AIK-Värnamo: 2-2 på Friends Arena.
Två nya mål från Antonsson

Det blev 2-2 mellan Värnamo och AIK

Efter en viktoria mot Hammarby och ett kryss mot Djurgården väntade AIK på nationalarenan. Lagen hade drabbats samman tre veckor tidigare och då vann stockholmarna med 3-2 trots en bra prestation från Värnamos sida.

Värnamo spelade alltså oavgjort mot Djurgården i den senaste omgången efter att båda lagen hållit nollan. Ett bra resultat för Värnamo med tanke på att blåränderna är väldigt formstarka, laget har nämligen tagit 12 vinster på de 13 senaste matcherna. Den enda plumpen kom mot just Värnamo. I den nämnda matchen höll Värnamo jämna steg mot djurgårdarna under den första halvleken men efter halvtidsvilan så tog Djurgården över alltmer. Topplaget var också väldigt nära att nära i samband med Edvardsen missade öppet mål.

I tabellen parkerade Värnamo på en 13:e-plats med sex poäng ner till både negativt playoff och direktnedflyttning. Uppåt var det enbart två poäng till Norrköping som låg på en 11:e-plats och därmed skulle man kunna klättra två steg med en vinst.

Hellberg ställde upp med dessa herrar:

Vaitsiakhovich
Larsson - Tihi - Eriksson – Winsth
Magashy - Näsström – Wenderson
Johansson - Antonsson – Zeljkovic

Tihi är tillbaka i elvan efter att ha varit avstängd senast och detta innebar att Netinho petades medan Larsson flyttades till högerbackspositionen. Larsson spelade som mittback senast. Valet att spela med Larsson i stället för Netinho beror troligen på att Larsson är mer defensivt orienterad i sin speltid.

Att starta med Tihi är noterbart eftersom mittbacken är på lån från AIK och dessutom hade en mardrömsmatch när gnaget besökte Finnvedsvallen. Spelaren stod för två stora misstag den gången vilket ledde till förlust och han anklagades för matchfixning efteråt. Detta skulle ha kunnat lett till att Tihi bänkades eftersom Hellberg ville undvika att något liknande sker. I truppen fanns dessutom Vilar som var en gigant ifjol och Eriksson som är en hyfsad mittback trots en del slarv.

På mitten lirade Wenderson i stället för Kenndal och denna förändring beror troligen på dagsform.

Anmärkningsvärt är att Näsström får förtroende för andra matchen i rad. Under säsongen har den förre division 1-spelaren varit en rotationsspelare och enbart startat en handfull matcher. Han har svårigheter i passningsspelet när det blir stressigt men är bra i försvaret vilket förklarar varför han fick chansen.

För Värnamos del saknades de Vries, Lohikangas och Becirovic. Den förstnämnde kommer missa resten av säsongen p.g.a. en korsbandsskada medan hans ersättare Lohikangas är lindrigt skadad och väntas återvända innan månadsskiftet Becirovic är mer osäker men han kommer troligen vara redo för spel innan säsongen är över.

AIK:
Inför omgången var AIK på en fjärdeplats med fyra poäng upp till ligaledaren Häcken. Sex lag är poängmässigt indragna i toppstriden efter att IFK Göteborg ryckt upp sig och börjat spela en defensivt stabilt och offensivt fartfylld fotboll.

AIK har således en realistisk chans att vinna guldet trots att prestationerna varit ojämna under året. Truppen är dock smalare i jämförelse med Malmö, Djurgården och Hammarby vilket är ett orosmoln om man skulle nå Conference League.

I den förra omgången förlorade AIK med 1-0 mot Kalmar FF efter att Oliver Berg avgjort från straffpunkten. Insatsen var bristfällig där pressingen inte fungerade, passningsspelet var slarvigt och offensiven trubbig. Gnaget var inte alls påkopplade i matchen mot de rödklädda smålänningarna.

