Lagbanner

En sagolik kris

Är det bara jag som undrar över varför så många fotbollsexperter saknar perspektiv på det de är satta att granska? - Nej, jag tänkte mig väl det!

Låt mig börja med att hylla årets "krislag" Hammarby Fotboll och då menar jag samtliga spelare, ledare och styrelse. Detta Bajenlag som enligt många förståsigpåare befinner sig i stora svårigheter. Jag talar alltså om det Hammarbylag som startat näst bästa genom tiderna. Om detta är en svår tid som Bajen genomlider då önskar jag klubben många underbara krisår framöver.
- Nej kris är, i min bok, en helt annan tillvaro. Det kan ni hoppa upp och slå er på!

Jag kommer längre fram i krönikan med en beskrivning då Hammarby Fotboll verkligen var ett lag i kris. En period då det inte var allt för lät att sova om nätterna. Sedan är det bara att jämföra och dra egna slutsatser.

Men först till hårdfakta som man inte kan trolla bort med rubriker som anfallskris, Stockholmkrisen, domarkrisen eller andra skapade svårighet. Ty om man jämför årets lag med åtta andra framgångsrika år då ligger 2004 på en andra plats efter nio omgångar och kan med en seger över Helsingborg i tionde omgången ta en meriterande förstaplats. Alltså bli historiens bästa allsvenska Bajenlag genom tiderna, efter tio omgångar.
- Vadå nio omgångar kanske vän av ordning frågar sig? Har inte Hammarby spelat tio omgångar?

Jo, det har Hammarby men matchen mot Sundsvall väntar vi med. Den ska räknas in efter det att samtliga lag spelat den elfte omgången. Dessa noll poäng kommer alltså att ramla in i statistiken någon gång i juli.
Förutsättningarna är lagda och då är det bara att läsa i siffror, placeringar och jämföra själva. Då kanske ni får lite annat perspektiv på vårens s.k. kris. Jag listar det allsvenska årtalen, placeringarna, antal tagna poäng (omräknat till tre pinnar för vunnen match) och målskillnaden efter den nionde omgången:

----------
1954/55
Tredje plats med 14 poäng: 14-13 (+1 mål).

1959
Tredje plats med 18 poäng: 19-17 (+2 mål).

1970
Elfte plats med 8 poäng: 7-15 (-8 mål).

1982
Sjunde plats med 12 poäng: 13-12 (+1 mål).

1983
Tredje plats med 17 poäng: 18-13 (+5 mål).

1998
Andra plats med 16 poäng: 15-10 (+5 mål).

2001
Femte plats med 13 poäng: 9-7 (+2 mål).

2003
Första plats med 21 poäng: 14-6 (+8 mål).

2004 - "krisåret"
Andra plats med 20 poäng: 10-6 (+4 mål).
----------

- Vad kan vi utläsa av dessa fakta?

 2004 års "krislag" är endast slaget av förra årets Hammarby poängmässigt och placeringsmässigt.
 Det är bara två av dessa åtta Bajenlag som gjort färre mål än årets.
 Vi delar första platsen med 2003 års lag när det gäller minst antal insläppta mål.
 Årets Hammarby ligger på fjärde plats om vi jämför målskillnaden.

Vi kan även lista en tabell så blir det ännu tydligare:

BAJENS BÄSTA ÅRGÅNGAR (efter 9 omgångar)
2003 14-6 (+8) och 21 poäng.
2004 10-6 (+4) och 20 poäng.
1959 19-17 (+2) och 18 poäng.
1983 18-13 (+5) och 17 poäng.
1998 15-10 (+5) och 16 poäng.
54/55 14-13 (+1) och 14 poäng.
2001 9-7 (+2) och 13 poäng.
1982 13-12 (+1) och 12 poäng.
1970 7-15 (-8) och 8 poäng.

