Elfsborg-Värnamo: Förlust med 4-1 efter svag andra halvlek.
Mittfältaren Kenndal höll en hög nivå i Borås.

Värnamo förlorade matchen mot Elfsborg.

Värnamo åkte upp längs riksväg 27 med en klurig uppgift: Elfsborg IF. Boråslaget gjorde en fin säsong i fjol och är ett väldigt bolltryggt lag med giftiga i kontringar. De gulsvartas inledning har dock varit medioker resultatmässigt. Värnamo hade som bekant inlett med en hedersam förlust mot IFK Göteborg och ett kryss mot Sirius där man förtjänade mer.

Hellberg ställde upp med följande man:

Vaitsiakhovich
Larsson – Tihi – Eriksson – De Vries
Johansson – Kenndal – Vindehall
Netinho – Antonsson - Wenderson

Enbart en förändring sedan sist och det är att Vindehall petar Magashy. Syftet med den förändringen var förmodligen att ha en mer defensivt orienterad mittfältare som kan stoppa omställningar.

Första halvlek:
Det är händelserikt under inledning där Elfsborg börjar med ett högt tempo. Redan i den första minuten så slår en Frick en farlig passning till Ondrejka som tar en farlig löpning. Passningen går genom Tihi och Larsson varav Ondrejka hamnar i en farlig position men turligt för Värnamo så är avslutet från honom svagt. Ondrejka får inte riktigt kontroll på bollen i det skeendet. Minuten senare levererar Vindehall ett bra inlägg till Antonsson men den sistnämndes nick är dålig.

I den fjärde minuten driver Zandén upp bollen i ett högt tempo varav Netinho halkar och hinner därför inte ifatt honom samtidigt som Larsson är steget efter. Han spelar bollen till Söderberg som testar med ett avslut men bollen rullar utanför. Minuten därpå har Elfsborg ännu en farlig attack där de höjer en växel och Värnamos defensiv inte tycks hänga med men anfallet leder ingen vart.

Elfsborg kändes farliga under inledningen men även Värnamo hade en del bra stunder fastän det inte var lika konkret. Bland konkreta lägen så finns Wendersons nick i den tionde minuten efter ett inlägg från Netinho. Med kvarten spelad slår Kenndal en passning till Antonsson varav den sistnämnde dribblar sig förbi sin försvarare och testar därefter men skjuter utanför. Väldigt snygg aktion av Antonsson.

Även om Elfsborg var mer raka så var det en ganska jämn match spelmässigt under de första tjugo minuterna. Det fanns dock ett orosmoln och det var när Elfborg lyckades passera mittlinjen, det gick ofta väldigt fort från mittlinje till straffområde och Värnamos defensiv var tandlös. I den 23:e minuten kommer 1-0 efter ett inspel från Zandén, bollen rullar förbi alla spelare och blir en perfekt passning till Söderberg som avfyrar ett skott utanför straffområdet. Sekvensen är signifikativ för Värnamos problem under denna match. Zandén kan tämligen enkelt springa med bollen från halvplanslinjen ner till hörnflaggan och därefter slå en passning som ingen rensar undan. Målskytten Söderberg är omarkerad i skottläget och ingen har alltså fångat upp honom.

Efter målet så följer en dålig tiominutersperiod från Värnamos sida. Det är Elfsborg som dominerar spelet och Värnamo-spelarna tvingas springa. I den 30:e minuten lyckas Ondrejka promenera förbi Larsson och testar med ett avslut men skottet går rakt på målvakten. Även Olsson har ett skott som blockeras och Frick skjuter utanför för hemmalaget men ledningen utökas inte.

Trots en bra period från Elfsborg så kommer en bra möjlighet för Värnamo i den 36:e minuten. Wenderson slår en passning från halvplan till Netinho som tar emot den i löpsteget. Netinho hamnar tillsammans med Antonsson i en två-mot-två-situation mot Väisinen och Larsson. Netinho slår en fin passning mellan försvararna och Antonsson hamnar ensam med Rönning men lyckas inte sätta chansen. I den senaste artikeln skrev jag att effektivitet är viktigt och kommer behövas i fall Värnamo ska kunna klara sig kvar i Allsvenskan. Att bränna ett friläge i det skeendet är kostsamt. En kvittering hade varit en kalldusch för Elfsborg samtidigt som Värnamo fått en energi-boost. Matchbilden har förändrats totalt och kanske även poängfördelningen, vem vet.

Efter den missade möjligheten så har Värnamo matchens bästa period. Det är inga konkreta lägen men det är väldigt bra passningsspel, kombinationer och löpningar. Det är två anfall som sticker ut men det blir alltså inga målchanser. Både mittfältare och anfallare är involverade och gör det bra under denna del av matchen.

Andra halvlek:
Den andra halvleken är inledningsvis ganska jämn med chanser åt båda hållen. Johan Larsson som spelar i Elfsborg nickar utanför i den 54:e minuten samtidigt som Wenderson har ett skott rakt på Rönning i den 58:e minuten. Någon minut dessförinnan slår Johansson ett fint inspel mot straffområdet som är riktat mot Antonsson men den sistnämnde lyckas inte få en tå på bollen. Johansson hamnade också i en individuell duell mot Lagerkrantz men lyckades inte dribbla förbi sin försvarare. Ifall han lyckats så hade det varit fri sikt mot mål.

Efter att timmen är spelad så börjar dock Elfsborg ta kontroll över matchen och kvalitetsskillnaden tydliggörs. I chansväg leder det till ett blockerat skott från Strand och ett skott utanför från Söderberg. I den 67:e minuten kommer 2-0 från Okkels. Målet sker efter att Frick på egen hand snurrat upp både Larsson och Simba vilket skapade en fri yta från Okkels som tar med bollen i steget och placerar in den i ena hörnet. Viss kritik kan också riktas mot Tihi som kunde spelat ett mer aggressivt försvar mot målskytten.

Efter målet går luften ur Värnamos spelare som tycks ha gett upp. Ingenting verkar fungera  varken offensivt eller defensivt. Offensivt kan Värnamo knappt ha tre passningar inom laget och man förlorar duell efter duell. Defensivt är man ständigt steget efter och försvaret är passivt. Detta straffar Elfsborg som börjar rada upp lägen. I den 70:e minuten skjuter Olsson utanför efter en misslyckad rensning och två minuter därpå kommer 3-0 för boråsarna. Den nyss nämnde Olsson lyckas ta bollen från Larsson på halvplan. Olsson driver upp i ett rasande tempo och slår en passning till Gudjonsen som skjuter in bollen bakom Vaitsiakhovich. Det är totalt fyra försvarare runt Olsson men ingen lyckas hejda honom.

Strax därpå har inhopparen Badoo ett skott efter och i 77:e minuten kommer 4-0 efter ännu en fullträff från Gudjonsen. Återigen är det snabbt bolldrillande på offensiv planhalva som Elfsborg visar upp. I den 80:e minuten vinner Värnamo en farlig frispark varav Johansson tar hand om den och skjuter rakt på mål men vinner en hörna. De Fries slår hörnan och lyckas pricka Antonsson på pannan varv den sistnämnde nickar in 4-1. De sista tio spelas matchen av. Luften har gått ur Värnamo sedan länge och bortalagets spelare vill mest hoppa in i duschen. Elfsborg å andra sidan är, logiskt nog, nöjda med resultatet och ser ingen anledningen att gå på någon tokoffensiv.

Tankar efter matchen:
Spontana känslan efter matchen var besvikelse. Förvisso är Elfsborg ett lag med guldpotential men förhoppningen var att Värnamo skulle kunna ge dem en seriös match. Den första halvleken var ”okej” från bortalagets sida och ett oavgjort resultat hade inte varit orimligt efter första 45. Den andra halvleken är dock väldigt svag och samtliga tre mål kan kopplas till snurrigt försvarsspel.

Det är ett antal brister jag väljer att belysa. För det första så har vi återigen svårt att skapa farliga målchanser. Undertecknad skulle enbart klassa Antonssons chans i första halvlek samt målet som ”farliga”. Detta kan i sin tur kopplas till dåligt beslutsfattande på offensiv planhalva. Emellanåt håller vi i bollen för länge vilket gör att Elfsborg hinner gruppera försvaret och parkera en buss framför straffområdet. Emellanåt känns passningsspelet stressat med chansbollar som inte leder någon vart. En konstgräskritiker hade nämnt underlaget som en delförklaring. Bollen går betydligt snabbare på konstgräs och det påverkar rimligen spelet.

Försvaret var en stor brist och särskilt förmågan att stoppa Elfsborg när de gick från halvplan till straffområde. Mittfältare och försvarare tycktes helt enkelt inte hänga med och därför upplevde undertecknad att matchbilden kändes väldigt skör. Det är helt enkelt ohållbart ifall det är så ihålligt på snabba omställningar.

Det går inte att hitta en enskild syndabock men vissa spelare utmärkte sig negativt. Högerbacken Victor Larsson var väldigt skakig och både Zandén och Ondrejka hade lekstuga på hans kant. Tre av målen kan kopplas till misstag från Larsson. De Fries som var säkerheten själv i fjol hade också en svajig afton på den andra ytterbackspositionen. Nyzeeländaren var dock godkänd men inte mer än så.

Där fram kan viss kritik riktas mot Wenderson. Han har en del tekniska färdigheter som visas emellanåt men begränsningarna i spelsinne blev tydliga under matchen. Han tar helt enkelt felbeslut i avgörande lägen vilket gör att målchanserna uteblir. Även landsmannen Netinho får nämnas. Han hängde inte med defensivt och trots en del godkända inspel så är det ganska blekt från hans sida.

Även Johansson vill jag nämna. Det är fel att påstå att Johansson insats är klappkass utan emellanåt visar han upp kvalitet. Han är dock inte alls lika överlägsen som i fjol med flera enkla bolltapp och förlorade dueller senast. Han har också haft problem med skärpan i de avgörande lägena. Just Johansson var poängbäst i fjol för Värnamo sju mål och åtta assist. Han är en nyckelspelare offensivt och ifall inte poängen kommer ifrån honom så kan det bli en tuff säsong.

Trots en del negativitet vill jag även hylla William Kenndal. Mittfältaren var väldigt bolltrygg och stressade inte trots en del press på mitten. Han tog också smarta beslut och var enligt mig Värnamos bästa spelare i denna batalj. Stark inledning på säsongen från hans sida. Nästa match är mot Malmö FF på torsdag och därefter väntar Degerfors. Den sistnämnda får ses som väldigt viktig med tanke på att Värnamo och Degerfors lär göra upp i botten.