Lagbanner
2021-06-12 15:00

Wales - Schweiz

Inför: Wales - Schweiz (EM-premiär)
Robert Page leder det walesiska landslaget under EM.

Inför: Wales - Schweiz (EM-premiär)

Wales överraskade i EM 2016. Hur kommer det att gå denna sommar?

Det har gått fem år sedan Wales tog hela Europa med storm i EM 2016. The Red Dragons vann sin grupp före storebror England, skickade ut Nordirland i åttondelsfinalen, tog en 3-1.a mot Belgien i kvartsfinalen och tog sig till semifinal. Wales i semifinal. Skulle det bära hela vägen till final?

Nej, i semifinalen tog det stopp mot Portugal som sedan stod som Europamästare. Men inget mörker över Wales, landslaget gjorde mer än förväntat. Hatten av till coach Chris Coleman och hans lagbygge. Vilken prestation.

EM-resan 2016 till trots, för Wales del blir det en utmaning att ta sig vidare från gruppen även om förväntningarna på hemmaplan ser ut att vara ganska höga. I en undersökning, som nu rullar på BBC Sport, såg mätningen i onsdags ut så här:

Vilken plats slutar Wales på i gruppen?

  • Förstaplats (9 procent)
  • Andraplats (31 procent)
  • Tredjeplats och en av de bästa grupptreorna (30 procent)
  • Tredjeplats och ingen åttondelsfinal (17 procent)
  • Fjärdeplats (13 procent)  


Det har stormat en del kring det lilla landet på de brittiska öarna, framför allt med en strulig förbundskapten. I november förra året missade Ryan Giggs en landslagssamling efter att misstankar väckts att han misshandlat sin flickvän. I våras blev han åtalad för två fall av kvinnomisshandlar. Giggs kommer inte vara med under EM utan nationen leds av den något anonyme tränaren Robert Page som har en tuff uppgift framför sig.

Wales spelar i grupp A tillsammans med Italien, Turkiet och Schweiz. På förhand känns det som om de röda drakarna kommer få sikta in sig på att komma vidare som en av de bästa grupptreorna, nyckelmatchen kommer definitivt att bli mot Schweiz. I kvalspelet till EM slutade man tvåa i gruppen på 14 poäng, tre pinnar bakom gruppvinnarna Kroatien. I Nations Leage tog Wales imponerande fem av sex segrar i en grupp med Irland, Finland och Bulgarien i B-ligan. Cymru gick obesegrade i Nations League-spelet, med 0-0 mot Irland som det "sämsta resultatet". 

Självklart finns det lite kvalitet i det rödklädda laget. Wales har profiler som Gareth Bale, Aaron Ramsey och Ben Davies. Personligen är jag spänd på att se vad den vindsnabbe Daniel James och talangfulle Harry Wilson kan uträtta under turneringen. Däremot har uppladdningen inte varit förtroendeingivande. Förra veckan blev det en tung 3-0-förlust mot Frankrike efter ett tidigt rött kort på Neco Williams, efter det spelade Wales 0-0 mot Albanien. 

Fyra anfallare är uppsatta i truppen (Kieffer Moore, Tyler Roberts, Daniel James, Gareth Bale). Den sistnämnda kommer få bära ett stort ansvar i offensiven och de flesta vet ju vad hans vänsterfot är kapabel till. Är Bale i form och får rätt lägen kan han avgöra matcher på egen hand. 

På lördag inleder Wales sitt gruppspel mot Schweiz, på förhand den match där störst poängchans finns. Italien och Turkiet känns som gruppens starkaste lag. Om Wales tar poäng eller kanske till och med vinner mot Schweiz lever tron om avancemang. Förlust och hoppet om en sprakande sommar, där elden sprutar ur drakens käft, är med största sannolikhet släckt.

Wales ställde upp med en 4-3-3-formation mot Frankrike och en 3-5-2-formation mot Albanien. Att bara ha tre spelare i försvaret i premiären skulle nog vara ett vågat drag av tränare Page. Men på mittfältet finns det både bredd och spets och där vill nog Page få med så många killar som möjligt. Visst måste Wales gå offensivt i den första matchen men det vore ödesdigert att dra på sig ett tidigt baklängesmål mot schweizarna.

Rapporter från Storbritannien spår att stora delar av den elva som Wales ställde upp med i VM-kvalmatchen mot Tjeckien tidigare i mars kan få chansen på lördag. Page själv är ganska förtegen om vilka som ska få chansen. Det gäller att pussla ihop laget, knäckfrågan är att få plats med alla som han vill få med utan att det ska bli felbalanserat.

Några ord om Schweiz. Landslaget vann sin EM-kvalgrupp på 17 poäng med fem segrar på åtta matcher. Gruppspelets enda förlust kom mot Danmark som blev tvåa i gruppen på 16 pinnar. Schweiz har mästerskapssrutin och har ett ganska kompetent lag med sig i turneringen. Yann Sommer i målet, Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri på mittfältet är några profiler att hålla ögonen på. Nationen tränas av Vladimir Petkovic som haft ansvaret sedan 2014. Schweiz har inte vunnit en utslagsmatch i en stor turnering sedan 1938. I det senaste stora mästerskapet (VM 2018) föll det rödvita laget mot Sverige i åttondelsfinalen. 

Möjlig elva mot Schweiz?

Wales 3-5-2 fr.h: Ward – Rodon, Mepham, Davies – C.Roberts, Ampadu, Allen, Ramsey, N.Williams – Bale, Wilson

EM-grupp A
Wales - Schweiz
Lördag 12/6, avspark 15.00
Arena: Baku Olympic Stadium
TV: Matchen sänds på TV4

Läs mer: Här är Wales EM-trupp

*** *** ***

Fredrik Wiberg2021-06-11 08:30:00

Fler artiklar om Wales