Blekt Värnamo förlorade mot Kalmar

Blekt Värnamo förlorade mot Kalmar

Matchen mellan Värnamo och Kalmar slutade 1-0 till bortalaget.

Allsvenskans enda smålandsderby spelades för några dagar sedan när Kalmar FF besökte Finnvedsvallen. På förhand var det en svårtippad match och endast två poäng separerade lagen.

Värnamo hade inlett säsongen med tre vinster och fem förluster där prestationerna varit ”upp och ner”. Saknaden av Marcus Antonsson hade dessvärre gjort sig påmind vid flera tillfällen.

Mot Kalmar FF så ställde man upp med:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Johansson – Näsström – Wenderson
Zeljkovic – Engvall - Bilalovic

Det är två nya namn i elvan; Näsström och Bilalovic. Att Näsström startade är logiskt med tanke på att han spelat relativt bra hittills samtidigt som Thern, Vindehall och Kenndal är skadade. Den skadade trion är samtliga centrala mittfältare.

Att Bilalovic startade, i rollen som ytter, var egentligen ganska besynnerligt. Bilalovics naturliga position är nämligen central mittfältare men Hellberg verkar hellre vilja se honom som ytter. Detta trots att yttrarna Bustos, Dickman och Ademi fanns tillgänliga.

Kalmar FF:
Kalmar FF blev fyra i 2022 års upplaga av Allsvenskan vilket var en stark bedrift. Klubben kommer därmed få kvala till Conference League under sommaren. Inför denna säsong så har man tappat succétränaren tillika klubbikonen Henrik Rydström och även Sebastian Nanasi samt Oliver Berg, som var viktiga offensiva pjäser, har försvunnit. På grund av detta så fanns det en del osäkerhet kring hur det skulle bli för KFF under detta år.

Ny tränare blev dansken Henrik Jensen och det är en coach vars bakgrund påminner om Kim Hellbergs. Jensen har inte spelat professionellt utan började satsa på tränarkarriären när han var 20 år. Han har coachat såväl juniorer som damer men hade knappt någon erfarenhet som seniortränare för ett herrlag innan han plockades av Kalmar. Han uppdraget före det var som assisterande tränare i Midtjylland.

Spelmässigt påminner Jensen om Rydström, hans spel är nämligen possession-orienterat och han föredrar en högt stående backlinje. Förhoppningen har varit att Jensen ska kunna bygga vidare på Rydströms segerrecept men samtidigt göra laget mer direkt. Förra året var nämligen målproduktionen en svaghet för Kalmar trots att man blev fyra.

I truppen har man alltså tappat Nanasi och Berg som spelade bra under 2022. Även Papa Diouf och Filip Sachpekidis, som fick ordentligt med speltid under föregående säsong, har lämnat.

En del nya spelare har hämtats in och den mest omtalade är anfallaren Mileta Rajovic. Tidigare spelade Rajovic i Naestved BK som huserar i den danska andraligan. Det var därmed högst osäkert om Rajovic skulle hålla för Allsvenskan men än så länge har han motbevisat eventuella skeptiker. I cupen blev det exempelvis fem mål på fyra matcher medan det blivit sex baljor i Allsvenskan. Han är en klassisk striker som kan agera bollhållande uppspelspunkt. Vidare så är han stark och har visat sig vara bra i kombinationsspelet samtidigt som han levererar distinkta avslut.

Vad man skulle förvänta sig av Kalmar inför årets säsong var faktiskt ganska oklart. Med tanke på tappet av Rydström samt av flera spelare, i kombination med ganska omeriterade nyförvärv, så lär de bli svårt att toppa fjärdeplaceringen. Målet är snarare övre halvan.

Man inledde Allsvenskan med en uddamålsförlust mot Malmö där man dock spelade bra och kunde fått minst en pinne med lite mer flyt. Därefter gick man som tåget och vann tre raka matcher, bland annat mot BK Häcken, och stämningen var på topp. Säsongen skulle dock inte bli friktionsfri utan därefter följde två kryss samt två förluster.

En av förlusterna var hemma mot Brommapojkarna och då blev det 3-1. Ett väldigt tungt nederlag med tanke på lagets ambitioner. I den matchen visade KFF upp dåligt passningsspel och många förlorade dueller. Kalmar som tidigare försökt inrikta sig på bollinnehav levererade mest långbollar som inte riktigt kom någonstans.

Mot Värnamo så startade:

Ricardo
Saetra – Sjöstedt - Olafsson
Lindahl – Romario – Gojani - Netabay
Karlsson – Rajovic – Skrabb

Ett tungt avbräck för Kalmar är Carl Gustafsson. Den centrale mittfältaren är väldigt passningsskicklig och kan bidra med lugn och stabilitet på mitten. Han har inte spelat sedan den fjärde omgången och det var just därefter som Kalmars svacka påbörjades. Att sätta likhetstecken mellan Gustafssons frånvaro och Kalmars svacka är förmodligen en förenkling men troligen är hans frånvaro en av orsakerna bakom kräftgången.

