Bokrecension: Vi som är från Göteborg åker aldrig hem med sorg

Bokrecension: Vi som är från Göteborg åker aldrig hem med sorg

Nu på lördagen den 15 mars är det releasefest för boken ‘Vi som är från Göteborg åker aldrig hem med sorg’. Inför detta publicerar Alltid Blåvitt här en recension av boken skriven av den blåvite läktarprofilen Andreas Toll.

Redan i förordet av Vi som är från Göteborg åker aldrig hem med sorg så får man förklaringen om vad boken kommer att handla om. Att det är en bok som kommer väcka minnen men minnen som kommer vara olika beroende på vem som läser den. För alla har vi vår historia kring IFK Göteborg och det supporterliv man själv har levt. Och det är dessa känslor boken väckte för mig, och förhoppningsvis kommer att väcka även hos dig.

Boken som utgick från Supporterklubben Änglarnas första 40 år har nu när resultatet blivit klart visat sig bli något mycket bredare än så. Som det står inledningsvis:
"Planerna på att skriva en bok om supporterkulturen runt IFK Göteborg uppkom inför Supporterklubben Änglarnas 40-årsjubileum 2013. Den här boken handlar dock inte endast om den ideella föreningen Änglarnas historia och är inte skriven specifikt ur supporterklubbens perspektiv. Det här är en bok om den blåvita supporterrörelsen i stort, i syfte att dokumentera och bevara ett stycke viktig social historia för kommande blåvita generationer."


 
Det här är en beskrivning av supporterlivet kring IFK Göteborg från tidigt 1900-tal till idag. Djupdykningar i speciella händelser och personer. Under alla dessa år har det självklart hänt mycket mer än det som får plats i boken men man får ändå en känsla av historien och för många av oss kommer det som nämnt ovan att väcka minnen från även det som inte finns med i boken.

Med intervjuer med över 50 personer och en ordentlig research har gänget som ligger bakom boken verkligen kunnat gräva upp guldkorn från många olika tillfällen. Vem kunde till exempel tro att vi hade tio gånger så stora bortaföljen på matcherna i Stockholm under 30-talet än vi hade under 80-talet.

 

Huvudkapitlen i boken handlar dock om årtiondena som Supporterklubben Änglarna funnits, uppdelade på varje decennium var för sig. Vi får läsa om vad de personer som var mest aktiva inom supporterlivet tyckte var viktigast just då och vad som var drivkrafterna. Man kan utläsa att mycket har gått igen flera gånger genom historien men med lite olika aktiva punkter. Generationsskiftningar som alltid inneburit lite skarvar och jobbigare tillvaro men också hur man alltid byggt upp något nytt bra av det.

För er som är nya inom kamratkollektivet och inte har fått uppleva allt som finns i boken bjuds också på en inblick på vilket liv som levts. Om vilken förmån man haft som IFK Göteborgs supporter med alla framgångar både i Sverige och i Europa. Ett kapitel i boken behandlar enbart resor ut i Europa som skett i modern tid och många fantastiska händelser kring detta. Här kan man läsa allt från hur ”Dingle” åkte ensam till Albanien till hur tusentals Göteborgare färgade Hamburg och Dundee till segerfester i UEFA-cupfinalerna.


 
Boken bjuder på många varma minnen men också mörka stunder. Hur det tragiska dödsfallet av Tony Deogan påverkade alla supportrar. Andra mörka stunder som Örebro borta 1970 kan man idag kanske le lite åt men det är också viktigt att förstå hur allt som skett, bra och dåligt, har påverkat vad vi är idag. För allting går igen.
 
Boken är en både bred och djup historielektion om den blåvita supporterrörelsen. Men den säger också mycket om vilken omgivning de blåvita befunnit sig i under årens lopp. Det är en bok som berättar om hur media förändrats (eller inte förändrats) genom åren och det är en berättelse som andra klubbars supportrar säkert kan finna mycket nöje i att läsa, de har ju varit med på andra sidan i alla tider. Flera motståndarsupportrar från de övriga större svenska klubbarna medverkar dessutom i boken och ger sin syn på IFK Göteborgs supportrar.



Det viktigaste jag tar med mig från boken är dock hur starka vi är i supporterkollektivet när vi enas kring viktiga frågor. Boken beskriver ett flertal tillfällen där IFK Göteborgs supportrar ihop med andra påverkat både klubbar och politiker. Det är väldigt tydligt att när vi vill så kan inget stoppa oss. Redan tidigt ordnades bojkotter mot höga biljettpriser och tillsammans med Öis och Gais har vi stridit för att bevara ståplatser och att få en ny arena. Saker som verkligen gett avtryck. På senare år finns det kanske största beviset på detta när Anders Almgren ihop med främst Tony Ernst (MFF) stridit om 51-procentregeln och gjort ett fantastiskt jobb som man gick segrande ur. Just denna fråga har också ett eget kapitel i boken.
 
Slutsatsen av allt detta är att detta är en bok varje Ängel kommer att få många minnen väckt av, men också att vi måste inse vikten av att jobba framåt tillsammans. För tillsammans är vi oslagbara, Änglar.
 
Andreas Toll
Åkte på sin första bortaresa till SM-finalen i Malmö 1987 som 14-åring och varit en känd blåvit läktarprofil sedan början av 90-talet. Ordförande i Supporterklubben Änglarna 2004-2006 och Svenska Supportunionens förste ordförande 2008.

 
 
Releasefest!
Lördagen den 15 mars kl 14:00 på Tolvans Salong på Gamla Ullevi är det releasefest för  boken ‘Vi som är från Göteborg åker aldrig hem med sorg’ som redan innan den släppts har köpts av över 600 personer. Förutom utlämning av förbeställda böcker blir det mat, dryck, musik, intervjuer med blåvita läktarprofiler, bildspel och filmvisning. Alla är välkomna och det kommer även gå att köpa boken på plats om man missat att förbeställa den!

Alltid Blåvitt2014-03-14 12:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel