Ett självmål frälste Värnamo i premiären!
Engvall gjorde ett bra inhopp mot sin gamla klubb.

Värnamo vann med 1-0 mot IFK Göteborg.

Allsvenskan är tillbaka och i premiäromgången ställdes Värnamo mot IFK Göteborg på ett soligt gamla Ullevi. På förhand var hemmalaget favoriter men med tanke på IFK Göteborgs försäsong så kändes en poäng som realistiskt.

Värnamo har resultatmässigt haft en bra försäsong med sju vinster, ett kryss och en förlust. Hellberg har beskrivit det som att laget har utvecklat spelet under försäsongen och man är längre nu än under motsvarande tid förra året. En spelare som imponerat under försäsongen är Zeljkovic som gjort en del mål och Hellberg sa till och med att han kan utmana om skytteligatiteln på den allsvenska upptaktsträffen. Även tekniske Jesper Dickman och passningsskicklige Kenan Bilalovic har varit positiva överraskningar men väntas få nöta bänk, i alla fall inledningsvis.

De spelare som lämnat är Antonsson, Magashy, Tihi, Simba, de Vries, Andersson och Wennergrund där de tre förstnämnda var startspelare ifjol. För att ersätta dessa har Bergh, Grozdanic, Bustos, Engvall, Ademi och Thern hämtats in. Särskilt Bustos har fått mycket uppmärksamhet efter hans insatser i den kanadensiska ligan där han varit en vass poängspelare.

Hellberg ställde upp med följande:

Vaitsiakhovich
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Johansson – Wenderson – Näsström
Bustos – Zeljkovic – Ademi

Att sia om elvan var faktiskt ganska svårt eftersom det roteretats en del under försäsongen. På målvaktsplatsen finns Vaitsiakhovich och Rasheed, på vänsterbacken finns Bergh och Lohikangas tillgängliga och på mitten konkurrerade Wenderson och Kenndal om samma position. Spelarna är ganska jämna på pappret och det var därmed svårt att lista ut vem av dessa som Hellberg hade förtroende för.

Två saker är noterbara och den första är att Winsth petas och i stället får Larsson chansen. Winsth är lagets kapten tillika kulturbärare men har under både försäsongen och den tidigare allsvenska säsongen haft problem med att hålla allsvensk klass. Han är instabil i defensiva en-mot-en-dueller och positionsmässigt brister det också. Frågan är om Winsths roll som bänknötare ska permanentas. Det skulle kunna bli känsligt med tanke på att Winsth varit laget trogen under hela sin karriär i såväl mot- som medgång. Dessutom är han en av få i den nuvarande truppen som är uppväxt i Värnamo.

Det andra som kan noteras var att Engvall bänkades. Värvningen av Engvall är prestigefylld för ett lag som Värnamo och i media har han titulerats som Antonssons ersättare. Samtidigt var inte petningen ganska logisk vid lite mer eftertanke. Engvall är anfallare och han konkurrerar med Zeljkovic, som dominerat under försäsongen, i nummer-nio-rollen. Engvall är en hårt arbetande anfallare som är tar nyttiga löpningar i djupled men han har gjort ganska lite mål under hela sin karriär, särskilt de senaste åren.  Eventuellt skulle Engvall kunna placeras på en kant men där placerades Bustos och Ademi som är rena yttrar.

För Värnamos del så saknades Vindehall, Vilar och Thern. Vindehall var sjuk, Vilar avstängd medan Thern inte spelade efter en överenskommelse mellan klubbarna. Thern tillhörde nämligen IFK Göteborg i början på den allsvenska premiärveckan och har själv sagt att det kändes rätt att sätta sig på läktaren i denna match.

IFK Göteborg:
Blåvitt är en av Sveriges mest klassiska klubbar och har 13 allsvenska guld och 8 cupguld i troféskåpet. Fjolåret var dock allt annat än ett år där man utmanade om titlar. Laget fick nöja sig med en åttondeplats och var väldigt ojämna under året. Kritik riktades mot tränaren Mikael Stahre som inte ansågs ha förmågan att sätta en spelidé vilket bidrog till att laget blev beroende av individuella insatser för att vinna.

Trots det fick Stahre vara kvar över nyår och han påbörjade försäsongen med laget. Efter ett dåligt gruppspel i svenska cupen där man förlorade mot nyuppflyttade Superettan-laget GAIS med 2-1 och mot IFK Norrköping med 4-0 sparkades dock Stahre med 3 veckor kvar till allsvensk premiär. Bättre sent än aldrig är något som brukar sägas men beslutet har, logiskt nog, ifrågasatts. Det finns en skara som hävdar att man borde sparkat Stahre redan i höstas med tanke på hur insatserna såg ut medan en annan skara menar att man borde ha gett honom fram till sommaren. Att göra snabba förändringar mitt under en försäsong hämmar den kontinuitet som ofta krävs för att utveckla ett lag.