Fyra dagar innan mötet mot Värnamo så hade AIK varit i Skopje och kvalat till Conference League. Inför returen mot nordmakedoniska Shkendija så hade man ett 1-1-resultat och det blev även 1-1 nere på Balkan. Efter en mållös förläggning väntade straffavgörande och där drog AIK det längre strået och vann detta moment med 3-2. Nu lyckades förvisso AIK avancera till playoff-rundan och därför bör krisrubriker undvikas men det är ändå oroande att det krävdes straffar för att slå ett lag från Nordmakedonien. Dubbelmötet påminner i hög grad om det AIK vi sett sedan Grzelaks tog över. Det finns en hög grundkvalitet bland startspelarna men kollektivet brister och därför blir det ibland krampaktigt. Den individuella skickligheten har dock ”sminkat över” en del av problemen.

Inför mötet på Friends var det väldigt svårt att sia om startelvan eftersom AIK krigar på två fronter. Det sistnämnda öppnar upp för rotation eftersom även startspelarna måste få vila. Efter en del funderingar ställde Grzelak dessa herrar på banan.

Nordfeldt
Mendes – Milosevic – Sichenje - Otieno
Thill – Larsson – Hussein - Ayari
Abdirahman – Mbunga

Flera förändringar görs och den första är att Milosevic är tillbaka efter en hjärnskakning som han drabbades av på Finnvedsvallen. Det nämnda innebar att Papagiannopoulos sätts på bänken för att vilas. Även Mendes, Thill och Abdirahman fick chansen från start medan Lustig, Elbouzedi och Stefanelli fick stå åt sidan vilket är en kontrast i jämförelse med matchen mot Shkendija.

Ett intressant drag är att 18-åringe mittbacken Sichenje fick börja. Spelaren gjorde A-lagsdebut mot Vorskla Poltava och har visat prov på både styrka och snabbhet. Han är även säker i närkamper och har en enorm potential.

Första halvlek:
De inledande minuterna är jämna där båda lagen går på halvfart och känner på varandra. Tempot skruvas dock upp senare och även fast det är AIK som skapar mest målchanser så är det spelmässigt jämnt.

Den första konkreta möjligheter uppstår i den åttonde minuten när Sebastian Larsson skjuter från distans men skottet går över.

Tre minuter senare kommer en ny chans för AIK och det börjar med att Ayari vinner en duell mot Näsström. Ayari passar sedan till Otieno som tagit en löpning på kanten och den sistnämnde skickar ett inlägg i straffområdet. Winsth försöker nicka undan men han är för kort och bollen hamnar hos Thill som testar med en volley men får en dålig träff. Bollen hamnar i stället hos en omarkerad Mbunga som får ett superläge men Vaitsiakhovich är på tårna och räddar skottet. I sekvensen är det dåligt försvar av Victor Larsson och Tihi eftersom de helt glömmer Mbunga.

I den 13:e minuten har Värnamo ett bra anfall och det avslutas med ett skott från Winsth men Nordfeldt räddar.

I den 18:e minuten slår Hussein ett inlägg i straffområdet men det nickas bort av Tihi. Nicken är dock dålig och går rakt till Abdirahman men den sistnämndes nick plockas enkelt av Vaitsiakhovich.

Två minuter senare skjuter Thill från en dålig vinkel och skottet går utanför.

Strax därpå tvingas Victor Larsson lämna planen efter att ha trampat snett och Netinho hoppar in. Väldigt olyckligt för Larsson som är helt opressad i ögonblicket och minst sagt har oflyt.

I den 24:e minuten kommer en chans för IFK och det inleds med en dålig rensning från Nordfeldt som är pressad av Johansson. Målvaktens rensning går rakt till Wenderson som uppfattar en löpning från Netinho och därför passar vidare. Netinho slår därefter en sidledspassning till Magashy som skjuter men Hussein och Shichenje blockerar ut till hörna.

Magashy har minuten därefter en halv-volley från distans men försöket går högt över.

I den 28:e minuten chockar Värnamo hemmapubliken i och med att man tar ledningen. Det börjar med en djupledsboll från Winsth som är slagen från halvplan. Den går mot Zeljkovic som får mycket yta på kanten och bolldrivaren slår ett inspel in i straffområdet som Antonsson styr in. Väldigt bra anfall från alla parter där Antonsson hittar en fin yta mellan Otieno och Shichenje som gör att han kan frigöra sig och näta.

Efter målet tar AIK över taktpinnen medan Värnamo sjunker ner och blir mer försvarsinriktade.  IFK strävade att vinna drabbningen med ett tätt försvar och snabba omställningar.

I den 31:a minuten visar AIK prov på bra anfallspel. Larsson slår en kort passning till Ayari som därefter spelar vidare till Mendes som tar sig in i straffområdet. Mendes slår en höjdboll mot Mbunga varpå den sistnämnde försöker näta med en cykelspark men skottet går över.

I den 32:a minuten har Thill ett skott men det blockeras.

Tre minuter senare har Shichenje ett distansskott men det går över och är således ofarligt.

Minuten efter slår Wenderson en idiotpassning utan adress och bollen hamnar hos Abdirahman. Anfallaren passar därefter vidare till Ayari som får en fri skottyta och prövar men Vaitsiakhovich räddar efter att ha sträckt ut hela kroppen.

Det blir en hörna och då nickar Mbunga men det är ofarligt.

Efter en tiominutersperiod med mycket försvarsspel så kommer ett kontringsförsök från Värnamos sida. Magashy slår nämligen en höjdboll mot Antonsson och anfallaren får nästan ett friläge men bröstmottagningen är dålig och bollen kan rensas undan.

Även om Magashys långboll inte ledde till någon konkret målchans så kan Värnamo flytta upp laget i och med att man får ett inkast på offensiv planhalva. Minuten därpå vinner också gästerna en hörna och på den är Antonsson framme och nickar men det förbli ofarligt.

Samme spelare har ett distansskott i den 43:e minuten men det blockeras.

Värnamo såg ut att gå mot en uddamålsledning i paus men i den 44:e minuten så kvitterar Ayari. Det börjar med att han kroppsfintar Wenderson som ska blockera och därefter avfyrar han ett skott som går in i mål. Skottet är från distans och Vaitsiakhovich bör kunna rädda den men efter en svag målvaktsaktion så får alltså hemmalaget jubla.

Innan halvtid har Thilll ett distansskott som Vaitsiakhovich räddar men återigen är det nära att han tappar in den.

Även Netinho har ett skott som blockeras men det står 1-1 i paus.

Halvleken var godkänd från Värnamos sida trots att AIK hade skapat betydligt fler målchanser. Majoriteten av skotten från AIK var från distans eller dålig vinkel och således ganska ofarliga.

En skillnad i kontrast till andra matcher var passningsspelet på egen planhalva. Tidigare har IFK i hög grad försökt spela sig ur press genom att rulla längs marken vilket lett till onödiga bolltapp. Mot AIK var det mer varierat där de också förekom långbollar och rakare spel. Det nämnda berodde också delvis p.g.a att AIK hade en aggressiv press vilket tvingade IFK till längre passningar.

Andra halvlek:
AIK gör ett byte under halvtidsvilan och det är att Lustig kommer in i stället för Milosevic i rollen som mittback. För en svensk fotbollskännare behöver Mikael Lustig ingen närmare presentation efter alla år med det svenska landslaget. Lustig har dock primärt varit högerback och inte mittback vilket eventuellt kunde gynna Värnamo då det är olika positioner. Att spela med en osäker eller ovan mittback är nämligen något som kan bli väldigt kostsamt.

Halvleken börjar med att Lustig slår en långboll som Abdirahman lyckas få kontroll över. Anfallaren är omringad av vitklädda spelare men lyckas ändå åla sig igenom och skjuta men bollen går utanför.

I den 51:a minuten kommer ett inlägg från Winsth och bollen hamnar hos Zeljkovic. Yttern skjuter från en dålig vinkel varpå skottet blockeras.

Fem minuter senare skickar Hussein ett inlägg och försvaret får inte bort bollen utan i stället försöker Mbunga med en cykelspark men träffen är dålig och därför plockar Vaitsiakhovich bollen.

Strax därpå kommer också Guidetti in i spelet tillsammans med Papagiannopoulos. Syftet med att kasta in Guidetti var troligen att ha en offensiv spets som kan ge laget energi och näta.

I den 61:a minuten framstod bytet, vid första anblicken, som ett lyckodrag. Larsson slår en hörna och Guidetti nickar in den varpå jubel utbryter på Friends Arena. Målet blir dock bortdömt eftersom linjedomaren menade att Guidetti drog ner Netinho på ett oschyst sätt vilket resulterar i vilda protester från Guidettis sida.

