England 1-0 Danmark

England 1-0 Danmark

Wiegmans förändringar i startelvan bar frukt direkt då ett tidigt mål gav the Lionesses segern i vad som på förhand sågs som gruppfinal.

Fotbollslegendaren Trevor Francis avled i måndags och tjejerna hyllade den gamle engelska forwarden genom att bära sorgband under dagens match.
Sarina Wiegman valde att göra förändringar i elva, något som på förhand kändes orimligt sett till att hon under EM körde stenhårt på sin på förhand valda startelva. Läste hon måhända texten efter den förra matchen på SvenskaFans där frågan om Daly och James faktiskt ställdes.

Elvan för dagen såg ut som följande:
Earps; Bronze, Bright, Greenwood, Daly; Walsh, Stanway, Toone; Kelly, Russo, James

Tror ni Daly blev något besviken när hon fick meddelandet om att spela från start, men som vänsterback istället för nia. Det fanns nog en viss bitterhet att inte få chansen på topp och att se både Russo och England spela där utan att någon av dem gjorde mål.

The Lionesses tog tag i taktpinnen från start och det var inledningsvis spel på den danska planhalvan.
Den yngsta spelaren på plan för England öppnade tidigt målskyttet med ett läckert skott strax utanför det danska straffområdet. Precis så som hon gjort tidigare i klubblaget Chelsea hade Lauren James letat sig in från sin position ute på vänsterkanten och med en perfekt träff skickade hon i den 6:e spelminuten in 1-0 med sitt vristskott.

Första VM-matchen från start, tack för förtroendet här har du 1-0!

En av de viktigaste spelarna i denna trupp, Keira Walsh, signalerade för byte strax efter halvtimmen spelad, då hon brutit bollen när danskorna gick till anfall. Tufft slag för europamästarinnorna när mittfältaren bars ut på bår med misstänkt knäskada. Ett stort avbräck för Wiegman, en spelare som undertecknad tidigare skrivit om blir svår att ersätta. Laura Coombs – den äldsta spelaren i truppen – klev in och gjorde det bra.

Trots det tidiga målet jobbade sig Danmark in i matchen och skapade en del chanser när de utmanade den engelska backlinjen.
I slutet av matchen hade de övertaget och tjejerna i den vita landslagströjan slog ifrån sig med långa bollar upp på tomma ytor.
En stenhård nick i stolpen från Amalie Vangsgaard var danskornas bästa målchans och Daly och kompani kunde pusta ut av lättnad när de räddades av stolpen.
Mary Earps stod för flera bra räddningar och håller fortsatt nollan i mästerskapet.

Kommer vi att se fler förändringar i elvan, att Walsh inte spelar mer känns som ett enormt tungt avbräck och Coombs kommer troligtvis starta där mot Kina. I övrigt då, James på kanten eller som tia – klart är i alla fall att Chelseaspelaren behövs på planen.
Daly som vänsterback, det blev ett bättre spel med Greenwoods passningsfot från den centrala mittbackspositionen och när Hemp spelade framför henne mot Haiti stängdes kanten så att hennes vänsterfot inte kunde användas för inlägg högre upp i planen.
Daly gjorde det bra, de visste vi sedan tidigare, men nicken som så när kvitterade matchen visades hennes orutin som försvarare då hon blev allt för bolltittande.
Lucy Bronze stod för en kanonmatch i vanlig ordning men såg ut att halta under slutskedet av matchen. Kommer hon att sparas, eller är hon allt för viktig för Englands försvarsspel.
Frågorna är fortsatt många när vi väntar med spänning på den avgörande gruppslesmatchen där Kina väntar.

Matchen spelas på tisdag med avspark kl. 13.00.
England har två segrar, och det känns som att det ska mycket till att de inte ska gå vidare från gruppen. Men sista omgången är avgörande om det blir som gruppetta eller grupptvåa.
Kina förlorade den första gruppspelsmatchen mot Danmark med 1-0 efter ett sent ledningsmål av Amalie Vangsgaard.
I skrivande stund möter kinesiskorna Haiti, där det känns som att allt kan hända då grupp D visat sig vara jämnare än vad undertecknad trodde på förhand.

Sofia Almroth@AlmrothSofia2023-07-28 13:24:14
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons