Lagbanner
2016-06-25 18:00

Wales - Nordirland

Inför Wales - Nordirland: Brittiskt derby i åttondelen

Inför Wales - Nordirland: Brittiskt derby i åttondelen

Kan EM:s skytteligaledare Gareth Bale skjuta drakarna till kvartsfinal?

Wales vann sin grupp. Före lag som storbror England och Marek Hamsiks Slovakien. En mycket stor bedrift och väldigt oväntat.

Kanske hade drakarna trott på detta "mirakel" själva. Chris Colemans manskap verkar inte vara här får att se och lära. Han vet om att nationen har några stjärnspelare i laget och en som verkligen levt upp till sin potential är Real Madrid-mittfältaren Gareth Bale.

Från match ett har mittfältaren med den vassa vänsterfoten lett sin nation till framgång. Två fina frisparksmål (se och lär C.Ronaldo) och en retfull chipp mot ryssarna. Tre avgörande ögonblick i tre matcher som gjort att Wales står i åttondelsfinal. 

På Friends Arena såg det inte bra ut. Men segern mot Slovakien blev startskottet mot ett magnifikt gruppspel. Förlusten mot England är redan bortblåst. 3-0 mot Ryssland var en styrkedemonstration och nu väntar Nordirland på lördag kväll.

*** *** ***

Nordirland ja. Will Grigg's on Fire. En sång som fått alla fanzones och läktare att sluta samman i ren och skär glädje. Skönt att se när inledningen på EM inte var den bästa. Utan att nämna nationen vid namn kan vi konstatera att bråkstakarna från öst, tack och lov, är ute ur leken. 


Kändisen Will Grigg i mitten, flankerad av Conor Washington och Kyle Lafferty.

Rent fotbollsmässigt har inte den nordliga gröna ön imponerat. Men med ett bra försvarsspel kommer man långt. 0-1 mot Polen och 0-1 mot Tyskland. Där emellan slogs Ukraina tillbaka med 2-0. Tre poäng, (2-2 i målskillnad) och Michael O'Neills manskap tog sig vidare som en av de bästa grupptreorna. 

Och nog kunde lottningen varit värre. Nordirland är nog ganska nöjda med att få möta Wales i slutspel. Två brittiska lag som förmodligen kommer ta ut varandra. Styrkorna och svagheterna känner man nog väl till. Så det kanske är dags för jokern Will Grigg att kliva fram ur skuggan? 

25 mål i League One är inte illa pinkat och med anfallsstjärnan Kyle Lafferty småskadad är det svårt att begripa varför den hypade Will Grigg inte får spela. Fansen verkar helt klart älska honom. Alla älskar Will Grigg. Undrar om han själv förstår hur populär han blivit?



*** *** ***

Matchen på lördag kanske inte blir turneringens mest välspelade. Men det kommer gå hårt till. Närkamperna blir hårda, armbågarna kommer flyga i luften, och en och annan skön glidtackling lär vi få se.

Och stämningen på läktaren kan bli den bästa hittills. Kunde nordirländarna få tyskarna att sjunga med i "Will Grigg's on Fire" lär det inte bli svårt att få med sig en och annan walesare på noterna - åtminstone inte innan matchen börjat.

Kan tilläggas att Martin Atkinson (England) är rättskipare. Britter överallt! 



Troliga laguppställningar:

Nordirland:
McGovern - Hughes, Cathcart, McAuley, J.Evans - C.Evans, Davis, Norwood - Ward, Dallas, Washington

Wales: Hennessey - Gunter, Chester, A.Williams, Davies, Taylor - Ledley, Ramsey, Allen - Bale, Vokes

Åttondelsfinal 25/6
Wales - Nordirland
Parc des Princes
Avspark: 18:00
TV: SVT2/Play

Fredrik Wibergfredrik.wiberg@svenskafans.com2016-06-24 17:00:00
Author

Fler artiklar om Wales