Ett annat orosmoln var islänningen Olafsson som stått för flera misstag under de tidigare omgångarna.

Första halvlek:
Redan i den andra minuten kommer en möjlighet för Kalmar och det är en långboll från målvakten Ricardo som går mot Rajovic. Anfallaren lyckas springa ifrån Grozdanic som försöker hejda honom. Rajovics avslut går dock utanför.

Fyra minuter senare har IFK en bra möjlighet och det är en hörna från Johansson. Den går mot den bortre stolpen och där står en omarkerad Eriksson som nickar men bollen går på en KFF-spelare. Returen studsar dock till Wenderson som nickar bollen rakt på landsmannen Ricardo.

Det dröjer därefter till den 23:e minuten innan nästa chans kommer och då är det en crossboll från Larsson som går mot Engvall. Anfallaren tampas med Lindahl och Saetra men lyckas få i väg ett avslut. Skottförsöket är dock enkelt att rädda för Ricardo och Engvall var ur balans när han avfyrade försöket.

Kvarten senare kommer en halvchans och det inleds med en hörna från Johansson. Återigen går bollen mot Eriksson som i sin tur nickar mot Wenderson. Brasilianaren lyckas dock inte hävda sig i trängseln och möjligheten rinner ut i sanden.

Faktum är att det inte händer mycket mer än detta gällande chanser. Kalmar FF hade 0.11 i xG efter första halvlek och noll avslut på mål samt enbart tre tillfällen i offensivt straffområde. Ibland försökte man spela sig fram till chanser men utan större framgång. Flera gånger slogs långbollar mot Rajovic som sällan ledde någonvart. Poängspelaren Simon Skrabb var i tidvis osynlig.

Inte heller IFK kunde skryta med något i offensiven även om man varit mer konkreta. Siffran för xG visade 0.62 och man hade även två skott på mål. I helhet var det dock en blek halvlek och offensiven var dålig där många passningar på sista tredjedelen gick fel.

Andra halvlek:
Den andra halvleken bjuder på en målchans i den inledande minuten och det är för Kalmar. Gästerna får ett inkast som kastas in i straffområdet där Saetra nickar men nicken rensas undan. Därefter uppstår ett kontringsläge där nyss inbytte Neintho slår en bra passning till Engvall. Anfallaren kommer dock ensam med flera rödklädda spelare och har ingen lekkamrat som han kan kombinera med. Engvall väljer därför att vänta in Johansson som tagit en djupledslöpning och som i sin tur får en passning från Engvall. Johansson slår sedan ett inspel men inne i straffområdet finns det nästan bara Kalmar-spelare. Bollen går mot Netabay som försöker rensa men hans försök bli slarvigt och i stället slår han bollen rakt till Bergh vilket skulle kunnat ge IFK en möjlighet. Ytterbackens mottagning är dock kass och en rödklädd spelare kan ta bollen och avvärja farligheten.

I den 53:e minuten har Romario ett avslut efter en hörnvariant längs marken. Det är dock många Värnamo-spelare framför honom och Romarios avslut blockeras.

Med timmen spelad visar Jensen prov på fingertoppskänsla när han tar ut Netabay och tar in Shamoun. Någon minut därpå lyckas Karlsson vinna en duell mot Näsström, som slarvade i bollbehandlingen. Karlsson avancerar framstår samtidigt som Värnamos försvarare är osynkade och en klockren passning till Shamoun, som står mellan Grozdanic och Bergh, blir slagen. Det leder till att Shamoun kommer fri mot Rasheed och placerar in 1-0 elegant. Ett dåligt försvarsagerande från Bergh som totalt tappar Shamoun i den sekvensen.

I den första tio-minuters-perioden efter Kalmars mål så är Värnamo ganska passiva trots att man alltså ligger under på hemmaplan. Man har helt enkelt svårt att sätta press och skapa några direkta chanser.

Från och med den 70:e minuten och tio minuter framåt så verkar det som om man vaknar till liv. Det kommer några chanser samtidigt som fler spelare flyttas upp och bollen går som på ett snöre. I den 71:a minuten så slarvar Saetra i bollbehandlingen vilket Engvall uppfattar och tar bollen från honom. Engvall avancerar mot mål och skjuter men Sjöstedt är på tårna och hinner blockera skottet.

I den 75:e minuten kommer inbytte Ademi i en en-mot-en-situation. Han lyckas få i väg ett avslut men det är en snedträff och skottet går utanför. Även Johansson har ett skott men det räddas ganska enkelt av Ricardo.

Efter den 80:e minuten och fram till slutet kommer dock pressen av sig och det slarvas återigen från Värnamos sida. Det avslut som produceras är ett tamt försök från Netinho, efter ett bra samspel med Johansson. Känslan är att Kalmar har kontroll på matchen och på slutet kommer dessutom ett skott från Romario som går utanför.

