Lagbanner
Krönika: Hal Robson-Kanu och den magiska sommaren

Krönika: Hal Robson-Kanu och den magiska sommaren

Ett snurrmål som gav eko, Robson-Kanu spelade ett högt spel, och vann.

Den 21:a maj 1989 föddes Thomas Henry Alex "Hal" Robson-Kanu i Acton i den engelska huvudstaden London. Den vänsterfotade yttermittfältaren började sin karriär i Arsenals juniorlag innan milleniumskiftet. Efter fem år i The Gunners bar det vidare till Reading, en klubb han representerat sedan 2004, fram till nu.

Innan Wales EM-äventyr började fick karriären på Madejski Stadium sitt slut. Robson-Kanu stod utan kontrakt och man får säga att hans och Wales prestationer i Frankrike varit ett perfekt skyltfönster.

Vänsterfotade Hal Robson-Kanu ställde in siktet, sköt, och träffade rätt. Britten prickade formen och visade upp sig från sin allra bästa sida framför miljontals TV-tittare, en och annan scout, och potentiella klubbar. Well done, son!

I en intervju med BBC Sport berättade 27-åringen att han hade några anbud att ta ställning till innan EM började. Men han valde att avvakta. Ingen visste vad Wales eller Robson-Kanu skulle åstadkomma denna sommar. Bevisligen hade han och lagkamraterna på känn att juni och juli månad skulle bli något speciellt. 

För en spelare av Hal Robson-Kanus kaliber, en habil mittfältare/anfallare, fanns förmodligen inte en hög med erbjudanden som väntade när flygplanet lyfte från Cardiff. Nu har hans agent säkert andra bullar att bjuda på.

Robson-Kanu tog en chansning, hoppades på något större, något bättre. Förbundskapten Chris Coleman har ingjutit i sina spelare: #TogetherStronger, och att man inte ska vara rädd att ha drömmar och våga misslyckas. En spelare som levt upp till detta är Robson-Kanu. 

Tillfälligheter eller inte. Robson-Kanu har stått för två viktiga mål som varit avgörande för Wales resa i Frankrike. 2-1-målet mot Slovakien gjorde han som inhoppare. Och det snyggaste kom i kvartsfinalen mot Belgien.

Landslagets nummer nio fann en position i straffområdet, tog emot bollen, och fintade. Ingen belgare förstod någonting utan tittade bort. Fri med målvakt Thibaut Courtois på andra sidan placerade han enkelt in 2-1. Och Robson-Kanu kunde springa i lycka som en hel värld och nation gladdes åt. 

Det är kul med outsiders. Dessa lag drar till sig intresse. Se bara på Island. Nu är det nog många som håller en extra tumme för Wales i semifinalen mot Cristiano Ronaldos Portugal. 

Wales har allt att vinna och kommer som sämst trea i EM. Chris Colemans röda drakar har redan skrivit historia och en som satt avtryck i boken är Robson-Kanu vars mormor eller farmor är från Wales.

Det var på den vägen han kom med i landslaget - och farmor eller mormor är nog oerhört stolt över sitt barnbarn. 

Oavsett om Wales resa slutar på onsdag kväll eller inte har Cymrus nummer nio satt sig i en bra position när en ny klubb ska få hans signatur.

Låt förhandlingarna börja.

Fredrik Wibergfredrik.wiberg@svenskafans.com2016-07-05 21:00:00
Author

Fler artiklar om Wales