Två minuter efteråt kommer en ny kalldusch för AIK och det börjar med en bra passning från Magashy mot Netinho som löper ute på kanten. Netinho slår ett inlägg mot Antonsson och den pålitlige målskytten nickar in 2-1.

AIK tvingas därmed påbörja en ny kvitteringsjakt och i den 70:e minuten kommer ett inlägg från Mendes. Eriksson och Netinho försöker nicka undan bollen men lyckas inte och i stället kommer den till Guidetti som får en drömchans i straffområdet men han skjuter över.

Minuten därefter testar nyinbytte Ring med ett skott men det blockeras.

Ring var en frisk fläkt för AIK och i den 72:a minuten dribblar han förbi Netinho och kombinerar sedan med Guidetti. Anfallet avslutas dock med ett skott som går utanför.

I den 74:e minuten prövar Ayari med ett distansskott men bollen flyger över ribban. I det läget var i princip hela Värnamo inuti eget straffområdet.

Tre minuter senare kommer AIK igen och det är återigen Ring som påbörjar anfallet med en pass till Ayari. Den sistnämnde passar i sin tur till Guidetti som står inuti straffområdet medan Ayari tar en smart löpning mot mål. Guidetti passar sedan tillbaka och Ayari får en skottchans i en målfarlig yta men han skjuter rakt på Vaitsiakhovich. Ett fint anfall av AIK där man genom rörelse och bra passningsspelet hittar farliga luckor.

I den 78:e minuten kommer dock 2-2 efter ett inlägg från Ring som Lustig nickar in. En välförtjänt kvittering och halvdant försvar från Eriksson och Vilar som inte lyckas hålla markeringen på Lustig. Noterbart är att både Vilar och Eriksson är starka på huvudet men ändå släpper man in ett mål.

Noterbart är att inför matchen så hade ingen inhoppare gjort poäng för AIK:s del men vid 2-2 är det inhopparna Ring och Lustig som kombinerar.

AIK är givetvis inte nöjda med oavgjort utan går för segern ovh i den 82:a minuten vinner Guidetti en frispark efter att Kenndal gått in för hårt. Det är en frispark som är 2-3 meter utanför straffområdet och den tas hand om Guidetti men han skjuter rakt på muren. Bollen studsar till Papagiannopoulos som testar men försöket det blockeras.

En kontringsmöjlighet öppnas därefter upp för Värnamo där Wenderson kommer ensam mot Otieno. AIK-backen gör dock en lyckad brytning och avvärjer faran.

Det blir i stället en ny möjlighet för AIK:s del efter ett inlägg från Hussein. Bollen kommer till inhopparen Bahoui men han nickar över.

Det är mycket frenesi från hemmalaget som tydligast går för segern men i 89:e minuten får Värnamo en möjlighet via en frispark. Johansson slår en boll längs marken till Winsth som slår ett inspel mot Antonsson men försöket blockeras.

Domaren visar sedan fem minuter på tilläggstavlan och det är svängigt spel med anfall åt båda hållen. Utöver en ny nick från Bahoui så blir dock det inga fler konkreta chanser och matchen slutar 2-2.

Tankar efter matchen:
2-2 på Friends Arena är ett godkänt resultat och Värnamos insats är mer än godkänd. Man håller jämna steg med gnaget och är inte heller helt tillbakapressade utan bollinnehavet låg på 60-40%. Det ska dock nämnas att AIK skapade fler målchanser och xG landade på 1.93 för deras del medan Värnamo hade 0.93.

Värnamos främsta styrka i matchen är tempot i passningsspelet, hög andel korrekta passningar och flexibelt spel. Detta ledde till att enkla bolltapp uteblev vilket tidigare varit en svaghet.

Bland svagheter så måste försvarsspelet på kanterna nämnas, d.v.s. i området från hörnflaggan till straffområdeslinjerna. I dessa zoner kom AIK igenom flera gånger där Mendes, Otieno, Ayari, Thili och Ring gjorde det bra. Därutöver kan det även nämnas att offensiven är väldigt beroende av Antonsson eftersom han är ständig uppspelspunkt. I matcher som denna där anfallaren gör två baljor så är de inget större bekymmer men ifall Antonsson skulle underprestera så är fallet ett annat.

Ändå är insatsen i sin helhet bra och likvärdiga insatser framöver bör hålla IFK kvar i det svenska finrummet.

