Lagbanner
2021-06-16 18:00

Turkiet - Wales

Inför: Turkiet - Wales

Inför: Turkiet - Wales

Kan de röda drakarna ta nya poäng i EM mot ett sargat Turkiet?

Wales inledde EM-resan med 1-1 mot Schweiz. På förhand ett bra resultat, i efterhand ett bra resultat. Schweiz var det bättre laget i Baku och borde tagit ledningen långt innan 1-0-målet kom och sett till chanserna som laget skapade stått som vinnare efter 90 minuter. När Wales kvitterade, och höll det resultatet matchen ut, får med några dagars distans ses som en liten framgång.

Vi är framme i match två och det känns som rätt läge att möta Turkiet. Ett landslag som gick på knock i Rom och föll med förnedrande 0-3 mot Italien. Ett resultat och en matchbild som få såg komma på förhand. Visst hade Italien 27 raka segrar utan förlust inför premiären men det var nog många som hade tänkt sig att turkarna skulle stå upp mycket bättre än vad man gjorde denna fredagskväll.

Nu måste Turkiet studsa tillbaka, helst genom tre poäng, en pinne och man är piskade att vinna mot Schweiz i den sista matchen. Wales har allt i egna händer känns det som. Få hade nog räknat med Rob Pages mannar på förhand och nu gäller det bara att gilla läget. Wales kan spela utan press på onsdag kväll och bör utnyttja det faktum att Turkiet måste rycka upp sig. Senol Günes lag kommer behöva gå offensivt redan i inledningen. Här kommer det finnas ytor som vindsnabbe Daniel James och passningsskicklige Gareth Bale kan operera på.

Kieffer Moore gjorde Wales mål men mycket handlade om tre spelare i lördags. Målvakten Danny Ward som var suverän mellan stolparna, Daniel James som var teknisk, utmanade på vänsterkanten och kom till inlägg och storstjärnan Gareth Bale som alltid hade fina inspel från sin vänsterfot på fasta situationer. 

Men det var inte storstjärnorna som var involverade i Wales ledningsmål, utan här var det ett Championship-samarbete i sin renaste form. Luton Town-spelaren Joe Morrell slog ett precist inlägg till Cardiff-anfallaren Kieffer Moore och 1-1 var ett faktum. Inget ont om de mer etablerade spelarna i Wales, det är snarare en styrka att spelare från de lägre divisionerna kan fira stora triumfer på Europas högsta nivå. 

Även om Wales var tillbakapressade i stora stunder kändes det som Page fick fram rätt elva och samma spelare lär få förtroendet mot Turkiet. Det är svårt att peta topptrion längst fram i James, Moore och Bale. Givetvis hade det varit kul att se Harry Wilson från start men kanske kan han få ett inhopp i den andra halvleken.

Mycket lär handla om Turkiet på förhand, ett lag som vissa sett som en liten "dark horse" i det här mästerskapet. Förlust, eller bara en poäng mot Wales, och nationen har satt sig själva i en prekär sits. Även om det här är Turkiets stora chans till uppryckning så är matchen i Baku lika mycket Wales chans att sno åt sig en slutspelsplats. Tre poäng för The Red Dragons och man har goda chanser att sluta tvåa i gruppen, alternativt gå vidare som en av de bästa grupptreorna.

Ett nytt kryss för Wales och det kommer behövas poäng mot Italien i den sista matchen för att EM-sagan inte ska vara över. Turkiet kan klara sig med kryss om det blir vinst mot Schweiz i den sista matchen. 

Det lär bli öppna spjäll i Azerbajdzjan. Båda lagen måste gå för seger och ser nog lika stora chanser att ta tre poäng.

Troligt Wales-lag 4-3-3 fr.h: Ward - C.Roberts, Mepham, Rodon, B.Davies - Morrell, Allen, Ramsey - Bale, Moore, James

EM-grupp A
Turkiet - Wales
Onsdag 16/6, avspark 18.00
Arena: Baku Olympic Stadium
TV: Matchen sänds på SVT2

*** *** ***

Fredrik Wiberg2021-06-15 07:30:00

Fler artiklar om Wales