Nya tränare är Alexander Tengryd och William Lundin som tidigare varit assisterande åt Stahre. Tanken är att detta ska vara en tillfällig lösning. Duon har dock aldrig varit huvudtränare för ett seniorlag i Allsvenskan utan har mestadels jobbat med ungdomsfotboll eller haft andra roller i en allsvensk tränarstab. Frågan är om sparkandet av Stahre kommer bidra till någon förändring på när det är ”hans egna” som ändå tar över. Det är ingen nytänkande tränare som kommer utifrån och som fått influenser på annat håll.

Sedan Tengryd och Lundin tog över så har IFK kryssat mot Mariehamn, besegrat Jönköping Södra och därefter spelat lika mot Sarpsborg 08 i träningsmatcher. Till IFK Göteborgs försvar så har man emellanåt spelat ganska bra men haft problem med effektiviteten.

Det har gjorts en hel del på transfermarknaden och ambitionen har varit att föryngra laget. De som lämnat är Bjärsmyr, Aiesh, Nygaard, van Assema, Hahn, Liljenberg, Sorga, Salisu, Johansson, Al-Ammari Selvén och Thern. I stället har Ohlsson, Trondsen, Hagen, Kurockin, Selvén, Hausner och Carlén anslut till A-laget.

På pappret är Blåvitt allt annat än ett dåligt lag. Målvakten Dahlberg är en av Allsvenskans mest lovande och skulle kunna ta plats i det svenska landslaget. Mittbacken Hausner var tidigare, trots ung ålder, kapten i Århus och är en väldigt fysisk back som går in stenhårt i dueller. Mittbackskollegan Bångsbo måste kanske bli jämnare för att nå sin fulla potential men är en bra huvudspelare och kan bli en dyr försäljning för IFK Göteborg. På kanterna finns Wendt och Salomonsson som är erfarna spelare och bra på att leverera inspel.

På mitten finns Svensson och Hagen som kompletterar varandra bra. Svensson är bra på att vinna dueller och blockera passningar defensivt medan Hagen är en passningssäker mittfältare med hög arbetskapacitet. I truppen finns också Carneil som är en mer offensiv mittfältare med bra teknik och fint tillslag. Längst fram finns evighetsmaskinen Marcus Berg som är en av Allsvenskans smartaste spelare och är bra att ta öppnande löpningar som hjälper lagkamraterna.

Nivån på IFK Göteborg ska inte överdrivas, det är inget lag som har en realistisk chans att vinna guld. Men det finns ändå potential för en topp-fyra-placering, särskilt spännande är mixen mellan erfarna och unga spelare.

Följande spelare startade matchen:

Benediktsson
Salomonsson – Hausner – Bångsbo – Wendt
Ohlsson – Hagen – Svensson – Markovic
Berg – Norlin

Det är ett klassiskt 4-4-2 med mycket löpvilja och hård press. Inför matchen så sa Tengryd att ambitionen var att försöka hota mycket på kanten med hjälp av Salomonsson och Wendt vilekt också syntes. Målvakten Dahlberg saknades på grund av skada och det gäller också nyförvärvet Trondsen.

Första halvlek:
För tydlighetens skull bör det nämnas att två av spelarna på planen har ett efternamn som uttalas likadant men som skrivs olika. Berg syftar på Marcus Berg i IFK Göteborg medan Bergh syftar på Victor Bergh i Värnamos backlinje.

Efter de inledande minuterna. som var ganska avvaktande, där lagen kände på varandra och bollen mest passade runt, så tar IFK Göteborg tag i matchen. Värnamo försöker spela sig ur situationer längs marken men man fastnar i IFK Göteborgs press. Det är också en del slarv från Värnamos del vilket gör det svårt att komma över halvplanslinjen och etablera ett organiserat spel på motståndarnas planhalva.

I den åttonde minuten kommer den första chansen och det inleds med att Zeljkovic driver upp bollen men tappar den efter en duell mot nyförvärvet Ohlsson. Ohlsson passar sedan till Salomonsson på kanten som i sin tur levererar ett inspel mot anfallaren Berg. Den fd landslagsspelaren har Eriksson pressandes i ryggen men lyckas få i väg att halvdant avslut men Vaitsiakhovich är snabbt ute och gör sig stor samt räddar avslutet.

Tre minuter senare vinner Salomonsson en fysisk duell mot Bergh och trycker undan honom samt levererar ännu ett inspel. Inspelet träffar Wenderson som nästan styr in bollen i eget mål men turligt nog går den över vilket ger Blåvitt en hörna. Dessförinnan hade Markovic utmanat på den andra kanten och slagit ett farligt inlägg men utan att en medspelare fått en fot på den.

I den 13:e minuten så nickar Berg på en hörna men en Värnamospelare står bra positionerad i straffområdet och nickar undan. Det är oklart om det var en nick mot mål eller en skarv där en medspelare söktes men det kunde blivit riktigt farligt. Minuten senare pressar Ohlsson Bergh som i sin tur tappar bollen. Ohlsson tittar snabbt ut och passar Markovic som hamnar ensam hot Eriksson inuti straffområdet och trots att bollen studsar på ett jobbigt sätt lyckas Markovic hitta en skottyta efter en snabb sidledsförflyttning men hans skott räddas av Vaitsiakhovich.

Efter de inledande tjugo minuterna så går matchen in i en ny fas och det är lite jämnare där göteborgarnas press inte är lika intensiv. Förvisso kommer ett distansskott från Svensson men utöver det skapas ganska lite från IFK Göteborg under mitten av halvleken. I den 20:e minuten kommer Värnamos första möjlighet och det är Näsström som skjuter efter att ha kombinerat med Bustos. Näsström är stillastående i skottögonblicket och det är en trång situation med många blåvitrandiga spelare vilket gör det svårt för 29-åringen. Viss eloge kan ges till Näsström som lyckas hitta en skottvinkel i den situationen.

I den 36:e minuten nickar Eriksson på en hörna men isländske Benediktsson plockar bollen enkelt. Strax därpå skjuter också Zeljkovic men mittbacken Hausner täcker hans avslut. I den 39:e minuten så slår Grozdanic en passning till Vaitsiakhovich men målvaktens mottagning är kass och han får bollen långt ifrån sig. Detta noterar Ohlsson som snabbt är framme och försöker stötta in bollen varpå Ohlsson lyckas faktiskt få en tå på bollen men den går utanför. Någon millisekund efter att Ohlsson fått en tå på bollen så får han en tackling av Vaitsiakhovich som är steget efter och som i sin iver att få undan bollen råkar träffa Ohlsson. Noteras ska att det går fort och kanske är belarusiern på bollen men på reprisbilderna ser det ut som om det endast är Ohlsson som träffas. Domaren Adam Ladebäck väljer att fria men kunde mycket väl ha blåst straff till IFK Göteborgs fördel.

Innan halvtidsvilan så har Salomonsson ett försök som Ademi blockerar och även Hagen skjuter utanför straffområdet men det är ofarligt. Hagens avslut är också halvlekens sista spark och det är därmed mållöst efter de inledande 45 minuterna.

Halvleken var allt annat än bra för Värnamo och xG visade endast 0.03 vilket indikerar att Värnamo i princip inte skapade något. Man var knappt inuti Göteborgs straffområde och hade därmed svårt att skapa något i anfallsriktning. Defensivt såg det bättre ut under andra halvan av halvleken men möjligen kan det bero på att IFK Göteborgs press blev mindre intensiv.

Inför den andra halvleken sa Hellberg att det fanns potential i Göteborgs högt stående backlinje. Med fler bollar i djupled, bakom deras backlinje, så kunde nämligen chanser skapas via snabba omställningar. I halvtid gör Hellberg ett smart byte och det är att Bustos går ut medan Engvall går in. Ett drag som skulle visa sig få en positiv effekt.

Andra halvlek:
Den andra halvleken är väldigt annorlunda i jämförelse med den första. Värnamo skapar fler chanser och det är högre tempo samt öppnare spel. En faktor bakom de sistnämnda är troligen att IFK Göteborg försökte spela mer offensivt för att gå för vinsten, Det ska poängteras att Blåvitt har en del chanser men det är bortalaget från Småland som är mer konkreta och närmast att spräcka nollan efter halvtidsvilan.

Första möjligheten är ett volleyskott från Markovic i den 50:e minuten. Volleyskottet styrs nästan mot Berg men Eriksson är bra placerad och hinner nicka undan och därmed avvärja en farlighet.  Två minuter senare kommer Ademi rättvänd och börjar avancera mot straffområdet samt skjuter men det räddas. Minuten därpå skjuter Zeljkovic från en liknande distans, strax utanför straffområdet, och skottet får en otäck studs men Benediktsson hinner rädda. Det var en fin upprullning från IFK Värnamo dessförinnan. I den 55:e minuten har också Engvall ett avslut men det är ganska dåligt och hotar inte målvakten. Fem minuter senare skjuter Göteborgs inbytte Carneil men det går utanför.

Därefter börjar fler chanser radas upp från Värnamos håll. I den 63:e minuten tar sig Engvall förbi Bångsbo efter en tuff duell och han levererar ett inspel mot Zeljkovic men avslutet är undermåligt. Fyra minuter senare slarvar IFK Göteborg och Zeljkovic får bollen på offensiv planhalva samt passar till Engvall. Den sistnämnde kommer dock ensam mot två försvarare och skjuter men skottet blockeras. Strax därpå skjuter Zeljkovic över efter att ha fått en passning från Ademi. Minuten senare kommer ett inlägg från Engvall som är perfekt mot Zeljkovic men hans nick går utanför.

Värnamo var därmed inne i ett skönt flow men kunde åkt på en kalldusch i den 71:a minuten. Victor Eriksson kom nämligen in klumpigt i en duell mot Norlin och det är tveksamt om han träffade bollen, kanske med en tå. Det är minst sagt en 50/50-situation men Ladebäck väljer återigen att döma till Värnamos favör.

I den 74:e minuten kommer ett inspel från Netinho som styrs ut från straffområdet från en försvarare. Den går mot en fri Larsson som får ett skottläge vid straffområdeslinjen men avslutet går utanför och är dåligt. Tre minuter senare så får IFK Göteborg ett inkast och det är ett långt inkast som Värnamo inte lyckas få bort från straffområdet. Det leder till en avslutsmöjlighet för Carniel men Näsström blockerar. I situationen därpå är det ett nytt inkast, dock från andra sidan, och återigen har Värnamo svårt att få undan bollen. Det leder till Salomonsson får en möjlighet efter att ha skottfintat Johansson. Ytterbackens skott går dock utanför.

I den 81:a minuten tilldöms Värnamo en hörna och den tar Johansson hand om. Hörnan går klockrent mot Zeljkovic och anfallaren nickar men Hausner räddar avslutet på mållinjen. Fem minuter senare slår Johansson en ny hörna och den går perfekt till Wenderson som får en volleymöjlighet men hans avslut går högt över.

I slutändan visar det sig vara en fast situation som ska avgöra tillställningen. Det börjar med att Värnamo får en frispark från ganska långt håll, ganska nära mittlinjen. Johansson lyfter in bollen mot straffområdet och där träffar han en olycklig Marcus Berg som nickar in bollen i egen bur. Under de avslutande minuterna så har förvisso Abdullahi ett avslut men IFK Göteborg lyckas inte riktigt sätta press på Värnamo. Det är i stället Värnamo som spelar av matchen och man lyckas också få till ännu ett avslut vilket är från Netinho.

Tankar efter matchen:
Matchutvecklingen speglar läget i respektive klubb, IFK Göteborg har mycket motvind och stämningen är låg på kamratgården. Laget har dessutom ett ganska jobbigt spelschema och skulle mycket väl kunna stå på noll poäng efter fem omgångar vilket skulle förstärka känslan av kris. Värnamo däremot har vind i seglen, trots försäljningen av Antonsson så har truppen breddats och man väntas kunna klara nytt allsvenskt kontrakt utan kval. Dessutom är planerna på en ny arena i full gång vilket kommer kunna hjälpa klubben att växa in i den allsvenska kostymen.

Kanske är stämningsläget i respektive lag något som också påverkade utfallet. Det faktum att det är härlig stämning på Värnamos träningsanläggning lär logiskt nog spilla över på matcherna där spelarna fortsätter kämpa ända in i kaklet och inte får panik vid motgångar. På motståndarsidan riskerar i stället en jobbig känsla av nervositet att infinna sig vilket blir destruktivt.

En annan orsak bakom segern är flyt vilket behövs för att kunna dra det längre strået i jämna matcher. Det som jag främst tänker är de två straffsituationerna som kunde resulterat i minst en straffspark för hemmalaget. Om VAR hade funnits i Allsvenskan så hade sannolikheten för det ökat.

Rent statistiskt så var nog det mest rättvisa resultatet 0-0 eftersom båda lagen har en halvlek vardera. Samtidigt så är Värnamo bättre i den andra halvleken och det är just på slutet, när det ska avgöras, som bra lag kliver fram och just avgör. Dessutom kändes Värnamo som fysiskt starkare. På slutet verkade nämligen IFK Göteborg-spelarna vara helt slutkörda och under tilläggstiden fanns det inte någon ork att sätta press mot Värnamo och gå för en kvittering. Utifrån dessa aspekter kan Värnamos seger framstå som rimlig, det handlar nämligen om att vara starkast när det gäller som mest vilket är på slutet.

