League: Säsongens XI 2020-21
Ligasäsongen har nått sitt slut och det är följaktligen dags att sammanfatta det hela. Undertecknad tar traditionsenligt ut de bäst presterande spelarna baserat på insatserna under grundomgångarna samt playoffen och playouten.
Ligasäsongen är till ända och Olympiakos försvarade sin titel från föregående säsong på ett minst sagt behärskat vis. Avståndet ner till tvåan PAOK blev slutligen hela 26 poäng. Det var storklubbens 46:e ligatitel genom tiderna. Inom grekisk fotbollspolitik är det underförstådd sanning att förbundsstyrelsen just nu och sedan några år tillbaka har AEK/PAOK stämpel över sig vilket ur Olympiakos ögon gör att de slår sig själva en extra gång på bröstet över det dominerade sättet ligan togs hem på likt förra säsongen. Pokalen lyftes till skyarna förra onsdagen (12/5) på Georgios Karaiskakis Stadion där en viss Mathieu Valbuena till mycket kom att stjäla showen, [Länk].
Efter att ligatiteln också i teorin säkrades redan ett par omgångar in på playoffen kunde tränare Pedro Martins rotera hårdare och släppte bland annat fram den blott snart 17-årige mittbacken Alexis Kalogeropoulos. I söndagens (16/5) sista ligamatch för säsongen avslutade Olympiakos med att trycka dit sin eviga rival Panathinaikos med 1-4, [Highlights]. Youssef El-Arabi och Giorgos Masouras gjorde två mål vardera medans Mauricio blev de grönas målskytt efter ett snyggt individuellt nummer. 1-4 derbysegern fick många att minnas tillbaka nästan exakt 20 år tillbaka i tiden när Olympiakos den 21 mars 2001 vann med samma siffror i Leoforos Alexandras i en cupkvartsfinalretur. Spelarna i framförallt de större klubbarna har matchats stenhårt de senaste 12 månaderna med minimal tid för återhämtning. Ligamästarna har nu endast en match kvar innan extremt efterlängtad och välbehövlig semester väntar bortsett från vissas landslagsuppdrag. Det handlar om helgens cupfinal mot PAOK på OAKA där Thessaloniki-klubben med tränare Pablo García i spetsen kommer göra allt de kan för att hindra Olympiakos från att ta hem dubbeln även denna säsong.
Säsongen har annars som bekant varit påverkad av coronapandemin i form av till exempel tomma läktare. Spelarna har under säsongen varit under stor fysisk och psykisk påfrestning. I och med utebliven publik och att Olympiakos drog ifrån under grundomgångarna har heller inte det nya formatet som tillämpades förra säsongen (playoffen/playouten) och i synnerhet playoffen inte riktigt fått förutsättningarna för att kunna bli ett lyckat koncept. Martins mannar nådde under denna extremt krävande säsong med två veckor emellan fjolårssäsongen och nuvarande inte lika höga toppar som förra året prestationsmässigt sett vilket kan anses fullt logiskt men de har ändå varit stabila nog att ta hem titeln med bred marginal till de tilltänkta utmanarna. PAOK och AEK skulle vara Olympiakos största utmanare denna säsong men de misslyckades fullständigt med att hota om ligatiteln. För att dessa två ska kunna bjuda upp till kamp nästa säsong gäller det för de dubbelhövdade örnarna från Konstantinopel att försöka få rätsida på saker och ting för att kunna ge sig själva största möjliga chans att utmana välmående samt ständigt utvecklande Olympiakos. Ett Olympiakos som verkligen är på en annan nivå inte bara sportsligt utan även organisatoriskt, strukturellt och facilitetsmässigt sett med mera. Mer om storklubben från Piraeus fina sportsliga ledning, hur de jobbar o.s.v. kan ni ta del av här i en artikel från undertecknad släppt tidigare under månaden. Olympiakos har på många sätt växt ur ligan och är en storklubb som blivit ännu större med europeiska mått mätt.
Det måste som nyss nämnt vara av högsta prioriterat både för AEK och PAOK att styra upp arbetet kring den sportsliga organisationen. Att med noggranhet bestämma sig för en väg att satsa på. Att AEK gjorde sig av med tränaren Massimo Carrera och tekniske direktören Ilija Ivic mitt under brinnande säsong var ett beslut som lätt går att ifrågasätta. Det fanns något på gång och allt går inte alltid spikrakt i rätt riktning men istället för att tro på jobbet som gjordes fick de bägge lämna. Duon ersattes av den i sammanhanget unge tillika oerfarne Panagiotis Kone och tränare Manolo Jiménez som anslöt för en sejour nummer fyra i ”Enosis”. Spanjoren lär inte fortsätta till hösten. Därför måste AEK kanske vara realistiska och inse att det ska mycket till för att de ska kunna hota om ligatiteln nästa säsong. De gulsvarta har haft svårt att hantera tiden efter ligaguldet 2017-18 och har inte hittat riktigt rätt sedan dess. Fokus måste därför främst riktas mot att genom bland annat struktur, tålamod, kontinuitet/långsiktigt tänk samt en tro på processen sikta mot att vara slagkraftiga nog att kunna delta i ett race om ligatiteln när deras nya arena Agia Sophia ska invigas vilket ser ut att bli till säsongen 2022-23. Även PAOK har en del att fundera på under sommaren. Sportdirektör Olaf Rebbe har lämnat sin tjänst efter att tysken endast varit verksam i åtta månader. PAOK har tidigare år testat med bland andra Frank Arnesen, Luboš Michel m.fl. på just denna position men det fortsätter vara en för hög omsättning av personer kring det sportsliga styret. I skrivande stund är det samtidigt oklart vem som kommer finnas på tränarposten nästa säsong om inte García får fortsatt förtroende.
Som etta får Olympiakos CL-kvala nästa säsong medan tvåan PAOK, trean Aris och fyran AEK är klubbarna som får kvala till CF-L. Panathinaikos slutade på en femte plats. De gröna från huvudstaden fick en blytung avslutning på säsongen i och med den svidande 1-4 förlusten mot ärkerivalen Olympiakos. Missnöje vädras återigen en hel del mot hur ägare Giannis Alafouzos bedriver verksamheten. I förra veckan gjorde klubben sig av med tränare Laszlo Bölöni vilket medför att de är på jakt efter ny tränare till nästa säsong. Asteras Tripolis var sista deltagande klubb i playoffen och slutade på sjätteplatsen.
I playouten blev Larissa stora förlorare och efter en enorm spelaromsättning med mera degraderas den klassiska klubben till Super League 2. Panetolikos slutade på näst sista plats vilket gör att de får försöka hänga sig kvar via kval i ett dubbelmöte mot tabelltvåan i SL2. Klubben från Agrinio är lätt att känna sympati med eftersom dem har en god organisation, håller sig till att sköta sitt eget och har en trevlig stadion. Det är dessutom och har varit en längre tidsperiod en destination för svenska eller allsvenska spelare. Klubben ägs av svenskbekantingen tillika Apollo Sveriges grundare Fotis Kostoulas och har en hel del kontakter med svenska agenter/agenturer. Kostoulas har ägt klubben sedan 2005 och betytt enormt mycket för deras utveckling i stort. Slutligen var det i sista ligaomgången känslomässigt starka scener i Peristeri där Atromitos tackade av Javier Umbides. 39-åringen har varit i Atromitos sedan 2013 och gjorde sitt sista framträdande i sin aktiva karriär. Det blev ett passande avslut för honom eftersom Umbides blev matchens enda målskytt på straff hemma mot Volos NPS. Den skicklige mittfältaren förväntas framöver ta någon form av roll inom klubbens organisation. Argentinarens samtliga mål genom åren för Atromitos finns att ta del av här.
***
Efter denna sammanfattning ska undertecknad nu på traditionsenligt vis presentera säsongens lag i Super League. De 26 grundomgångarna och playoffen/playouten ligger till grund för bedömningarna av prestationerna.
Formation: 4-2-3-1
Tränare: Pedro Martins (Olympiakos)
Kommentar: Martins från den mästerliga portugisiska tränarskolan är återigen säsongens tränare i Super League med sitt fantastiska projekt i Olympiakos. Systematiske Martins slår olika rekord och har möjligheten om han är kvar även till hösten för sin i så fall fjärde säsong på Karaiskakis, att bli den tränare som suttit längst på tränarposten genom tiderna i storklubben från Piraeus. Den noggranne och krävande ”Professorn” har format en enormt sammansvetsad spelargrupp med sitt fina ledarskap och har fortsatt att bland mycket annat visa upp sin taktiska skicklighet, matchcoaching-kompetens samt flexibilitet genom att använda flertalet olika formationer. En enastående tränare med ett lika duktigt team runt omkring sig.
***
Startelva
Målvakt: José Sá (Olympiakos)
Matcher/Mål: 29/0
Kommentar: Ligans bästa målvakt finns i ligans bästa lag. Sá hade en liten dipp i sina prestationer under vintern men har annars varit tryggheten själv i vanlig ordning. Skicklig skottstoppare vilket resulterat i väldigt hög räddningsprocent. Duktig sweeper keeper med sin spelförståelse, goda timing och som skickligt gärna sätter igång snabba kontringar via precisa utkast eller med fötterna. Är överlag väldigt stabil i sina ingripanden vilket kan vara en extra stor utmaning i vissa matcher eftersom han under perioder kan stå relativt sysslolös.
Högerback: Daniel Sundgren (Aris)
Matcher/Mål: 31/0
Kommentar: Tar vi oss tillbaka till förra sommaren var Sundgren på väg bort från Aris efter att han inte stod högt i kurs hos dåvarande tränaren Michael Oenning. Svensken blev kvar och när Akis Mantzios i september tog över som tränare förändrades det mesta för den f.d. AIK-backen. Mantzios gav Sundgren speltid som han förvaltade på bästa sätt genom stabila prestationer med hög lägstanivå. ”Vikingen” blev som helt ny spelare och har även visat prov på ledaregenskaper. Vidare är Sundgren bättre i spelet med fötterna än vad han får cred för, [Länk]. Den bäst presterande högerbacken i ligan framför Asteras Tripolis Giannis Kotsiras.
Mittback: Rúben Semedo (Olympiakos)
Matcher/Mål: 30/1
Kommentar: Den portugisiske landslagsmittbacken har har hittat en miljö som han verkligen trivs i samt en omgivning som får ut det bästa av honom. Han är i sin tur en karismatisk karaktär och sprider mycket glädje i omklädningsrummet. Var allra bäst i de derbymatcher som under säsongen ledde fram till att Olympiakos tidigt kunde rycka ifrån övriga konkurrenter i toppen. Semedo har en enorm högstanivå men blir fortfarande ibland aningen slarvig i sitt spel när han känner sig för självsäker alternativt släpper på sin koncentrationsnivå. En fantastisk mittback som kombinerar sin exempelvis fina fysik i försvarsspelet med mycket god bolldistribution. Till andra halvan av säsongen fick han sällskap av ännu en mittback av mycket hög kvalité i Sokratis Papastathopoulos som knappt satt en fot fel sedan han anslöt till Olympiakos i januari.
Mittback: Lindsay Rose (Aris)
Matcher/Mål: 34/2
Kommentar: Precis som ifjol är Rose även denna säsong en av de främst presterande försvararna i ligan. Har inte behövt alternera mellan att spela högerback och mittback denna säsongen utan har varit bofast i mittlåset med Giorgos Delizisis. Dessa två har varit en utmärkt duo säsongen igenom och Rose får överlag inte den beröm han förtjänar. Läser spelet oerhört väl och är allt som oftast på rätt plats. Kan driva med boll tack vare sin stora tillit till sin funktionella teknik.
