Antonsson har gjort två mål på de två första cupmatcherna.

Värnamo har inlett cupen med två segrar.

IFK Värnamo är tillbaka på svenskafans efter några års uppehåll. Undertecknad följer laget väldigt nära och planen är att skriva minst ett inlägg i veckan. I detta comeback-inlägg följer en kort beskrivning av årets inledande matcher.

Vänskapsmatcher:
Herrlaget har spelat tre träningsmatcher detta kalenderår. Den inledande var mot länsrivalen Jönköping Södra som historiskt varit ”storebror” men numera är det ombytta roller. Värnamo bekräftade detta faktum när man vann överlägset med 5–0. Veckan därpå väntade ännu ett nytt småländskt lag när Oskarshamn AIK kom på besök till Ljusseveka. Kim Hellbergs manskap lyckades återupprepa bedriften från senaxg och vann återigen med klara 5–0. Ett mer reservbetonat lag tog sig an Skövde AIK i den tredje matchen och då blev det mållöst.

Ängelholm:
I årets tävlingspremiär ställdes Värnamo mot Ängelholm på Fridhemsparken i nordvästra Skåne. Det var ruggigt väder med både regn och vind. Värnamo inledde klart bäst och dominerade under matchens inledande kvart med ett fint kortpassningsspel. I den sjätte minuten slår Winsth ett inlägg som Vindehall får huvudet på och mittfältaren tvingar Streifert till en parad. Det var flera chanser från Värnamo i inledningen där också Wenderson och nyförvärvet Antonsson testade. Imponerande gjorde Kenndal och Johansson på mittfältet som var väldigt passningsskickliga och kombinerade bra med medspelarna. Trots en del snabba omställningar så var det klent från Ängelholms sida.

I den 24:e minuten kommer 1-0 där Netinho slår in ett inspel som Antonsson styr in i buren. Ungefär tio minuter senare dyker en ny möjlighet upp, Johansson tar en öppnande löpning och slår in bollen till Wenderson som får ett drömläge men skjuter utanför. Trots det att Värnamo är bättre under halvleken så får faktiskt Ängelholm en kvitteringschans strax efter Wendersons länge. En långboll slogs från den ena planhalvan till andra varav mittbacken Tihi missbedömer bollen totalt när han ska nicka undan. Bollen hamnar bakom honom och Åberg får tag på den som i sin tur spelar vidare till Oremo. Veteranen med över 200 allsvenska matcher på CV:et lyckas ta sig förbi Eriksson och rundar även Vaitsiakhovich men får en alltför smal skottyta och missar. Uddamålsledningen står sig i halvtid

Trots en fin Värnamochans så öppnar Ängelholm den andra halvleken piggt. Det blir förvisso inga jättelägen men hemmaspelarna är på hugget och särskilt Oremo utmärker sig med många löpmeter. I den 59:e minuten kommer dock en kalldusch för skåningarna: Johansson levererar ett inspel, Antonsson prickar stolpen varav Avdiu styr in returen till 2-0. Detta var Avdius första bolltouch och spelaren hade inte ens varit på planen i en minut. Målet får luften att gå ur ängelholmarna som tycks tappa motivationen. Värnamo å andra sidan försöker spela av mötet.

Det är en ändå en del lägen för gästerna med De Vries nick i ribban som det farligaste. Utöver detta så har Avdiu ett distansavslut och Antonsson ett skott utanför. I den 88:e minuten kommer dock en oväntad kvittering. I likhet med första halvlek så är det en långboll som drar i gång allt. En gulklädd spelare slår en boll från egen planhalva, Vaitsiakhovich springer ut för att greppa bollen men en ivrig Åberg hinner precis före och lyckas få en fot på bollen vilket ändrar riktningen och ställer målvakten. Bollen kommer till en omarkerad Lipovica som skjuter in bollen i öppen kasse. En olycklig situation där kommunikationen mellan backarna och målvakten inte var på topp. Lipovicas reducering blir dock enbart ett tröstmål. Värnamo lyckades nämligen vinna bataljen med 2-1 och tog tre poäng.

GAIS:
Den andra gruppspelsmatchen avgjordes i lördags och spelades på Ljusseveka i Värnamo. Det klassiska laget GAIS stod för motståndet och matchen fick en intensiv start där de grönsvarta spelarna bjöd upp till hård kamp. Redan i matchinledningen sker en farlighet för bortalaget efter slarv från De Fries och Larsson men Vaitsiakhovich är snabbt ute och löser situationen.

Efter GAIS:s inledande offensiv så tar Värnamo över mer och mer, både gällande bollinnehav och skapandet av lägen. I fjärde minuten har Johansson ett avslut som blockeras och med kvarten spelad går Antonssons frispark utanför. Andel av bollinnehavet pendlar under matchens passage. Ibland har Värnamo uppemot 75% och ibland är ungefär 50-50% men trots detta är GAIS uddlösa framåt. Värnamo skapar fler chanser än motståndarna men det är ändå relativt få. Bland de hetaste så finns ett skott från Wennegrund efter inspel från Dickman, stolpskott från De Fries och ett skott utanför från Dickman efter en fin pass från Magashy.

Nyförvärvet Näsström lyckas förövrigt stötta in en retur men målet godkänns inte på grund av offside. Det står 0-0 i halvtid och en svårighet för Värnamo var att utnyttja kanterna där Wennegrund och Dickman hade svårt att hävda sig mot bortalagets ytterbackar. I stället gick anfallen primärt centralt och där lyckades GAIS täppa till bra.

Värnamo fick en drömöppning på den andra halvleken och efter tre minuter kommer 1-0. Näsström slår en klockren crosspassning till en omarkerad Antonsson som ntar. Väldigt bra uppfattat av nyförvärven som hittade varandra bra i den situation. En stor eloge till Antonsson som har ”öga för mål” vilket han visat i båda cupmatcherna. Efter målet intar Värnamo en mer defensiv approach och försöker backa hem.

GAIS får därför mer boll men har svårt att utnyttja det. I den 60:e minuten har Kargbo ett avslut men från en dålig vinkel. Deras bästa möjlighet dyker upp den 72:a minuten där Jula fintar Larsson och slår in bollen i straffområdet. Försvararen Winsth styr ut bollen från straffområdet men rakt till Krüger som avfyrar ett skott som tvingar Vaitsiakhovich till en räddning. Krügers avslut är hårt men de går nästan rakt på Vaitsiakhovich.

Även Värnamo har ganska få lägen framåt men bland exemplen så finns ett hårt skott från Avdiu, ett blockat skott från Johansson och ett skott som går högt över från Wallenborg. Värnamo vinner matchen med 1-0 i slutändan kasserar in tre nya poäng. Värnamo står därmed på full pott efter två omgångar och nästa vecka väntar gruppspelsfinal mot Malmö FF. Värnamo måste vinna för att ta sig vidare till kvartsfinal.