Som tidigare nämnt så hade matchen olika ansikten. Den första halvleken var inte bra från Värnamo och man blev uppätna av IFK Göteborg. En möjlig orsak som nämndes var premiärnerver vilket i viss mån kan förstås med tanke på att det var lite mer än 16 000 på gamla Ullevi.

En annan orsak bakom insatsen var att kortpassningsspelet inte gick på snöre. En diskussion som fördes förra året var kring kortpassningsspelet vara eller icke vara. I några matcher, särskilt mot topplagen, så gjorde Värnamo en del riskabla bolltapp på egen planhalva vilket gav motståndarna goda möjligheter att etablera farligheter. Denna brist syntes tydligt i den första halvleken.

En spelare som utmärkte sig negativt var Wenderson som både hade dålig först-touch, slog felpass och hade dålig beslutsfattning. Wenderson är central mittfältare och är ofta i centrum av spelet där han fördelar bollar. Om en spelare i den rollen slarvar så är det riskabelt eftersom bolltapp centralt riskerar att bli kostsamt.

Inte heller Bergh, som gjorde allsvensk debut, imponerade. Han tog långsamma beslut och förlorade en del dueller mot Salomonsson. Han tar en del löpningar uppåt men skapade inget.

I den andra halvleken så blir det desto bättre och Värnamo är ganska dominanta fastän IFK Göteborg kommer upp ibland. Den mest konkreta förklaringen bakom förändringen var Engvalls inträde. Spelaren kom in med mycket energi där han tog många löpsteg, var en bra bollbehandlare och även tuff i duellspelet. Hans samspel med både Johansson och Zeljkovic var utmärkt och spelaren kommer ha goda möjligheter att få starta härnäst.

Något annat som gynnade Värnamo var att Sebastian Ohlsson, nyförvärv från St. Pauli, klev av i halvtid. Ohlsson var planens bästa spelare med ivrigt presspel, blockerade passningar och vunna dueller. Beslutet att låta honom kliva av berodde förmodligen på en känning.

Under den andra halvleken började också Värnamo slå fler bollar i djupled vilket hade en positiv inverkan. Dessutom höjdes tempot i passningsspelet.

En spelare som jag vill nämna efter matchen är Zeljkovic och det får tyvärr vara i negativ bemärkelse. Förvisso är han ganska bra när han befann sig utanför straffområdet där han kombinerade fint med lagkamraterna. Inuti boxen brände han dock chans på chans och det är en besvikelse med tanke på att Zeljkovic är den som väntas kunna ersätta tappet av Antonsson. Om Värnamo inte har en pålitlig anfallare så kan det bli en väldigt svår säsong.

Bustos spelade endast under den första halvleken och visade upp en del fina tekniska drag men skapade knappt någon chans. Även Bustos är en spelare som väntas kunna ha en viktig offensiv roll för Värnamo men hans start, även försäsongen inräknad, har inte varit ideal och i premiären blev han alltså utbytt efter 45 minuter.

Den andra nykomlingen, Ademi, är förvisso en bra tekniker och tar bra löpningar i djupet vilket gjorde honom till ett hot för Värnamo. Dock var inte Ademi inblandad i speciellt många farligheter trots en del bra kombinationer med medspelare. En svaghet som Ademi visade upp var brister i spelförståelsen.

Faktum är att premiärelvan bestod av fyra nyförvärv och det fjärde var Grozdanic som gör en bra start. Han är bra på att läsa situationer, passningssäker och han var stark i duellspelet. Spelaren var i grunden felfri och även mittbackskollegan Eriksson är stabil förutom i straffsituation där han kommer in sent på Norlin. Samma kan sägas kring Vaitsiakhovich som räddar flera skott men är nära på att ge IFK Göteborg en straff.

De två sista startspelarna är Näsström och Johansson som båda två gör bra insatser. Jag kan faktiskt inte minnas någon felpass från Näsström trots hård Göteborg-press medan Johansson visade prov på bra tillslag och fint kombinationsspel.

Nästa match för Värnamo är mot Mjällby och den kommer spelas på Borås Arena eftersom Finnvedsvallen inte är spelklar. De kommande motståndarna har imponerat i svenska cupen där man är framme i final men var en besvikelse i premiären där man bara fick 2-2 mot Varberg. Den matchen ledde man faktiskt med 2-0 men lyckades alltså inte bärga tre poäng.