Vänsterback: Marvin Peersman (PAS Giannina)
Matcher/Mål: 30/0
Kommentar: Har en kropp som är mer byggd för mittbackspositionen men har gjort en kanonsäsong på vänsterbacksplatsen för nykomlingarna PAS. Tränare Argyris Giannikis har med sitt 4-4-2 system skapat ett fint bygge han började på redan i fjol. Hans filosofi kännetecknas bland annat av hög intensitet med ett effektivt presspel. Många av de direkta uppspelen har gått genom ghanes-belgaren Peersmans vänsterfot. Han har bidragit offensivt genom sin fina teknik, blick för spelet och touch på bollen. Upptill det har Peersman varit duktig i sina defensiva uppgifter i ett PAS som för övrigt tillsammans med Volos NPS har högst foulsnitt i Europas 31 högst rankade ligor enligt statistik från CIES. Det är fakta som också säger en del om hur låg effektiv speltid det kan vara i många av våra SL-matcher. Peersman tar platsen i elvan före duktige Franco Ferrari från just Volos NPS.
Defensiv Central Mittfältare: Yann M´Vila (Olympiakos)
Matcher/Mål: 33/4
Kommentar: M´Vila kom till Olympiakos för att ersätta Guilherme vilket han gjorde med den äran. Det tog några veckor för den ödmjuke 30-åringen att i höstas acklimatisera sig men när han väl hade gjort det gick den landslagsmeriterade fransmannen från klarhet till klarhet. Han vinner boll, täcker ytor och är utmärkt i uppspelsfasen för att spela bort motståndarens förstapress. Scannar väl av vart han befinnner sig i förhållande till med och motspelare, säker i såväl det korta som det långa passningssspelet samt klok i beslutsfattningen vilket är en egenskap som många gånger kan utmärka skillnaden mellan en bra spelare och en riktigt bra sådan. Han har själv beskrivit Olympiakos som en gudagåva för honom och att han aldrig tidigare i sin karriär haft samma goda känsla som hos storklubben från Piraeus. Ordet renässans sammanfattar hans senaste säsong väl.
Defensiv Central Mittfältare: Lucas Sasha (Aris)
Matcher/Mål: 35/3
Kommentar: Brassen har varit en dynamit på Thessaloniki-klubbens mittfält. Fundamental för både lagets defensiv och offensiv. Sasha fördelar spelet och löper enormt mycket för att täcka upp för sina lagkamrater men även försvåra för motståndaren att hitta farliga ytor. Skrev nyligen på ett nytt 3-årskontrakt med klubben.
Offensiv Höger Mittfältare: Andrija Živkovic ((PAOK)
Matcher/Mål: 33/10
Kommentar: Kvalitetsspelare som fått fart på sin karriär igen. Den 24-årige serbiske landslagsmittfältaren har efter ett par tyngre säsonger i Benfica blomstrat i PAOK denna säsong. Živkovic har ett fint skott, snabb med bollen vid fötterna och har bra spelsinne. Är som allra bäst när han får skära in på insidan av sin försvarare från sin högerkant och använda sin skarpa vänsterfot, [Länk].
Offensiv Central Mittfältare: Kostas Fortounis (Olympiakos)
Matcher/Mål: 31/9
Kommentar: Fortounis gör ingen fenomenal säsong med hans mått mätt men har detta till trots gjort 9 mål och 11 assist på i sammanhanget hyfsad begränsad speltid. Det är siffror ingen kan ta ifrån honom och som säger en hel del om kvaliteten han besitter. Är aningen ojämm och har sina mentala frågor att hantera men är på sin dag helt mästerlig. Kreative Fortounis trivs bäst i en ”nummer 10 roll” vilket under vårkanten resulterat i att han varit en av de spelare i Olympiakos som lidit mest av tränare Martins övergång till 3-4-3 systemet.
Offensiv Vänster Mittfältare: Giorgos Masouras (Olympiakos)
Matcher/Mål: 31/13
Kommentar: Väldigt nyttig spelare som du vet precis vad du kommer få ut av vilket gör honom till en drömspelare för varje tränare. Han kan spela på bägge kanter men även i någon form av central roll om det skulle önskas, har hög lägstanivå i sina prestationer och sliter enormt både offensivt samt defensivt. Inte den mest flärdfulla offensiva spelaren men Masouras är extremt hårt arbetande, målfarlig, lojal och har blivit ytterligare mer spelintelligent än vad han tidigare redan var. Duktig med bägge fötter, orädd och farlig i huvudspelet. En prestigelös spelare som är guld värld att ha i ett lag.
Anfallare: Youssef El-Arabi (Olympiakos)
Matcher/Mål: 33/22
Kommentar: Ligans bästa spelare. Den erfarne marockanske landslagsanfallaren är på nytt säsongens MVP. El-Arabi är en av de bästa anfallarna vi skådat i Olympiakos och grekisk fotboll i stort. Baserat på hans kvaliteter hade han kunnat ha en ännu mer framgångsrik karriär än vad han redan haft/har. Bortsett från att han står för mängder av mål på en mängd olika sätt är klassanfallaren en exceptionell lagspelare. El-Arabi är grym i presspelet, har en enastående funktionell teknik, är rörlig, besitter fin blick för spelet och använder sin kropp fenomenalt väl. Vann skytteligan med klar marginal ifjol och gör detsamma denna säsong. Är extremt allround, väldigt delaktig i spelet och just hans breda register är något som visat sig ännu mer i 3-4-3 systemet vilket användes mer mot slutet av säsongen.
***
Avbytare
Målvakt: Sokratis Dioudis (Panathinaikos)
Matcher/Mål: 34/0
Kommentar: De gröna från huvudstadens bästa spelare denna säsong och mer än värd sin plats här. Har presterat mycket väl och är framförallt stark på linjen, har grymma reflexer samt är väldigt snabb längs marken. Dioudis är också en målvakt som i allra högsta grad kan stå för matchavgörande insatser och räddningar. Behöver jobba lite med spelet i straffområdet överlag för att ta nästa kliv och bli en ännu bättre målvakt. Med i konkurrensen fanns bland andra Apollon Smyrnis Davino Verhulst.
Mittback: Pepe Castaño (Asteras Tripolis)
Matcher/Mål: 25/0
Kommentar: Asteras har haft en mer än godkänd säsong med kompetenta tränaren Milan Rastavac vid rodret. En av de spelarna som imponerat mest för laget från Arkadien är den 22-årige spanjoren Pepe Castaño. Anslöt till klubben inför säsongen från Villarreal där han aldrig fick chansen. Han är följsam, duktig med bägge fötterna och en spelare som definitivt är värd att fortsätta hålla ett extra öga på. Tar platsen här före PAOK:s Sverrir Ingason och PAS Gianninas Giannis Kargas.
Central Mittfältare: Mady Camara (Olympiakos)
Matcher/Mål: 31/3
Kommentar: Hans tredje säsong i Olympiakos är till ända och han har även lika många framträdanden i säsongens lag antingen i startelvan eller på bänken. Extremt allroundkunnig mittfältare vilket gör att han kan leverera i vilken central mittfältsroll som helst med den äran. Allra bäst dock i en mer framskjuten roll eller box-box roll där hans vissa defensiva brister inte blir för blottade. 24-årige Camara kom till Olympiakos för ynka 300.000 euro och är nu värderad till runt 20 miljoner euro på spelarmarknaden vilket är högst av alla spelare i ligan. Andra centrala mittfältare värda att nämna för deras insatser denna säsong är Camara mittfältskollega Andreas Bouchalakis som i princip likväl hade kunnat ta platsen, Apollon Smyrnis Fatijon Andoni, Panathinaikos unge Sotiris Alexandropoulos och Jonathan de Guzman som varit viktig för ett OFI med en tung säsong bakom sig.
Offensiv Mittfältare: Levi García (AEK)
Matcher/Mål: 26/5
Kommentar: AEK:s bästa spelare denna säsong. Landslagsmannen för Trinidad & Tobago anslöt inför säsongen och är en av ett fåtal spelare i AEK som kom upp på önskvärd nivå denna säsong i ligan. Med sin snabbhet, kreativitet och förmåga att göra sin motståndare har han varit viktig för lagets offensiv. Slår också fina fasta situationer och gjorde några viktiga mål för de gulsvarta. Är med sina fysiska attribut likt sin spänst också ett hot i luftspelet. AEK äger dock endast 60% av hans rättigheter om en eventuell större försäljning kan bli på tapeten i framtiden. Övriga 40% tillhör hans forna klubb Beitar Jerusalem. Irrationelle García tar platsen före sin kvalitativa lagkapten Petros Mantalos som lidit av att hela AEK haft det tungt och de ständiga förändringar som varit åren efter ligatiteln 2017-18.
Offensiv Mittfältare: Christos Tzolis (PAOK)
Matcher/Mål: 32/6
Kommentar: Den mest spännande unga offensiva grekiska spelaren där ute. 19-åringen kom fram genom PAOK:s alltmer framgångsrika egna akademi. Fått sitt definitiva genombrott denna säsong och är användbar överallt på de offensiva positionerna i banan. Tzolis har dock varit som bäst i en vänster winger roll där han med sin direkta spelstil kunnat skära in från kanten. Besitter snabbhet, energi, teknik och god avslutsförmåga. Ynglingen är som bäst när det finns yta att löpa in på och han är sylvass i omställningsspelet. Tzolis har ögonen på sig från bland annat Premier League och Bundesliga-klubbar. Priset på honom sägs ligga på runt 15 miljoner euro. För att han ska lämna måste det helt enkelt ankomma ett bud i sommar vilket tillfredsställer alla inblandade parter. Superagenten Mino Raiola har dragit i ynglingen och vill gärna rekrytera Tzolis som ny klient i sitt agentstall. Han har inte varit lika framstående på vårkanten likt tidigare under säsongen och har känts lite utmattad/sliten vilket inte är konstigt efter en lång krävande säsong där mycket hänt för hans del. Tar platsen här på bänken i säsongens lag före Asteras Tripolis Luis Fernandez som ännu en säsong är nära en plats men inte når riktigt fram.
Anfallare: Tasos Douvikas (Volos NPS)
Matcher/Mål: 30/11
Kommentar: 21-åringen har trots sin ringa ålder varit med ett tag men det var denna säsong han blommade ut på riktigt. Asteras Tripolis-produkten fick fullt förtroende i Volos och betalade tillbaka med att vara fundamental för deras offensiv. Har bland annat visat upp en upp en större mognad och noggrannhet i sitt spel än vad vi tidigare sett. Han är rörlig, duktig i länkspelet och har blivit starkare i det fysiska spelet. Det är samtidigt starkt att noteras för tvåsiffrigt antal mål i Volos. Hans progression har medfört debut i A-landslaget och Douvikas har redan klart med ny klubb till nästa säsong. Anfallaren har valt att flytta utomlands och det närmare bestämt till Utrecht som nått en överenskommelse med både Volos och honom där det handlar om ett 4-årskontrakt, [Länk].
Anfallare: Ahmed ”Koka” Hassan (Olympiakos)
Matcher/Mål: 25/10
Kommentar: Den egyptiske landslagsanfallaren som är en riktig boxstriker har varit nummer två bakom El-Arabi i Olympiakos men vilka avtryck han satt på en del matcher när det verkligen behövts. Exempelvis det sena vinstmålet mot PAS Giannina hemma i januari och mot Panathinaikos hemma i playoffen. Hassan har varit fenomenal i rollen som backupstriker och ”supersub”. Spelas han till sina styrkor kan han göra stor skillnad. Har alltid varit redo att leverera för storklubben från Piraeus när han kallats på vilket både är hans och Martins förtjänst. Med i konkurrensen om platsen var Larissas unge Dimitris Pinakas och Asteras Tripolis pålitlige Jeronimo Barrales.
***
Har ni frågor, tankar eller funderingar får ni mer än gärna dela med er av dessa i kommentarsfältet nedan.
Tidigare uttagningar:
Säsongens XI 2019-20
Säsongens XI 2018-19
Säsongens XI 2017-18
Säsongens XI 2016-17
Säsongens XI 2015-16
Säsongens XI 2014-15
Säsongens XI 2013-14
Säsongens XI 2012-13
Säsongens XI 2011-12
Säsongens XI 2010-11
Säsongens XI 2009-10
Säsongens XI 2008-09