Bland spelarna så vill jag lyfta fram Näsström som gör en bra match. Mot AIK hade han en mer defensiv utgångsposition i kontrast mot Djurgården. Mot djurgårdarna var Näsström oftare på mittfältet och hade en del svårigheter med tempot i passningsspelet men mot AIK var han jämsides med backarna. De nämnda innebar att han fick mer tid med bollen och därmed högre passningsprocent. Mot AIK var han väldigt bra defensivt med båda vunna dueller, blockerade skott och rensningar. Under inledningen av höstsäsongen hade Värnamo svårt att försvara i straffområdet där det blev rörigt men mot AIK såg det stabilt ut och de kan man delvis tacka Näsström för.

Johansson gör en väldigt bra match även om han blir poänglös. Utöver ivrigt försvarsspel så tar han kvicka och smarta beslut med bollen vilket öppnar upp ytor. Detta är han särklass bäst på hos IFK och spelaren är därför bra på att kombinera med andra.

Antonsson måste också nämnas i och med målen. Antonsson visade att han är bra på att hitta ytor inne i straffområdet och en avslutare av klass. Det är anfallaren som räddar poäng och med tanke på hans målfacit så är han ovärderlig för IFK. Utav Värnamos 18 mål så har Antonsson producerat 11 och numera är han tvåa i skytteligan. I efter-matchen-intervju sa Antonsson att han trivs väldigt bra i IFK och att formkurvan pekar uppåt. En Antonsson som presterar kan vara skillnaden mellan ifall Värnamo klarar det allsvenska kontraktet eller ifall de blir Superettan nästa år.

Zeljkovic gör en högst medioker match trots att han bidrar med en assist. I offensiven är han sällan involverad och när han väl fick bollen blev de ofta en förlorad närkamp eller misslyckad fint. I försvaret var han passiv och han kändes allmänt frustrerad. Innan matchen intervjuades Zeljkovic och han fick då en fråga kring att målnollan fortsatt är intakt trots att han vunnit skytteligan i Superettan. Yttern svarade något i stil med att han inte tänker på målen så länge det går bra för målet men rimligen målnollan vara något som gnager.

Defensivt gör också Netinho och Winsth det halvdant. Ytterbackarna har svårt att hänga med i en-mot-en-dueller och blev därför rundade några gånger. Framåt gör dock herrarna det ganska bra med b.l.a en assist från Netinho.

Undertecknad vet inte hur allvarlig Larssons skada är men det är väldigt tråkigt för spelaren. Mot Djurgården stod han för säsongens bästa match och mot AIK öppnade han starkt. Särskilt olyckligt är det att de Vries är skadad och likaså hans ersättare Lohikangas. Larsson är alltså ersättarens ersättare. I truppen finns Winsth och Netinho som kan spela som ytterbackar men även Kindberg kan vara ett alternativ. 19-åringen har dock aldrig spelat en tävlingsmatch på proffsnivå och det är tveksamt ifall Hellberg vågar ge honom chansen.

I tabellen är Värnamo fortfarande på 13:e plats med 18 poäng och i princip ingenting förändrades i den nedre regionen. Uppåt i tabellen finns Varberg med 19 pinnar och Norrköping med 20 erövrade poäng. Neråt finns Degerfors på kvalplats och värmlänningarna har 12 intjänade poäng. På direktnedflyttning finns både Helsingborg med 11 poäng och Sundsvall med 10 poäng.

Det finns därmed luft mellan Värnamo och de tre bottenlaget vilket ger viss trygghet. Även om vi är långt ifrån att kunna fira nytt allsvenskt kontrakt så har Värnamos insatser varit jämnare än de tre lagen i botten.

Nästa match är den 21 augusti mot Elfsborg hemma på Finnvedsvallen. Värnamo mötte boråsarna under annandagpåsk och förlorade då med 4-1 efter en dålig andra halvlek. Elfsborg har dock svag form med 9 raka matcher utan vinst däribland fyra förluster. Det har dock blivit oavgjort i de tre senaste matcherna för Elfsborg. I tabellen är Elfsborg tia med 23 poäng vilket bara är fem fler än Värnamo.

IFK borde därmed kunna ge Elfsborg, som är vana vid konstgräs, en match på vallen. En poäng känns fullt rimlig men en vinst skulle vara fantastisk.