Om vi vinner mot Helsingborg i nästa omgång så blir årets "krislag" det bästa allsvenska laget i Hammarbys långa fotbollshistoria, efter tio omgångar. Sedan kommer Sundsvallsomgången och den matchen är som alla redan vet spelad, med resultatet noll poäng.

Nästa målsättning tycker jag borde vara att plocka trettio poäng efter 15 spelade omgångar. Det har inget annat Bajenlag mäktat med. Tio poäng på fem fajter tycker jag är ett frestande lockbete för årets "krislag".

Ska vi nu gå över till ett mindre angenäm tidpunkt i Hammarbys krokiga fotbollshistoria. En tid då vi verkligen kan tala om KRIS med STORA bokstäver. Då tänker jag på sommaren 1989. Egentligen behöver jag inte orda så mycket om detta, men gör det ändå. Alla vet redan att vi året innan hade fått lämna allsvenska efter nitton raka säsonger och nu skulle vi göra processen kort med lanklagen i division ett norra. Trodde vi!

Vi inledde serien med att spela noll-noll mot Vasalund, i första omgången, hemma på Söderstadion. Dessa lag skulle senare medverka i ett stycke svensk fotbollshistoria i den sista oktoberomgången, men det är en helt annan historia.
I andra omgången torskade vi med 2-1 borta mot Kiruna. Mungiporna satt någonstans vid adamsäpple.
Men sedan fick ansiktet en frisk varm färg för efter den matchen vann vi sex raka innan vi kryssade mot Brommapojkarna. BP händelsen skakade vi av med en kort förklaring på två ord:
- Tillfällig svacka.

Men ack vad vi bedrog oss. Den mörka sommaren åttionio var över oss och Hammarby radade upp följande hopplösa matchsvit mellan den 10-13 omgången:
Hammarby - Åtvidaberg 1-3 (0-2).
Gefle - Hammarby 3-1 (2-1).
Hammarby - Västerås 0-2 (0-2).
Hammarby - Forward 1-3 (0-1)

Denna tid är, enligt mitt sätt att se det, en outhärdlig krisperiod då det sista hoppet om en snabb comeback i allsvenska släcktes för gott (trodde vi). Bedrövligt var bara förnamnet.
Men efter säsongens slut och Undret i Karlstad var ett faktum, förstår man att det inte hade gått att skriva svensk fotbollshistoria utan dessa erbarmliga krissommarmånader. Jag känner till och med lite tacksammhet över att det som skedde skedde. Om ni förstår hur jag menar?
- Det tackar jag för, så här i efterhand.

Sedan räcker det med att säga allsvenskan 2002 för att ge en verklig kris ett ansikte. Fråga alla oss lidande Bajare eller Anders Linderoth. Det är detta år som Hammarbys styrelse visar sin storhet. Det fanns aldrig någon gnutta tvivel över att Linderoth och Åhlund hade styrelsens stöd hela säsongen.
Som man skördar får man ligga och visst har vi legat väldigt mjukt och bekvämt sedan dess. I alla fall om vi jämför med andra hårda år. Ligger man bekvämt blir drömmarna desto ljuvligare.

Detta är min halvspontana reaktion på det så kallade allsvenska "krisåret" 2004. Och som alla vet är det inte bara vårt lag som har fått rubrikkrisskopan över sig. Tror bara att det är Halmstad som klarat sig ifrån att få några stänk över sig. Men det är inget att fördjupa sig i på denna Bajensida.

Med hopp om en fortsatt sagolik Bajenkrissäsong med samma häpnadsväckande resultat som under våren avslutar jag med att notera att det går bra för Antti Pohja i finska Tampere. Antti leder skytteligan med sex gjorda mål. Dessutom leder hans lag finska ligan. Tycker nog att vi släppte honom alldeles för lätt, speciellt eftersom han mer än gärna hade velat vara kvar.

Vi syns i Bajenvimlet!

LåN2004-06-10 13:30:00

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö
Inför Hammarby - Malmö