Tankar efter matchen:
Resultatet är en stor besvikelse med tanke på hemmaplansfördelen samt Kalmars svaga form. Det bör dock påpekas att ett oavgjort resultat hade varit mer fair i mitt tycke. Expected goals visade 1.01-0.90 till Värnamos fördel och även annan statistik var jämn. Kalmar hade bara ett skott och det gick alltså in. I viss utsträckning kan förlusten förklaras med oflyt.

Samtidigt så kan man inte blunda för att det offensiva spelet var uruselt och knappt några chanser skapades. Värnamos farligaste möjlighet kom via en hörna. I princip alla försök till nyckelpassningar gick fel och det slarvade väldigt mycket på offensiv planhalva. Det är inte bara mot Kalmar som detta visats utan det var likadant mot exempelvis Brommapojkarna och Mjällby.

Hittills har Värnamo gjort sju mål vilket är nästsämst i hela Allsvenskan. Av de sju målen så var två baljor självmål. Bara i en match har det blivit fler än ett mål och det var mot Varberg där man förvisso gjorde tre. Matchen mot Varberg var också den bästa offensivt rent spelmässigt men frågan är om det berodde på Värnamos skicklighet eller på Varbergs oförmåga. I den matchen klev också Gustav Engvall fram och visade individuell spets b.la. saknades mot Kalmar.

En förklaring bakom Värnamos offensiva problem är att Zeljkovic inte imponerat i säsongsinledningen och ”Antonssons ersättare” står på noll mål och noll assist. Spelaren har fått en väldigt fri roll och han rör sig över ganska stora delar av planen. Utifrån det som man sett i inledningen så är känslan att detta kanske inte riktigt passar honom. Han tycks nämligen ofta vara på fel plats och borde kanske röra sig mer i straffområdet.

Mot Kalmar var just det en begränsning, det var ganska få spelare inuti straffområdet och ofta kändes det som om Engvall blev ensam.

Att Antonsson är saknad är förståeligt med tanke på att han producerade 20 mål. En annan spelare som också bidrog offensivt var Abdussalam Magashy och han hade varit nyttig mot Kalmar. Magashy var nämligen väldigt löpvillig och tog ofta konstruktiva löpningar framåt vilket bidrog till att det fanns fler spelalternativ. Just en spelare som kunde bryta mönster och höja tempot saknades mot Kalmar.

Det går inte att hitta en specifik syndabock i Kalmarmatchen, i princip alla spelare stod för mediokra insatser. Några spelare utmärker sig dock extra negativt. Viktor Bergh på högerbackspositionen går bort sig vid målet vilket också skedde mot Elfsborg. Han tar fina löpningar framåt men hans teknik och första-touch brister och likaså timingen i löpningarna.

Kenan Bilalovic fick starta matchen men blev utbytt i halvtid. Han hade inte många rätt och tappade bollen så fort han fick den.

Värnamos bästa spelare var mittbacken Victor Eriksson som gav Rajovic flera jobbiga närkamper. Eriksson var också bra i luftrummet. Det kan också nämnas att Netinho gjorde ett ganska piggt inhopp och försökte gå framåt.

Efter nio matcher så är Värnamo på elfte plats vilket får betraktas som en godkänd placering med tanke på att det är säker mark. Tabellen i botten ser ut enligt följande

10. Halmstad – 12 poäng
11. Degerfors – 10 poäng
12. IFK Värnamo – 9 poäng
13. IFK Göteborg – 7 poäng
- - -
14. AIK – 6 poäng
---
15. Sirius – 5 poäng
16. Varberg – 4 poäng

Värnamo har alltså både IFK Göteborg och AIK under sig men båda lagen har relativt starka lag och kommer troligen lämna bottenstriden. Jag har därmed svårt att se att dessa lag som räddningsplankor.

En potentiell räddningsplanka är dock Sirius som inte vunnit en enda match och dessutom uppvisat stora brister spelmässigt. Det är ett lag som IFK, i min mening, har potential att placera sig före. Samma kan sägas om Degerfors och Varberg, även om det knappast är en garanti. Degerfors har de två senaste säsongerna varit starka under slutspurten medan Varberg har skicklige Jocke Persson på bänken.

Innan säsongen startade så var Halmstad BK och Brommapojkarna lag som flera tippade under sträcket. HBK har 12 poäng och har visat sig vara väldigt bra hemma på Örjans Vall. Det finns också en tydlig spelidé och laget har en realistisk chans att säkra kontraktet. Att kategorisera BP som ett bottenlag är en direkt felaktighet efter 16 poäng på de sex senaste omgångarna.

Värnamos nästa match är på bortaplan mot Hammarby. Efter den snöpliga förlusten i fjol så lär Bajen vara rejält revanschsugna. Hammarby har just nu 11 poäng och är bara två placeringar över Värnamo vilket indikerar att det knappast är samma lag som för några år sedan då man var en förhandsfavoriterna till SM-guldet.
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-05-26 12:35:50
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo