Lagbanner

4 000 766

Fyramiljonersjuhundrasextiosex åskådare har hittills sett Hammarby spela allsvensk fotboll på hemmaplan sedan starten 1924.

Jag hade tänkt uppmärksamma åskådarantalet till matchen mot AIK, för att alla som gick på derbyt skulle kunna känna sig som den fjärde miljonte allsvenske Bajenbesökaren genom tiderna (siffrorna gäller endast hemmamatcher).
Nu glömdes det bort och hur kul är det att komma så här i efterhand och bolla med siffrorna.

Ska vi titta på lite andra siffror istället. Då gör vi ett nedslag efter den åttonde omgången i år samt några tidigare framgångsrika allsvenska sejourer. Går det att uttolka några tendenser inför fortsättningen av årets säsong?
- Det har ju faktiskt (nästan) spelats en tredjedel av årets säsong!

För att göra en rättvis bedömning så räknas de tidigare årens vinstmatcher som tre poäng. Så här ser det ut:

1954/55
Efter åttonde omgången hade vi 14 poäng. Placering är jag lite osäker på eftersom jag inte hittar några tabeller efter åttonde omgången det här året. Men vi slutade på en sjätteplats (12:lagsserie), med 33 poäng.

1959
Efter den åttonde omgången hade vi tagit 15 poäng och låg på en fjärdeplats. När vi gjorde bokslut så visade det sig att vi hade plockat åt oss 28 poäng och det räckte till en sjätteplats (12 lags serie).

1970
Ett år som blev så magisk för att vi började så dåligt. 5 poäng efter åtta omgångar är inget att slå sig för bröstet för. Vi låg näst sist på en elfte plats och hade bara IFK Göteborg bakom oss. När serien var slut hade vi lyckats med bedriften att gå obesegrade i de elva sista omgångarna. Det gav oss sammanlagt 31 poäng och en femte plats. Då var det den bästa allsvenska placeringen för Hammarby genom tiderna.

1982
Efter åtta omgångar hade vi plocka 11 poäng. Då räckte till en sjätteplats. Men sedan kom vi igång. Sakta men säkert. Från den fjortonde omgången fram till den 21 omgången vann vi sju matcher i följd. Den här rekordraden står sig än idag:

Omg. 14, Örgryte – Hammarby 1-2 (0-1)
Omg. 15, Hammarby – Brage 6-0 (3-0)
Omg. 16, Åtvidaberg – Hammarby 0-3 (0-1)
Omg. 17, AIK – Hammarby 0-3 (0-1)
Omg. 18, Hammarby – Malmö 2-0 (2-0)
Omg. 19, Öster – Hammarby 0-1 (0-0)
Omg. 20, Hammarby – Elfsborg 2-1 (0-0)


Och hade inte Kalmar brutit sviten med sin 2-0 vinst, i näst sista omgången nere i Kalmar, då hade säsongens avslutning varit ännu mera magnifik. Med vinsten på Söderstadion med 4-1 (2-0) mot IFK Göteborg.
På tjugotvå matcher tog vi 28 poäng som omvandlat till trepoängssystemet blir 40 poäng. Det kom att räcka till en andra plats.

1983
Detta år började vi bättre än vi brukade och var vana med. 14 poäng efter den åttonde omgången placerade oss på en femte plats. Vi skulle sammanlagt få trettiofem poäng och det räckte till en femteplats. Det står sig fortfarande som den bästa allsvenska starten någonsin. Vi hade möjlighet att slå det i år, men en utvisning skulle sätta stopp för det.

1998
Nu talar vi om tider som ligger oss väldigt nära och varmt om hjärtat. Efter den åttonde omgången hade vi tretton poäng och det placerade oss på en fjärdeplats. Tyvärr var det ingen 12:lagsserie för i så fall hade vi vunnit serien eftersom vi efter den tjugoandra omgången låg på förstaplats med trettioåtta poäng. Samma poäng som AIK, men vi hade bättre målskillnad. 35-28, mot deras 21-14.
Nu var det ingen 12:lagsserie utan fjorton lag. Vi skulle detta år komma upp i fyrtiotvå poäng och sluta på en tredjeplats.

2001
Efter åtta omgångar ligger vi på andraplats med 13 poäng. Och med tanke på hur tonerna lät innan allsvenskan startade, så kan vi inte vara annat än nöjda.
Jag vågar inte spekulera i framtiden, men nog vore det konstigt om vi skulle klappa ihop.
Årets målsättning var att bli bättre än förra året. Jag är säker på att vi kommer klara av det.

Vi ses på Söderst@dion!

LåN2001-06-06 20:00:00

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö
Inför Hammarby - Malmö