Lagbanner
2016-07-06 21:00

Portugal - Wales

Inför Portugal - Wales: Glädje eller sorg
Kan Bale skjuta Wales till final?

Inför Portugal - Wales: Glädje eller sorg

Chris Colemans röda drakar är en match från den stora finalen i Saint-Denis.

Semifinal och Wales är där. Osannolikt men förbaskat roligt. Fotbollen är inte så förutsägbar ibland. Det är ganska härligt.

Portugal har tagit sig hit utan att ha vunnit en match under ordinarie tid. Nästa år omnämns säkert nationens insatser i Guinness Rekordbok eller något. 

Den här semifinalen innehåller många dueller. Och den största är tveklöst "Los Blancos-mötet" i Gareth Bale mot Cristiano Ronaldo. Två matchhjältar, två nationalikoner och två vassa frisparksfötter. Vänskap kan finnas innan och efter matchen - men inte under. Det är för mycket på spel för att dessa världsstjärnor ska kunna skoja med varandra. En felträff eller en kanon kommer bli matchavgörande, kanske från någon av de just nämnda. 

Upp till bevis för stjärnorna där Gareth Bale stuckit ut mest i positiv bemärkelse. C.Ronaldo har inte varit osynlig men har inte fått det att stämma. Tur då att Nani, Quaresma och Renato Sanches finns i leden. Än så länge har det inte varit "CR7:s" EM. Men jag vill inte säga för mycket. Snart kan det säkert lossna för 31-åringen. 

Wales har inget att förlora och ska vara stolta över den resa laget har gjort. För Portugals del är det mycket mer press. Visst, spelet har inte stämt fullt ut, men Portugal ska ha favoritskapet på sig inför onsdagskvällen.

Chris Colemans manskap gör sitt första EM och har tagit sig till semifinal. Nationen är den tydliga "underdogen" trots att spelet och skalperna varit både bättre och större än Portugals dito. All respekt åt Fernando Santos manskap men hittills är undertecknad inte särskilt imponerad över det spel nationen visat upp. 

Om vi ska djupdyka lite i Wales så vet ni säkert om att mittfältsfantasten Aaron Ramsey missar mötet. En offensiv nyckel och centralfigur hos drakarna som hade behövts på Stade de Lyon. Med Arsenal-spelaren avstängd gäller det för Joe Allen och Joe Ledley att ta ett extra stort ansvar på mittfältet.

Varken Andy King eller Dave Edwards har den internationella rutinen som Ramsey besitter. Men ingen av dessa lär ersätta honom. Det lutar åt att den offensiva injektionen Jonny Williams tar plats på mittfältet. 

De röda drakarna får klara sig utan både Aaron Ramsey och Ben Davies på onsdagen. Två spelare som Chris Coleman använt frekvent under mästerskapet. I backlinjen, på Davies plats, ser det rutinerande rödskägget James Collins ut att starta.

Så här säger Chris Coleman inför mötet:

- Vi tror på oss själva. Portugal vet vad semifinaler handlar om - vi har inget emot att vara "underdogs". Det handlar om att mina spelare vet om att de är säkra i varandras händer - och det är dem. Något vi ska visa på planen. 

Wales 3-5-2 fr.h: Hennessey - Chester, A.Williams, Collins - Gunter, Allen, Ledley, J.Williams, Taylor - Bale, Robson-Kanu

*** *** ***

Semi: Portugal - Wales
Arena: Stade de Lyon
Avspark: 21:00 på onsdagen (TV4)
Domare: Jonas Eriksson (Sverige)

Fredrik Wibergfredrik.wiberg@svenskafans.com2016-07-06 06:00:00
Author

Fler artiklar om Wales